Dorost - můžeme je brát na zásahy?
-
Příspěvek od jan davídek » 12.05.2008 15:18
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
Sice studuješ školu PO ale podle mě jsi absolutně nepochopil o čem tahle diskuze je. Proč teda nemají řidičák i 16-ti letí když umí řídit? Proč to a proč tamto? Jednoduše protože teprve v 18 jsi dospělý a tím pádem nesež za sebe plnou odpovědnost...momentálně jsi mladiství a nemáš (hlavně kvůli tvému přístupu) v autě jedoucím k zásahu co dělat.
-
Příspěvek od HasMan » 12.05.2008 15:18
Původně jsem se vůbec nechtěl mísit do diskuze, ale prostě to nejde. Je mi jen 23, takže skušenostmi neoplívám, ale v názoru jsem na straně Coxxe. Než mi bylo 18, taky jsem jel na výjezd, nějak jsme to tenkrát neřešily, hlavně proto že nás bylo málo, ale teď vím že to bylo víc než lehkomyslné. Žádný prušvih nebyl, samozřejmě mi to tenkrát hodně dalo, ale nemyslím že by to nepočkalo do plnoletosti. I teď máme dorostence a řešit otázku přítomnosti na výjezdu už nepřipadá v úvahu. Zavře za námi vrata a celkem dobře to pochpil, nikdo mu nebrání aby se za námi dopravil po vlastní ose a pak zásah sledoval, popř. po ukončení pomohl balit, ale nic víc se neřeší. Jan D. - na studenta PO máš velice zvláštní názor, neberu Ti ho. Dost dobře Tě chápu, ale ochrání Tě zásahové boty a hadry od úrazu na 100% ? Co když Tě u DN srazí řidič, který nehodlá čekat na ty "pitomý hasiče" až tam došaškujou..... Co pak řekne tvůj velitel, co pojišťovna ? Ohledně udržení mládeže u sboru je celkem snadný : POŽÁRNÍ SPORT, to je zaměstná a pokud k tý hasičině mají jen málý vztah, tak vydrží a pak budou sloužit o to víc.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
no potěš, to je docela síla, snad jen že pokud bych já byl velitelem tvé jednotky a přečetl bych si tento tvůj názor, tak končíš i kdyby ti bylo 50. Souhlasím taky v podstatě s Coxem. A opakuju - ve výjezdu prostě nemá co dělat ten, který nesplňuje předpisy, ať už si o nich myslíme cokoliv. Ono totiž lecos jde - ale jen než dojde k průseru. A nechtěl bych být být v kůži velitele, který jde vysvětlovat rodičům, že jejich 17 letý kluk se již domu nevrátí, protože ho vzal někam, kde neměl co dělat. A ani to samé pak vysvětlovat u soudu. Pokud si toto riziko někteří z vás berete na triko, nechápu vás.
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:18
Honzo je sice hezke,ze jezdis na zasahy,ja mit takovou moznost,tak nejspise jedu taky,teda pokud by to nebylo nic vaznyho,tvuj nazor ohledne tohodle ti neberu a docela to i chapu.ALE!!dokážeš si uvědomit jakej průser by z toho měl velitel jednotky?podle toho jak říkáš že jsi na škole PO tak bych řekl že jsi prvák a o PO toho ještě moc nevíš,tvůj názor kašlat na předpisy mi totiž přijde dětinský,jelikož po tom,co by se u zásahu stalo nějakému nezletilci neco tak by šli nejdříve po veliteli zásahu,potom velitel jednotky,starosta SDH a následně i po starostovi obce.Pokud nekdo nekoho mladyho berete na zasahy,fajn,je to vase vec,ale nepreju vam,az se nedejboze neco stane,aby ste to odsejřili a Honzo...pokud to stále nechápeš,tak bych doporučoval se k tématu nevyjadřovat,protože pak tě mají ostatní akorát za nevzdělance,kterého sami vychovávají
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Teda tahle diskuze je fakt živá. Jsem rád, že je hned od začátku na mojí straně pár rozumných lidí a že nikdo neustoupil pod tlakem hloupých argumetů. Členem JSDH může být osoba starší 18ti let a basta fidli. Při cestě k zásahu jakýmkoli povolaným zásahovým vozidlem, ať už jede s VRZ nebo bez, nemůže sedět žádná jiná osoba než ta, která je členem JSDH, jež schvaluje zastupitelstvo zřizující obce a nebo osoby, které byly k pomoci povolány na žádost velitele jednotky, přičemž samozřejmě ani ty nemohou být mladší osmnácti let. Že se někdo dostaví k zásahu na kole a drží se mimo vyhrazený prostor a tím se stává tzv. "čumilem" - to už je jiná věc a jak píšu výše, tohle už nevadí, ať tam třeba stojí dvojstup z mateřské školky - pokud jsou bezpečně vzdáleni (dle pokynu velitele zásahu apod.), tak si tam třeba můžou hrát na policajty a zloděje ))A když se něco stane, opakuju tady v té diskuzi alespoň po sté - velitel si to těžce odsere.
-
Příspěvek od petrhr » 12.05.2008 15:18
S dávkou ironie Ti po přečtení Tvého příspěvku musím popřát k "odpovědnému veliteli" se kterým na zásahy jezdíš. I přes dávku názorů, která se tady objevila, si stojím na tom svém pořád. Ubezpečuju Tě, že nejsem žádný papaláš zeshora, ale obyčejný strojník JPO III, ale mladí, ať už v jakékoliv formě u zásahu nemají co dělat. Myslím si, že rozumný zřizovatel jednotky (obec) by to, co ty popisuješ rozhodně nestrpěl. U nás by to odnesl okamžitě velitel naší JPO. Zdravím všechny. Petr H.
-
Příspěvek od Petr Jech » 12.05.2008 15:18
Poctivě jsem se prokousal všemi příspěvky až na konec a jako velitel JPO III se musím přidat k názoru "NEBRAT". Je to sice diskutabilní. Z jedné strany se na to musím dívat tak, že mám kluky které hasičina baví a můžu být rád, že mi nahradí kluky kteří odejdou z jakýchkoli důvodů z jednotky a tím, že je budu odstrkovat od toho pro ně "nejzajímavějšího" - od zásahů, je asi moc k hasičině nepřipoutám. Na druhou stranu, a je pravda že to je mnohem závažnější, se na to musím dívat tak, že se mu může něco stát a co potom ? Zranit a nedejbože přijít o život může kdokoli z nás. Ale ! Já skutečně nechci potom zdůvodňovat Policii proč jsem vzal kluka který tam kvůli věku neměl co dělat. A už vůbec to nechci vysvětlovat jeho rodičům..... Vím, že tady padají názory že mohou přijet mimo, mohou být vlastně osobou požádanou o pomoc na což má velitel jednotky právo....ale i tak. I pro tyto "nezůčastněné" lidi platí to, že pokud ho požádám o pomoc, může dělat jen a jen "pocmrdu". Nemůžu přece požádat o pomoc někoho na místě události s tím, že se mi má navléct do dýcháku nebo třeba jít k útočnému proudu. Záměrně přeháním a snad chápete co tím myslím. Prostě to ti kluci musí vydržet a je fakt, že je sebou beru na cokoli, co je možné. Na činnost při výcviku a další činnosti v rámci jednotky i sboru jsou pojištěni...
-
Příspěvek od olgoj » 12.05.2008 15:18
teď to táměrně velmi zjednodušímJednou z důležitých zásad záchranařiny je : Ty co zachraňuješ si chraň především svou prdel a až potom toho co zachraňuješ. Toto se vztahuje i kzbytečnému ryskování ohledně braní mladých na zásahy.V kriminálu toho velitel jednotky či družstva moc nezachránil a to že by se tam dotal , kdyby se něco mladému stalo na to vemte jed.NEBRAT!!!!!jane davídku - tvá reakce svědčí o tom že o hasičině víš zatím velmi málo.Jinak bys věděl že hasič musí mít velkou dávku sebekázně (kdysi by se řeklo být uvědomělým).Pokud bys ji měl tak by si zákony neposíla někam , ale akceptoval.Prostě se do osumnácti poctivě připravoval na kariéru Hrdinného Heroického Hasiče a pak nám starším páprdům to nandal.Takhle upřímnou soustrast tvému veliteli.
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:18
Tak jsem to zhruba myslel. Pomocné práce MIMO ohrožené území - ANO. Lepší než žádat čumícího civila požádám svého dorostence. Třeba spousta evakuovaných a zdravotně nepostižených - jsou dezorientovaný, vyděšení, zmatení. Je lepší určit shromaždiště, řádně jej označit a tam určit někoho, kdo se bude těmto lidem dělat. Jedno z mnoha možných činností. V samotném zásahu a tudíž ohroženém území - NE. Záchranka tam taky nepoleze, byť tam jsou zranění do zajištění HZS, tak tam nemá nezletilec vůbec co dělat. Je to tak?Re: jan davídekBohužel jsi si špatně přečetl můj příspěvek. V jednom máš pravdu. Vás mladých jsem se chtěl zastat, poněvadž jsem nechtěl, aby vám bylo zakazováno i to co je povoleno normálním čumilům. Když někdo stojí za páskou mezi přihlížejícími, tam kde má, je mimo pravomoc velitele zásahu. Pokud si vás někdo z výjezdu vezme pod palec, tak můžete být prospěšní MIMO samotný (asi zřejmě hlavně) hasební zásah. Sorry, ale ono skutečně je to riziko. Ani záchranka tě do vozu RZP nevezme s tvojí babičkou jako doprovod. Mají zákaz a pokud jedou na VRZ, tak tam nemáš (kromě několika zákonných výjimek) co dělat. Jo? A hlavně. Pokud ti jde o skutečnou pomoc, tak pokud pomůžeš s lidmy, který ten požár postihl a celý vyklepaní a zoufalí sledují jak jim plápolá domeček, uděláš v tu chvíli asi víc než když se budeš někde důležitě držet někde uprostřed hadice. Neber to osobně, jen jsem to chtěl napsat trošku, aby to vystihlo myšlenku o co mi jde. )
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:18
Honzo kdyby si mně pochopil tak víš že jsem myslel.
-
-
Příspěvek od Blesčík » 12.05.2008 15:18
Je mi 17 Honzu a Čudlika dobře znám:-) Já celkem souhlasím s tím že by jsme neměli jezdit... Není pochyb o tom že by to hodně lidme sakra znepříjemnilo život kdyby se mě nebo třeba Honzovi něco stalo... Je to na veliteli... U nás není zas tak moc lidí takže všichni jsou rádi když jedem i my jelikož bejváme mezi prvnímy, dokážeme udělat hodně práce ale pořád je tu to již zmiňované riziko... Ty zákony od něčeho existují...Hold musíme počkat a snažit se vyšvihnout ve sportu... Požárů si ještě užijeme dost a dost... Konec konců jsem potřební i při takových situacích jako jsou povodně... Nebo když jsme s Čudlikem pomáhali místním s pracemi na shořelém baráku... Prostě abych to uzavřel. Ta věková hranice má své důvody a nemá cenu aby třeba jenom kvůli naší blbosti šel velitel jednotky a velitel zásahu sedět...
-
Jsem rád že mě aspoň někdo od našich pochopil!!!!!! ))
-
Příspěvek od Antonín Bastl » 12.05.2008 15:18
-
Příspěvek od Tomáš Tondr » 12.05.2008 15:18
Ale mi tě milí Čudliku chápem! Ale na druhou stranu něco na tom Rejskovim povídání je! Když se pojde hasit tráva nebo cucat nejakej zatopenej sklep tak by tam mohl být a koukat jak to ti velký kuci kterym už bylo 18 dělaj:-) A nejlepší bude když pojede na fichtlovi za matesem aby to bylo všechno podle předpisů! Bude klid a nebudou se muset takovíhle věci řešit:-) Zdárec Tommy
-
Tak to máš jistě pravdu!!!! Za matesem na tom fichtlovi nic nenamítám!!! (protože pak je to jen věc jeho) O tom ani potom ale víš sám moc dobře jaká bývá jízda k zásahům.
-
Když se nepojede matesem na VRZ (třeba cucání toho sklepa) tak ať tam promně zamně jedou i nečlenové JPO ale nicméně na VRZ bych je raději nechal jet za tím matesem protože když se mu něco stane tak nepřivede do průseru docela dost jiných lidí!!!!!!!!!!!
-
Omlouvam se za muj prispevek,k vohni uz ani nepachnu,stejne nas sbor speje mozna tak do prd.....,takze to nema cenu resit.Koukam ze se do mne jenom navazite.Dekuju tommymu za podporu (Fekala uz mam po technicky,tak si budu moct zase dat "her obrsta" na hlavni az von pojede pod VRZEM a ja za nim")nezlobte se na mne,k vohni uz nepojedu,dikycau.
-
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz