Dorost - můžeme je brát na zásahy?
-
-
Příspěvek od Pavel Kudělka » 12.05.2008 15:18
moc se rozepisovat nebudu, ale chtěl bych říct jen to, že souhlasím se všemi kteří jsou proti tomu brát na zásah kluky mladší 18 let. Nevím jak bych jako velitel šel za rodiči a řekl jim, že kluk tam sice neměl co dělat, ale že se stalo to a to ....... a že byl ochotný .... a ...
Pánové nechtěl bych to nikdy zažít a proto taky mladé na zásah neberu a když už se tam cpou tak jim slušně řeknu, že tam nemají co dělat. Radši a to mi věřte bych se funkce velitele vzdal a nechal to na nějakém jiném šíl.... který by to dělal.
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:18
Přečetl jsem tady pár příspěvků na téma jestli brát nebo nebrát kluky mladší 18 let k zásahů a můsím říct že jsem se zhrozil toho co se může mezi hasiči dít a hlavně jaké mohou panovat názory na toto téma. Hlavně mě dost dostal příspěvek pana Kadlece, to snad ani není možné aby člen jednotky JPO II o tolika výjezdech zastával takový názor. Přece člen jednotky JPO II musí znát základní znalosti dnešních legislativních předpisů, bezpečnostních předpisů, musí vědět co je zákon o PO a vyhláška č. 247/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ale podle toho co ten pan Kadlec tady napsal asi ne a to se musí těmito předpisy školit každý hasič i v JPO V. Vždyť ten kdo vezme k zásahu osobu ,mladší 18 let riskuje to že pokud se něco stane tak to neodnese jen velitel jednotky ale při případné DN zásahového vozidla to odnese řidič protože vozidlo IZS - tedy vozidlo vybaveno dle platných předpisů o technice JPO ( majáky, barevné označení a podobně ) se považuje jako speciální vozidlo a v těchto vozidlech je zakázána přeprava osob mladších 18 let. Přestupek je již když se v něm vezou třeba děti na závody ale to se zatím toleruje i když podle předpisů se to nesmí. Ale k zásahu je to pomyslná sebevražda nejen řidiče ale i velitele vozu - velitele družstva pokud nejede přímo velitel jednotky. Dále nechci ani pomyslet kdyby se něco stalo třeba u zásahu, tam by mohlo dojít i k postihu velitele zásahu - většinou příslušník HZS, jelikož vpustil nepovolanou osobu na požářiště čímž ohrozil jeho bezpečnost. Takovéto názory dělají dobrákům jen problémy protože nás pak profíci u zásahů nechtějí protože mají strach že by jsme tam mohli dotáhnout nějaké neplnoleté a pokud by se stal úraz tak mají i zbytečné problémy oni. Já osobně jsem za poslední tři roky řešil dvě zranění, jedno u zásahu a jedno při odborné přípravě a nikomu bych to nepřál. Okamžitě jsem musel prokázat jeho řádné členství v jednotce dohodou, celoroční školení jako člena jednotky a mnoho dalšího co k tomu patří. Další věc co mě dost dostala je to že posuzujete jednotky dle výjezdů, no to je něco co odsuzuji na prvním místě. Jsem velitelem JPO II která má ročně cca 50 výjezdů a nikdy bych si nedovolil na někoho mít připomínky k tomu že on má jen jeden a tak je to pro něj svátost nebo něco takového. Je zde ale ukázka že zmíněný pán který je u jednotky s jedním výjezdem má daleko větší znalosti než vy což prokázal tím o čem tady píše a co zde píšete Vy. Já osobně musím přiznat že jsme u nás kdysi brali taky mladistvé k zásahům ale to jim chybělo třeba půl roku k plnoletosti a to jsme je brali jen na lehké zásahy jako technické pomoci a podobně a to jen vyjímečně s vědomím že porušujeme zákon a všechny související předpisy. Rozhodně jsme se s tím nikde nechlubili protože jistě není čím, tato doba už ale odezněla a po skušenostech s řešením posledních dvou zranění to již neudělám abych vzal k zásahu nekvalifikovaného člena, což je i jeho věk. Další věc kterou jste mě svým výkladem dostal je to že jste tady prezentoval názor že máte 72 výjezdů a že toho už máte taky dost a že jste rádi když vám někdo pomůže a tak, že můsíte dělat na technice a podobně. My jsme na hasičce denně, pořád něco děláme na technice, opravujeme vylepšujeme a podobně, u toho bych si dokázal představit i ty dorostence a pokud jste toho názoru že je toho na Vás moc tak nechápu proč v jednotce pracujete tak aktivně, vždyť je dobrovolná a nikdo Vás nenutí ale dělat v ní na úkor toho že některý neznalý dorostenec může při jízdě k zásahu nebo při samotném zásahu být zraněn nebo nedejbůh přijít o život jen proto že Vám jede pomoci s hadicí, tak to je dost silná káva. Na závěr Vám narovinu řeknu že Váš názor jako zkušeného hasiče dost pohoršil a musím konstatovat že Vy pracovat pod mým velením s Vašimi dosavadními názory tak jste již z jednotky venku, protože podle toho co jsem od Vás četl nemáte znalosti dorostence natož řádného člena jednotky. Pokus se to co jste v této diskusi u Vás doopravdy děje tak panbů s Vámi a Vašim velitelem.
Zdeněk Milan - velitel JPO II SDH Zastávka
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Jestli jsi diskuzi četl, tak určitě víš, že jsem jednostranným zastáncem tohjo, dorost na zásahy nebrat a proto téměř s celým tvým příspěvkem souhlasím, jenom bych tě rád opravil - vozidlo s právem přednosti v jízdě není speciální vozidlo. A i kdyby - ve speciálním vozidle se mohou přepravovat osoby starší 15ti let, ne 18ti, jak píšeš ty. Ale na druhou stranu máš taky pravdu s tím řidičem - já osobně bych lidi mladší 18ti let do vozidla nevzal i kdyby mi to velitel 10x nařidil (jakože náš to neudělá, není to blbec, máme rozumné chlapy). Opět ovšem opakuju, že se k danému tématu stavím stejně - dorost na zásahy nebrat, je to obrovská nezodpovědnost...
-
Příspěvek od Tomáš Vacek » 12.05.2008 15:18
v souvislosti s příspěvky, které se týkají členů JSDH bych se rád zeptal.
Pro naše členy JSDH každoročně pořádáme školení s příslušníky HZS.Ze sousedního sboru nás kontaktovali, že by se rádi přidali ,ale mají u nich ženy (nad 18 let), kteří mají zájem o členství v JSDH???? Já jsem toto odmít, že ženy v JSDH nejsou. Odpověděl jsem správně, zatím jsem se nepodíval do předpisů ,které toto řeší. prosím odpověď jak to skutečně je . děkuji
Tomáš Vacek SDH Kejžlice
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Patrik Lange » 12.05.2008 15:18
Myslím že přímo zákon o PO nezakazuje mít ženy ve výjezdu, pouze je to s ohledem na zákoník práce, ale nevím to jistě. No a pokud ty holky mají zájem, tak proč je do JSDH nezapojit, druhá strana je jak se na to bude koukat VZ při společném zásahu (myslím si, že je tam nepustí s ohledem na to že u HZS ČR takto zařazeny pracovat nesmí).
Z mého pohledu je tedy otázka, co u zmiňované jednotky chtějí vykonávat, pokud se jedná o spojovou činnost, činnost praramedika tak proč né, samo by neškodilo základní školení hasiče, takže bych jim to umožnil. Sám znám několik JPO, kde ženy ve výjezdovce mají, ale spíš na činnosti, které jsem uvedl výše.
Tak snad se ttrochu pomohl při rozhodování.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
jelikoz neznam zadny predpis v CR (a znam jich dost ktery by vylucoval moznost ucasti zen u JSDH. Dokonce si myslim, ze by jsi mohl narazit na problem diskriminace, ale to je jina. Vsude ve svete (tedy civilizovanem) jsou zeny pravoplatnymi a platnymi cleny jednotek, at uz v roli hasicu nebo zachranaru. Jirka
-
jinak Patrik to napsal dobre, i ja mam v jednotce dve holky, jedna je klasicky hasic , druha je vice paramedik (skolena u CCK) a pokud neni potreba, tak fotodokumentarista, coz je take potreba. Chvili trvalo, nez je zacali i prislusnici HZS brat, ale pak se videli na fotkach a zmekli Jirka
-
Příspěvek od Jan Krejčí » 12.05.2008 15:18
Nic proti ženám, vím že v Praze jezdili k zásahům i holky ze "112", udajně byly dobré i jako psycholožky když kluci z auta vystříhali matku a bylo potřeba ještě vytáhnout dítě, ale sám bych měl "obavu" je k zásahu vzít. Už jen proto, že zákoník práce stanoví, že ženy nesmí nosit více než 15 kg. Nemluvě o tom, že z obyčejné dopravní nehody může být únik nebezpečných látek apod. a najednou může jeden chlap chybět.
Jiste nepominutelnou otázkou (ženy nic proti Vám) může být i psychická nevyrovnanost v období Vašich "dnů".
Můžu být obviňován ze sexismu, ale já bych ženu k zásahu nevzal!
-
Příspěvek od Jan Kondziolka » 12.05.2008 15:18
Re: Jiri Sucharda
To bych taky chtel aby kdyz se kluci vidi na fotkach aby byli na me hodnejsi...
Teda vetsina uz je, ale ze to trvalo:-)
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:18
Je pravda, že zákoník práce obsahuje určitá omezení pro práci žen v extrémních podmínkách apod. a proto mají asi u HZS zavřené dveře k výjezdům. My máme ale obrovskou výhodu, protože jsme se všichni dobrovolně rozhodli, že budeme dělat hasiče a nejsme v pracovním ani jiném poměru, který řeší zákoník práce. Já mám v jednotce zatím jednu holčinu a doufám, že jich jednou bude víc. Odvádí stejnou práci jako ostatní a musím uznat, že jí to jde dobře. Nebojím se jí dát na proud nebo jí svěřit jiný odpovědný úkol. Měli by jsme si zvyknout, že jejich místo už není jen u plotny a dětí. Určitě mají i dobrý vliv na pohodu chlapů u zásahu. Vždyť nás všechny potěší, když nám při náročném lesním požáru kdy padáme na hubu podá kus chleba a salámu hebká ručka usměvavé dívčiny. Jen si sáhněte do svědomí jaké má každý v hospodě hlášky : ".... ženská vydrží víc jak kůň ..." apod. A když vám chce pomáhat u zásahu a ještě k tomu dobrovolně z vlastní vůle tak jí přeci dejte šanci.
-
Vlado tak az v patek prijedes zalozime pro jednotu nazoru spolecnou hasicskou jednotku ) Jirka
-
Příspěvek od Antonín Hloušek » 12.05.2008 15:18
naše jednotka JPO V je sestavena z 60% z dorostenců. Náš sbor má celkem 25 členů, z toho několik důchodců a pár strších co už nemají moc zájem neco dělat. Nás dorostenců je nějak 10. Několikrát se stalo, že kdyby se neslezli dorostenci tak by jednotka ani nevyjela. V letošním roce jednotka zasahovala celkem 12x z toho 3 požáry, 8 čerpání a 1 pož.asistence. všech zásahů se účastnili dorostenci. Náš sbor nemá lidi, nějak to dělat musíme!!!!
-
...nemusíte to "nějak" udělat... Pokud nesložíte jednotku (nevím jak u JPO V, ale mělo by ji schvílit zastupitelstvo obce) tak PO prostě obec nezabezpečí a musí to vyřešit jinak, zákonně. Rozhodně nejste schválenými žleny zásahovky, takže jako asi milionkrát výše - pokud se cokoli stane, je to průser jako vrata...
-
Příspěvek od Tomáš Kozička » 12.05.2008 15:18
můžu souhlasit tady s Jakubem. Na zásah mladší 18. let zásadně nebrat!!! Za ten průser, kdyby se něco stalo, si to nikdo rozumnej nevezme na triko.
-
Příspěvek od radek Langer » 12.05.2008 15:18
tato toto téma jsem si otevřel poprvé a stávají mi hrůzou vlasy, jak se dokáže v naších sborech hazardovat. Každý si musí uvědomit že zásah začíná vyhlašením poplachu a končí návratem na základnu,takže pokud by se v té době v jednotce stal úraz, myslím těm dorostencům,tak by to pro velitele byl obrovský průser, a to stačí třeba jen u toho zavíraní vrat. A jak to udělat,když nemůžete bez dorostu vyjet? Stačí zavolat na OPIS, že jednotka není schopna výjezdu s technických důvodu a nikdo vám hlavu za toto neurve. A když nechcete přijít o dorost, tak je zaměstnejte různýma funkcema vrámci sdh,prostě jim dejte funkci za kterou ponesou zodpovědnost, zatáhněte je do přípravy akcí, jako jsou sotěže a různé jiné akce,které pořádate v obci. Tou nejbližší muže být uspořadání Mikuláše,pro děti nejen co navštěvují oddíl,ale i pro děti v obci a třeba se vám podaří získát další děti do oddílů. Těch aktivit se da najít celá řada,jen se trochu dívat kolem sebe, ale neberte je do ostrých akcí. Je hodně nepříjemné oznamovat rodičům,že mají dítě v nemocnici.
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:18
Pri prvotnim vyjezdu nechat kluky doma, pokud je to nejaka vetsi akce nebo tak, tak zavolat nekomu at je tam veme osobakem. Pak jsou to jen divaci a velitel je z obliga. Samozrejme na haseni vubec nemyslet. Ale po dohaseni muzou pomoct na otevrene plose smotat hadice a nalozit je do auta. To otevrena plocha bych zduraznil, samozrejme ze ne v objektu s prohorenymi tramy.
Pak sednou do osobaku, prijedout na zbrojnici a povyjezdovou udrzbu uz muzou provadet se zasahovkou.
-
... je úplně mimo diskuzi, sám uznáváš, že pak už to jsou diváci a pokud se buou dívat z místa, kam je vykáže VZ, a pojedou vlastními auty, nevidím problém.
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:18
Ale je to z hlediska nejen legislativy, ale i zdraveho rozumu jedina moznost. Ale jak znam kluky (me je 19) tak budou radi ze muzou byt uzitecni aspon pri tom motani hadic...popr po invidualni dohode s VZ, ale ten nebude mit cas, by mohli byt platni pri zmene hadicoveho vedeni, obsluha hydrantu a tak...
-
... teď už zase odbočuješ Říkal jsi diváci. Při změně vedení nebo obsluze hydrantu by už být neměli.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz