Dorost - můžeme je brát na zásahy?
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:18
Ale...rikam ze kdyz uz aktivne nejak zasahovat, tak obsluha hydrantu, napr....To max ze si zlomi nehet ze nejak blbe machne rukou...
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Tak hezky si začal a zase jsi to dotáhl k tomu, co se nesmí. Prostě tam nemá co dělat
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:18
Je pravda, že výjezdu jednotky se oficiálně účastnit nemůžou, jenže práce jen na akcích sdružení nebo sportu je moc neuspokojí. V 17 letech už se cítí natolik dospělí, že se chtějí aktivně zapojit do zásahové činnosti, jenže nejsou až tak dospělí aby chápali příslušnou legislativu. Záleží hodně na vytrvalosti jednotlivce, buď to vydrží do 18 nebo si najde jinou adrenalinovou zábavu. V lepším případě skateboard, snowboard apod. v tom horším marihuanu, pervitin apod. Legální řešení tady je. VZ může požádat kohokoliv o poskytnutí osobní pomoci. V žádném předpise není stanovena věková hranice osoby od které lze pomoc požadovat, ani že ta osoba musí prokázat svoji totožnost. Když se podíváte na dnešní dorost tak v 17 vypadá na 25 takže VZ ani nezjistí kolik mu vlastně je. No a dopravu na místo zásahu si musí na sebe vzít VJ. Nikdo už nebude zkoumat jak se ty kluci na místo zásahu dostali pokud se nestane nic při jízdě k zásahu. Je to taky o vzájemné důvěře. No a když se na to podívám s pohledu laika tak si řeknu " kydž mají dnešní dorostenci dost síly na to aby likvidovali odpadkové koše a autobusové zastávky, tak mají i dost síly na tahání hadic.
-
Příspěvek od Adam Fuksa » 12.05.2008 15:18
To je sice všechno pěkný, ale kdo pak pujde říct rodičům, že se jejich neplnoletý syn zranil a dovedu si představit, jak se k tomuto případu postaví pojišťovny...
Jinak příjemné prožití svátků vánočních od JSDH města Kroměříže
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:18
No pokud to rodičům neřekne velitel tak to bude určitě PČR. Samozřejmě, že se všechno děje se souhlasem rodičů, kterým je potřeba vše vysvětlit než ty kluci začnou jezdit. A pojišťovny s tím problém mít nebudou, protože budou vyplácet úrazovou pojistku, která platí pro jakoukoliv činnost. Další odškodnění pak může zraněný nárokovat na Příslušném HZS kraje, protože jednal na základě výzvy VZ a ten si samozřejmě žádost o poskytnutí osobní pomoci zdůvodní.
-
Příspěvek od Adam Fuksa » 12.05.2008 15:18
Ja vím, že v této zemi lze uskutečnit téměř cokoliv, ale můj názor je pořád takový, že do 18 let nemá u zásahu být nikdo.Existuje výcvik a školení a tam se můžou uplatnit.U nás v Kroměříži máme teď kluka, který má v březnu 18 a je již rok členem sboru.Účastní se všeho krom výjezdů, má veškerou výstroj a výzbroj a hned na jeho narozeniny ho zapíšeme do zásahové jednotky.Do března ovšem nevyjede a tak by to podle mého mělo být
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:18
V době, kdy mi nebylo 18 let jsem již k zásahům jezdil, bylo to pro mě něco užásného, ale když se spětně na to podívám asi bych už nejel. Nic méně kdybych dnes dělal VJ tak bych vžádném případě nikoho pod 18 do cisterny nepustil možná by mi někdo oponoval, že jsem sám jezdil tak bych si to stejně na triko nevzal něco by se stalo a já bych to potom odsral.
V každém případě, když jsem jezdil jako nezletilí tak sem jen postával u auta a maximálně jsem někde u vody na čerpačce a pak po skončení zásahu jsem motal hadice to bylo vše.
-
Tak o tomhle řešení si nemyslím, že by právně klaplo...
-
Příspěvek od Aleš Bárt » 12.05.2008 15:18
Zdravím všechny v tomto vánočním čase.
Když mi bylo 14let (před 6lety) obnovyla se činnost SDH v naší obci. Začalo se soutěžit a chlapi měli výjezdovku Tehdy JPO N, po roce byly zařazeni do JPO V. Strašně moc jsem chtěl jezdit s nima, ale nikdy mne nevzali, moc jsem to nechápal a byl jsem naštvanej. Více jsem se věnoval tedy s partou ( v té době nás bylo 10kluků - 14let.) a připrovovaly jsme se na soutěže , které jsme vyhrávaly. Po základce jsem nastoupil na SOŠ MV do oboru PO, a tam jsem zjistil proč mě kluci brát nemohli a plně jsem to chápal. Družstvo dorostu jsme neměli, protože řadu kluků to nadšení opustilo.
Pomáhal jsem jim při opravách techniky, za těch 6let se náš sbor vyhoupl na profi úroveň, jak ve vybavení tak ve stáří vozového parku. Do 18let jsem běhal okolo aut, a v 18letech jsem sepsal dohodu s obcí. Během 17roku jsem prošel veškerým školením. a od 18let jezdím. Díky škole mám dost teoretický vlastností, ale praxe není niky dost. Ať mi nikdo neříká že hasič se nemá už co učit, hasič se učí den co den a každý zásah je jiný. Teď jsme JPO III, a od nového roku budeme spadat do kategorie JPO II/1.
Teď je mi 20 a vím jaké bylo čekání na pořádnej výjezd. Proto prosím všechny kluky a dorostence, vydržte to čekání. Stojí to za to, a vždy poslouchejte co Vám radí starší. vyplatí se to.
A ještě musím apelovat na některé velitele, zákon č. 133/1985 Sb. a další zákony o PO mluví jasně. A také bych Vás chtěl upozornit, pokud berete na zásach mladistvou osobu nebo osobu, která neni členem JSDH (řádná dohoda, školení, lékařská prohlídka, atd.) se dopuštíte TRESTNÉHO činu ve smyslu ohrožení zdraví a života oné osoby.
Všem přeji příjemné Vánoční svátky
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:18
...srandu!! Když to přivedu ad absurdum, tak si při motání hadic šlápne na půspojku a zlomí si nohu. Pojišťovna mu dá kulový, protože si zjistí při čem se mu to stalo (a ne, že ne). Pokud neuvedl při sepisování pojistky, že je hasič, nezaplatí mu nic a po veliteli zásahu bude zdravotní pojišťovna vymáhat peníze za léčbu, protože on způsobil to, že je milý dorostenec zraněný!!! Nezapoměňte, že zásah končí návratem jednotky na základnu, čili i blbý motání hadic patří do zásahu. Hlášky o bezpečném prostoru mimo zásahn jsou nesmysl. Stát se může kdykoliv cokoliv.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:18
Zákon o PO ho sice nemůže definovat, ale trestní zákon ho definuje porušením jakéhokoliv zákona ze sbírky zákonů. Od toho ten trestní zákon totiž je.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
odkud jste se vsichni vzali u hasicu. Jedna vec je opravdu zakon a poradek a podobne veci, ale ruku na srdce jak jste se dostali k hasicum, to jste opravdu vsichni v jednom siku cekali za dvermi hasicske zbrojnice na ten den co vam bylo osmnact. To nikdo z vas nejel na motorce nebo v aute pred tim nez ziskal ridicak, nikdo z vas nebyl v kine na nepristupnem filmu, nikdo z vas neudelal dopravni prestupek, nikdo z Vas si nedal pivo pred 18ti??? Pripada mi, ze ted jste to s ti moralizovanim trochu prehnali. Myslete si co chcete, nejsem pro vedome porusovani zakazu, ale vsude proste vladne rozum. Kdo si proste dovoli vzit k zasahu nekoho z dorostu tak za nej zodpovida, prebira veskerou zodpovednost a je jen a jen na nem je trestne pravni a moralni odpovednost. Pokud ji unese a je si toho vedom, je to jeho vec za kterou bude prebirat treba i trest. U nas se obcas zasahu zucastnovali i dorostenci (vetsinou deti hasicu) a musim rict ze: A) se nikdy nikomu nic nestalo, B) bych vam pral videt tu zodpovednost a snahu nezklamat duveru dospelych. Tento clanek nema slouzit jako navod nebo podpora vozeni mladeze na zasahy, ale nemam rad zbytecne moralizovani. Howgh, hezke a klidne svatky vanocni preje Jirka
-
... se chodí se džbánem pro vodu... že? Píšeš správně - pokud někoho k zásahu vezmeš jako velitel, přebíráš zodpovědnost. To tady přece nikdo nepopírá Otázka zněla "můžeme?" - odpověď je "ne". Jooo kdyby to bylo "berete?" - ubírala by se diskuze asi trochu jinam Už je po nadílce, tož alespoň klidného Silvestra
-
Příspěvek od Radek Dopirák » 12.05.2008 15:18
Tato diskuze nabrala velké obrátky. Já než sjezdu na konec této diskuze pěkně to trvá. Člověk se dozví zajímavé věci. Já sem dorostenec a u naší jednotky se dorostenci k zásahu prostě neberou, až na některé vyjímky. Já si budu muset počkat, až mi bude osmnáct, protože mě znají hasiči po celém okrese a asi by nebylo dobré, aby mě u některého zásahu viděli (navíc vypadam mladší než sem, takže ...). Radek Dopirák
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
presne tak jsem to myslel ) ahoj Jirka
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:18
Musím s tebou naprosto souhlasit. Mám za sebou taky SOŠ PO MV a tam člověka naučí co smí a nemůže.Vědel jsem i vprůběhu studia, že to nesmím, ale touha byla silnější. Nicméně nato dnes mám úplně jiný pohled a vzhledem k tomu, že sem dělal parkrát VD a dělám jej dál do auta bych si nikdy nedovolil vzít osobu madší 18-ti let.
P.S. Který rok si maturoval?
-
Příspěvek od husita 10 » 12.05.2008 15:18
Je mi 17 let a na několika výjezdech jsem byl. Samozřejmě že velitel musí vědět koho může vzít a koho ne. Já už se zúčastňuji školení VJ dva roky, a říkám že vím kam můžu a kam ne. Třeba poslední výjez na komín jsem byl velitelem Avia, která zajišťovala písek.Je na veliteli kterého dorostence si vezme. Tohle je můj názor.
-
Příspěvek od Aleš Bárt » 12.05.2008 15:18
K tomu není co dodat.
Máš uzavřenou dohodu s obcí, prošel jsi zdravotní prohlídkou, jsi pojištěn zřizovatelem JPO - 100% ne jelikož ti není 18let. Dělat velitele v tvém případě asi přeháníš, ale budiž. Tak dávej na sebe bacha ať se ti něco nestane nebo ať si Vás neprověří HZS namátkově, jinak hezká dovolená pro velitele JPO v zařízeních vězeňské správy.
Jinak jednou jsem zažil prověrku z HZS , přímo z GŘ z Prahy. Byl vyhlášen poplach - požár stodoly a přilehlých prostor v 5km vzdálené obci. Nikdo o tom nevěděl ani na OPISu, Po dojezdu na místo si pánové z GŘ zapsali časy, a odjely za náma na základnu a tam chtěli vidět každého OP, prohlídky, dohodu, školení a u řidičů řidičák s profesákem. Hezkej šrumec, pak techniku a vybavení - dejcháky (tlaky), zásobu pohoných hmot ve vozidlech atd. Prostě příjemně strávené odpoledne, naštěstí jsme obstály.
Přeji příjemný rok 2006
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky