Dorost - můžeme je brát na zásahy?
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Uznávám, že pokud si za tím stojíš, stojíš si správně. Velitel, který k zásahu nepustí někoho z organizace, kdo není ve výjezdové jednotce, jedná zcela správně a o tom není pochyb. Ono vlastně umožnit těm mladším si zkusit občas nějakou tu zásahovou činnost je pro ně jakási "třešnička na dortu" a není to samozřejmě nic legálního. je to jen a jen na tom veliteli, jestli si to "lajsne" nebo ne. Pokud se striktně drží právního předpisu, nelze mu naprosto nic vytknout.Tím chci říci, že na takové velitele se zrovna kvůli tomuhle vůbec nedívám "skrz prsty" a beru je zcela vážně.
-
-
Příspěvek od Petr Lehner » 12.05.2008 15:18
četl jsem si ty vaše názory a musím říct , že mě to docela zaujalo. Já osobně eším stejný problém brát nebo nebrat, máme zde jednoho dorostence ( 16 let), který je do toho jak se říká zapálený,avšak na jedné straně jsou zákonyy a na druhé lidská morálka. D nes když mladýmu řeknete že nikam nejede tak už mi víckrát nepřijde(teda alespon u nás), jsem toho názoru že komu není 18 let nemá u zásahu co dělat, ale bohužel naši velitwelé jsou jiného názoru. Vím když řeknu že nic nebude dělat jen se koukat tak mi jako na potvoru něco bude dělat.... takže fakt nevím
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
No nevim určitě nějakých 17 nebo 17,5 roku už se dá uvažovat že pojede když bude pod dozorem....ale v 16 se mě to zdá moc velké riziko.jako na potvoru něco dělat bude? Tak tady - jestli sem tuhle větu pochopil správně - by bylo na zvážení jestli bude vůbec někdy mít co dělat u zásahu když neumí poslechnout velitele )
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:18
To vám nestačí že se to co se v Zábřehu mněli by jste si uvědomit že tohle může potkat i Dobráky. A pak si neumím představit co by se asi tak dělo kdyby se zjistilo že tam v tom autě byl někdo co tam prostě nemá co dělat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ať už proto že mu ještě není 18let nebo i proto že není ve výjezdu hlášený ((
-
Mnělo tam být (že to co se stalo v Zábřehu na Šumpersku)
-
Příspěvek od Vítězslav Schimmerle » 12.05.2008 15:18
My máme také dorostence, kteří by chtěli jezdit k ohni. Na druhé straně je však zákon. Je ti 18? Děláme kompromis. Kluci jedou s náma, ale jen na čumendu. Pohnou se od auta a do jejich 18 let nebude žádný příště.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Chlapi jaké furt hledáte (hledáme) řešení? Je jenom jedno - nebrat A že je berete s sebou na čumendu je sice hezké, ale podle mě je samotná jízda k zásahu ta nejrizikovější fáze...
-
Příspěvek od petrhr » 12.05.2008 15:18
Vážení, mám dojem, že si sami snažíme zdůvodnit proč obcházíme závazný předpis, který platí pro všechny a přitom konáme záslužnou činnost tím, že dovolíme našim mladým něco se přiučit. Vždy je ale bereme do rizika.Já pořád musím trvat na tom, co jsem napsal dříve. Byť jsou argumenty sebelogičtější, jsou to jen výmluvy a značné riskování. Úplně v téhle diskuzi souhlasím s p. Kozákem.Zdravím všechny, Petr H.
-
Petr: "p. Kozáka" neznám Martin: cituji: "Kluci jedou s náma..."takže je to jízda k zásahu, je už jedno jestli s VRZem nebo ne - zodpovídá velitel
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:18
máš sice pravdu,ale podívej se na to takhle ty říkáš že např. do DVSky muze něco vrazit a je jedno jestli na VRZ nebo bez nej,ale v tom pripade aby dorost chodil pesky na souteze jelikoz by do nich mohlo kdykoli kdokoli napalit a ze nejenom zensky dokazou jezdit hrozne ) jinak opravdu řešíme pouze to,jak se z toho vymluvit ale neexistuje žádná logická výmluva,protože z logiky vyplývá že tam dorost nemá co dělat u zásahu,a zas ale kdyz to neuvidi,tak se nic nenauci a u toho auta se jim podle me opravdu nemuze nic stat,teda pokud sbor nejel k horici tovarne na pyrotechniku nebo podobný nebezpečný serepetičky,což se ted dosti stává v rusku kde PO je na neuvěřitelně katastrofální úrovni,se divim,že to tamější hasiči nezabalej
-
Ty mě pořád nechápeš Jakákoli technika jedoucí k požáru nemůže vézt lidi mladší 18ti let. Pokud jede mládež např. na hasičskou soutěž, zodpovídá za ně jejich vedoucí a rozhodně cestou na soutěž nepojede tak riskantně, jako k požáru, kde svojí roli hraje i adrenalin, spěch apod. Srovnáváš jabka s hruškama, bavíme se tu o jízdě k události...
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:18
nevím,proč,ale vždycky máš,pravdu,ale já k tomu mám zas připomínky ) tak co kdyby jeli osobakem?civil?s nekym,kdo sice je u ty jednotky,ale jen je tam veze a bude na ne dohlizet,aby se opravdu jen divali z dalky?tudiz je veze normalne bezpecne podle predpisu?(je to blbost ale co kdyby...byly v .... )
-
... to byli normalni cumilove. A byt velitelem zasahu, tak je necham nekam uklidit, at mi tam nedelaji bordel
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
Říkáš že když nic neuvidí tak se nic nenaučí...jenže oni to uvidí a budou se učit ale až po dovršení 18 let. Nikde přece není psané že v 18 bys měl být "starý opálený mazák" )Všechno má svůj čas...a řekl bych že počkat třeba rok není až tak hrozné...
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:18
Řekl bych, že vzít dorost k zásahu civilním autem je naprosto košer. Můžou tam být jako kdokoliv jiný, pokud se řídí pokyny velitele zásahu a stojí na místě jim vyhrazeném. Neboli čumilové nejdou tam, kam jim to hasiči nepovolí. A v tom případě jim do toho nikdo nemůže mluvit. Jinak pokud vím jak to u takových zásahů vypadá, tak se dá i tak dost vidět. Většinou se civil dostane až k samotný technice. A pokud se najde někdo od hasičů, který je tam ve svém volně vezme svým autem a dá jim k tomu odpovídající komentář, nic proti tomu. Navíc mohou dělat pomocné práce jako kdokoliv jiný v prostoru který je bezpečný. Na to, aby postižený hlídali, donesli evakuovaným z Avie vodu, deky a další pomocné činnosti, není potřeba spec. nařízení a vyhlášek. Tuto činnost mohou vykonávat i prostí civilové na žádost velitele hasičů a naopak je žádoucí, pokud mám u většího zásahu lidi, které znám a mohu jim tuto činnost svěřit. Prostě mým laickým názorem. U zásahu nemají co dělat. To je činnost hasičů výjezdové jednotky. Ale mimo samotný ohrožený prostor mohou být co platní. Když se budou vyvádět lidi na shromaždiště, kdo se těmto lidem bude pak věnovat? Hasič ne a je problém. Čumilové? Kdo mi dá záruku, že si neřeknou "mě to neba" a neodejdou. Ale mám tu dorost, který znám a který bude makat už jenom z titulu, že jinak poletí od sboru a na skutečné zásahy budou moci v budoucnu zapomenout. Takhle si okusí adrenalin skutečné akce, což je dobrá skutečnost. Uvidíte jak budou reagovat a to na naprosto bezpečném místě. Důležité je jim od začátku vštěpovat, že akčnost není na místě. Že jsou tam proto aby "drželi hubu a krok". Tím si budou již teď zvykat, že je důležité myslet na důsledky svého jednání a že i malá práce je práce a důležitá. A že pokud budou se někam akčně hrnout, aby si akci užili akorát přidělají spoustu problémů ostatním. Že tam nejsou na místě proto aby si připadali akční a důležití, ale proto, aby pomáhali. A že tomu musí podřídit vše. že kázeň a disciplína nejsou bohapustý výmysl starých "fotrů", ale že má svůj smysl. A to vše se budou učit na naprosto bezpečném místě a tam, kde bych jako velitel byl moc rád, že lidi vyvedené z baráku mohu svěřit někomu koho osobně známa a nemusím se spoléhat na naprosto neznámé lidi, nebo odčerpávat již kolikrát tak slabé lidské zdroje (tím míním hlavně do příjezdu posil, neboť práve začátek zásahu je nejtežší - je to tak?). Vím jak to vypadá u takové evakuace většího obytného domu s několika partaji. Kdo není zdravotně postižen se stává naprosto bezuprizorní. A tady právě omladina může pomoct. Jinak naprosto souhlas - ve výjezdu jako takovém nemají co dělat. Takže si myslím, že holt i za cenu určitých komplikací lze i takto postupovat. No a pokud se někdo dopraví svépomocí na místo události, je to jeho problém apokud respektuje pokyny, tak je normální civil. S tím, že pokud si jej velitel všimne a využije jej k těm pomocným pracem, jak jsem se zmínil výše....
-
Příspěvek od Jan Doktor » 12.05.2008 15:18
Myslím že toto je velmi rozumné řešení. Vlk se nažere a koza zůstane celá:)
-
Coxíno gratuluji bezesporu nejdelší komentář této diskuse. )))) Ale jinak máš celkem pravdu!!!!!!!! Mladší 18ti let na VRZ ani v tom nejhorším snu!!!!!!!!!!!!!!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz