Dorost - můžeme je brát na zásahy?
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Jak už jsem psal výše - plně tě chápu, taky jsem byl mladší 18ti let, ale jsem rád, že respektuješ tyhle pravidla. Ono to vypadá jako sranda, ale fakt to taková sranda není...
-
Příspěvek od Josef Kadlec » 12.05.2008 15:18
Je mi jasné že jste všichni zaměstnaní, ale za tento rok máte pouze jeden výjezd, a to znamená že jste málo žádaní a tudíž nemáte tolik práce, kdežto mi za tento rok už máme 72 výjezdů takže toho máme mnoho (výjezdy, každodenní údržba techniky atd.), a na sebe máme velice málo času. Nehledě na to, že řada členů výjezdové jednotky má velké problémy z uvolňováním na výjezdy kterých je i při hlavní práci doopravdy mnoho (řada kvůli tomu přišla i o práci). Takže sám vidíte, že to máme o dost těžší než vaše jednotka.K tomu dorostu se musím zase opakovat. Vy když vyjíždíte tak to berete jako ohromnou akci, ale mi už tolik ne, protože vyjíždíme stále, takže nám vůbec nevadí, že některý z nich také jede. Oni za námi kdysi jezdili na kole, a tak je teď bereme sebou. To že je to proti zákonné tak to možná máte pravdu, ale naši členové přichází o práci a také je to proti zákonné, a to je všem jedno!! To že je bereme na zásahy, tak to jsme okoukali od okolních jednotek. Mi je zásadně nepouštíme tam kde by mohli chytit nějaký ten úraz.
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:18
Vidím, že se na tohle téma rozpoutala docela slušná diskuse, ale jak vidím tak se pořád probírá stejná věc, a to možnost vzniku úrazu nezletilých členů JSDH při samotném zásahu. Je třeba si uvědomit, že úraz se nemusí stát pouze a jen při samotném zásahu, ale např. na cestě k zásahu a zpět na stanici během níž může dojít k dopravní nehodě, kterou ani nemusí zavinit řidič hasičského vozu a při vykonávání spousty dalších činností, třeba i pouze v týlovém prostoru místa zásahu. Ale je zbytečné všechny tyhle nebezpečí zmiňovat, protože znovu opakuji - je to především o odpovědnosti a zdravém rozumu velitele JSDH, potažmo VD, který je na vozidle a v neposlední řadě také o znalosti legislativy. Jen nevím, proč jsou v některých diskusních příspěvcích napadáni lidé, kteří mají na tuhle věc správný názor. To, že má někdo 70 výjezdů ještě neznamená, že musí "do všeho vidět" a naopak právě pro tak vysoký počet výjezdů by neměl zbytečně riskovat, protože rizika máme u zásahů už tak dost nemyslíte? Howgh.
-
Už jsem nechtěl reagovat, ale fakt ještě jednou musím - další příspěvek sem ode mě nepůjde, už mě to nebaví. Zároveň děkuju Dagovi za zastání, jak už jsem psal výše - rozumných lidí je tu naštěstí většina.Takže postupně:My jsme v hasičárně možná častěji než vy i když to tak nevypadá. Nejezdíme totiž jen k požárům, máme spoustu jiných aktivit a činností pro zabezpečení chodu obce, jak už to tak dobrovolní hasiči na vesnici dělávají. Třeba to máme těžší my, třeba vy - to si myslím že nemůžete posoudit, když nejste obeznámen s veškerou naší činností.To že vyjíždíte stále vás neopravňuje ohrozit ty kluky. Kam to dojde, když už je od mládí vychováváte k tomu, že předpisy, obzvláště ty bezpečnostní, se obcházejí a nikdo se nad tím nepozastaví? Není úkolem velitele zásahu zjišťovat věk zasahujícího hasiče, to je na veliteli jednotky a jeho zodpovědnosti.To že přicházíte o práci je mi celkem líto, ale opět vás to neomlouvá a pokud byste na tom byli se zaměstnavatelem opravdu špatně, dá se ze zásahové jednotky vystoupit (i když já bych se svou láskou k hasičině dal asi výpověď - dohodněme se, že na toto téma polemizovat nebudeme.Od okolních jednotek jste okoukali špatnou a velice nebezpečnou věc a to vás opět neomlouvá.Uzavřu to odpovědí na úplně původní otázku: dorostence k zásahu nebrat, může se stát cokoli a pak to nestojí za to. I jednotka 3+1 je schopna samostatného výjezdu. Vím, že lidí je obzvláště u lesních požáru potřeba, ale když, tak jenom těch způsobilých.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:18
Zdravim!Kdyz tu to tak ctu tak na tom zacatku jste mi k smichu ja si nemuzu pomoc ale musim to rict na tvrdo proc tady machrujete e mate tolik vyjezdu?ty jednotky to moc neovlivnej kolik maj vyjezdu vis.a nekdy se snecim zacit musi je jasne ze asi behem tejdne nebudou mit nej vybavu atd.!!!!a pak pan Kozak ma pravdu v tom ze se tady u SDH nejedna jen o zasahy ale o hodne aktivit okolo!!!Jinak s tema klukama za vama stojim!ten clovek pokud bude chtit tak tam ktomu ohni stejne dojede.(ja to delal taky tak sednul jsem na kolo a treba ve 23hodin jsem jel za nima 12km po hrebenech Krkonos)a zacali me brat tez sebou ale nikdy me nepustili nekam kde bylo nebezpecn tak jsem byl treba jen u auta.Mej se
-
Na to se nedá nereagovat...Chlapi vy jste asi ještě nebyli u vážnějšího zásahu nebo jste tak primitivní, že si nedokážete uvědomit co všechno se může stát a že zásah není sranda nebo dětský výlet!!! Že za hasičema někdo nezpůsobilý (pro účely této diskuze mladší 18ti let) dojede na kole - to je jeho problém. Ale aby vyjel spolu s nima je nehorázný hazard. To že stojí jenom u auta na tom nic nemění, jak už tu někdo výše psal - stát se může cokoli nejen u zásahu, ale i cestou k němu. Nerozumím vám - je zapotřebí takto zbytečně riskovat a ještě to obhajovat argumenty typu "nejsou lidi", "ať se učí" nebo "máme hodně výjezdů"?? Berte mladé na školení zásahovky, proč ne. Ale netahejte je proboha k zásahu. Až to někdo z vás odskáče - a piště si, že když už, tak to odskáče škaredě a se vším všudy - budete mlátit hlavou o zeď a nadávat si, že jste takovou blbost udělali. Nechci na nikoho útočit, jenom radím a věřím, že dobře radím. Doteď vám to třeba procházelo, ale jak říkám - jednou se pomyslné ucho u džbánu utrhne a bude hodně zle. Pojede se po veliteli jednotky, po starostovi obce, po papírech o školení zásahovky, o lékařských prověrkách atd. atd. a nikdo to na sebe nevezme, uvidíte - nebo raději nechtějte vidět. Nechte kluky doma, ať vám při výjezdu otevřou vrata, pomůžou se obléct, zavřou vrata a - a zůstanou u nich. Až dospějí, budete v nich mít dobré pomocníky, legálně a bez rizika.
-
Příspěvek od Marek Motyčka » 12.05.2008 15:18
Je to,ale pravda,jde o to kdyby se jim něco stalo.Já sám sem v dorostu a vím jaké to je.Mě je sice 15 let a taky toužim se dostat pořádnýmu zásahu ,ale vim že to je nemožné,protože kdyby se něco stalo tak by to byl průser jak hora.Musim si hold počkat až budu hasič:=)Z pozdravem Marek
-
Příspěvek od Jan Doktor » 12.05.2008 15:18
Jakube, naprosto s tebou souhlasím. Kdybych jako VD JPO II vyjel na zásah s někým, kdo není ve výjezdové jednotce,nemá základní 40 hodinové školení a lék. prohlídku, tak jsem sebevrah a ne jednou, ale oběma nohama v kriminále. Jestli by dřív veliteli jednotky neselhala pistole Takže, jestliže mají dorostenci zájem, proč je více nezapojit do práce v hasičárně, údržba techniky,atd. Ale na zásah opravdu až budou ve výjezdovce.
-
Příspěvek od Petr Kupka » 12.05.2008 15:18
Zdravím, musím jako velitel JPO II naprosto souhlasit s tím, že brát dorostence k zásahům je dost tvrdý riziko. Ono možná u samotnýho zásahu je to víc v klidu než po cestě tam. U zásahu může opravdu jen stát někde vzadu a nic se mu nestane, ale už po cestě tam je dost velký riziko - někdo vám nedá přednost, kluk se vzadu v autě zraní a je průser nad průser. Je mi to moc líto. Sám vím jak to chodí, protože jsem do jednotky taky dorostl, ale na výjezdy jsem nejezdil - při vyhlášení poplachu jsem doběhl na stanici a zůstal tam, jednak na telefonu a jednak kdyby kluci něco potřebovali nachystat apod. Dnes mám v jednotce a záměrně říkám v jednotce asi 5 kluků mezi 16 a 18 roky. Beru je na školení jednotky (s tím, že souhlasí jejich zákonný zástupce). Těch 40 hodin si totiž může odkroutit před 18ti (aspoň si to myslím). Dělají s náma na technice, bereme je na akce, dělají simulanty v havarovaných vozidlech apod. myslím, že jsou rozumní a že se ikdyž je to třeba štve, že nemůžou na výjezd, chápou to. My s nima na dalším školení rozebereme jednotlivý výjezdy (pokud byly) a už to, že se s nima o tom bavíme a oni se ptají je celkem motivující. A věřte, že kdyby mohli, že by byli i užitečnější než někteří matadoři. Na závěr tedy: Dorost na výjezdy ani na taktický cvičení nebrat hlavně kvůli jejich bezpečnosti a potom kvůli následkům pro velitele a mlácení se do hlavy po zbytek života (se selháním pistole souhlasím). Vím, že trochu riskuju, když třeba dělají zraněný v autě, ale jinak to už nejde. S pozdravem Petr Kupka, Adamov.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
Dokud se nestane průser, tak jde všechno. Ale při jakémkoliv sebemenším problému se budou všichni od policajtů po pojišťovnu vozit po každém papíru a pak bych nechtěl být v kůži velitele jednotky který vzal k výjezdu kluka mladšího 18 let. A počet výjezdů (i když je úctyhodný) s tím nemá naprosto co dělat.
-
Příspěvek od Jan Kondziolka » 12.05.2008 15:18
No a nebo se taky muze stat to same co kamosce na Slovensku - hned naproti hasicarny horel barak a nejak se stalo, ze v te dedine byly z hasicu jen soutezni druzstvo (vetsina pod 18), tak vsechno vytahli, pospojovali hadice a te kamosce nechytlo cerpadlo:-) Tak z toho baraku vynesli akorat stareho dedu a stul a nez prijeli profici bylo po baraku.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
Ja se tedy ted predstavim jako nezodpovedny velitel, ale prevzal jsem jiz pred lety tradici vyjezdu s mladezi od 16 do 18-ti let a prestoze uznavam veskere vase argumenty o nespravnosti podobnych kroku, mame (a vetsina sboru z okoli) s tim jen ty nejlepsi zkusenosti. Mladi nesmi do prvniho vyjezdoveho auta, vetsinou dojizdeji treba avii a pri zasahu jsou zpusobne u auta nebo lepe v aute. Ma je na starost predem urcena osoba a ta je poveruje napr. vydejem stravy a piti, donesenim materialu K ZASAHU! ne do zasahu, uklid materialu POUZE v okoli pozariste, fotografovani apod. Je to obrovska duvera, kterou jeste nikdo z nich nezneuzil a naopak si ji velice vazi a vedi, ze sebemensi problem a konci vsichni. Funguje to skvele, zvysuje to podil tech, kteri ani po letech neopousteji jednotku a je to take skvely motivacni prvek pro jeste mladsi. Z hlediska zodpovednosti je to cele na me a jsem si toho plne vedom. Velitel JSDH JPO III (cca 60 vyjezdu/rok)
-
Příspěvek od Petr Fól » 12.05.2008 15:18
Chlapi, já teda nevím, ale v jednotce může být pouze osoba starší 18ti let, zdravotně a odborně způsobilá. Zcela souhlasím s Jakubem Kozákem, že velitel jednotky, který vezme mládež k zásaahu, si koleduje o pěkný malér ( řekl bych, že je oběma nohama v kriminále ). A navíc dostává do průseru ještě velitele zásahu (ten už tam prakticky je, jen neví kdy)
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Tak já třeba znám jednoho nejmenovaného velitele JSDHo, který bere i mladší 18-ti let k zásahům, ale jen za určitých podmínek. Většinou se jedná o požáry lesa, a nepustí je tam hned, ale až v době, kdy usoudí, že je to vhodné. Zásadně s nimi nejede na majáky, ale veze je v klidu v rámci střídání (nejčastěji). No a to, že by se jim něco mohlo stát je pravda, ale protože ví, kdy a kam je pustit, to riziko je velice malé. takže si to bere na své triko. Ani mu to nepřijde, jindy je jednou nohou (nebo i oběma)v průšvihu podstatně víc. A ti kluci tohle potřebují, kvůli tomu tam přeci chodí.A kdybych byl já velitel JSDHo, taky bych to tak dělal.
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:18
ted s váma musim souhlasit,pokud nejedou na majáky a velitel opravdu dobře uváží jejich zásah v bezpečné oblasti nepř v lese,kde už je to uhasšení ajde už spíše jen o prolejvání pudy,tak je to docela rozumnej argument.Ted mě však napadla jiná věc:jak to bylo při povodni?muže se brát dorost,aby vypomáhali hasičům?ani tak nemám namysli HZS někde v kritický oblasti,ale jen tak SDH např s čerpáním vody ze sklepů,odklízení bahna atp....???
-
Takže znova do toho zasáhnu Argumenty to jsou sice pěkné, nicméně odpověď na původní otázku je jednoznačné NE a nic s tím neuděláte. O tom, jak se to dodržuje se bavit nebudem, myslím, že k tomu už bylo řečeno dost. Ohledně pomoci u povodní - je to zásah jako každý jiný, nemusí vždy jen hořet.
-
Je fakt, že prostě jako parta kluků - řekněme pro jistotu v civilu - si tam můžou s těma lopatama hrát a uklízet, ale mělo by být jasné, že nepatří k zásahové jednotce, která tam operuje. Pak je ale otázkou, když se něco stane, kdo to odsere - asi opět velitel, protože by měl zabezpečit místo zásahu, tady nevím.Ale jako součást zásahovky nebrat nikoho, kdo není členem. Tzn. mladšího 18ti let apod. podmínky.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:18
Zdravim jo je to zasah jako kazdy jiny to je pravda takzte mozna nebrat. ale kdyz jsme u toho vy tady dodrzujete vek ale tak at se dodrzujou vsechy zakony.treba stari aut u HZS ja si myslim ze tady u nas v CR se na zakony kasle a proste ja bych bral mladaky at se treba koukaj jim to pomuze dost.ale asi se do me pustite ale je tzo muj nazor!
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:18
Zdravím,nezbývá mi, než napsat svůj názor. §64 zákona 133/85Sb., ve znění pozdějších předpisů, mluví jasně. Musí být starší 18 let a zdravotně způsobilý. Jsem zástupce velitele a do něčeho podobného bych nikdy nešel ani za cenu, že by jsme vůbec nevyjeli, nebo bych seděl doma sám. Ono se to moc dobře říká a vím, že tihle kluci jsou moc dobří, ale stát se může cokoliv. Pokud někdo jde do takového rizika, je to jeho věc, ale doufám, že při nastupovaní dorostenců do výjezdového auta, právě na tohle myslí. Mějte se. Petr
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz