Dorost - můžeme je brát na zásahy?
-
Příspěvek od petrhr » 12.05.2008 15:18
Milí kolegové,se zájmem a dlouhodobě sleduju tuto debatu a musím říci, že docela chápu a rozumím všem argumentům, proč by naši mladí mohli a dokonce měli být u skutečného zásahu. Přesto považuji ustanovení zákona o PO totiž 18 let, zdravotní způsobilost a členství v JPO, ale i pojištění za nepřekročitelné. Sám se snažím být jako strojník nebo velitel výjezdu u každého zásahu, ale musím říct, že bych naše mladé nikdy nevzal. Dokonce si myslím, že to není zdaleka ani věc velitele JPO, ale i žřizovatele JPO. Protože jsem současně starosta obce, říkám dokonce, že kdyby můj velitel JPO tuto zásadu porušil, okamžitě bych ho odvolal z funkce. Vím že je to tvrdé, ale myslím, že jiná cesta není.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Jojo, nakonec, ačkoli jsem na počátku tochu dostával na prdel, se diskuze přivrátila na mojí stranu ) Jsem rád, že jsou u nás i rozumní hasiči. Btw. k jednomu z předchozích příspěvků: argument "když to dělají oni, tak proč ne my" je hodně nebezpečný a nesvědčí zrovna o velké zodpovědnosti...
-
Příspěvek od Libor Šedivý » 12.05.2008 15:18
Tak tuto debatu sleduji již hodně dlouho a nedá mi to k tomu také něco říci.Myslím si, že kluci kteří tohle budou číst mě za nebudou mít rádi, ale u výjezdu nemáte co dělat dokud Vám nebude 18 let.Vím, že jsou na to všichni strašně natěšený, ale náhoda je blbec a něco se vám stane a velitel v tom lítá pěkně.Takže počkejte si do těch 18 roků o nic nepřicházíte, protože bohužel hoří a hořet bude!!! Hezký den!
-
Tak tuto debatu sleduji již hodně dlouho a nedá mi to k tomu také něco říci.Myslím si, že kluci kteří tohle budou číst mě za nebudou mít rádi, ale u výjezdu nemáte co dělat dokud Vám nebude 18 let.Vím, že jsou na to všichni strašně natěšený, ale náhoda je blbec a něco se vám stane a velitel v tom lítá pěkně.Takže počkejte si do těch 18 roků o nic nepřicházíte, protože bohužel hoří a hořet bude!!! Hezký den!
-
-
Příspěvek od pan Marek » 12.05.2008 15:18
Kdyz tady tak probirame mladez do 18 let, tak tady souhlasim asi se vsemi, ze tam nemaji co delat. Ale mam par jinych otazek.Jak je to s cleny SDH, ale nikoliv JSDH. Jedna se o to, ze v ramci SDH mame dost lidi, ale ne vsichni maji lekarske prohlidky apod.Kdyz vsak dopoledne nejsou clenove JSDH doma, tak se stane, ze pribehne po zazneni sireny nekolik jedincu, kteri jsou zrovna doma. Je mozne ja na zasah vzit?A dasli dotaz. Musi mit velitel jednotky zkousky? Jedna se treba o pripad, kdy pribehnou po zazneni sireny 4 lidi (clenove JSDH), ale velitel ani zastupce nejsou doma. Co pak. Muze delat velitele nekdo jiny?To zatim staci.
-
Příspěvek od petrhr » 12.05.2008 15:18
Vím, že je docela ošemetné pasovat se na "vykladače norem", ale podle mého názoru není velký rozdíl mezi mládeží a členem SDH při braní na zásah. Pro předpoklad účasti na výjezdu k zásahu platí obdobně : členství v JSDH vyplývající z dohody o členství uzavřené se zřizovatelem JSDH (tedy většinou obcí), zdravotní způsobilost, 18 roků, pojištění a ve stanovené době také základní odborná příprava. SDH je pro tento případ jen jistý druh společenské organizace, který může mít podle způsobu založení různé právní formy. Ze členů SDH pak zřizuje obec svým rozhodnutím JSDH obce (nebo také tzv. společnou JSDH, pokud je zřizovatelem svazek obcí).Kvalifikaci (zkoušky) funkcionářů JSDH řeší sbírka interních aktů GŘ HZS ČR a MV částka 36/2003. Odbornou způsobilost musí prokázat funkcionáři JSDH tedy velitel, zástupce velitele, vel. družstva a strojníci při ustavení do funkce, nejpozději však do 6 měsíců od ustavení do funkce. Potud moje možná uvalené úvahy a dále praxe v naší jednotce :Nikde není podle mne taxativně stanoveno, že se výjezdu musí zúčastnit velitel jednotky nebo jeho zástupce - proč by jinak existovala např. funkce velitele družstva. Takže když není u nás při výjezdu velitel, zástupce nebo velitel družstva, přebírá velení při výjezdu strojník. Tato praxe se nám docela osvědčuje. Navíc v našem regionu je téměř vždy u zásahu jako velitel velitel výjezdu profesionální jednotky a ten nám stanovuje úkoly, které zabezpečujeme, takže z hlediska rozhodování nese odpovědnost profesionální velitel a teprve přeneseně velitel náš.Zdravím. Petr H.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:18
Zdravim.S tema clenama sdh mas pravdu clen sdh a clen byjezdoveho druzstva je velikej rozdil.!K vyjezdu by mel jezdit jen kdo je ve vyjezdove jednotce a ma prislucne prohlidky atd.Jinak s tim velitelem to je jedno podle me pokud to neni zavaznejsi zasah treba cerpani vody tak si velitele vyjezdu stridame ale je to jen na papire.A u vetsiho zasahu pokud neni velitel prebira velitele bud nejzkusenejsi a nebo kdo tomu nejvi rozumi.Mej se
-
Příspěvek od Josef Beran » 12.05.2008 15:18
Jak čtu ty příspěvky tak se nestačím divit. To jste se všichni zbláznili?Vezměte si zákon a vyhlášku a není co řešit. V JSDH jasně až od 18 ti let. Z toho jasně vyplývá, že dorost v žádném případě OFICIÁLNĚ zásahu nemůže. A nezmění to už vůbec počet výjezdů jednotky a já nevím co ještě.Samozřejmě, jako všechno má svou Achilovu patu i tady se dá něco málo udělat. Záleží to ovšem na veliteli zásahu, který má ze zákona požádat každého o poskytnutí osobní a věcné pomoci při zásahu, V tomto příslušném paragrafu zákona o PO se nemluví o žádné věkové hranici a dalo by se to takto řešit. Jen žádné společné výjezdy s jednotkou. Ty následky, v případě, že se něco stane jsou strašné a nepříjemné pro všechny zúčastněné.
-
Příspěvek od HOPE » 12.05.2008 15:18
Kolegové kritizují účast dorostu u zásahu... Být velitelem té jednotky,vzal bych je sebou,ale jen na "čumando",při zásahu nemají co dělat,riziko je velké a žádný velitel by si to něměl vzít na triko.. Pokud zůstanou doma,nezískají zkušenosti a pokud je to baví,nechme je na to alespoň koukat,jinak utečou....
-
Si ce jsem tu už jeden příspěvek napsal a tam sem psal, že bych dorost na zásah nebral. Ale kdo z Vás pánové byl u výjezdu opravdu až v těch osumnácti letech???
-
... s JSDH u výjezdu až jsem byl jejím členem. Když hořelo v lese, třeba jsem tam dojel očumovat na kole nebo tak, ale s JSDH jsem k výjezdu nikdy nejel, protože u nás jsou zodpovědní lidi.
-
...ať se ti nic nestane, jinak tvého velitele zavřou až zčerná. I když - to asi neovlivníš, kždy do vás někdo ťukne na křižovatce, co? Možná ti připadá fajn, protože tě bere s sebou, ale zároveň jsi pro něho časovaná bomba a je jedno co u toho zásahu děláš.
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:18
Podle mého skromného názoru Je sice pravda že problémy s nedostatkem členů JSDHO mají snad v každé menší vísce s tím souhlasím. Ale nadruhou stranu při dnešních !!!!!!!ZHOVADILOSTECH!!!!!!! Které se dějí dnes a denně na silnicích by mně jen a jen zajímalo kolik z těch velitelů kteří si ssebou berou ty nezletilé kluky, ví kolik si odkroutí v base za Ublížení na zdraví a nebo snad nedej bože za zabití z nedbalosti!!!!! Protože po dojezdu na místo zásahu (za předpokladu že nepolezou někam kam nemaj) by se jim nic stát nemělo. Ps:Když za vámi jedou na kole je to problém jich samých nebo potažmo jejich rodičů!!!!!!!
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Já už jsem se tady také jednou vyjádřil, trochu to zopakuji. Jistě, na jedné straně je striktní předpis. Ale nejen předpisy živ je člověk, a tak se dá i dorost vzít k zásahům. Ale samozřejmě ne s prvním výjezdem na majáky, ale třeba v rámci střídání, nebo třeba když se veze jídlo a pití nebo nějaké další potřebné věci. Také je jasné, že se jim přidělí nějaká víceméně pomocná činnost na místě, kde už v podstatě nebezpečí nehrozí a přidělí se jim někdo ze starších členů, aby na něj doziral. Klasicky třeba dohašování v lese, nebo třeba hašení travních porostů (menšího rozsahu, to jistě). Ovšem, třeba se může někdo zranit o větev nebo spadnout někde ze skály a tak podobně. Ale naši mladí nejsou nijak hloupí a dřív se v lese zraní děda na houbách než mladistvý hasič. A velitel za to zodpovídá, to ano, určitá míra rizika tady je. Jenže dobrý velitel ví, kde je rozumná hranice, a hlavně, dobrý velitel nemá nakakáno v gatích.
-
A úplně nejhlavněji - dobrý velitel nebere na zásah lidi, co nejsou v zásahové jednotce Já si za tím prostě budu stát...
-
... čímž jsem myslel lidi, kteří tam nejsou kvůli věku, je jasné, že požádat o pomoc "nehasiče" je v určitých případech možné
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz