hledani lidi, psi a kava...
Lucky: hned jak to dopisu, tak se Vam na ozvu na ten uvedeny mail. Kdyby to neprislo, jsem na mailu
dusan.stuchlik@tiscali.cz Proti kavicce rozhodne nic nemam

, to ja rad. Ale přiznám se, ze forum p.Borovoce uz dost dlouho nesleduju, jelikoz je to porad dokola totez, ale asi neni problem abyste me mezi kavou a mineralkou uvedl do problemu

. Pokud jde o ty plosne atesty o kterych pisete, nevim jestli myslite ty v Krusnych horach koncem leta, nebo ty ted na podzim v Praze. Shodou okolnosti jsem se byl na obou mrknout osobne a musim rict, ze vas popis je „krapitko“ prehnany

. Na tech podzimních v Klánovicích totiž byl pochod na místo začátku hledání tak maximálně 1 km, takže ty asi na mysli nemate. V tech Krusnych to bylo delsi, tipuju tak 4 km. Ale to prece rozhodne není mozne povazovat za nejakou vycerpavacjici ci prehnanou vzdálenost !!! Pokud si muzu dovolit vlastni nazor, tak to v zadnem pripade nebylo nic co by člověka a psa, kteri jsou alespoň trochu v kondici, mohlo odrovnat. A uprimne receno, pokud se někdo citi jako zachranar pro hledani v terenu, tak by on ( a jeho zvire) meli mit setsakramentskou kondici !! Naprosto stejnou jako treba hasici jezdici k zasahum, nebo policiste. Pokud ma byt na zachranare spoleh, není prece mozne aby byl prubeh (třeba slozite a casove narocne akce) ohrozen spatnou kondici psovoda/psa ! Mozna to zni blbe, ale pokud si někdo (psovod ci pes) na 4 km chuze, pote hledani a pote zpet 4 km -- a pak několik hodin pauzy, sahne na dno sil, tak prece nemá na zásazích co delat ! Uprimne receno, myslim ze kondice psovodu a psu je mozna dost obecny problem pro tuzemske dobrovolne zachranare (krome HS). Na jejich obhajobu samozrejme musim rict, ze chapu, ze to ti lide delaji dobrovolne a ve svém volnem case a člověku který se nejak zivi ve svém občanském povolani a ma rodinu muze delat problem byt třeba každý den se psem na kole, nebo par kilometru ostre chuze v lese, ale zase na druhou stranu: Pokud to někdo chce delat na nejvyssi urovni, musí prece pocitat s tim, ze musí byt on i zvire ve spickove pracovni kondici! Pokud není, tak proste není schopen hrat první ligu…a je jasne, ze to samozrejme není jeho chyba, nebo vina. To je proste objektivni okolnost. Nic vice, nic méně. Nemyslim si tedy, ze by ty atesty byly nejak zvlast tezke. A musim uznat, ze se podle me ani moc netrefujte v odhadu proc by ty atesty mely byt tezke, když pisete: „Vysledkem cele atestace bylo, ze GR HSZ ted muze smele tvrdit, ze jenom oni a nikdo jiny ma ty nejlepsi kynology a psi a nikdo jiny v tomto state neumi to, co oni.“Mily, Lucky, neurazte se, ale myslim, ze jste vedle jak ta jedle

. Pokud vim, tak HZS zadnym „svým“ psem/hasicem ani nedisponuje. ASI jediny hasic-profesional který se nyní kolem atestaci pohybuje je p. Martin Cervenka z Brna a ten taky momentálně zadne atestovane zvire nemá (pokud nějakému profikovi-psovodovi krivdim, omlouvam se). A asi pripadna spekulace, ze by hasici nejakou svoji vlastní jednotku pripravovali mi nepripada jako pravdepodobne. Proc? Protoze tomu nenapovida nic ze soucasneho ani nedavneho deni. Napriklad: Pokud by ji HZS chtelo zakladat, tak by pravdepodobne asi mela sidlo v Praze. Ale tomu neodpovídá skutecnost, ze v pulce prosince GR HZS uzavrelo smlouvu s mgaistratem hl.m. P ( presne tedy Dohodu o plánované pomoci na vyžádání), kterou si fakticky zajistilo, ze tuto cinnost bude pro IZS v pražské aglomeraci zajistovat MP Praha. Myslim si tedy ze logika je jina nez uvadite. HZS je ze zákona zodpovedne za zachranarinu. Je jasne, (konec koncu uz třeba z otazky atesty/kondice psovodu a psu) ze jako profesionalni instituce hleda oporu nejen u dobrovolniku, ale zrejme hodne u jinych profesionálních instituci. Smlouva treba s MP Praha ma prece pro HZS velkou vyhodu. Vznikne profesionální utvar, který lidi vybavi , nakrmi, technicky zajisti a nasponovany rozpocet HZS to nebude stat ani korunu!!!! ( A to je problem asi opravdu zasadni, soude třeba i dle jinych věci probíraných tady na pozarech.cz) A pritom je to profesionalni spolek a tudiz po nem HZS muze chtit naplnovani tech nejtvrdších kriterii ( nejen odbornych, ale ti lide proste dostanou rozkaz a musí delat a fungovat i v case/vecech na které by se dobrovolnik vykaslal ). A myslim, ze s naprosto stejnou logikou byla snaha HZS do cele věci zatahnout i další profesionální instituce které mají hafany (ACR,PCR..). Jenze, a tady si dovolim spekulaci, ACR a PCR proste zatím na zachranarinu nemaji az takovy potenciál, jak by clovek od profiku očekával (mereno poctem atestovanych). Ja si proste myslim, ze HZS tanci na zhavem uhli. Ma ze zákona na krku kynologickou zachranarinu. Potrebuje ji zajistit na spickove urovni, jelikoz za to zodpovida. Na to, aby zridili svoje psovody nemaji asi peníze a uz vubec ne tabulkova mista a tak se snazi najit nejake schudne reseni mezi pozadavky a realitou…. Pokud pistete o tom ze PCR ma dobre lidi na patracky, v tom s vami jiste nema smysl polemizovat, když pisete ze to pozitivne vite. Ja to jsem schopen posoudit pouze z vystupu. Jenze bohuzel zatím vysledky v praxi (tedy hledani ztracenych lidi zam poslednich par let) ani při simulacich (atesty) za poslední dobu tomu nenapovidaji !!! ( Ostatne skryva se pod slovem pátračka naprosto tataz cinnost jako zachranarina - cinnost nazyvana SAR ? )… Ale to je na dlouhe povidani, však to probereme u toho kafe

Zdravi ds