dorost u zásahu a natáčení na kameru
-
Příspěvek od Míša Březinová » 12.05.2008 15:22
Mě bude 20 a už nějaký ten pátek na zásahy jezdím. Samozřejmě jsme si taky prošli odpovídajícím školením - jak teoretickým, tak praktickým. Také nás mladší hasiče nepouštějí k nejnáročnější práci, ale makáme naplno! Myslím, že je třeba aby jsme sbírali nové a nové zkušenosti abychom po nějakém čase mohli na 100% nahradit hasiče, kteří na tom třeba nejsou zdravotně už tak dobře.
-
Příspěvek od Míša Březinová » 12.05.2008 15:22
K těm dorostencům - do 18 let - osobně bych na nějaký větší zásah nikoho takového nevzala. Možná na nějakou jednodušší TP, ale třeba k pořáru lesa/RD nikdy!
-
Příspěvek od David29 Mašek » 12.05.2008 15:22
Nemluvim o srážce avie s kamionem, tam je to jasný, ale mluvim třeba o naražený ruce apod.
A jak je to s výcvikem? Může se dorost zúčastnit výcviku? Byl by z toho problém kdybych spadl z nastavovacího žebříku?
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:22
Co máš proti KOIS?? No asi se to k vám ještě nedoneslo...
Příspěvek od » 12.05.2008 15:22
No problem je vsechno. Odpovim ti otazkou: Je problem, kdyz se zranis pri zavodech nebo treninku na zavody? Zraneni pri priprave na clenstvi v JSDH by byl asi stejny problem.
Ale tahle diskuse nema dal cenu. Proste na vyjezd nemuzete protoze:
- nemate zdravotni prohlidku
- nemate smlouvu s obci, takze zadne pojisteni a nic
- ve sluzebnim aute (tedy ani hasicskem) nema civilista co delat (pokud neexistuji zvlastni smlouvy)
- obec by vam nemela dat ochrane pomucky protoze nejste clenove - to by bylo plytvani verejnymi financemi
- tim, ze nemate dohodu o clenstvi, je problem po vas neco oficialne chtit (nevstahuji se na vas nektere zakony, kter by se meli na zasahujici vstahovat atd.)
A dodam prihodu:
Byl jsem takhle na jednom cviceni jednotek PO na vlastni triko, mel jsem podepsanou dohodu, ale nemel jsem zdravotni potvrzen. Hasici tam v uklizeli vybaveni po zasahu. No a moc se jim nelibilo, ze je fozim neco co. Tak se mi snazili nacpat praci pri baleni, ale bohuzel cviceni jeste nebylo ukonceno, tak jsem jim nemohl pomoci (leda ze by me o to pozadal velitel zasahu, ale tam by slo o neco jineho). Pritom bych jim rad pomohl, ale kdyby se mi neco stalo (nepr. bych uklouzl) nebo bych udelal neco s vybavenim (napr. bych zakopl a upustil elektrocentralu), mel bych problem a asi nejen ja
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
P znamená, že už se to nePoužívá... . Psalo se o tom novém značení tady na Požárech snad už před půl rokem...
-
Příspěvek od Jan Doktor » 12.05.2008 15:22
Ne..ne...ne.!!
Když pojedem někam jako první výjezd (CAS 32 T 815),
nebo když pojede i druhej výjezd (družstvo CAS 25 Š706 RTHP, nebo i třetí výjezd Da 12 A 31, a nedej bože až bude vyjíždět RZA 1 T 613) tak jako velitel družstva, který bude mít právě službu bych si nikdy dorostence nevzal. a díky bohu že u nás mají dorostenci rozum. a v dalších příspěvcích, to že je vezmou jenom na les. Pánové, les je po zásahu na pozemních komunikacích a po zásazích s chemickými látkami snad další z nebezpčných zásahů.... kde je soudnost..(a do mě)
-
Příspěvek od Jan Doktor » 12.05.2008 15:22
omlouvám se, nejedná se jen o příspěvek Adama Beneše....
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Nejsi sám, komu tady z toho vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Takhle dráždit kobru bosou nohou, to se hned tak nevidí...
-
Příspěvek od Adam » 12.05.2008 15:22
Záleží také na druhu události. Např. když u nás hořela výrobní hala, tak tam bych také dorostence nevzal. Ale jinak..a samozřejmě, že by se drželi u auta a u strojníka. Do hasebních a likvidačních prací bych je také nepustil. Ale povodně, LOH, požár louky, kde vznik újmy má přijatelnou pravděpodobnost. Byli by tam na čumendo. Ale jde o ten adrenalin, že si musí uvědomit zodpovědnost, že jsou u zásahu jako hasiči..a né jen jako civil na „čumendo“..
Jen nevím proč nadpis zněl:
„Re: Adam Beneš
Ne..ne...ne.!!
(re: omlouvám se, nejedná se jen o příspěvek Adama Beneše....)
Myslím, že je zbytečné napadat můj příspěvek…
Když můj předchozí příspěvek byl jen můj osobní názor navíc rozdělený do dvou odstavců, kde si v prvním odst. uvědomuji ustanovení vyhl. 226/2005 Sb. a také si uvědomuji zodpovědnost, která leží na mých bedrech;-)…a ve druhém vyjadřuji svůj názor.
Přeji všem hezký den:-)
-
Příspěvek od Pavel Burda » 12.05.2008 15:22
Jsem upřímně zděšen, s jakou lehkostí se zde hovoří o vysloveně protizákonném jednání. Aniž bych rozebíral jednotlivé (a zde již uvedené) legislativní aspekty, tak již jenom s ohledem na celkové vnímání hasičů a hasičiny přece není možné hazardovat se zdravím a životy nedospělců, ať už jsou pro takovou partyzánštinu jakkoliv "ušlechtilé" důvody, tedy spíše výmluvy. Co si myslet o rozhodovacích schopnostech VZ, který připustí de facto děti do zásahu? To má být člověk odpovědný za zdraví a životy jemu podřízených hasičů s právem vyzvat k poskytnutí osobní pomoci - ale vlastní rozum mu musí velet, že do hořícího lesa nemůže poslat děti, aby si hrály na hasiče! Není přece možné reflektovat na přání mladistvých, kteří ještě zdaleka nemají potřebné zkušenosti a návyky a jejichž rozlišovací schopnost je potlačena touhou po vyniknutí nebo falešném hrdinství. Navíc by mne zajímalo, jak by se k tomu stavěli rodiče (předem odmítám reakce rodičů-hasičů, kteří obrazně přivazují kočárek za CASku). Zrovna tak odmítám třeba to, že nějaký nadšenec z řad dorostenců alespoň vyveze cisternu před garáž s tím, že ji umyje. Nebo s ní popojede na louce. Prostě hasičina, byť "dobrovolná" (dobrovolné je pouze členství v SDH, v JSDHO je to už ale >výkon občanské povinnosti<) má svá pravidla, která hasiče odlišuje od ostatních "smrtelníků" mimo jiné tím, že se dokáží chovat odpovědně tak, aby se jim ti ostatní nebáli svěřit majetky a životy. pb
-
Zdarec chlapi!
Tak si čtu celou tuhle diskusi od začátku a opravdu jsem si chvílemi pěkně početl.
Myslím, že pokud někdo chce být dobrým hasičem užitečným při jakémkoliv zásahu, měl by si když ne naučit, tak aspoň přečíst: stanovy SH ČMS (MHJ, ČHJ), zákon o PO ve znění pozdějších předpisů, vyhlášku č 246/2001, vyhlášku 247/2001, ABC hasiče, Cvičební řád JPO, Bojový řád JPO v aktuální podobě a ještě několik dalších, na které jsem samozřejmě zapoměl, nebo o nich ani nevím potom by teprve měl uvažovat o vstupu do JSDH. Určitě by vám to odpovědělo na mnoho vašich otázek z téhle diskuse a objasnilo mnoho pojmů.
Dorost u zásahu: Porušení zákona se trestá dle zákona trestního!!! Zákon, jak jistě všichni víme platí pro všechny a neznalost zákona neomlouvá! Pokud dojde jen k banální zlomenině nohy, či ruky bez komplikací a trvalých následků: Zodpovědný je VZ, VD, nebo ten, kdo ho tam vzal. Ví někdo z vás, kolik po zodpovědné osobě bude vymáhat zdravotní pojišťovna za ošetření? Pokud nevyděláváte nad 60 000,-Kč měsíčně čistého, tak to určitě budete mít na splátky. To je jen náhrada pojišťovně. Dále tu máme přinejmenším trestní stíhání za ublížení na zdraví. Porušení zákona, kde je to výslovně zakázáno (ten zákon máte znát a tudíš s vámi bude nakládáno, jako že jste to udělali schválně). Nedej bože, aby rodiče nezletilého vám přikládali vinu a požadovali odškodné! Dále: Nebudete mít jako VD tak trochu špatný pocit, když si někto zadře třísku a on, protože tam vlastně nebyl, tak to nenahlásí a za půl roku přijde o celou ruku, protože se mu to podebere a on do rány dostal sněť? Na co vám bude 18 letý hasič bez jedné ruky? Jak se mu budete celý zbytek života dívat do očí?
Pánové:Od vyhlášení poplachu k jakékoli události až po zaparkování a uvedení techniky do stavu pohotovosti jste v OŘ! Na závodech jste pojištěni proti úrazu na základě platného členského průkazu SDH, nebo pořadatele soutěže. To je rozdíl, ale i tam je to ošetřeno.
Foto, nebo video dokumentace zásahu: Zásadně tajné! Zákon mlčenlivosti. Doporučuji v případě dostatku sil zdokumentovat vše, co jde. Je to výborný školící materiál. Jinak to jde použít na obhajobu jednotlivce, nebo i celé jednotky v případě problémů, které si ani nedovedete představit. Tento materiál může sloužit i jako důkazní materiál proti vám a ne jen proto, že jste něco zvorali, ale proto, že někdo se začne zabývat tím, že by možná šlo udělat něco jinak a že jste způsobili větší škody, než bylo nutné (že by mu z toho mohlo něco kápnout) a se šikovnějším právníkem než máte vy to u soudu dokáže na základě vašeho videa. Potom budete muset mít hodně dětí, aby vás na to splácení bylo víc. Tak. Dostal jsem se k dětem a doufám, že jsem vás dostal od děckých naivních představ. Buďte realisti! Když půjde o průs... za 1 000 000,-Kč, tak vás zapře i vlastní brácha! Tvrďte si co chcete, ale uvidíte, že to tak je! Nikomu žádný takový průs... nepřeju!
Chrst!
-
Máš pravdu, že k zásahu tam toho moc není, ale tím to začíná. Nejdřív se musíš stát členem SDH a potom teprve členem JSDH. Nejde stavět napřed střechu a potom přemýšlet o základech. Každý, když je a nebo není součástí něčeho, třeba SDH by měl znát svoje práva a povinnosti. Mimochodem ty stanovy z přibližně třiceti aktivních členů u nás jsem četl asi jen já a starosta SDH (ale ten tak naposledy za jiného režimu a to ještě možná).
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:22
No, tak teď se dostaneme trošku mimo téma, ale to co jsi napsal je úplná kravina. Abych se stal členem JSDH nemusím mít se SDH naprosto nic společného. A že je to výhodou si taky nemyslím.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:22
Jak vyhnout? To není nic nelegálního Členství v JSDH není podmíněné členstvím v SDH, protože JSDH je JPO zřizovaná obcí podle zákona o PO. SDH je občanské sdružení na bázi včelařů, zahrádkářů, pionýrů, myslivců, trhačů jahod apod.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky