dorost u zásahu a natáčení na kameru
-
Příspěvek od Zbyněk Pochman » 12.05.2008 15:22
Myslím, že na každý zásah by měli vyjíždět jen vyškolení členové JPO,zdravotně způsobilý, starší 18 let a najmenovaný zřizovatelem-obcí, protože když se něco stane tak pak už je pozdě něco řešit a vina bude na velitelovi zásahu. Neni možné ještě na zásahu hlídat mladší budoucí členy JPO.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:22
Ne pomahat fakt ne. Ale co podle me zadny zakon nezakazuje, je ze se budete skolit a i prakticky cvicit. V 18 se pak muzete stat plnohodnotnymi cleny bez dalsich skoleni.
Muzete si udelat zakladnich 40 h, velitel vas muze proskolit v ovladani radiostanice, muzete projit pripranou na kurz NDT (HZS vam jej neudela, dokud vam nebude 18), muzete jit na nektere ze skoleni MOST (nikde neni napsane, ze ucastnikovi musi byt 18 a ani to nikdo nezjistuje). Muzete trenovat vyprostovani, prvni pomoc, haseni aut a palet (pokud si to nekdo veme na triko),...
To ti fakt nestaci?
-
Nevim jak to myslíš, ale has. vozidla vybavena výstražnými světly modré barvy jedoucí na příkaz KOIS HZS kraje asi těžko povezou osoby mladší 18 let
To mas pravdu. Ale ja nepisu nic co by s tim bylo v rozporu.
Jeste je tu jedna moznost - jet k zasahu dalsim autem, ktere nejede pod majakama na cumendo. Ve chvili kdy bude ukoncen zasah, tak muzete uklidit pouzite vybeveni, umyt hadice, povesit na susak atd.
Nicmene diskuse je o nataceni u zasahu a tady problem nevidim, ale nesmite jezdit v aute pod majakama.
-
Nevim jestli jako budoucí členi JPO máte chuť jezdit za vozidly JPO. Myslim že to neni dobrý nápad. Na místě zasahuje jednotka pod vedením velitele zásahu a ten má síly a prostředky na zásah , tak i na balení prostředků atd., také má odpovědnost za provoz vozidel a prostředků. Pokud síly a prostředky na zásah nestačí tak si přes KOIS HZS kraje povolá další. Ve věci natáčení zásahu je asi jedno kdo pořídí dokumentaci,pokud je jen pro učely JPO.
-
Příspěvek od Vašek Malica » 12.05.2008 15:22
Jo,to stačí,ale kdo ti tak bude platit ty školení,když pak nemají jistotu,že u hasičiny zůstaneš...Jinak-když s tou Avií(s tou se u nás jezdí na včely bez majáků) jezdí mladí hasiči na závody,nechápu ,proč by se nemohl jet nějaký dorostenec podívat na odchyt včel např.
Protoze zavody jsou zavody a vceli jsou zasah. Jedine pokud se o tom nepise zprava o zasahu, tak je to vase soukroma akce a tam si delejte co chcete (na cm se domluvite se zrizovatelem, velitelem atd.). Mimochodem i o tom, ze jste jeli vozidlem IZS na zavody by mela byt patricna dokumentace a je to pravne minimalne na hrane, ale funguje to tak c cele republice
-
Příspěvek od David29 Mašek » 12.05.2008 15:22
Dík že ste mi odpověděli...myšleno ironicky....
Když se mi stane úraz, kde není potřeba ošetření sanitou, musí se to hlásit? A pokud se to musí hlasit, tak co když se to nenahlásí?
-
Příspěvek od Adam » 12.05.2008 15:22
kix - má pravdu, podle VŠEM ZNÁMÉ vyhl. č. 247/ 2001 Sb. o org. a činnosti JPO ve znení vyhl. č. 226/2005 Sb. Tak uzásahu může být jen plnotá, odborně vyškolená osoba (nebo jak je to tam napsaný)..Prostě, plnoletý, pouze člen zásahové jednotky s odbornou způsobilostí..(aspoň zákl. kurz hasiče)...
Ale....Já, jako velitel družstva např. na LOH beru dorost, nebo i na povodně a když byl jel na požár i druhý sled (u nás 1. CAS 32 , 2. DA8), tak bych vzal dorost i do Avie... Ale vše co se stane, tak jde na MOJÍ ZODPOVĚDNOST...Záleží ale jak na kom...všechny od nás z dorostu bych k zásahu nevzal..U nás jsou tři lidi 16 - 18 let, kteří fakt makají a je škoda o ně přijít..
A vozidla IZS na závody?...Kdyby šlo do tuhýho, tak bych to udělal jako kon. jízdu se zkouškou technických prostředků;-)
Přeji všem hezký den;-)
-
Příspěvek od Adam » 12.05.2008 15:22
kix - má pravdu, podle VŠEM ZNÁMÉ vyhl. č. 247/ 2001 Sb. o org. a činnosti JPO ve znení vyhl. č. 226/2005 Sb. Tak uzásahu může být jen plnotá, odborně vyškolená osoba (nebo jak je to tam napsaný)..Prostě, plnoletý, pouze člen zásahové jednotky s odbornou způsobilostí..(aspoň zákl. kurz hasiče)...
Ale....Já, jako velitel družstva např. na LOH beru dorost, nebo i na povodně a když byl jel na požár i druhý sled (u nás 1. CAS 32 , 2. DA8), tak bych vzal dorost i do Avie... Ale vše co se stane, tak jde na MOJÍ ZODPOVĚDNOST...Záleží ale jak na kom...všechny od nás z dorostu bych k zásahu nevzal..U nás jsou tři lidi 16 - 18 let, kteří fakt makají a je škoda o ně přijít..
A vozidla IZS na závody?...Kdyby šlo do tuhýho, tak bych to udělal jako kon. jízdu se zkouškou technických prostředků;-)
Přeji všem hezký den;-)
Pokud to chces udelat jako kondicku, tak musis jet bez majaku.
Mimochodem problem neni jen u dorostencu. Tady treba jezdi k zasahu duchodce (71 let), ktery nema zdravotni prohlidku (nebo aspon mit nemuze s bajpasem a sklenenym okem). Ale tady to nikomu nevadi...
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:22
Tak to bych se i docela bal.. jak muze mit nekdo s 50% zrakem (mozna jeste mene, neni receno, ze v jeho veku ma druhe oko bez vady) profesni prukaz a "papiry na majaky?"
Ale to uz jsme se dostali od puvodniho tematu uplne jinam, za coz se puvodnimu autorovi omlouvam.
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Příspěvek od jan davídek » 12.05.2008 15:22
ono je to pro ty kluky mladý těžký.Rozhouká se siréna a oni hořečně nasedaj na kola a na svoje první pionýry a jedou do hasičárny kdyby je velitel náhodou chtěl vzít sebou.A bud koukaj jak se páší za CASkou nebo jedou v ní.Zažíval jsem přesně tohle také.Už v 15 jsem byl poprvé u vohně (Dodnes si to pamatuju byl to požár louky kde jsme byli sami) a pak jsme se vrátili a já se cejtil jako velikej kluk.Druhý den po narozeninách jsem stepoval před obecním úřádem s přihláškou a potvrzením o zdravotní spůsobilosti a dnes je mi 19 a jsem velitel družstva.takže mladý kluci když vydržej,tak se dočkaj.
A zdál se mi tu dobrej příspěvek vzít tyto kluky do osobáku za CASku a ať se koukaj,podej tohle,dones támhleto a já si aspoń zjistim koho si můžu vzít do jednotky a budu mu moct věřit a nebo ho nevzít,páč je to kluk,kterýmu jde o svezení se s tím velkým červenym autem a chozením v PS II po vesnici.tak takhle to vidim já ale je to můj názor.
S pozdravem všem
Čau všichni surfující na tomto servu,je mi teprve 19 let, o hasiče jsem se začal zajímat už od 8 let. Moje jediný přání bylo být hasičem a pomáhat lidem!! Jako malí kluk jsem čekal na náměstí před obecním úřadem a čekal jsem až bude houkat siréna a hasiči někam pojedou abych mohl jet za has.autem na kole a aspoň je pozorovat při zásahu. Já jsi myslím že když někdo o ty hasiče má velký zájem jako já tak na určitý dohodě s velitelem výjezdové jednotky se jako dorostenec muže dostat k požárům ale asi jen takovým který jsou menší. Já jsi myslím že dorostenci by mohli klidně jezdit jen do lesa!! Od 1.1.2007 máme už 17 výjezdů z toho jsem na dvou nebyl!!! Všem dorostencům buďte trpěliví určitě se dočkáte jako já!!!
-
Je to problém, věřim že dorost by už rád jezdil a vykonával zásahovou činnost, ale zase velitele jednotek by při každém úrazu dorostence měli také pěkný problém a tak je lepší vyčkat a nějak to přežít. Je to složitá věc a menší jednotky určitě už také chtějí zapojit mladé síly a omladit jednotku. Druhá strana věci je zákon , vyhlášky a ten pro nás všechny platí a nestojí se vystavovat takovému riziku nebo zranění, které se může stát jak na požáru lesního porostu nebo na likvidaci obtížného hmyzu.Pak si nedovedu představit vypisovat do zprávy o zásahu zranění , když tam neměl co dělat (dorostenec), nebo to psát na někoho jiného. Proto myslím že je lepší počkat a vypomáhat hasičům na základně, nebo jejich přípravě a výcviku.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky