Asociace velitelů JSDH
-
Příspěvek od Frantíšek Klandr » 05.11.2015 10:38
-
Příspěvek od hasickarel » 05.11.2015 10:48
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 05.11.2015 11:13
K tomu konci, resp. poslední otázce - především má jediný zájem a tím je zastupování jednotek, resp. velitelů JSDH v jejich činnosti. Pokud někdo vykonává funkci velitele JPO II a III )bavíme se o těch trojkách, které jsou skutečně aktivní a jezdí), tak aby všechno fungovalo tak jak má a aby měl velitel vše OK, tak už to dnes téměř hraniční s tím, dělat to tak nějak po odpolednách, večerech a víkendech. Proto už jsou dnes okresy, kde je ustálené, že velitelé jednotek jsou v pracovně-právním poměru k obci, tedy, že jsou zaměstnanci obce. Tam, kde to tak ale není, tak je velitel vydaný napospas a pokud nemá oporu, nebo zastání na úřadě, je to velmi těžké.
Asociace má proto cíl, stát se neopomenutelnou součástí hasičského systému, tedy spolupracovat s dalšími orgány a organizacemi takovým způsobem, aby hájila zájmy velitelů a jednotek, kteří se v ní sdruží. A pokud jich bude dost je to pro všechny pádný důvod se s ní bavit, jako se svým partnerem. Asociace nyní shromažďuje od velitelů informace, zjišťuje, zda řeší podobné nebo jiné, další problémy než např. její zakladatelé a tyto problémy chce následně řešit. Dnes už víme, že některé problémy jsou regionální a některé zase celorepublikové. O tom, které problémy lze řešit rychleji a které budou naopak během na delší vzdálenost nakonec rozhodne rada a budou o členové o tom budou včas informováni a budou se moci do řešení problému vždy zapojit.
Smysl je tedy jasný - vytvořit fungující a komunikativní partnerskou organizaci pro veřejnou a státní právu. JS
-
Re: Asociace velitelů JSDH
Příspěvek od Franc Beckenbauer » 06.11.2015 14:35
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 06.11.2015 22:00
-
Příspěvek od Franc Beckenbauer » 06.11.2015 22:11
-
-
Příspěvek od Mrázek Michal » 07.11.2015 08:04
Pokud bude asociace fungovat tak, jak má v plánu a přinese to velitelům, to co potřebují, tak nemám sebemenší problém příspěvky dávat.
Michal
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 07.11.2015 09:10
-
-
Příspěvek od Čestmír » 18.11.2015 13:18
Poprosil bych Jirku S., jeslti nám může podat nějaké nové info.
-
-
Re: Asociace velitelů JSDH
Příspěvek od Marek » 28.02.2016 12:45
Mám otázky na pana Suchardu a neberte je prosím jako "rejpání"
V jisté diskuzi, jste se do mne obouval, když jsem šířil názor, že napříč celou republikou není koncepce financování a vyzbrojování jednotek, kdy si velitelé často kupují nesmysli jen proto, že na to mají "zbytečné" peníze a proto že ve vedlejší jednotce takovou výbavu také mají.
Dále že neexistuje rovnováha ve financování jednotek v jednotlivých krajích, kdy je to často otázka spíše politiky než potřeby akceschopnosti dané jednotky v dané oblasti
Tenkrát jsem v diskuzi psal, že by bylo dobré aby existoval aparát, který by toto mohl ovlivnit, např. ODBORNÍCI pod SH ČMS jakožto největší organizací sdružující dobrovolné hasiče. Chápu že na některé lidi to působilo jako červený prapor na rozzuřeného býka, nicméně má myšlenka byla vyslovena v dobré víře zejména pro jednotky, jelikož z praxe vím že na mnoha místech se peníze vyloženě promr***jí a jinde se technika rozpadá
V odpovědi jsem to od Vás schytal ve smyslu: Co se montuji do jednotek, kde to funguje, pakliže někde nemají peníze, je to problém čistě zřizovatele případně kraje. V rozhovoru s panem Kavkou, se na toto téma nyní vyjadřujte tak, že snahou asociace je tento problém zastřešovat. ??? Změnil jste názor? Jakým způsobem to hodláte řešit?
Druhá otázka směřuje ke členství VJ v asociaci. V rozhovoru (zkráceně) říkáte, že nechcete být velrybáři a důležité je pro vás spíše argument ten, že zastupujete tolik a tolik krajů. Na stránkách asociace ani ve stanovách jsem nenašel podmínku že by žadatel o členství, měl mít svolení od zřizovatele zastupovat jednotku v této asociaci. Osobně se domnívám že toto by mělo být nějak ošetřeno, jelikož v tuto chvíli sice sdružujete velitele jednotek, ale čistě jako soukromé osoby, což vás staví na úplně stejnou kolej vedle SH ČMS o kterém zde často čteme že nemá s hasiči vlastně nic společného. Budete to nějak řešit?
Pro mě osobně a ne jen pro mne, by měla asociace podstatně vyšší váhu, kdyby A) bylo vyřešeno členství B) věděl bych že ve vedení asociace případně v odborné skupině pracují fundovaní lidé.Toto prosím neberte nikterak osobně ke stávajícímu vedením, pouze říkám svou představu.
Pokud budete mít zájem, mohu vám dát prostor na akci kde bude celá řada "fundovaných" VJ z různých krajů. Jsou to lidé, kteří pracují u HZS 15-20 let, často mají VŠ vzdělání v oboru a pro dobrovolné hasiče by dýchali. Třeba by jste našli názorovou inspiraci, nebo nové členy.
Díky za odpověďi a přeji hodně zdaru v boji s větrnými mlýny.
-
Re:
Příspěvek od Marek » 29.02.2016 08:02
Dobrý den pane FoukalFilip Foukal píše:Franto, znáš zákon o PO? Pokud ano, vysvětli mi v paragrafu 65, odstavec 1, písmeno c), kdo jsou tedy jednotky obcí, jejichž hasiči vykonávají toto jako své zaměstnání? Jak mají být označeni, když jsou zaměstnanci právnické osoby, kterou obec bezesporu je?
§ 65 zákona o PO jasně určuje druhy JPO. Dle písm. c) je to JSDH obce složená z fyzických osob NEVYKONÁVAJÍCÍ tuto činnost jako své zaměstnání. Pakliže tuto činnost vykonávají jako své zaměstnání ke zvýšení akceschopnosti dle § 68, odst.3 Zákona, jedná se STÁLE o členy JSDH obce a dle toho mají být označeni.
Funkční označení členů dobrovolných jednotek řeší vyhláška 247/2001sb. konkrétně příloha 13.
Na obec ve vztahu k zákonu o požární ochraně nemůže být nahlíženo jako na právnickou osobu, anžto obec a Obecní úřad má jasně vymezenou působnost ve vztahu k tomuto zákonu a to v § 29 Zákona
Zákon o PO hovoří zcela jasně, jasně určuje druhy a kategorie JPO.
Docela mne zaráží že Vy, jakožto člen AVJSDH, navíc garant skupiny legislativní zde šíříte takové zmatky.
Vyhláška 247/2001sb. § 43 – Náležitosti stejnokrojů zaměstnanců podniků a členů
„Zaměstnanci podniku“ jsou dle zákona o PO zaměstnanci HZSp ( § 65, písm.b) tedy nikoliv jakýkoliv zaměstnanec právnické osoby.
Pakliže by to bylo tak, jak je zde uváděno, mohl by kdejaký preventista soukromé firmy nosit uniformu PS I. Navíc se domnívám že pan Sucharda bude na pozici OZO jako klasický zaměstnanec úřadu, obce s rozšířenou působností. Ale to je jen má doměnka.
-
Příspěvek od Jan Liška » 29.02.2016 16:07
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 29.02.2016 17:21
Já už to nevydržím (i když vím, že mi to smažete). Jane, ty nejsi Liška, ty jsi Vůl.Jan Liška píše:Pozvat odborníky z SH ČMS???? Hlavně ty z okresů jejich hlavní činností je pohlídat vybrání příspěvků,zajistit aby včas přišly roční hlášení aby se mohli zdůvodnit co všechno zpracovali za důležíté a naprosto zbytečné papíry, ohlídat výročí svých poddaných aby jim vnutili nějaké ty frčky za výhodnou cenu. Odborníky z sh čms... bože za co.......
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz