Zasahovat behem katastrof nebo az po nich
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
Opravdu by nebylo fér, kdyby tady něco o té nehodě psal, protože je ještě zřejmě ve fázi vyšetřovaní. Není tedy divu, že wattie "vystřík" na stále dotírajícího Coxe a ostatní. Ovšem reakce pana vlaštovky je tedy ukázková.
Jak tu psal pan Kozák - je rozdíl mezi papírem a praxí. Málo kde se při klasickém školení počítá s mimořádnou situací a to i např. v noci. V těchto případech máme opravdu pramálo zkušeností ( viz. povodně 1997 a 98), dopady katastrof známe většinou jen ze zpráv ze světa. U takového zásahu už je to z velké části improvizace a záleží na zkušenostech a zdravém úsudku VZ jestli pokračovat nebo "zahájit ústup". Zdá se mi taky celkem nerozumné tady spekulovat o tom, jestli za takového ohrožení zasahovat i když tam má jet sanitka. Co člověk to názor a zdejší fenomén napadat někoho pro odlišný názor od napsání svého názoru, či zkušenosti odrazuje. Ostatně pan Cox celkem jasně odpověděl na tu svoji otázku zda zasahovat v takových podmínkách v posledním odstavci.
A nakonec moje zkušenost, když už se octnu v takové kalamitě. Obyčejná klasická píšťalka. Podle mě je slyšet i za řevu motorovek a větru. Bohužel ji taky nemám
PS: Je to taky trochu o prevenci. Až lidi budou vědět co taková příroda dokáže, budou adekvátně jednat už po meteorologické výstraze, jako třeba v Americe. Musí se to naučit brát trochu vážně.
PS II: zároveň taky musí být někdo, kdo při takovéto katastrofě řekne " situace je natolik nebezpečná, že do odvolání zakazuji vyjíždět všem záchranářům na .........."
Uf, konec.
-
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
To víš, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Takovéto machrování na ostatní se tu nikdy nevedlo, pokud nepočítám všelijaké zamindrákované chytrolíny, raději nebudu uvádět odkud. Pokud s tím máš nějaké problémy, tak za to já nemůžu.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Aby nedošlo k mýlce - nehodlám nijak hodnotit tu nešťastnou událost, nakonec nikdo z nás tam nebyl, situace jistě byla vypjatá a kdoví, co se tam vůbec dělo. Ono úplně stačí, co se dělo ve městech, natož potom na horách v lese. Asi si to my městský ani pořádně nedovedme představit, to se musí zažít (i když v lese zase nelítaj plechy z pátýho patra). Nikdo taky dobrovolně neleze tak úplně hrobníkovi na lopatu, ovšem i při největší opatrnosti se může přihodit tragédie, obzvláště za takových podmínek. Tak proto.
Ale nelíbí se mi ty arogantní reakce na vcelku logické otázky, které okamžitě napadnou každého, kdo si něčím podobným prošel. Vždyť se dá odpovědět slušně, i když je atmosféra po neštěstí rozjitřená. Toť vše.
-
Příspěvek od Jan Raška » 12.05.2008 15:20
dnes jsem četl článek v MF dnes kde se k tragické události vyjádřil i velitel který tam zasahoval. Nechci dmýchat nějaké debaty jak co bylo, natož jak se něco mělo udělat. Údajně ta událost zpočátku vypadala jako rutina, hlavně proto, že nástup vichřice na českolipsku byl velmi pozvolný a nic nenasvědčovalo peklu, které se následně rozpoutalo. Hasiči přijeli aby odstranili stromy, které popadaly na cestu. V době kdy stromy odstranili, nárazy větru nabraly na intenzitě a začaly padat další stromy. Jsem přesvědčen, že každý velitel v takové situaci okamžitě lidi stáhne. Bohužel stalo se to co všichni víme. Já ani nikdo jiný kdo tam nebyl si nedovede představit co by v tu chvíli dělal, když to kolem vás padá na všecky strany. (Polemizovat o tom týden poté z pohledu medicíny katastrof...???? no coment) Chci jen říct, že ti kluci v tu chvíli bez ohledu na nějaké krytí a bez ohledu na své zdraví svého kamaráda vyprostili. Za sebe toto neumím ohodnotit jinak než hrdinstvím.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Prostuduj si za dlouhých zimních večerů pro začátek třeba velmi dobrý server www.zachrannasluzba.cz. Jen se nepouštěj do diskusního fóra, v poslední době jsou tam akorát velmi často nepěkné osobní tahanice. Obvykle to probíhá tak, že se někdo na něco choulostivého zeptá (obvykle na něco, co se jaxi nepovedlo), načež mu hned začne někdo nadávat a už to jede. Už tam ani nechodím. Dříve tomu tak zdaleka nebylo. Škoda.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že zde není nikdo, kdo by se závěrem tvého příspěvku nesouhlasil. Jak to bylo v tom filmu? Když my, tak i ty, když ty, tak i my. Před všemi, kdo si tam tím peklem prošli, nezbývá, než dát klobouk dolů.
-
Příspěvek od Zdenek 675 » 12.05.2008 15:20
chtěl bych se trochu zastat WATTIHO protože jeho reakce byla prvně na uplně jiný příspěvek v jiné rubrice kde se to vůbec nehodilo ono se to občas nedá všechno sledovat.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
To máš pravdu, v té předchozí rubrice bych to ještě pochopil, bylo to těsně po neštěstí a psát tyhle palčivé otázky mezi kondolence je skoro nehoráznost. Od toho máme diskusní fóra.
No, já jsem na něj taky možná trochu vylít, ale hnul mi žlučí tím příspěvkem... takže omluva wattiemu i na mé straně. Chápu, že to bolí, ale těm otázkám se nelze vyhnout (hlavně pokud nikdo neřekne, co se tam vlastně stalo) a reagovat se dá i bez urážení dotazujících se. Přece se tu nebudeme hádat mezi sebou, hasiči musí vždy držet pospolu. Obzvláště teď.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:20
Bohužel jsem nějak nepobral, co mi chtěl básník říci
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:20
Nechápu proč je tu ze strany některých přispěvatelů tolik zloby. Nikdo přeci nechce nasazovat zasahujícím psí hlavu a všichni jistě chápou jejich ztrátu. Ale domnívám se, že my ostatní ptáme, abychom se při zásazích vyvarovali případných chyb a nedostaků (byly-li nějaké) a neocitli jsme se ve stejné situaci, kdy budeme muset bojovat o život svého kolegy. Také jsem si přečetl článek ve včerejší MF Dnes a je tam k zásahu daleko více podrobností, než se zatím objevilo na tomto serveru.
-
Příspěvek od Petr taticek » 12.05.2008 15:20
Tak pánové takhle prosím ne.!!!!
Když jsem tuto diskusi inicioval udělal jsem to právě kůli všem kteří to tady tak napsali a nebo si to stále ještě myslí. Nejsme hrdinové z akčních filmů. Pořád si ještě myslíte že dokážete překonat přírodu? Dnes je opět varováním před silným větrem prý až 125 km/hod. Šel jsem dnes na netu trochu do historie a podíval se na pár fotografii z lonské katastrofy v Tatrách. Vítr zde dosahoval rychlosti 173 km/hod. Napište mi kdo byste tam chtěli v tom být. Já vám pak pošlu svůj seznam deseti lepších sebevražd při nichž aspon nemusíte riskovat další životy svých kolegů kteří vás tam pak půjdou vyřezávat.
Slova nikdo tam nebyl .... neberu nikdo tam neměl být!
ale kde se stala chyba? to nevím,... neznám jakým způsobem jsou propojena různá krizová centera, meterologové,OPIS a jiné ostatní složky.
Pokud to někdo víte tak nás prosím poučte.
Našel jsem si meterologické hlášení dne 17.1. 2007 do Čech se žene silný vítr 50 km/hod v nárazech 125km/hod na horách 145km/hod
němeční meterologové předpovídali už pak ORKÁN o síle 200km/hod v Krušných horách.
Kde vznik ten rozdíl ?
Na Sněžce pak bylo naměřeno dokonce přes 210 km/hod.
Dovedete si představit co by to udělalo někde jinde. Já ne ale občas to vidím někde hodně daleko v televizi, ale najednou je to tady. Proti tomu vám nepomuže ani ten šílenej hasičskej tank.
síla větru se také měří ve stupních BEAUFORTA a je vždy jasně něčím charakterizována takže i laik může snadno určit její sílu.
11, stupen 89-102 km/hod vítr strhavá tašky ze střech, poráží stromy
12,stupen103-117km/hod vítr poráží komíny, vyvrací mnoho sromů
rozsáhlá pustošení ,předměty létají vzduchem
13,stupen 118km/hod a více Orkán ničivé účinky odnáší celé střechy,hýbe těžkými hmotami .
ještě jen zkráceně a nepřesně taková to masa větru se nazývá tlaková níže a pohybuje se obvykle rychlostí 30 až 60 km/hod
A proto já se ptám jestli a jak jsou propojeny jednotlivé krizové centra nebo jak se to jmenuje.? V Krušných horách musel být Orkán aspon o hodinu a půl dříve než na Českolipsku.Byla vůbec nejaká varování?
Jinak jsem rád že pracuji tam kde na věc máme stejný názor. V autě vozime plastovou pásku s nápisem Hasiči nevstupovat kterou také někdy používáme.
Jinak děkuji za názory přečetlo si to už asi 1400 hasičů takže tahle diskuse má smysl ,ale jen pokud budem jednat konstruktivně a navzájem se obohacovat svými zkušenostmi pak se to stane zajímavé a začnou nám sem psát i lidé kteří nám mají co říci. Napište sem své zkušenosti nebo zkušenosti našich kolegů v zahraničí.
Takže ještě jednou pozor bude zase foukat.!
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:20
podivejte se na nasledujici odkaz - http://www.wetteronline.de/radar.htm - dejte si nalevo zpet hodiny po pul hodinach a uvidite co se na nas od nemeckych imperialistu riti (ted je to uz u Hanoveru). Pokud se potvrdi obavy, ma to byt srovnatelne s Kyrillem ale jeste doplnene o snih (bila tma). Takze pozor, rozum do hrsti a nervy na uzde. JJS
P.S. mrzi me, ze na tomto serveru se neukazuji vystrazna meteo vystrahy jako treba u nas www.varnsdorf.cz
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Kolem toho Hannoveru teda nic moc... to zase bude noc hrůzy. Snad to u nás ve vnitrozemí nebude tak ostré, i když těch 216km na Sněžce minule ukazuje, že už se musíme bát úplně všeho. Doufám, že máš pyrokočky zavřený v kuchyni, aby je to nerozfoukalo po vlastech českých, to by asi skončilo celonárodní katastrofou!
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
Nejsem frajírek. Jsem obyčejný hasič, co si jen plní svoje povinnosti....Obecně jsem znechucen z internetových diskusí, ale že budu znechucen i na diskusi, kam chodí většinou profesionální hasiči, to jsem opravdu nečekal. Omlouvat se mi vlašťovko nemusíš. Tady si můžeš říkat co chceš, tak si vyjádřil svůj názor a já ti ho neberu. Dělej si co chceš...Jen ti přeji, aby tě podobný zážitek u zásahu nikdy nepotkal. A kdyby náhodou nedejbože ano, budu velmi zvědavý na tvé reakce všem na internetu...
-
Příspěvek od Kamil Holek » 12.05.2008 15:20
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Pokud myslíš profesionálama příslušníky HZS, tak nemáš pravdu, skladba návštěvníků webu je jiná.
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
To já nevím, kdo sem chodí. Taky podle toho ta diskuse vypadá...
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz