Dvojí metr na hasiče
-
Příspěvek od Jaroslav » 12.05.2008 15:18
V naší republice máme dva druhy profesionálních hasičů, státní a podnikové. Laik řekne, hasič jako hasič. Z osobních zkušeností veřejnost také žádné rozdíly mezi těmito hasiči nedělá. Tak proč stát dělí hasiče na dva druhy (lepší x horší, více profesionální x méně profesionální , státní x podnikoví). Tyto rozdíly začínají na rozdílných platech (podnikoví hasiči mají plat podstatně nižší než státní) a pokračují absencí veškerých výhod pro podnikové hasiče, jako jsou ozdravné pobyty, odstupné při nezpůsobilosti výkonu povolání ze zdravotních důvodů, možnost odejít dříve do důchodu po odpracování stanoveného počtu roků, doživotní renta. Na druhou stranu, když se jedná o povinnosti, tak ty jsou stejné. Podnikový hasič musí splňovat všechny podmínky k výkonu práce jako státní hasič (zdravotní i odborná způsobilost). Při výkonu své práce také hasí požáry v podstatně horších a složitějších podmínkách průmyslu, nasazuje svůj život, zachraňuje životy jiných – tím chci říct, že podnikoví i státní hasiči pracují stejně. Tak proč tyto rozdíly? V televizi jsem slyšel, že státní hasiči jsou ve služebním poměru a podnikoví v zaměstnaneckém. Proto to mají státní hasiči přísnější. V čem je tento rozdíl: státní hasič při nesplnění rozkazu dostane okamžitou výpověď, podnikový při nesplnění pracovního příkazu také. Jinde jsem slyšel, že podnikoví hasiči nemají tolik výjezdů jako státní, ale můžeme hodnotit práci hasičů podle množství výjezdů? Na druhou stranu, proč si státní hasiči zahrnují do svých statistik i výjezdy podnikových hasičů? Včetně uchráněných hodnot! Když už stát může zákonem přikázat podnikům, že musí mít své hasiče, kteří musí splňovat dané podmínky (početní stavy, vybavení technikou atd.), proč není zákonem dáno, že by tito hasiči měli být odměňováni a zabezpečeni daným způsobem?
-
Příspěvek od Tonda Švaral » 12.05.2008 15:18
zákon udává spoustu věcí podnikům,firmám,podnikatelům...Nemůže však všechny platit!Vcelku logické že když je zřizovatelem HZS podniku daný podnik,plat určuje tento podnik nikoliv stát.To by pak stát měl určovat i platy ostatním zaměstnancům na které se vztahuje zákoník práce a podobně?A i dnes není pravda že všude v podnicích platí své hasiče hůř než státní.Jinak by spousta státních hasičů těžko utekla k podnikovým...to mluvím z praxe.Dotaz tedy směřujte k vedení podniku,to Vás platí a platit bude.
-
Příspěvek od Tomáš Bártek » 12.05.2008 15:18
No nevím,je pravda že profesionální hasiči mají daleko více zásahů než podnikoví a navíc velice často zasahují podnikoví právě za asistence profesionálních což se naopak říci nedá.A co se statistik týče jsou to statistiky většinou výjezdů v kraji a tak podobně takže podle Vás by se do toho neměli zaznamenávat ani výjezdy dobrovolných?!
-
-
No nevím jak Vy ale já osobně teda znám podnikové spíše s horšími platy a technikou než státní ale máte pravdu v tom že asi záleží jak v kterém podniku.A naprosto souhlasím s tím že by se podnikoví hasiči měli zabývat více prevencí a proto mají méně zásahů a tudíž jsou i méně vystavováni riziku úrazu, méně fyzicky namáháni atd. a proto si myslím že je naprosto v pořádku že nemají placené ozdravné pobyty, renty a všechny další výhody které mají profesionální hasiči kteří mají daleko těžší práci.To je můj názor.S pozdravem,Tomáš Bártek
-
Příspěvek od M.I.K. » 12.05.2008 15:18
No jenom bych upřesnil ty zásahy není zase až tak pravdou, že jich je v podniku málo. Ono se totiž nějak zapomíná na výjezdy na EPS, také se zapomíná, že spousta podnikových hasičů prostojí mnoho hodin na asistencích, je fakt, že tyto nejsou až tak fizicky náročné, ale zkuste stát celý den někde venku na mraze, nebo v polích a hlídat nějaké firmy při sváření. Další věc kterou podnikový musejí dělat jsou různé požadavky od nadřízených (mám tím na mysl představenstvo) mnohdy hraničících se zneužitím jednotky a techniky. Takže opět asi nemáte úplnou představu o náplni podnikových. Ptám se tedy kde je kontrola z SPD? Možná by tady taky mohla pomoci asociace (AVHZSP) a nebo je pravda, že pro hasiče toho moc neudělala? Myslím, že s těmi výhodami je to obdobné jako u HZS, když na to podnik má, tak proč ne, ale když na to nemá, tak proč jo? To samé se dá říci u statních jenom si vložme místo slovíčka podnik, slovíčko stát. Tolik můj příspěvek.
-
Ještě k těm statistikám, můj názor je ten, že je to nepřesný souhrn přesných čísel. A co se týká těch přivlastňujících si zásahu, tak bohužel z vlastní zkušenosti vím, že se tomu v některých případech skutečně děje. Večer zasahujete u dopravní nehody sami, profi přijedou až po skončení, kdy zranění jsou naloženi a odjíždějí do nemocnice. Ráno v novinách se dočtete jak byla jednotka HZS u dopravní nehody a z vozu vyprostila dva zraněné, nikde žádná zmínka o nějaké (alespoň) pomoci ze strany podnikových natož aby zde bylo řečeno, že i podnikový umí vyprostit v docela krátké době zraněné osoby (i když profi by byli asi rychlejší). Proč to nepřiznat? A co se týká výjezdů dobráků tak rozhodně ať je to tam napsaný, ale taky ať je někde vidět kolik jich bylo a nejonom v souhrnu. Myslím, že každý dobrák je hrdý na svoje výjezdy a taky nechce aby si je někdo druhý přivlastnil, že je to jenom jeho zásluha.
-
Příspěvek od Miloš » 12.05.2008 15:18
Maličko zareaguji na Tvůj příspěvek. Mnoho státních hasičů neutíká k podnikovým proto, že podnikový mají více peněz. Ale pokud si vezmeš docela vysokou rentu za odsloužaná léta a k tomu potom ještě plat podnikového hasiče, sejde se ti docela slušná sumička nemyslíš? A s těmi platy u podnikových to až tak slavné není, pokud nebudeš brát několik málo HZSP v Petrochemickém průmyslu. Tam na to mají. A co se týká spolupráce podnikových a státních , záleží vždy jen na Operačním středisku, jaké jednotky povolá. Já osobně mám za sebou spoustu výjezdů do "státního" sektoru a nebylo to vždy jen na trávu. Mám za sebou požář v Litvínovské rafinerii, požár v Ústecké Spolchemii, povodně..... atd.Je pravda, že práce podnikových se ocení až v případě, kdy státní nestíhají... A co se týká veškerých zdravotních prohlídek, způsobilosti ke výkonu zaměstnání, Vždyť to máme všichni úplně stejné. Tak proč u státních ano výhodám a u podnikových ne? Opravdu jsme méněcenní? Nezlobte se na mě pánové, ale vaše názory jsou zavádějící.
-
Dobře ale když to berete takto že stojíte několik hodin na mrazu tak to přece není srovnatelné s většinou výjezdů u HZS.Zajímalo by mě kolikrát jste zasahovali u DN s vyprostěním osob bez asistence HZS???A co se statistik týče za to přece nemůžou obyčejní výjezdoví hasiči ale pánové nahoře kteří ty statistiky tvoří...
-
Nechci se Vás nijak dotknout, podnikoví byli a budou vždycky potřeba jen si prostě myslím že u !většiny! podniků mají pohodovější práci než profíci. Ale je to obrovsky rozdílné srovnávat některé podniky (jeden má třeba 3 zkutečné výjezdy do roka a jiní jezdí každý 3tí den) takže je to opravdu velice individuální.
-
Příspěvek od Miloš » 12.05.2008 15:18
Tak pár dopravních nehod mám za sebou a bez asistence HZS. Je pravda, že výjezdy jednotek jsou velice individuální, ale to platí i pro jednotky HZS krajů.Zvláště pak pro detašovaná pracoviště. Pokud si ale vzpomínám třeba na povodně, bylo lidem jedno, jestli jim pomáhají podnikoví, státní či dobrovolní hasiči.A co se týká té pohodovější práce, s tím bych až tak nesouhlasil.Státní hasiči, pokud nejsou na výjezdu, sedí na stanicích, podnikový musí ještě dělat hodně prací okolo ve svém podniku.Prvencí počínaje, asistencemi konče. Kursy i školení máme stejné a dokonce ve školách MV, zdravotní prohlídky jakbysmet.A co se týká odbornosti a fyzičky taktéž.Takže jediná výhoda je, že nás nikdo nenutí do maturity,která je podle mého názoru pro hasiče stejně zbytečná.Je lepší, když má hasič pořádné řemeslo, než třeba maturitu na zemědělské škole.
-
Příspěvek od Martin Michal » 12.05.2008 15:18
Tak abych se neurazil:Maturita na technické zemědělce = 1/2 automechanik, svářecí průkaz, osvědčení na motorovou pilu, řidičák B,C.Dobrý ne? ))
-
Koukám že ani moc příspěvky nečteš,viď?Já jsem řekl jediné slovo ve smyslu podnikoví méněcenní než státní?Já jsem řekl že podnikoví nejezdí na zásahy mimo rámec podniku?Neebo jsem snad mluvil za platy všech podnikových hasičů?Jen jsem reagoval na to proč zřejmě mají někde v podniku menší platy,horší techniku....A usoudil jsem že jsi podnikový hasič,nebudeš mi teda vyvracet tvrzení že platy vám stanovuje někdo jiný než vedení Vašeho podniku.Nebo že Vás zřizuje a financuje někdo jiný než Váš podnik...a spousta dalšího.Myslím že pointou původního dotazu bylo jak je možné že nejsou třeba platy podnikových hasičů stejné jako státních,nebo snad ne?A když teda mluvíš za většinu podnikových ve smyslu že mají většinou méně na platech,tak zřejmě už špatně vidím na páskách kamarádů a oni mi pak jen lžou.V tom případě se Tobě a ostatním co křivdím zhluboka omlouvám ).Nepřipadne Ti zcestné mluvit za většinu podnikových hasičů?No a nepřipadne Ti zcestné nebo k pousmání návrh aby někde zrušili detašku HZS,a změnili zákon tak aby je suplovalo HZS podniku?A mluvit přitom o úsporách ve státním sektoru?Dlouho jsem se tak nenasmál,a to dělám hasičinu již pěknou řádku let.
-
O hasičině víš hodně málo,nenastopil jsi do podniku včera?Neviděl jsi státního hasiče jen v časopise na obrázku?Máš kvalitní informace:STÁTNÍ SEDÍ NA STANICI A ČEKAJÍ NA VÝJEZD!PODNIKOVÝ MAJÍ SPOUSTU PRÁCE OKOLO!Z tohoto Tvého tvrzení mi ted spíš připadá že hasič ani nejsi,což mně tedy těší protože pokud by jsi byl tak se ani trošku nedivím že by Tě nikdo mezi celou bandu hasičskou v republice moc nechtěl!!!
-
STROJNÍK-řidičák B,C,D,E;VYSOKOZDVIŽNÉ PLOŠINY,JEŘÁBY,KOMPRESORY,RZA,INSTRUKTOR LEZENÍ,LETECKÝ ZÁCHRANÁŘ,SPELEO ZÁCHRANA,POTAPĚČ,PARAMEDIK.Vše kurzy oficiálně u HZS.Vyučen technikem dopravy,zbytek i nádstavbové studium.Tím se nechci chlubit ale jen některým ukázat jejich ubohé počínání jestliže se začínají ohánět tím co mají za odbornost.To že je na něco průkaz neznamená že je někdo odborník...samozřejmě platí na všechny i na mne!!!Kvalita člověka se dá posoudit i jinak než ukazovat já mám řidičák C tak jsem něco lepší než někdo s B.S tím jděte někam a pokud to takhle někdo bere,odsuzuje diskusi k zániku!Nazdar
-
Naprosto souhlasím. Jestli někdo tvrdí že profíci pokud nemají výjezd tak jenom sedí a nic nedělají tak je to u mě bud pěkný magor nebo jak již někdo poznamenal o této profesi ví tak maximálně z časopisu.A také s Tebou souhlasím v tom že člověk jako hasič nemusí být dobrý jen díky řidičákům, kurzům atd.
-
Nejde o to kolik DN jsme měli bez asistence HZS (rozhodně nebyla jenom jedna) . Tady se jedná o to, že si někdo ze státního sektoru přivlastňuje práci ( neměl by být stát příkladem), připadá mi to jako jedno české přísloví chlubit se cizím peřím. Já vím, že tohle taky nemá na svědomí žádný kluk z výjezdu, ale bohužel se to vždy sveze do jednoho ranku. Nic ve zlém.
-
A co se týká těch kurzů tak na to mám svůj názor. není dobré když se stane někdo sběratelem těchto průkazů za každou cenu. Setkal jsem se dokonce s případem týkajícího se odbornosti potápěče. Dotyčný jej u civilního instruktora neudělal (a to ten instruktor nebyl nijak přísný). Později (asi za měsíc)se dostal k hasičům a najednou to všechno šlo a teď už odbornost má. Mohu říci ve vodě jsem s ním byl, ale už nikdy více. Tím nechci říci, že je to u každého stejné, ale někdy méně znamená více (myslím tim kurzy), protože potom se tomu věnujete na plno. I když dnešní trend je ten aby každý měl všechno. Nemyslíte, že je to někdy na závadu?
-
Jenom trošku k té práci podnikových a statních v operačním řízení. Každé má svoje, ale už dnes znám několik stáťáků s výsluhou co jsou u podnikových a na práci podnikových mají úplně jiný náhled než-li předtím. Já nevím la už to tady asi také zaznělo, mnozí podnikový hlídají na vrátnicích, sekají trávu, uklízejí po podniku. Není to náhodou zneužití jednotky? Asi určitě by jim bylo také milejší kdyby se mohli školit a provádět výcviky, ale bohužel tohle všechno musejí také provádět navíc k těm pracem. Jistě všichni víte, že podnikový mají práci podle zákoníku práce tudíž 12hodin a ne 24, takže večer nemají pohotovost na lůžku, ale provádějí právě ty důležitosti co se týkají hasičiny. Nechci nijak vychvalovat jejich práci jenom jsme tady chtěl nanačit pro představivost jejich činnost, protože jak sleduji mnozí nevědí o čem je řeč. Co se týká kurzů a všeho ostatního tak doufám, že souhlasíte, že mají vše shodné až na zdravotní prohlídky, tam je to trochu jinak i když zase tak velké úlevy v tom nejsou a fizické testy nejsou podmínkou pro obhajobu, ale musejí se provádět. tolik k těm úlevám proti státním. Ty maturity jsem zde nezmiňoval, protože s nimi je to všelijaké. Ani u státních nejsou podmínku podle zákona, to by mělo vejít v platnost až s novým služebním zákonem, který pokud vím je posunut až na 1.ledna 2006. Takže maturu někdo chce a někdo na ní netrvá, to samé platí i u podnikových. Doufám, že jsem se nikoho nedotknul a že jsem snad v ničem neodchílil od reality? Pokud ano, prosím tak mě doplňte.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz