Dvojí metr na hasiče
-
Příspěvek od Jan Zavřel » 12.05.2008 15:18
No asi bude pravda že jsou v ČR JSDH na které není spoleh ale jsou tu i JSDH JPOll které už dlouhá léta maj vybavení na úrovni profi hasičů a mnohdy i lepší.V JSDH v Novým Boru už sloužim ňákej pátek rok od roku se naše jednotka zdokonaluje a jsou v naší jednotce i členové z HZS ČR,ja osobně sem dělal 5 let u HZSP tak že sem se zučasnoval mnoha kurzů jako profi,a ostatní členové JSDH N.B. maj taky kurzi a mnohé skušenosti.U JSDH N.B. je zaměstnán jeden člen na normální pracovní dobu jako deňák platího město tak že přes dopoledne tam je pravydelně kromě SO,NE,jeden řidič na jednu casku,Jelikoš v naší jednotce dělá mnoho lidí na směnej provoz tak se ještě za mé púsobnosti u JSDH nestalo žeby se nevyjelo Ba naopak v naší jednotce je velký početní stav např.povodně 2002 naše jenotka zasahovala v Děčíně a mněla zajištěnej výjezd i její púsobnosti npř.na DN jelikož vlastníme i vyprošťovací zař. Lukas.A mužu říct že věčina zásahů je bez spolupráce HZS ČR. Česká Lípa.Ale je pravda že mnoho JSDH si na hasiče jen hraje,a nebo k vykonávání té práce nemaj dobré podmínky,Něktré obce se o hasiče špatně staraj ale ty hasiči zato bohužel nemůžou,je to stejné jako u HZSP ňákej podnik se stará ňákej nato kašle.Co se týče tý renty a těch lázní s tim taky nesouhlasim když vemete že sou profese ve státnim sektoru který vykonávaj taky důležitou a namáhavou práci a taky na to ne,aj nárok např.Zdravotní sestra v nemocnici nadřese tahá se z lidma a když tam má agresivní pacienty a má tam bejt s nima 12 hod. tak to taky není dobrej med,mužu mluvyt z vlastní skušenosti když sem odešel od HZSP tak sem nastoupil k ZZS jako řidič záchranář z mé skušenosti mužu říct počet výjezdů u hasičů a u ZZS je velmi rozdílný u ZZS je to vyší.Je pravda u hasičů byl jeden výjezd mnohdi třeba na celou 24 hod.směnu zatim co u ZZS je za 12 hodin třeba 6 výjezdů a jeden trvá hodinu a půl ale to se tak nedá brát každý výjezd je jiný,ale k DN jezdíme dost často a v IZS sme taky.Renty bych nedal nikomu ani polici,armádě zdravotníkům, hasičům.Rači bych všechny tyhle sektory ujednotil a šli by všichni jednotně do dúchodu př.v 50 letech ale mělo by se to týkat i HZSP sou to taky hasiči.
-
Příspěvek od M.I.K. » 12.05.2008 15:18
Nerad bych tě urazil, ale prosimtě jak je vidět tak skutečně o práci podnikových toho moc nevíš. Nikdo vám přece neupírá ro ,že máte daleko více výjezdů, ale zamysli se také nad tím, že to zmiňované sekání a úklid po fabrice je fizicky dost náročné mnohdy srovnatelné jako když jsi dvě hodiny u zásahu, protože tä práce trvá celý den a metrů je mnoho. Zkus si to někdy celý den tj 11hod. (protože z celé dvanáctky se platí jenom jedenáct) během se sekačkou a nebo s křoviňákem a nebo s lopatou a koštětem, ono zase tak jednoduché není. Tím se ale, opravdu nechci nijak dotknout, protože mi jsme si také ze začátku mysleli, že to nebude až tak hrozné, ale opak je pravdou. Věřte mi,že jsem zde nechtěl nikoho urazit, ale jestli ano tak se VÁŽNĚ OMLOUVÁM. Proto neznevažujte ani práci podnikových ani státních, protože tady by v tomto směru mohlo pomoci SPD, což se vůbec mokrých netýká. Možná jsem zde odbočil i od tématu, ale musel jsem to napsat.
-
Příspěvek od Tonda Švaral » 12.05.2008 15:18
někdy se zajdi na stanici podívat co se u HZS dělá.Sedět na učebně se samozřejmě taky musí,ale výcviky,fyzická příprava,výcviky v terénu,udržba techniky,opravy,práce na opravě stanice.....a pořád někoho za prdelí kdo Ti hlídá na minutu denní řád a jeho dodržování,na minutu přesně pauzu.A pak argument-nelíbí se Vám tu?Demokracie již ve služebním poměru není tak buď budete skákat jak MY pískáme nebo můžete jít protože zájemců je spousta!!!To cituji!!!A ke kurzům-pokud ty kurzy nemáš a nebo jejich náplň neovládáš-přijde čistka a kriteria jsou jasná(letos to již proběhlo,bohužel).A pak mudruj!Ale jak tu někdo uved,chtěj po Tobě dělat brouka pytlíka aby jsi mohl skočit tam nebo tam,a ti dole tenhle systém nenastavili!Buď teda skáčeš nebo jdeš!!!
-
Příspěvek od Tomáš Bártek » 12.05.2008 15:18
Dobře beru ale já netvrdím že je to fyzicky méně náročné ale jaké je riziko? Při sekání trávy nebo při opravě chodníku? Žádné a jak jistě víš u některých výjezdů je to něco trochu jiného a proto si stálo dovoluji tvrdit že profíci nasazují víc...Ale tím nijak nechci upříp práci podnikovým, to vůbec ne, je to prostě část práce kterou musí dělat a při výjezdu je na ně spolehnutí!
-
Přesně tak... Někdy mi to tu fakt připadá jako by některé věci psali lidé co vživotě nebyli v hasičárně profíků...
-
A ty si myslíš, že s tím pískáním a skákáním je to jinde jinak? Demokracie je věc pěkná, ale mi to s ní bohužel ještě neumíme. Že za branou čeká tucet dalších to můžeš slyšet ve všech profesích takže opět je to všude stejné a ne, že jenom u vás hlídají každou minutu.
-
Riziko? Slyšel jsi někdy něco o fizickém vyčerpání, nebo opaření vlastním potem? Nebudu tady psát o nějakém pocitu snižování osobnosti hasiče. Samozřejmě není to pravidlo, ale i rizika u stáťáků nejsou vždy stejná a tak vysoká. A navíc každý věděl co chce dělat tudíž i podstupovat daná rizika , ale ty úklidy a údržby to bohužel přinesla doba to žádný nevěděl co se chystá ( v tom snad souhlasíš). Ale opět jsme daleko od tématu spíš by se to hodilo do diskuse HZSP bez problémů.
-
Příspěvek od Tonda Švaral » 12.05.2008 15:18
já jsem řekl byť jen slovem že to je na 100% jinde jinak?Pozorně čti,jen jsem reagoval na to že tu někdo má nějakou představu o státních hasičích!Co je v podniku,řeší vedení podniku(vetšinou soukromý sektor) tak si myslím že s problémy se podnikový musí obracet tam...ne hledat zastání státu.Stát se nikdy nebude stavět za soukromé subjekty,to trvá odnepaměti a myslím že to tak bude vždy.Těžko se taky domáhat pomoci státu když soukromník selhává,státní hasiči se taky budou těžko dovolávat pomoci v podnicích když stát selhává,nemyslíš?
-
Jo jenže to samé by mohli říct údržbáři, technické služby a podobně a ti také nejsou platově nějak extra ohodnoceni a taky sekají trávu atd. A pořád se nemůžu zbavit dojmu se mi tvrdíš že podnikoví jsou daleko více nasazováni a mají na bedrech daleko větší riziko což si myslím že pravda není...
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:18
Vážený pane Bártek, jsem 11 let hasič u HZS Českých drah v Praze, tedy podnikový ,,ferda,, a tudíž by mě velmi zajímalo, kde jste přišel na názor, že příslušníci HZS ČR mají na svých bedrech větší riziko při zásahu, že nasazují víc...??? Že mají víc výjezdů, než HZSP??? A finanční ohodnocení mají mít HZSP dle Vás také menší??? Proč?1. Rizika jsou všude stejná, nebo si myslíte, že oheň v podniku pálí méně?Už třeba jen samotná cesta k zásahu je velké riziko atd.2. Výjezdy - znám mnoho PS HZS ČR, co mají cca 100-200 případů ročně, jen pro malé porovnání naše pražská stanice HZS ČD měla loni by voko 600-700 výjezdů. Na všechno.I kdyby měl jakýkoliv sbor jen jeden výjezd za rok, tak není zřízen bezúčelně.3. HZSP má samozřejmě výplatu dle možností svého zřizovatele, ale hned psát, že si nezaslouží stejné peníze jako státní hasiči, to je prostě tupost. Tolik podnikových sborů, kde si hasiči na mzdu nestežují, také u nás není. A nad tím, proč státní přecházejí k podnikovým, nad tím se fakt zamyslete..... Samotné ,,lepší platy,, to nejsou.Závěrem chci dodat, že dle mého názoru je prostě jedno, kolik který sbor má výjezdů, stejně se hrabem všichni ve stejných,,sračkách,,. Jen někdo víc a někdo zas míň. Ať už HZS ČR, nebo HZSP.A o tom, jak to chodí na stanicích, také něco vím. Z Vašeho názoru cítím, že si hasič nedá ve vartě pomalu ani kafe.....To je.....Tak laskavě nenamlouvejte všem, že pořád je co dělat. Ano, provádí se výcvik, fyz.příprava, údržba HS i MPT, do toho se jezdí k případům atd. Ale opravdu ne celých 24 hodin služby.... My do toho samozřejmě jako podnikový sbor mámě ještě ty nepopulární hospodářské práce. A něco taky pro zasmání. Náš kolega přešel ke státním a první otázka jeho nového velícího na jeho novém působišti byla: Umíš s křoviňákem???........ A ještě dotaz na Vás, kde sloužíte? S pozdravem Václav Porkát
-
Příspěvek od Jan Novtny » 12.05.2008 15:18
Při čtení vašich příspěvků jsem se dostal do tak zvaného fópá.Vážení přátelé tyto stránky čtu ze zajímavosti , protože se mnohdy na nich dozvím něco nového co mě zajíma, ale tahle debata mě tak trochu zvedla ze židle. Jsem vyučen na SOU s M obor elektro, kde jsem také nějaké roky pracoval, poté jsem nastoupil HZSP na 3,5 roku a následně přestoupil k HZS , kde pracuji již 9,5 roku.Myslím si, že tato debata kterou tady vedete je dost nedůjstojná tomuto povolání HASIČ,ať je to kterýkoliv HASIČ. Myslím si , že tu práci vykonávám rád a né proto abych se mohl plácát po prsou jaký jem hrdina. Je to práce jaká koliv jiná, kterou má člověk rád a váží si jí, ať jsme hasči nebo uklizečky,soustružníci a jiná povolání. Ta práce je pro každého specifická a co mě řekne nadřízený (ať je to VD, VS, nebo mistr ve fabrice) je to pro mě svaté, musí se udělat. Tak prosím Vás neplačte, mě to připadá jako kdybychom byli z jiného světa.
-
Víte s tím HZSP je to velice individuální, jak kde. Někde jezdí pořád někde skoro vůbec...S platy jsem to opravdu nemyslel tak že by ste měli mít mín než HZS ale že by profíkům měl stát přidat a vaše platy prostě stát ovlivnit nemůže, to si musí podle možností a úvahy rozhodnout vedení podniku.A máte pravdu v tom že momentální podmínky pro hasiče (at už profíky nebo podnikové, no vlastně i dobráky) jsou opravdu mírně řečeno nic moc a proto by měli hasiči držet spolu a né se ještě hádat.Hasič jako hasič takže pokud jsem někoho urazil omlouvám se.Momentálně nejsem aktivním členem HZS.S pozdravem,Tomáš Bártek
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Haf haf... Dva krátké citoslovce náplní téhle diskuze. Nechte toho, nebo reknu, ze dobraci jsou nejvic aby to melo stavu )))
-
Ale o to nemělo vůbec jít:/Já jsem několikrát řekl že si cením (a všichni ostatní by měli taky) práce VŠECH hasičů ale boužel poté co začal jeden z nejmenovaných podnikových hasičů napadat profíky že si nezaslouží renty ani nic podobného tak se to ubrali celé tímto směrem... Škoda měli bysme držet spolu všichni a né si závidět...
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Ale já jsem to nemyslel konkrétně na tebe. Jenom se tady ta diskuze z celkem podnětného tématu zvrhla ve vzájemné osočování. Nezajdem na pivo? V civilu...
-
No ono to zase nebylo tak z ničeho když si přečteš původní příspěvek od pana Budaie.Jo na pivo klidně zajít můžem jenže asi bude problém s místem... Odkud si?
-
Příspěvek od Jan Svoboda » 12.05.2008 15:18
Podle mně děláme všichni stejnou práci, tak nevydim dúvod proč pořád někdo tvrdí že někdo to má lehčí a někdo horší,HASIČ jako HASIČ.Já jsem prošel všema sektorama u PO SDH,HZSP,HZS ČR,a podlemího nejsou žádné rozdíly akorát tech.vybavení nikdo má výc a nikdo míň ale práce jakou děláme je stejná.A co se týká výhod u HZS ČR ty bych zrušil i když jsem sám proti sobě protože už mám na ty výhody nárok.ALE pro mně je HASIČ jako HASIČ vždyť máme všichni sejné ryzika,tak se pořád nedohadujte řešte račiproblémi k prospěchu lidem a PO.
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
No svým způsobem máš pravdu...kdyby měli hasiči podprůměrný plat tak k nim budou chodit opravdu jen chlapi kteří to dělají srdcem...na druhou stranu to riziko by mělo být slušně zaplacené...dyž pokud mě to baví a chci to dělat tak to dělat budu i zadarmo, ne?...ale dobrým pocitem zase účty nezaplatíš! Prostě takový začarovaný kruh.PS: Je to hodně mimo tenhle dotaz ale nemyslíte si že práce v HZS by měla být podíněna aktivním členstvím v SDH? Já ano a klidně si mě i sežerte!
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
nevím jestli je to jen můj pocit ale musím dát za pravdu Janu Novtnemu! V posledním řekněme měsíci a půl se na tomhle serveru dost změnilo uvzduší (z redakcí to však nemá nic společného)...zatímco ještě nedávno se tady táhlo jakž takž za jeden provaz a případné rozbroje se týkali jen nějakého konkrétního údaje kdy jeden účastník tvrdil 5 a druhý 8 ) , poslední dobou tady velkou rychlostí přibývají hádky a osočování mezi HZS vs. SDH , SDH vs. HZSP , "řidiči škodovek vs. řidiči žigulů".....to tady dříve nebylo!!!
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:18
Tvůj dotaz je, no .....divný. Já pracuji u HZS v Praze a dost dobře si nedovedu představit, že bych byl ještě aktivním členem SDH. Nemám totiž kde. U nás na Břevnově dobráci nejsou! Nejbližší SDH mám cca 10 km od baráku. Pomyslel si i na tuto eventualitu, když si pokládal svůj dotaz? A dle mého aktivita není jen o tom jezdit na schůze apod. ...což bych jedině tak mohl... Co tomu říkáš Honzo Formánku?
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz