informační technologie a GPS
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:18
Zdravím lidi, jsem studentík a ve své diplomce se zabývám využitím GPS a mobilní techniky v PO. Nasbíral jsem už celou škálu materiálů a odkazů. Pokud budete mít zájem něco můžu poslat, zároveň bych Vás chtěl poprosit o další údaje. Využití u hasičů u nás, v zahraničí, a tak podobně. Děkuji, s pozdravem Petr
Příspěvek od » 12.05.2008 15:18
Malou zkušenost s GPS mám, i když ne přímo v hasičině. Jsem majitelem bezp. agentury která se zabývá prakticky výhradně výjezdovou službou na území jiho-východně od Prahy. V současné době mám namontovaný GPS recorder ve všech svých zásahových vozidlech, a za tu dobu co toto zařízení používám(cca 6 měs.) se mi investice do tohoto zařízení již téměř z poloviny vrátila. Jak jsen již naznačil, původně jsem GPSku pořídil proto, abych zamezil černým jízdám a měl přehled o spotřebě PH. Postupem času jsem však zjistil, že se dá toto zařízení používat i k dalším účelům. Zejména díky softwarovému vybavení (dají se dokupovat další nadstavbové programy) jsem začal používat elektronickou knihu jízd, to znamená, že řidiči již nemusejí vypisovat stasku, navigaci-nedávno jsem zakoupil v bazaru dva zánovní laptopy a pracuji na tom aby nejpozději do konce února měli alespoň dvě vozidla na pevno zabudované počítače ve vozech a mohli navigaci plně využívat, zařízení lze totiž velice jednoduše propojit i s počítačem ve voze. Mimo jiné mohu kontrolovat i momentální rychlost vozidla, dokonce i dobu stání vozidla se zapnutým motorem, ujetou vzdálenost a čas. Dále je možnost u dieslových motorů namontovat i průtokoměr paliva a tato GPS umí zpracovat i tyto informace. Momentálně toto zařízení používám Off-line, ale on-line není žádný problém (až na tu cenu). Jinak co se týče využití v hasičských vozidlech, momentálně u našeho sboru předěláváme RZA Land Rover Defender, kde se počítá ve vybavení i s GPS pro přesné určení polohy pro navádění např. Vrtule s doktorem, ve voze je samozřejmě radiostanice ZS, kterou se můžeme s vrtulí domlouvat. Za poslední léta jsme totiž minimálně jednou až dvakrát do roka vrtuli zvedali a byl vždy problém s navigací. Proto pro nás bude GPS opravdu velkej pomocník.
-
Příspěvek od Petr Paláček » 12.05.2008 15:18
Zdravím, výhoda GPS je jasná. Problémek je v pasivnosti (Off-line) tohoto zařízení. K přenášení dat na řídící středisko jsem zvolil několik variant. Jelikož analogové stanice nejsou vhodné k přenosu dat, zatím se mi jeví nejlepší řešení propojení GPS a GSM. Dostačující je přenosová rychlost, snad i pokrytí signálem a hlavně dostupná cena mobilu. Využitím služeb GPRS se v nejlepším možném případě dostanem na 43 kbit/s což je už slušné a přibližujem se připojení na pevnou síť. Je tu i možnost WAPU. S tímto systémem bych měl udělat pár pokusů v lesním terénu a na sídlištích, tedy v problémových místech. Výsledky dám k dispozici(na požádanou). Naskýtá se otázka, GPS a MATRA, ale tady je překážka v problémech se zaváděním vůbec celého systému a hlavně v přenosových rychlostech. Můj osobní názor je, že MATRA není schopena většího přenosu dat než SMSky. Přeji hezký den.
-
Zdravím, diplomka se už váže. Teď snad několik poznatků. Vyzkoušeli jsme s využitím GPS přijímače, iPAQu, notebooku a GSM pár aplikací. Jednalo se o sledování vozidla HZS kraje, navigaci dalšího vozidla podle stopy a přenos mapových podkladů z městského serveru do iPAQu. Všecko fungovalo fajn, hlavně GPS se chovala perfektně i v sídlištní zástavbě. Chyba byla kolem dvou metrů. Zrušením záměrné chyby GPSkám prostě prospělo. Bylo třeba jasně zaznamenáno otáčení vozidla na parkovišti apod. Co se týče přenosu mapového podkladu, jednalo se o letecký snímek celé městské části proložený technickou mapou. Připojení a stáhnutí do iPAQu trvalo 13 vteřin. Pokud bude mít někdo zájem můžu mu poslat víc. Tak nazdárek a přeji hezké jaro. Petr
-
Příspěvek od Jiri Trnka » 12.05.2008 15:18
Ahoj Petre!Nejdrive gratulace k diplomce. Mohl by si mi poslat Tvoji diplomku diplomku na muj email - jirtr@ida.liu.se, diky moc.Budes i v budoucnosti pracovat na tomto zamereni - informacni technologie & pozarni ochrana?Yo, a mozna by si mohl napsat clanke o Tvych testech v ramci diplomky pro Pozary (myslim, ze redakce s radosti kyvne ano).Jirka
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Zdar Alberte, tak jsem si četl tvoji diplomku. Je velmi zajímavá. Chce to pokračování. Myslím, že až bude krajský OPIS tak bude GPS nutné, aby operáci měli vůbec přehled kde co mají. Zdarec na soutěži.
-
Příspěvek od Adela Tomkova » 12.05.2008 15:18
Ahoj Petře,prosím tě, jestli se ještě dostaneš na tyto stránky, buď tak hodný a pošli mně též tvojí dp. Moc ráda bych si ji přečetla. Moje adresa je adelatomkova@centrum (nevím tedy kolik má MB)Měj se hezky a díky,Adéla
-
Příspěvek od Jirka SDZ Praha » 12.05.2008 15:18
...řeším v současné době technologii koordinačního centra a zvažujeme i GPS, rád bych si tedy předmětnou práci také přečetl.Jirkaprosím o poslání na rescue.praha@seznam.cz
-
Nazdárek lidičky, nějak jsem nečekal, že se někdo ozve. Proto malá omluva za prodlevu. Teď sbírám zkušenosti z praxe na OPIS v Opavě(moc bych jim chtěl poděkovat za vstřícnost a spolupráci). Jinak mě vzali na doktorské studium, takže budu pokračovat dál. Na praxi jsem trošičku změnil názory, myslím si, že je dost rozdíl mezi využitím MGIT na krajském OPIS nebo na bývalém okresním(teda pokud budou fungovat dále). Co se týče diplomky, má skoro 10 Mega takže na majlík asi nic moc. Je tam zbytečně moc místa věnovaná GPS,GSM(princip apod.) to je pro hasiče asi zbytečné. Zkusím vymyslet něco menšího zaměřené spíš na tu praktickou část. Přeji hezké léto. Ahoj Petr
-
Ahoj lidi, zjistil jsem, že mé velké představy o vybavení aut notebooky asi k ničemu nebudou. Jsem dobrovolný hasič(tam je situace hrozná), ale nečekal jsem, že profíci jsou na tom jen o trochu líp. Pokud teda nepočítám krajská města. Jo,jo,peníze chybí a na GIT asi hned tak nebudou. Tak jsem si říkal, proč nevyužít jen GPS(cena kolem 6000, samo, že bez zobrazovacího média) a pro přenos dat analogovou radiostanici. V autě sice neví kde je nebo si není jistý (teda pokud bloudí),ale na to se může zeptat operáka( a ten ho třeba může navádět,pokud má čas). Tenhle systém funguje u městských policistů v Ostravě, koukal jsem na to kdysi na CTV a není to zas tak špatné. Patnácti sekundový interval se mi zdá trošku moc, ale asi je to cesta správným „levným“ směrem. Operák jen ťukne, zjistí si polohu(místo posledního vyslání dat) na obrazovce. Mě by jen zajímalo, jestli těch pár desítek bajtů nemá vliv na hlasovou komunikaci. Asi ne,ale určitě to vyzkouším. Výhody: - nízká pořizovací cena- využití operačního důstojníka nebo spojaře na „okresních“ OPIS- využití stávajících digitálních mapových produktů na OPIS- snížení dojezdových časů (odpadají problémy s hledáním, blouděním apod.)nevýhody:- v kteroukoliv hodinu vás můžou sledovat, třeba na kondičkách apod.(pro někoho nevýhoda,pro jiné……)Další nevýhody jsem zatím nenašel,ale budu se moc snažit nějakou najít.Pokud o někom víte(kdo by tenhle systém zkoušel nebo v současné době využíval),dejte mi prosím vědět. Ahoj Petr
-
Ahoj Jirko, to víš, že budu rád za kontakt. A jak jste dopadli s tou Vaší RZA? Mě to trošku mrzí, že jsem vymýšlel experimenty a nakonec to asi fakt vypadá „jen“ na GPSku s radiostanicí, což už je věc dost známá. Známá a asi nejschůdnější. Jirko kdysi jsi psal o dvou laptopech umístěných v autech? Jakou máš zkušenost s otřesy, manipulací apod. Dík a ahoj Petr
-
Ahoj Lidi,bude-li mít někdo zájem přečíst si to nejzajímavější z mé diplomky máte možnost na www.sweb.cz/athom Adame dík. Jinak na doktorském se teprve rozkoukávám, ale na katedře už mám domluvenou GPS a vlastně vše co jsem využil při diplomce, teď jen přesvědčit někoho na kraji, aby jsme to mohli odzkoušet. Zatím Čauec PS: e-mail petr.palacek.st@vsb.cz
Příspěvek od » 12.05.2008 15:18
V Praze to používá fy.SV-Agency www.svagency.cz tam se můžeš obrátit na p.Mikeše, jinak laptop v autě je bez problémů, přichycenej je na suchej zip a napájení mám přes 1OOW měnič z autobaterie. A co se týče otřesů tak s tím bych si hlavu nelámal, protože laptopy by měly vydržet a měly by být na to konstruovány.
-
Zdravím hasiči, po delší odmlce jsem opět tady. Letos v červenci jsme uskutečnili malý pokus s mobilními technologiemi v členitém lesním terénu(údolí řeky Moravice a okolí Vítkova). Experimentík byl "spáchán" na CAS K25 L101 HZS MSK ú.o. v Opavě pobočné stanici ve Vítkově. Zajímala nás funkčnost a přesnost GPS v terénu, přenos dat na simulovaný OPIS a využití vlastního mapového serveru. ad 1, GPS šlapou, problém byl trošku s upevněním antény(jen tak ledabyle) a přesnost (teda spíš nepřesnost) byla max. do 40m(ale většinou se pohybovala do 15m), což už jde.ad 2, přenost dat(o poloze vozidla) fungoval taky slušně, trošku to utrpělo tím, že operátor PEAGAS neměl v této lokalitě nejlepší pokrytí ( u Eurotelu by už problém být neměl). ad 3, mapový server pro tuto akcičku byl vlastně "udělán na koleně". Jediný mapový podklad, který jsme měli byla oskenovaná mapa 1:10000 (cena za dig. mapové podklady je velká).Tak, něco málo o MGIT, by snad mělo být v letošním sborníku ze zářijové konference v Ostravě, 30 stránek jsem o tom napsal jako materiál ke zkoužce, pokud by někdo chtěl, můžu zaslat i s fotkama, které jsme tam udělali. Zatím Čauec PS: Závěrem bych chtěl poděkovat zúčastěným hasičům a hlavně mjr. Janoškovi (veliteli ú.o. v Opavě) za vstřícnost.
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
Petre, vyuzivam gps-recorder cca. 3roky a mam s nim zkusenosti napr. pri vyhledavacich akcich. Vyuzivam softwarovy dispecink spolecne s mapovymi podklady (Geobaze a Navigate). Mam moznost on-line sledovat az 100 objektu vybavenych napr. MTF Benefon s integrovanou GPS, kde pres SMS dostavam data do notebooku. Je mozny i GPRS prenos z techto objektu. Mohu diky soft.dispec. stahovat data vybranych objektu selektivne, mohu se nechat navest na misto zasahu nebo kterekoli jine misto. Mam k dispozici Geobazi v meritku 1: 25 000 vcetne databaze ulic a objektu. Je to vydatny pomocnik napr. pri sledovani pohybu rojnic, zakresleni dulezitych bodu vc. popisku. Predpokladam, ze budu v prubehu roku testovat system CAR-pozition s vyuzitim GPRS. Podle meho nazoru je vhodnym operatorem T-Mobile, protoze umoznuje definovat defaultne APN. Struktura Eurotelu funguje ponekud jinak, i kdyz bych jej vyuzival radeji kvuli lepsimu pokryti. Nicmene pokud bych mohl byt nejak uzitecny, ozvi se na acadiane zavinutec seznam.cz. Samozrejme chvalim Tvuj namet diplomky, akorat nevim, jestli se ve zkostnatelem IZS CR nekdy povede tato zarizeni uvest do praxe.
-
Dík za odpo a další tip na využití GPS. Co se týče využití u IZS, ono to možná vypadá divně, ale možná se blýská na lepší časy(samozřejmě je to otázka peněz, snaha by byla, alespoň tady v Ostravě). Zaváděním TCTV kraje a rušením(omezením) okresních OPIS, jim stejně asi nic jiného nezbyde. Já teď dávám dohromady teze disertacky. Je to vlastne prace na tema Vyuziti mobilnich geoinformacnich technologii pri zdolavani mimoradne udalosti (pro HZS, ZZS a Policii) na(nebo pro) území moravskoslezského kraje. Mám hotový model, a dělám na jednotlivých aplikacích. Automatická lokalizace a navigace vozidla, Green way(automatické přepínání světelných semaforů při jízdě vozidla ke křižovatce) - to vše pro snížení dojezdových časů. No a pak další aplikace (modelování šíření škodlivých látek, něco z EU, povinost sledovat kamiony s nebezp. látkami, teď to sledování rojnic při vyhledávání osob, fakt dík za tip).Mělo by to fungovat tak, aby s tím měl velitel zásahu nebo někdo jiný co nejméně práce(a fungovalo to pokud možno automaticky nebo jen na základě jednoduchých datových dotazů na TCTV).Abych nezapomněl, můžeš mi Lucky napsat rozumně svoji majlovou adresu? Nebo mi napiš na palacek.petr@post.czSamozřejmě, za každý další nápad, předem děkuju(všem). Čauec Petr
-
Původně jsem měl snahu řešit přenos dat pomocí GSM(což se mi stále zdá nejlepší řešení), ale mě trošku "tlačí" pouze na PEGASA( předpokládanému vyžití u IZS a hlavne kvuli utajeni). Na jedné web. stránce jsem našel odkaz na max. přenosovou rychlost 2,8kbit/s. Nemáte někdo nějaké informace o možném zvýšení rychlosti(prý se na něčem takovém pracuje). Dík Petr
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
ted mne jeste napadlo, prenos dat z GPS recorderu jde po radiostanicich uplne normalne, s min. prodlevou, protoze jde vetsinou o velmi maly packet, takze technicky prodleva cca 15 sec je pravdepodobna. Radiostanice - alespon konvencni (testovano na Motorole GM 300 ma otevren jeste extra kanal pro prenos dat a je v rezimu permanentniho scanu) zaroven je definovan status PTT-ID, takze pri kazdem zaklicovani stanice odleti soucasne datovy packet o poloze vozu nebo radiostanice - jde to vymyslet i na rucku. Jinak jeste jsem zaslechl cosi o konvencni radiostanici slovenske vyroby s implementovanym GPS-modulem, kde je jiz vse vymysleno a rovnou pripraveno k pouziti. Az budu vedet vic, ozvu se. Klidny den.
Zpět na „Zásahy - rady a postupy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky