informační technologie a GPS
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:18
Ahoj a zdravím,vzhledem k tomu, že aplikací na GPS je poměrně dost a o lokalizaci a navigaci už bylo napsáno dost(a fůra firem tento systém nabízí), začal jsem "uvažovat" trochu jiným směrem a to o informační podpoře jednotek IZS v terénu. Já bych si tady dovolil vložit abstrakt referátu, jenž mám připravený na FIRECO 2005(ještě jsem ho neposlal). Pokud tam bude nějaká minela, ozvěte se. Dík a Ahoj Petr Úspěšné zdolávání (identifikace, lokalizace a likvidace) mimořádné události vyžaduje kvalitní systém řízení. Jakákoliv mimořádná událost je jedinečná a specifická svými vlastnostmi, které jsou určeny celou řadou charakteristik(prostředí, rozsah mimořádné události, typ látky a chemické vlastnosti, hustota osídlení, zdroje hasebních látek, meteorologické podmínky, , apod.). Velkou část informací je schopno zajistit příslušné operační a informační středisko (např. geografickými informačními systémy). Zbylou část informací získávají mobilní jednotky až průzkumem v místě mimořádné události.Slabým místem výše popsaného systému je využití informačního potenciálu příslušného operačního a informačního střediska mobilními jednotkami Integrovaného záchranného systému (dále jen mobilní jednotky) v terénu. V současné době probíhá komunikace mezi příslušným operačním a informačním střediskem a mobilními jednotkami v terénu pouze fónickým přenosem a krátkou datovou zprávou(příkazem k výjezdu). Takovýto informační systém je téměř nevyhovující pro jakoukoliv mimořádnou událost. Při zdolávání rozsáhlých mimořádných událostech, popř. při zásahu mobilních jednotek pro ně v neznámém prostředí je požadavek větší informační a komunikační podpory již akutní. Každá z těchto událostí zároveň váže zcela zbytečně, mnohdy po časově dlouhou dobu další lidské zdroje - operační důstojníky příslušného operačního a informačního střediska na krajské, popř. okresní úrovni.Řešením je využití systému automatického získávání dat a geodat a jejich zobrazení pomocí mobilních geoinformačních technologií v terénu.
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
...z Tveho popisu vyplyva, ze by bylo dobre to zacit delat nejak tak podobne, jako to zacaly delat jiz pred cca 5-ti lety nektere dobrovolne organizace specializovane na zachranu lidi a majetku pri velkych prus.rech. Z mych zkusenosti vyplyva, ze ackoli tym lidi, s kterymi jsem tehdy spolupracoval mel potrebne vybaveni a chut to delat (navic jsme umeli i prenos obrazu pres GSM - t.zv. trhavy obraz s frekvenci 3-5 obr./sec), kdekoli, jsme se objevili a nabidli zkusenosti, technologii a tym lidi schopnych obsluhy a leccos navic, tak nas az na ridke vyjimkyvzdy poslali do pr.... Rozdil mezi MMS a kontinualnim obrazem asi chapes, vid. Petre, pokud se Ti cokoliv na tomto poli podari, povazuj to za uspech. Mozna, ze ve Vasich koncinach maji funkcionari vice rozumu, nez Ti u nas. Jo, a velkou roli hraji take parcialni zajmecky jednotlivych uredniku.Preji Ti uspech.
-
Ahoj Lucky, no jak jsem byl svého času hodně v oblacích, tak teď zase padám volným pádem. Já tomu asi nějak nerozumím. řekl bych, že má třeba celkem ujasněnou myšlenku využití informačních technologií v IZS. Nabízím se jak laciná děva, dokonce povedu dvě diplomové práce:- informační podporu při zdolávání závažné MU(jakýsi týlový kontejner s aplikací mobilního OPIS, takový univerzální kontejner pro každou krizovou situaci), něco jako má HZS Kladno, ale trochu s jinou myšlenkou- Průjezd vozidla Integrovaného záchranného systému světelnou křižovatkou(automatické přepínání světelných ukazatelů, pomocí GPS). Nechci žádné peníze(i když by bodly), jen trochu vstřícnosti a sepsat smlouvu(ať při každém experimentu na autě HZS) nemusím obíhat tři velitele (v sestupné hierarchii) no a samo potřebuju mapové podklady(na HZS je mají) a já o ně musím žádat do Prahy na CUZK a vypisovat fůru lejster. Vždyť i kdyby to hned k ničemu nebylo, tak je to přeci nic nestojí, na škole máme fůru technologií , IPAQy, notebooky, Tabelety, GPSky, software, dokonce i lidi(studenty) bych dodal na projekty, ale ono nic. Asi někde dělám chybu.Jo, prosím, nemáte někdo nějaký aktuální seznam e-mailových kontaktů na územní dobory(bývalé okresní). Ten co je na http://seznam.fire.cz je k ničemu(teda skoro).Mějte se fajn.
-
Ti rozumim, Petre. Po podobnych zkusenostech, jako mas Ty, jsem se rozhodl, ze nebudu plytvat zbytecne energii a silami nekomu neco vymyslet a zadarmo mu to strcit az pod rypak. Mili pani hasici - nechteli jste - nemate. Vymyslete si to sami. Petre, zkus www.dh.cz. Neni tam tech kontaktu mnoho, ale jsou vesmes funkcni.
-
Ahoj lidi, tak po dlouhe dobe se mi podarilo sehnat dva studaky(programatory) a zacal se programovat soft na TABLET PC , ktery by mel byt schopny podporovat tyto aplikace:- lokalizace mimořádné události,- automatická lokalizace vozidla IZS,- automatická navigace vozidla IZS. A nadstavbově i:- přístup k vzdáleným databázím,- zobrazení dokumentací související se zdoláváním MÚ,- analýzy šíření mimořádné události, popř. jejich následků,- automatická lokalizace jiných jednotek IZS. V terénu by pak měl mít velitel zásahu k dispozici tyto údaje:- mapové podklady místa mimořádné události a okolí,- inženýrské sítě,- objekty zvláštního významu v okolí mimořádné události (školy,nemocnice apod.),- zdroje hasebních látek,- dokumentace týkající se zdolávání MÚ,- výstupy z analýz šíření neb. látky.Samozřejmě v závislosti na konkrétní MÚ, mám představu o velmi jednoduchém ksichtu(ovládání),ale kdyby Vás napadla ještě nějaká aplikace, která by byla vhodná napiště. Jediný problém (zatím) je, že PEGAS velký balík dat prostě nepřenese(nasel jsem odkaz na 3kbit/s), tak zatím uvažujem, že drtivou většinu dat, mapových podkladů apod. bude nahrán přímo v tabletu(pač přes GSM to hasiči nechtějí). A z OPIS půjdou jen základní data:- typ mimořádné události,- poloha místa mimořádné události,- ohrožení osob, zvířat, majetku. Ahojte Petr
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
Mam ruční barevny GPS necely rok a pouzivam ho temer denne jak pro civilni, tak i pro zachranne potreby, rad se proto pridam ze zkusenostmi, ale treba i jako pokusny kralik na tve praci. Jirka
-
nemejte mi to za zle, ale Petrovi v tuto chvili (abych to nejak prirovnal po vasem) nabizite strikaci pistolku, kdyz on potrebuje resit vysokotlak.

-
Lucky, to je v pohodě. Děkuji moc za příspěvky i nabídnutou pomoc. Máš pravdu, že mapový podklad je trochu ořech z hlediska paměťových nároků(u zobrazení ortofota dost podstatný), ale myslím si, že postačí jednoduchý vektor(technická nebo bloková mapa viz. gisova). Pro přehled ( a příklad) zkus http://gisova.mmo.cz - mapa živě. Je to mapový server města Ostravy. Stačí si chvilku pohrát(zoom, vyhledávání, vrstvy apod). Problém mapového serveru je ale závislost na datovém propojení mezi jednotkou a serverem, řečeno lajcky není datové spojení nejsou obrázky : - ). Proto bych to chtěl všechno maximálně nacpat na harddisk. Výhodou je, že si může zobrazit podklad v měřítku řekněme 1:50000 a může ZOOMovat až na 1:500, což u tištěné mapy jaksi nejde(pokud nějakou mapu vůbec má). Samozřejmě hasič nebude mít čas si hledat něco na mapě, hrát si s dotykovým displejem, to už jsme zjistili, tohle nejde, zvlášť v jedoucím autě je manipulace nemožná. Proto by se v závislosti na místě stanice a místa MÚ měl zobrazit jen určitý čtverec, hasič bude jen ZOOMovat(pokud bude chtít) a zobrazit si případne vrstvy (viz příspěvek výše), k tomu je nutné vytvořit jednoduchý ovládací „kvicht“. Ne, že by byl hasič „blbý“ jen na tohle prostě nebude mít čas a myšlenky. Pokud by IZS spravovala vhodný geografický informační systém, jako že v Ostravě už celkem vhodný funguje, tak by to mělo přinést (alespoň doufám) velké ulehčení při zdolávání jakékoliv MÚ pro velitele zásahu(nebo nějaký management)
-
ono si myslim ani neni potreba primo tahat mapu odnekud ze serveru. Podle meho nejlepsi je vyclenit jednoho z tymu, ktery se o to cele bude starat - delat servis veliteli zasahu, ktery ho bude ukolovat. Ja osobne to vetsinou spojuju jeste dohromady s radiodispecinkem a mam pohromade data i hovory, vkladam si do vrstev poznamky, posuny rojnic v case apod. Takze pokud je k dispozici vektor.mapa nebo gif, da se delat leccos a s urcite lepsim vysledkem, nez s umolosanym autoatlasem v meritku 1:800 000.
-
Ahoj Lucky,chtěl bych se zeptat Tebe případně všech čtenářů, nemáte někdo zkušenost s vlivem otřesů při jízdě vozidla na harddisk (nějaký dlouhodobější)? Pokud někdo používáte ve vozidle třeba iPAQ, PDA nebo něco většího (či menšího) prosím ozvěte se. Ahoj a dík. Petr
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:18
Ahoj Petre,HDD by mel jizdu v aute v pohode prezit. Hlavne HDD pro notebooky jsou konstruovany pro ne moc setrne zachazeni. Treba PCR ma notebooky s HDD v autech s radary. Jestli chces tam me kontaktuj treba na ICQ 173656660. Muzeme to probrat. Mam na tebe taky par dotazu, protoze pisu neco jako jsi psal ty a tvoje diplomka je pro me hlavni zdroj informaci.Freek
-
Příspěvek od Daniel Vavřička » 12.05.2008 15:18
myslim si, že je potřeba částečně rozlišovat použití ve stojícím autě - tzn. že notebook se jenom "veze" a použití notebooku za jízdy, kdy HDD čte a zapisuje a také jak moc to bude drncat a podle toho volit typ HDD v notebooku. Co se týká PDA, tam by to mělo být bez problémů - disky nemají mechanické části, jsou to vlastně paměti. Tedy pokud jako rozšíření nepoužiji microdrive, což je miniaturní disk.Trochu odbočím - kdysivá jsme experimentovali s použitím normálních stolních PC v autě a problém byl s jejich nastartováním, pokud byl velký rozdíl teplot den / noc a auto stálo normálně venku. PC prostě zavlhla a konec.Jinak se samozřejmě dělají PC přímo do auta, třeba v modulu autorádia a k tomu kompletní příslušenství - např. tady : http://www.cartft.com nebo odolné notebooku typu Panasonic toughbook a Itronix, či méně odolné IBM s magnesitovým rámem. A tušim, že Olympus má teďka taky nějaké odolné PDA.
-
jeste k Danielovi a dalsim: nova rada IBM ThinkPad ma v sobe zarizeni, ze napr. pri pustenem notebooku, ktery by zrovna upadl na zem, dojde jeste pred dopadem na zem k odskoku ctecich a zapisovacich hlav od HDD, aby nedoslo k poskozeni. Jak to vypada v aute, nejsem schopen rict, protoze dokonale odpruzeni me kachny mi umoznuje bezpecne pouziti notebooku i pri jizde po nasich skvelych silnicich bez problemu. Jinak jsem videl pocitac do auta velikosti autoradia s LCD 12" od Benecomu. Bude to asi cenova bomba, ale da se to instalovat do standartniho "supliku" do auta.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Alby nemůžu než doporučit notebook IBM řady T nebo X. Do auta úplně bezvadný. Moje stará T22 zvláda bez problémů pracovat i při výrazných otřesech. Protinárazovou ochranu čtecích hlav mají i starší notebooky IBM, ale u novějších je možné nastavit citlivost "airbagu". Jestli to funguje poznáte snadno stačí pustit film (z HD:-) a notebook podrobit přetížení. Pokud bude přetížení dost tvrdé přehrávání se "sekne". Možná by nebylo špatné v rámci Tvého studia zjistit s jakým G se lze při jízdě v autě setkat. U 2,5" disků se přetížení obvykle udává jako důležitý parametr. Důležité je také vyzkoušet maximální jas obrazovky, aby byl obraz snadno čitelný i při slunečném počasí.Zdarec
-
Příspěvek od Daniel Vavřička » 12.05.2008 15:18
ted jsem se ještě díval na : http://www.cartft.com a ceny začínaj někde kolem 35 tis včetně jejich DPH. Což neni tak hrozný, ale nadruhou stranu je to oproti notebooku dost jednoúčelový zařízení.
-
Ahoj Všichni,Moc díky za tipy a zajímavé příspěvky. Co se týče mobilních výpočetní techniky na institutu. Kromě klasických notebooků a handheldů máme v rámci grantu od HP několik Tablet PC tc 1100 s gumovými ochrannými obaly DK503A (info na webu HP). Je to podle mě ideální počítač do ruky. Skloubená hmotnost přístroje, velikost displeje a dobře se nosí v ruce. Myslím si, že i ergonomické umístění v autě by neměl být problém. iPAQy mají malý displej, notebook je do vozidla (osobního i nákladního) problematické umístit. Co je nevýhodou je prozatím cena a jak jsem si všiml tak jas obrazovky( jak psal Adam). Pokud na displej svítí slunce přímo nebo pod ostrým úhlem je obrazovka téměř nečitelná. Napíšu dotaz na HP, třeba něco pošlou.
-

Ahojte v novém školním roce, teda pozdrav platí "pouze" pro středoškoláky a ty ještě menší

-
-
Příspěvek od Pavel Siegel » 12.05.2008 15:18
Tak se třeba někdy potkáme.
Pavel Siegel SDH Loštice
Zpět na „Zásahy - rady a postupy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti