AFT v praxi ?
-
Příspěvek od Václav Pěchouček » 12.05.2008 15:18
chtel bych se zeptat na Vase dojmy z ATF ( advanced firefighter technology ), pokud jste nekdo mel moznost se s nim setkat.Nasel jsem neco na internetu, ale chapejte osobni dojmy jsou osobni dojmy .www.aftgmbh.netDekuji Vsem prispevatelum ...
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
ale AFT je podobne zarizeni jako znamejsi IFFEX?
-
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:18
Ja uz se na tohle ptal kdysi. Nenasel se nikdo, kdo by napsal, ze to bezne pouzivaji (IFEX). Maximalne par lidi napsalo, ze to neni spatne, ze to zkouseli pri vycviku. Co se pamatuju, tak taky nekdo psal, ze od te doby to stoji v garazi... videl jsem to onehda ve vybave HZS Metro (v takove te "osobni" verzi s lahvi na hrbet), ale na kterem aute se to vozi, to nevim. Ale zrovna pro to metro s blbe dostupnou vodou (pokud teda netece z Vltavy nebo praskleho potrubi, ze jo) mi to prijde pro mensi pozary idealni. Tezko rici. Doufal jsem, ze se k tomu uz konecne nekdo vyjadri, ale situace se asi prilis nezmenila. Takze na auto pekne cecko nebo tlakovka, co neshorelo, proleje se polovickou cisterny. Co jsem videl testy v TV, horici auto uhasil manik s Ifexem (s tim na hrbete) po par vterinach nekolika presne mirenymi zasahy s minimalni spotrebou vody (v radu litru a urcite tech litru nebylo vice, nez pet).Nekdy mi to fakt uz pripada, ze se to nepouziva proto, ze na simulovanych zasazich pro verejnost (ala zasah na horici automobil) by nebylo co ukazovat, kdy by to bylo za par vterin minuty hotove... To same s tou Cobrou. Ticho po pesine. Pouziva se v Praze jeste vubec? Jake jsou zkusenosti? Budou se kupovat dalsi?Atd. atp....
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ted jsem si vzpomnel, ze v Brne by to meli mit na tom "US" RZA (tusim Ford?) a snad aj na nejake CASce. Jestli se dobre pamatuji, v obou pripadech se nejednalo o prenosnou verzi, ale o verzi s hadici a nadrzi ve voze. Ale ja uz si toho moc nepamatuji . Mozna nejaky brnak napise, co tam s tim v tom stadtlu vlastne robijo...
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
jak by to pusobilo na lidi v panelaku, kde hori byt 2+1 prijel misto kolny cisteren hasic na motorce, vybehl by do patra, rozkopl dvere a behem minutky s pouzitim 3 litru smesi zlikvidoval zacinajici pozar. To vse samozrejme v limitu cca 10 minut po tisnovem volani. Medialne je daleko ucinnejsi, kdyz vyrazeji ty cisterny a zebriky, 45 minut se prodiraji mezi blbe zaparkovanymi auty a vychrstnou na panelak par desitek kubiku vody. Oni si aspon daji ostatni partaje priste vetsiho bacha.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:18
Použití IFEXu je velice specifické a podle mého názoru se nehodí pro požáry v uzavřeném prostoru, jako je třeba byt. Nebudu se rozepisovat o vlastnostech vody, ale jednoduše. Při použití takto roztříštěné vody , jak to IFEX umí a je to jeho předností, hrozí pro všechny přítomné v místě hašení, ale i po cestě odtahu vzniklých par "pěkné ohřátí v páře" Tlaková vlna vody je dost velká, tak že taky hrozí při hašení menších požárů ( např: pánvička s jídlem ) úraz nejen tou pánví, ale dalších předmětů, ležících kolem. Takže hrdinný, ale pro občany málo akční, hasič přijede na motorce, vběhne do hořícího bytu, rozkopne dveře,"vystřílí" tam 5 litrů vody a zárověň žádá o asistenci ZZS, neboť podle stupně požáru jsou zachránění lidé opaření anebo jim z těla čouhá několik dobře zabodnutých příborů či jiného kuchyňského vybavení. ) A teď vážně. Osobní zkušenosti nemám, ale mě by se IFEX líbil při "ustřelení" větší či menší plynové fagule.
-
Příspěvek od Pavel Siegel » 12.05.2008 15:18
V sousední JPO2 Bouzov (okr. OLomouc) to mají v CAS 25 Š706 (na ní mají vysokotlak od Rosenbaua (sorry ale nevim jak se to píše) Takže se jich zeptám a snad se i něco dozvím (dozvíme) Na ukázce jsem to několikrát viděl a zdá se to super!!!
-
-
Příspěvek od Karlík » 12.05.2008 15:18
Osobně jsem IFEX nepoužíval, použití jsem viděl jen na videu. Z doslechu jsem slyšel, že tam kde ho používali, jej brzy pro nejrůznější důvody z používání vyřadili. V Brně jej mají jako stabilku na několika cisternách Mercedes a používali jej jen při výcviku. Co jsem slyšel, jejich použití je natolik specifické, že se IFEX dá nazvat jen sezóní novinkou, která asi brzo upadne v zapomění.Na bytový požár je problematické použití, protože se nedá použít DP. Vytopení spodních bytů a zalití vozidla vodou - nezlobte se na mě, ale to je neschopnost zasahující jednotky. Jistě každý zná pojem "kultura hašení" a jestli ne, nemá u hasičů i dobrovolných co dělat.
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:18
Dost sem nepochopil Váš příspěvek, za prvé zařízení IFEX je v Brně použito na cisterně Mercedes na stanici Výstaviště, za druhé by mě zajímalo proč nelze při použití IFEXu používat dýchací přístroj? Když to veznu kol a kolem, bylo toto zařízení poprvé představeno veřejnosti na veletrhu v Hanoveru v roce 1996, od té doby se rozšířilo do celého světa, i v ČR je jich dost a použí vají to i dobráci. V čem je takový problém v použití IFEXu? Proč jej někdo vychvaluje a druhý odsuzuje? Z vlastní zkušenosti vím že například brňáci ten IFEX opravdu skoro nepoužívají, přitom by se podle všeho mělo jednat o vysoce efektivní zařízení k hašení, které se montuje i na rtulníky a jiné mobilní prostředky. Dokáže na tuto otázku někdo odpovědět? Pomohlo by mě to při psaní článku. P.S.: ještě něco, jak jste to myslel s tím podmáčením bytů? Vždyť IFEX využívá k hašení minimální množství vody v porovnání běžného C52 proudu?
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
kdo IFFEX nebo AFT uz nekdy pouzil a ne o nem jen slysel. Z principu jeho fungovani si myslim, ze ma siroke pole vyuziti. Pominu hlasky o letajicich panvich apod., protoze je to na teto diskusi jenom "jedna pani / jeden hasic / povidal/a". Rozdil je mit toto zarizeni na aute a na zadech. Nemaji neco nahodou taky ve vybave Hasici Metro ?? Pripadne, pane Brunnere, kdybyste mohl poslat Vas nazor.
-
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Použití DP a promáčení:Pan Karlík tím chtěl říci, že v tomto případě má zasahující hasič zmíněné zařízení na popruzích na zádech, a proto už si nemůže navléci běžně používaný dýchací přístroj.A k tomu promáčení bytů - karlík chtěl asi říci, že i bez použití IFEXU se dá bytový požár zvládnout s minimálním nebo téměř nepatrným promočením o patro níže. Je to ale o schopnostech a zkušenostech velitele a jeho družstva. Ještě mě zaujala zmínka Lucky duckyho o kubících a panelácích - desítky kubíků se lijí do lesa, nebo na seník, ale v žádném případě ne na panelák )Co se IFEXU týče, osobně jsem to v ruce neměl, ale vím, že pro menší ohně je to docela pěkně účinné - např. nevelký sklepní požár (IFEX nesli v ruce, DP měli normálně na zádech) s tím uhasili bez problémů. Zkuste se podívat třeba na stránky SDH Bouzov, kde IFEX 3000 mají, je tam i stručný popis s obrázky. A ten zmíněný DP - na nádrži s vodou jsou úchyty pro malý DP s dvoulitrovou lahví (asi 10 min ochr. doba), ale podrobnosti neznám. Nečekejme ale nějaké zázračné účinky, malý požár třeba v předsíni, na WC nebo v koupelně to zvládne snadno, ale pokud bude třeba dobře rozjetý obývák, už to asi nepůjde. Fyzikální zákony nelze obejít ani impulsně-tlakovým hašením, od určité hranice zkrátka je třeba k uhašení víc vody, než je schopno toto zařízení ve formě jednolitrových výstřelů do požářiště dodat.Kde je ta hranice? Přesně to samozřejmě říci nelze, ale něco napoví např popis průběhu zkoušky, kdy v místnosti 5x5 m, o výšce 2.7 m, s oknem 1.5x1.5m a s klasickými dveřmi, s obvyklým obytným nábytkem (cca 750 kg - skříně, stůl, židle, manž. postel, nějaké noviny atd.) byl v otevřené skříni zapálen 1 litr lihu na pálení v malé vaničce. Po necelých deseti minutách se oheň začal šířit, po dalších deseti minutách už hořelo asi 40 % hořlavých materiálů v místnosti. V tomto stadiu bylo zahájeno hašení IFEXEM 3000, a po asi 130 jednolitrových výstřelech byla zkouška přerušena, požár nebylo možno dostat pod úplnou kontrolu, oheň stále hořel (nakonec to musili uhasit klasicky).Nejlepší by však bylo, kdyby se o zkušenosti podělili ti, kteří s tím už něco hasili.
-
asi by to chtelo nekoho kdo s tim pracuje, nebot ten popis zkousky naprosto popira prave vlastnosti Ifexu, ktery by toto mel relativne bez problemu zvladnout pozadam kamarada z Bouzova aby se s nami podelil o zkusenosti, udajne plne rozhorele auto se da uhasit cca 2-3 "vystrely", dalsi vyhodou systemu je moznost pouziti Pyrocoolu do hasebni vody
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
A co pouziti pri pozarech motorovych vozidel? Je to male, nenarocne a RZA by to snadno uvezlo, ne? Ja vim, ze v Praze se dojezdove casy RZA a velkych CAS moc nelisi (jednak kvuli vetsinou malym dojezdovym vzdalenostem, provozu a vykonnosti modernich CAS), ale na venkove a v kopcovitem terenu muze Patrol CASce nadelit i par minut. Ja videl v TV ukazku pri haseni auta a fakt do toho strelili parkrat a bylo po pozaru. A pokud vim, na pozary vozidel se jezdi docela casto a jezdit se bude, dokud vsechny ty skodivky neskonci ve srotu (teda ne, ze by nehorela i uplne nova auta, ale znate ty hadicky u skodivek).Samozrejme ze IFEX nebude samospasitelna technologie, ale proc ho nevyuzivat tam, kde se muze uplatnit nejvice?
-
no prave na ty auta a bytaky (bytove pozary) mi to stale pripada nejvhodnejsi a vlastne to za nejakych cca 160 tis. Kc "nahradi" CASkuad JP jasny beru na vedomi
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky