AFT v praxi ?
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Pokud člověk aplikuje poznatky o fyzikálních principech hašení je evidentní, že použití IFEXu pro hašení v uzavřených prostorách je nesmyslné. Jestliže pomineme praktické nedostatky jako je nemožnost použití dýchací techniky a hmotnost zařízení, stále nám zůstává fyzika a její zákony. V prostoru 5 x 5 x 2,7 m s oknem 1,5 x 1,5 m a dveřmi je tepelný výkon požáru omezen větráním. Pokud došlo k Flashoveru tj. přeskoku plamenů na všechny hořlavé látky lze celkem snadno spočíst, že tepelný výkon požáru (omezený větráním) je max. 5,5 MW (tj. každou sekundu se uvolní 5,5 MJ tepla). Pro uhašení požáru musíme zajistit, aby hasivo které dodáváme tento tento tepelný výkon dokázalo pohltit. Pro IFEX žádný problém. Vystřelený 1 litr vody při přeměně na páru pohltí 2,64 MJ / s tepla. Pro uhašení difuzních plamenů (o které se evidentně jedná) stačí odebrat 1/3 tepla tj. 1 výstřel IFEXu je schopen hasit požár který uvolňuje 7,95 MJ / s. Což je reálné na volném prostranství (běžný osobní automobil uvolňuje max. 3 – 4 MJ / s.!!!!!!!!!!!!!!! ALE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!V průběhu hoření se uvolňovalo teplo, které:1. se sdílelo vedením do stavebních konstrukcí2. se sdílelo prouděním přes okno a dveře3. OHŘÍVALO PLYNY V MÍSTNOSTIZaměříme se pouze na ochlazení horkých plynů, které se v místnosti nachází (horké stavební konstrukce v krátké době nezpůsobí nové vznícení hořlavin v místnosti). Místnost má objem 5 x 5 x 2,7 = 67,5 m3 Střední hustota kouřových plynů je (při teplotě 900°C) 0,3 kg.m-3Hmotnost plynů v místnosti při teplotě 900°C je 20,25 kg. Měrná tepelná kapacita kouřových plynů je 1,1 kJ/kg/KTo značí pro ochlazení plynů v místnosti z 900°C na 100°C potřebujeme odebrat: (t2 – t1) . m . Cp = 800 . 20,25 . 1,1 = 17820 kJ = 17,82 MJ tepla.Abych to shrnul. Jeden výstřel IFEXu je schopen odebrat max. 2,64 MJ tepla. Aby se nám požár znovu nevznítil musíme odebrat 17,82 MJ tepla nepočítaje, že požár který v místnosti hoří uvolňuje v každé sekundě dalších 5,5 MJ tepla.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
ale chybi mu asi zaver? Dle selskeho rozumu tedy na pohlceni veskereho tepla staci 6-7 "vystrelu"? nevim kolik je obsah nadrzky u rucniho IFEXu, ale jeden "vystrel" je od 0,1 do 1 litru tzn, ze obsah nadrzky by mel stacit na byt? nadrzka se da prece na miste doplnit a pouzit znovu - jsem ted ze vseho zmateny - IFEX se s uspechem pouziva v hodne zemi sveta a stale se vyrabi, u nas je spatny - stejne je to s vrtulniky apod.
-
Konečně se mi podařilo najít podrobná data k tomu testu co uvedl J P. Já jsem odhadl tepelný výkon požáru v daném prostoru na 5,5 MW (pomocí dánského výpočetního modelu) a autoři testu jej odhadli na 7 MW (americkou metodikou, která poskytuje konzervativnější odhad). Naměřené teploty byly 1000°C. Takže jsem požár ve výpočtu mírně podhodnotil (co se týče teploty).Asi jsem to měl napsat stručněji. Mějme požár, výše popsané místnosti. Teploty dosahují 900°C a tepelný výkon požáru 5,5 MW. V případě, že vystřelíme IFEXem do místnosti 1 l vody dojde k pohlcení 2,64 MJ tepla. Mezi výstřely IFEXu je cca 3 – 4 s prodleva. Tepelný výkon požáru je 5,5 MW to znamená, že každou vteřinu se uvolní minimálně 5,5 MJ tepla. Tj. po cca 0,5 s se tepelná rovnováha narušená výstřelem IFEXu vyrovná a po dalším výstřelu se situace bude opakovat. Důležité je to, že se jedná o tepelnou rovnováhu v uzavřeném prostoru. Na volném prostranství by tentýž požár bylo možné uhasit, protože zde se většina uvolněného tepla již dále neúčastní hoření.Na závěr je nutné si uvědomit, že ať IFEX produkuje sebemenší kapičky vody se sebevětší rychlostí limity jeho hasební účinnosti jsou dány fyzikálními zákony. Představa použití IFEXu při hašení interiérových požáru je nesmyslná. Je tu snad někdo (kromě Lucky-ho) kdo si představuje fantasmagorii, že týpek přijede na motorce s IFEXem na zádech, vyrazí dveře bytu, uhasí požár a počká na vyšetřováka???? Lucky není hasič a to ho omlouvá.
-
Viděl jsem již spoustu ukázek hašení IFEXem hořícího automobilu. Ukažte mi jediný záznam ukázky s IFEXem, kdy měl hořící automobil plnou nádrž. Jsem skutečně zvědavý na 60 l benzínu uhašených 3 l vody bez opětovného vzplanutí. Připomínám, výzkum norské laboratoře SINTEF provedený roku 2001 jež měla najít nejvhodnější hasební zařízení pro kamiony v režimu ADR, protože vznikla pochybnost, že PHP práškový 6 kg nestačí. Normalizovaný zkušební požár dvou pneumatik nákladního vozidla nebyl uhašen 35 výstřely IFEXu. K úplnému uhašení, ale v dalších pokusech stačilo pouhých 4,2 l destilované vody aplikované jako vodní mlha z hasicího přístroje. Testy byly provedeny několikrát pro stejné hasební médium a za stejných podmínek. Tepelný výkon byl měřen kyslíkovým kalorimetrem.
-
Chlapi zřizovatel vaší jednotky bude jistě nadšen zjištěním, že hasíte hořící popelnice 3 – 4 litry vody zařízením za bratru 170 000,- Kč, když máte CAS-ku která veze 2500 l vody v ceně 15 Kč/ 1000 l. No já si fakt nedokážu předsavit na co by IFEX měl být hasičům dobrý. Já vidím sílu jeho využití v prvotním hasebním zásahu prováděným cvičeným personálem.
-
-
-
Příspěvek od Dusan Stuchlik » 12.05.2008 15:18
take musim ocenit naprosto vycerpavajici odpoved!! A mohu ( take jako nehasic ) pozadat jeste o trosku vetsi rozvedeni myslenky. "Já vidím sílu jeho využití v prvotním hasebním zásahu prováděným cvičeným personálem.".. abych si dokazal predstavit konkretneji pro koho a na jake situace by se tedy ta vecicka opravdu v praxi hodila??Diky!!
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
Jenom bych se pokusil shrnout : jak se hasi v panelaku, jsem-ackoliv tomu vubec nerozumim-videl predloni o vanocich v Bohnicich - misto nekolika malych fleku vody u nize bydlicich partaji byl panelak prolitej komplet - ve sklepe pul metru vody )).Jsem rad, ze jste mi potvrdili uvahu o pouziti IFEXU pri zacinajicim pozaru, nebo pri pozaru vozidel. Mluvil jsem o vcasnem nasazeni na zacinajici pozar. Myslim, ze byl uz videt IFEX prave instalovany na motorce kvuli rychlemu zasahu. Pouzivaji to v Nemecku na dalnicich a bylo to videt na nejake vystave.
-
Pro Dušana Stuchlíka - to by možná měl vysvětlit výrobce zařízení. Pro Luckyho - já docela pochybuju, že to v Německu používají, výstava je jedna věc a skutečnost druhá. Jinak k tomu promočenému paneláku. Požár paneláku může dopadnout mnohem hůř, třeba taky občas někdo zemře. Půl metru by ve sklepě sice být nemuselo, ale při snaze o sebelepší kulturu hašení vždy dojde k promáčení. Ber to tak, že kdyby tam přijeli hasiči z USA tak by voda přetékala z oken každého bytu a stejně by je všichni plácali po zádech.
-
a souhlasim. Mozna dokonce, ze prolitej panelak muze fungovat vychovne. Aspon si priste daji partaje pozor a budou vsimavejsi vuci sousedum (zvlaste tem, co schranuji doma vse, co najdou u popelnic-to byl pripad tech Bohnic). Pri tech vypoctech- viz vyse - jste pocital merne teplo vody s hasivem (Pyrocoolem, nebo co se v IFEXu pouziva) nebo jenom vodu. K tem nakladum na vyjezd k horici popelnici- kolik PHM sbasti CASka s rybnikem vody na sobe proti rychlejsi motorce nebo mensi dodavce. Nebo jeste jinak - co to stoji vubec jenom mit tu CASku zaparkovanou na zbrojnici - porizovaci a udrzovaci naklady, opravy apod. Prominte, nejsem proti CASkam. Jenom mne jako danoveho poplatnika zajima smysluplnost investic-ne jenom do hasicu. Porad mi ale na teto diskusi schazi nazor nekoho, kdo s timto zarizenim mel moznost delat (nemyslim ted delat show na veletrhu, ale vyuzit zarizeni pri zasahu).
-
Příspěvek od Karlík » 12.05.2008 15:18
Nechci se Vás dotknout, ale je vidět, že o hasičině nevíte vůbec nic. Dokážete si představit, že na 90% hasičáren budeme mít zaparkovanou motorku s IFEXem? Co budeme dělat, když nám bude hořet něco nepatrně většího? Budeme se vymlouvat, že jsme ušetřili pár tisíc za provoz, pár miliónů za novou CASku, že náklady jsou možná menší, ale můžeme se jedině dívat na to, jak nám vše shoří? Doufám, že Váš poslední příspěvek mohu brát jen jako příspěvek, který je napsán nedopatřením.
-
Příspěvek od Dusan Stuchlik » 12.05.2008 15:18
Dobry den, nemohu se zbavit pocitu, ze se trochu nepochopitelne rozcilujete nad tim co napsal Lucky. Na co se pta je prece naprosto legitimni, forum je prece od toho aby se lide (treba i laici v hasicine) ptali a ti kteri mohou poradit ci pomoci, aby odpovedeli. To, ze nad ramec obvykle debaty Lucky pridal i zminku o tom, jake motivy ho vedou k jejimu polozeni, tak bych povazoval spis za plus a nechapu proto, proc se rozcilujete. Ostatne ja myslim, ze zajem danoveho poplatnika na to, co a jak se kupuje a pouziva je velmi opravneny a legitimni. A pokud se nejen vas obor, ale i cely stat, propada do nedostatku penez na dulezite veci, tak je to vyvolano prave trvalym NEZAJMEM a pasivitou danovych poplatniku nad tim, co se s jeho penezi dela a nac se pouziji... A tak kdyz se clovek slusne zepta, melo by se mu dostat slusne odpovedi, nikoliv vycitek, ze se vubec zeptal a proc se vlastne ptal... Chapu, ze vas treba podobne otazky zneklidnuji a desite se nad tim, ze by nekdo chtel hasice jeste zbavovat nejake techniky, ale to ze jsou hasici v pozici v jake jsou je zpusobeno mozna prave tim, ze se lide MALO ci VUBEC ptaji, k cemou slouzi jejich penize a jestli je system (ministerstva, grhzs atd.. pouzivaji) racionalne.. ( A to se netyka debaty o jedne prapodivne vodni pistolce. To plati obecne)Zdravim a prejin pekne odpoledne, DS
-
ale zkusim to sam. Karliku, aby nedoslo k omylu. Ja netvrdim, ze je potreba dat misto CASky vsude Ifex nebo AFT. Ja jenom vychazim z jednoho predpokladu. Na drtivou vetsinu vsech rozumnych pozadavku stat odpovida : nejsou financni zdroje. Kdyz vezmu v uvahu, ze napr. nase obec je soucasti mikroregionu s dalsimi cca 7 obcemi. Nasi dobraci maji cca 30let stareho Matesa. Neco podobneho maji jeste 2 dalsi obce tohoto mikroregionu. Vsichni by radi novou CASku. Prachy nejsou a nebudou. Jestlize se starostove obci mikroregionu dohodnou na spolecnem projektu bezpecnosti v regionu, tak mi smysluplne prijde poridit jednu novou poradnou CASku, dodavku s vybavou na dopravni nehody a neco jako je Multitalent (20m zebrik, 2000l vody, elektrocentrala, stozar se svetly, pila,apod.) a offroada jako vozidlo rychleho zasahu(prip. vybaveneho AFT nebo Ifexem). Takovych mikroregionu je v Cechach spousta. Vysledkem by mohl byt kvalitnejsi a rychlejsi zasah. Predeslo by se diskusim na tema "kolik mas vyjezdu"- vyjizdelo by to, co je prave potreba, a v dusledku i k vetsi sehranosti dobraku tohoto mikroregionu. Karliku, mne opravdu nejde o to, nahradit CASky Ifexama. Mne jde o to, jestli cekanim na CASku neprichazeji dobraci o chut vubec hasicinu delat. V nasi obci je cca 30 dobrovolnych hasicu. Maji cca 4 vyjezdy za rok. Vetsina z nich tvrdi, ze az sejde vekem technika, skonci i sbor. Jestli ma nase obec v rozpoctu cca 800 tis. na mestskou policii, tak urcite lze najit i prostor pro efektivni vystroj a techniku pro dobraky. Tem, ale bohuzel dava jen kolem 80 tis. Kc rocne. Co se za tyto prostredky da poridit, vite nejlepe vy sami. Podotykam, ze rozloha mikroregionu je skoro kruznice o prumeru cca 15km.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
jsem dobrovolny hasic s dlouholetou praxi a take tomu nerozumim. Jelikoz delam i suchou hasicinu, beru vyjadreni kluku na bytovy pozar za logicke, neodpovedeli jste vsak jak by vypadal model odebirani tepla pri primiseni 0,4 % Pyrocoolu, ktery zpusobuje prudke odebrani teploty, pak by tech odebranych kW melo byt podstatne vice. Karlik ma pravdu, chceme proste jen slyset od nejakeho uzivatele ze Ifex je jen reklamni trik vyrobce (?) nebo ze se pouziva spatne, nebo ze ma omezene uziti apod. Pak budou ty argumenty jasne. Vzdyt prave roztristeni vody na co nejmensi kapenky ma z nasledek rychlou zmenu skupenstvi z vody na paru a tim i rychle odebirani tepla za soucasneho dusiveho ucinku pary (z 1 l vody cca 1700 l pary). Takze kdepak mame nejakeho praktickeho uzivatele? Je vsak take pravda ze vetsina zakoupenych Ifexu pro HZS zahali v koute Je to tedy vyhozenych 170.000,- Kc a pak tedy logicky pro danoveho poplatnika (Lucky- Ducky), kdo to dovolil, zaplatil apod. To je prekerka Jirka
-
S Pyrocoolem se výparné teplo vody výrazně nemění, rotože Pyrocool je smáčedlo tj. slouží k pronikání vody do těžko smáčivých hmot, dále působí lepří smáčení povrchu látek jako je pryž a plasty. Firma Pyrocom se zatím neobtěžovala předložit výsledky vědeckého výzkumu, který by zvýšenou ochlazovací schopnost Pyrocoolu jasně prokázal. Jediný u nás provedený výzkum (kromě těch fakýrských srandiček s letlampou:-) na VŠB prokázal, že voda ve směsi s Pyrocoolem a ve směsi s jinými smáčedly (Finiflam apod.) má horší ochlazovací schopnost než čistá voda. Tím ovšem nepopírám, že Pyrocool je výborné pěnidlo a smáčedlo.
-
se bavime a diskutujem. Ale uz tady nekdo reknete, jak to s tim Ifexem a AFT doopravdy je.Uz mne zajima nazor z praxe. Teoreticky bych povazoval toto tema za zvladnute nejenom na teto diskusi.
-
Příspěvek od David Jirouš » 12.05.2008 15:18
Abych trochu vnesl pořádek co se týče Brna, IFEX je jak na RZA, tak je jeho vetší brácha na voze CAS 24 na podvozku Mercedes Benz na stanici BVV. Jednu dobu se vozil i jeden na 2.V, jeho součástí byla es-dvojka jako IDP pro hasiče, co se s IFEXem tahal na zádech. Ti by vám asi nejlíp pospali jaký to je tahat se s IFEXem do 10 patra a mít s sebou jen 400 litrů vzduchu. Přestalo se to používat poté, co se podařilo sice jedním výstřelem skoro uhasit jednu kuchyňskou linku, ale zároveň oknem vyletěly kastroly a ostatní volně ložené věci. Samozřejmě to nebyl jediný důvod, fakt je takový, že je to taková prda, že to mnohdy udělalo pěknou paseku. Co se týče IFEXu na RZA, ten se používá pouze v případě, když dojde voda v nádrži a tudíž už nelze hasit "vapkou", která se pro hašení automobilů používá běžně a plně na tyto účely postačuje. Teď jsem se dostal k nástavbě na voze CAS 24. Celé zařízení i s lahvemi váží cca 2 tuny a zabírá docela dost místa. IFEX se vyzkoušel na pár požárech trávy a to více méně bezúspěšně a jiný využití si ani neumím představit. Práce s tímto IFEXem je zdlouhavá, po každém zamíření se musí "hlavně" zajistit a pak se teprve může vystřelit. Pecka je to ovšem slušná a i z toho důvodu se IFEX hodí hlavně na ukázky pro veřejnost.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky