Vyhlašování stupňů poplachu
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
Vyhlašování stupňů poplachu
Příspěvek od Remcal » 04.01.2021 11:04
Zdravím,
Taková hloupá otázka, ale nemám zkušenosti a nikde na internetu nemůžu najít odpověď. Jak probíhá vyhlašování těchto stupňů? Děje se tak okamžitě podle toho co popíše volající nebo až na místě zásahu? Četl jsem, že tyto stupně předurčují kolik jednotek, prostředků, apod. Tím pádem by mi dávalo smysl, že se vyhlašují při oznámení. Jak říkám, nemám s tím zkušenosti, proto se radši ptám. Předem díky
Taková hloupá otázka, ale nemám zkušenosti a nikde na internetu nemůžu najít odpověď. Jak probíhá vyhlašování těchto stupňů? Děje se tak okamžitě podle toho co popíše volající nebo až na místě zásahu? Četl jsem, že tyto stupně předurčují kolik jednotek, prostředků, apod. Tím pádem by mi dávalo smysl, že se vyhlašují při oznámení. Jak říkám, nemám s tím zkušenosti, proto se radši ptám. Předem díky
-
Re: Vyhlašování stupňů poplachu
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 04.01.2021 11:09
Obojí je správně... buď se to vyhodnotí už z volání na KOPIS, nebo se rozhodne velitel zásahu po průzkumu na místě.
-
Příspěvek od Kuba_T » 04.01.2021 14:21
Pro vyhlášení vyšších stupňů je velká spousta kritérií.
Rozsah požáru (např. výrobní haly), případná možnost dalšího šíření (lesní požár za silného větru) atd. 2. stupeň může být vyhlášený i v případě, kdy je požár sice pod kontrolou, ale jsou potřeba další hasiči na střídání (např. požár střechy v létě v horku).
Vše záleží na rozhodnutí velitele zásahu.
Už jsem zažil i situaci, kdy operační preventivně vyhlásil 2. stupeň a po průzkumu se jednotky posílaly zpátky.
Rozsah požáru (např. výrobní haly), případná možnost dalšího šíření (lesní požár za silného větru) atd. 2. stupeň může být vyhlášený i v případě, kdy je požár sice pod kontrolou, ale jsou potřeba další hasiči na střídání (např. požár střechy v létě v horku).
Vše záleží na rozhodnutí velitele zásahu.
Už jsem zažil i situaci, kdy operační preventivně vyhlásil 2. stupeň a po průzkumu se jednotky posílaly zpátky.
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 04.01.2021 16:21
Taky se může nechat zásah se šesti jednotkami v prvním stupni, pokud ty dvě nad první stupeň zajišťují třeba jen speciální techniku. Je to na veliteli zásahu, jeho zásah, jeho situace.
-
Příspěvek od Kuba_T » 04.01.2021 16:55
To jsi mi sebral z pusy dotaz. Takže pokud budu mít na místě sjetý celý první stupeň a zavolám si třeba UDS ze ZÚ, není potřeba kvůli němu vyhlašovat druhý?Sluníčko sedmitečné píše: ↑04.01.2021 16:21Taky se může nechat zásah se šesti jednotkami v prvním stupni, pokud ty dvě nad první stupeň zajišťují třeba jen speciální techniku. Je to na veliteli zásahu, jeho zásah, jeho situace.
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 04.01.2021 17:45
V zásadě ne. Pokyn sice stanoví stupně poplachu a počty jednotek, ale v praxi můžeš nechat první i se šesti jednotkami, pokud se tak jako VZ rozhodneš, protože třeba ostatní podmínky prvního stupně (ohrožení území, budov, osob) nejsou zdaleka naplněny. Je taky například nesmysl vyhlašovat dvojku když pro tebe k požáru v prvním stupni přijede vyprostovak z páté jednotky, protože jste zapadli.
-
Příspěvek od Colas » 05.01.2021 13:47
No my máme ve městě HZS a na ty opravdové prkotiny jako je požár popelnice nás jako místní jednotku ani nezvedají naštěstí.
-
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz