Velitel zasahu, velitel jednotky HZS
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 15.03.2017 09:20
To by mě zajímalo, jak mám podle tebe postupovat v přítomnosti příslušníků s NOV, když mám jako velitel JSDH taktické řízení :D
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 15.03.2017 09:31
Sklonit hlavu a hořce zaplakat :-) Kdo má NOV je hasič. Velí příslušník s velitelskou pravomocí. Že je to technik z detašáku je úplně jedno, pokud zrovna nezastupuje VD. Může mít deset kurzů, ale v pozici hasiče prostě nemá velitelskou pravomoc.
-
Příspěvek od Stanislav Petrásek » 15.03.2017 09:59
Reagoval jsem na výrok: "Takže hasič, strojník, technik nemůže převzít velení. Velení může převzít jen velitel HZS (stanice, družstva, čety atd.)." Při záskoku za VD u HZS bývá do funkce VD postaven i technik bez TŘ. Tak se to prostě děje.
Další moje poznámka se týkala né ustanovení do funkce VZ, ale o tom, že si myslím a potvrzuje to i má zkušenost (a i jiných), že na V40 se toho hasič dozví míň než na NOV. To už vyplývá i z časových dotací kurzů. Samozřejmě né každý kdo má NOV nebo V40 kurz je vhodný být velitelem, ale to se týká i TŘ ale i TSŘ a jiných (Proto jsem poznamenal: když pomineme zkušenosti hasičů. Mělo by tam být ještě poznamenáno: vlastnosti a schopnosti.). Nezlobte se na mě, ale V40 rozhodně nenaučí člověka být VD. To samé platí o NOV, jen NOV dá člověku více teoretických i praktických znalostí než V40. Když si VJ vybere za VD takového člověka, proč by měl na týden jezdit na kurz kde se dozví znovu to samé a v menší míře. Jestli tomu tak není, tak mi prosím sdělte co jste se naučili na V40 co nebylo na NOV. Možná tu mámě nekvalitní V40.
Další moje poznámka se týkala né ustanovení do funkce VZ, ale o tom, že si myslím a potvrzuje to i má zkušenost (a i jiných), že na V40 se toho hasič dozví míň než na NOV. To už vyplývá i z časových dotací kurzů. Samozřejmě né každý kdo má NOV nebo V40 kurz je vhodný být velitelem, ale to se týká i TŘ ale i TSŘ a jiných (Proto jsem poznamenal: když pomineme zkušenosti hasičů. Mělo by tam být ještě poznamenáno: vlastnosti a schopnosti.). Nezlobte se na mě, ale V40 rozhodně nenaučí člověka být VD. To samé platí o NOV, jen NOV dá člověku více teoretických i praktických znalostí než V40. Když si VJ vybere za VD takového člověka, proč by měl na týden jezdit na kurz kde se dozví znovu to samé a v menší míře. Jestli tomu tak není, tak mi prosím sdělte co jste se naučili na V40 co nebylo na NOV. Možná tu mámě nekvalitní V40.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 15.03.2017 13:45
Já nepláču blanokřídlý kolego :-D Vím asi stejně jako ty, jak se věci mají, jen mi přišla úsměvná diskuze nad kvalitou toho kterého kurzu, ač dotaz byl původně směřován na skutečný stav věci. Nakonec se z toho vyklubalo, že V40 je k ničemu a NOV je skvělý :) Stando, žádný kurz tě nenaučí být VD, k tomu musíš mít jiné předpoklady, kurz tě z podstaty věci má k něčemu opravňovat a dát ti nějaké minimální a stanovené základy k výkonu té které funkce. To, jestli jsi kvalitní hasič nebo velitel, tak k tomu ti žádný kurz bohužel nestačí ;)
-
Re: Velitel zasahu, velitel jednotky HZS
Příspěvek od valec » 15.03.2017 17:21
Jestliže na místo události přijede jednotka HZS se speciální technikou je na uvážení velitele vozidla/jednotky (ať už je to hasič, strojník či technik) zda zásah od JSDHo přebere a uplatní tak právo přednostního velení. Přebírá tedy pouze je-li to nutné povahou zásahu či nezbytné pro zdárný průběh zásahu. Ve většině případů se událost ponechává v gesci velitele JSDHo.
-
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz