Velitel zasahu, velitel jednotky HZS
-
Velitel zasahu, velitel jednotky HZS
Příspěvek od hafina » 13.03.2017 14:26
Veleni totiz dle legislativy prebira Velitel jednotky HZS kraje, proto se takto ptam. Pripadne je nekde specifiovano, kdo je Velitel jednotky HZS kraje a co to pro nej obnasi? Dik
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 13.03.2017 16:04
Pokud v tom autě přijede strojník a na druhém sedadle sedí velitel družstva/čety (protože zrovna slouží na podčáře) a je tak uveden ve strážní knize, může převzít.
Je to jedna z otázek i na taktickém řízení, včetně testů v e-learningu.
-
Příspěvek od fireboy » 13.03.2017 17:38
-
Re:
Příspěvek od hafina » 13.03.2017 18:12
Ano, ja vim jaka technika jezdi na co, na to jsem se ani neptal.fireboy píše:Pokud přijede PPLA tak většinou jede z lahvemi nebo foukat na místě při větším požáru a tam už jednotka HZS určitě bude.A pokud jsi si nechal povolat AZ jako pomocnou techniku k zásahu typu technická pomoc tak tam si velíš ty a pokud se jedna o požár a jede ti tam AZ tak na 99,9 % s ním přijede i Cas s velitelem a ten si převezme velení.
Slunecko: dik, toto jsem si myslel, nicmene se mi to nedari prave nikde najit. Ale je to podle me logicke...
-
Re:
Příspěvek od m123 » 13.03.2017 20:13
Sluníčko sedmitečné píše:Pokud v tom autě přijede jen řidič a hasič, pak samozřejmě nepřebírá, nemá žádnou velitelskou pravomoc, při počtu 1+1 je jen velitelem skupiny. Nemá velitelský kurz, není ve strážní knize veden jako velitel družstva/čety.
Pokud v tom autě přijede strojník a na druhém sedadle sedí velitel družstva/čety (protože zrovna slouží na podčáře) a je tak uveden ve strážní knize, může převzít.
Je to jedna z otázek i na taktickém řízení, včetně testů v e-learningu.
...vidíš, a nám při odborné přípravě tvrdili opak: že příslušník se při příjezdu k zásahu, kde jsou pouze dobráci stává automaticky VZ, třebaže kurz nemá. Pokud si není jist správným postupem při velení, má si zavolat přes KOPIS se žádostí o velitele.
Příspěvek od Sobiho » 13.03.2017 20:36
§ 22
Právo přednostního velení
(1) V případě, kdy jsou na místě zásahu 2 nebo více jednotek, může být řízení zásahu převzato podle práva přednostního velení. Právem přednostního velení se rozumí, že
a) velitel jednotky hasičského záchranného sboru kraje má přednost před všemi veliteli jednotek s výjimkou velitele jednotky hasičského záchranného sboru podniku v případě uvedeném v písmenu b),
b) velitel jednotky hasičského záchranného sboru podniku má přednost před všemi veliteli jednotek v případě, že místem zásahu je podnik, pro který byla tato jednotka zřízena,
c) velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů obce má přednost před velitelem jednotky sboru dobrovolných hasičů podniku s výjimkou případu uvedeného v písmenu d),
d) velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů podniku má přednost před velitelem jednotky sboru dobrovolných hasičů obce v případě, je-li místem zásahu podnik, pro který byla tato jednotka zřízena,
e) velitel jednotky, v jejíž územní působnosti se místo zásahu nachází, má přednost před ostatními veliteli jednotek stejného druhu; to neplatí, jestliže jednotka, v jejíž územní působnosti se místo zásahu nachází, se do
činností na místě zásahu nezapojí nebo pokud se velitelé jednotek dohodnou jinak.
(2) Řízení zásahu podle odstavce 1 převzít nelze, jestliže generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen "generální ředitel") nebo jím pověřený zástupce, ředitel hasičského záchranného sboru kraje nebo ředitel územního odboru hasičského záchranného sboru kraje anebo jimi pověření funkcionáři hasičského záchranného sboru kraje určí velitele zásahu nebo velení sami převezmou.
(3) Při předávání a přebírání velení odstupující velitel zásahu nového velitele zásahu informuje o postupu jednotek při zásahu a jednotkám své odstoupení oznámí. Nový velitel se ujme řízení zásahu prohlášením, že velení přebírá. Není-li účast odstupujícího velitele možná, nový velitel převzetí velení jednotkám oznámí sám a tuto okolnost poznamená ve zprávě o zásahu podle § 26 odst. 2.
-
Příspěvek od madcat1 » 13.03.2017 20:56
Nejdřív k přebírání velení x práva přednostního velení - může převzít, ale nemusí + i když nepřevezme, tak nese odpovědnost, kdyby se něco podělalo.
U HZS je nařízeno k zásahu jezdit minimálně 1+1 (řád strojní služby) to jest strojník (řidič) + velitel vozu - i ten má nějaké velitelské pravomoci a povinnosti, ač to je hasič ve 3. platové třídě.
Viz . Č.j. MV- 52763-6/PO-2008 Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí
(9) Velitel jednotky- je ustanoven zřizovatelem jednotky určitého druhu jednotky, odpovídá
za výkon služby. V souladu s vnitřní organizací jednotky je velitelem jednotky také velitel
čety, velitel družstva nebo vedoucí skupiny nebo v operačním řízení určený velitel pro
hasiče daného druhu jednotky, popř. v odřadu složeného z několika druhů jednotek.
Viz. také BŘ 2/Ř
U HZS kraje je velitelská pravomoc dána vnitřními předpisy (zejména organizačním řádem HZS kraje), a to u těchto funkcí: vedoucí skupiny, velitel družstva, velitel čety, velící důstojník směny, velitel stanice,
Takže dle mého, když tam přijede HZS v počtu 1+1, tak může uplatnit právo přednostního velení a ani jeden z nich nemusí být VČ či VD.
Taktéž z pohledu VZ, mohu do štábu, pomocníků štábu, velitelů úseků a sektorů jmenovat lidi, kteří nejsou VD a VČ a budou velet.....
Poslední je úvaha, proč se bránit tomu, aby HZS přebralo velení u zásahu, kde je již hotovo, nebo to je čápovina.... Pokud se člověk oprostí od uražené ješitnosti, tak by bylo fajn si to vysvětlit tak, že lidi od HZS jsou za to placení, je to jejich náplnň, a to že si to převezmou, je vlastně pro velistele JSDHO pomoc, aby mohl jet domu s čistou hlavou a nemusel se bát, že ho za půl roku bude někdo popotahovat po úřadech nebo soudech, bo se někomu u zásahu něco nelíbilo a podobně :o)
Aspoň tak jsem to klukům od JSDHO vysvětlovalk já, když jsem od nich přebíral nějakou prkotinu....
Příspěvek od Sobiho » 13.03.2017 20:59
Složení čety:
Velitel čety: řídí a organizuje četu na stanici i při zásahu (větší události). Četa se skládá ze dvou družstev.
Velitel družstva: řídí a organizuje družstvo při zásahu (základní organizační složka).
Strojník: řídí hasičská vozidla a provádí jejich obsluhu na místě zásahu (obsluha čerpadla, agregátů atd.).
Hasič - technik: provádí kontroly a údržbu prostředků chemicko-technické služby (protichemické obleky, dýchací techniku, záchranné prostředky atd.).
Hasič: provádí hasební, záchranné a jiné činnosti při zásahu jednotky.
Takže hasič, strojník, technik nemůže převzít velení. Velení může převzít jen velitel HZS (stanice, družstva, čety atd.).
-
Re:
Příspěvek od hafina » 13.03.2017 21:02
Dik za dalsi info. Jen k tve poznamce, proc by mel naopak za zasah zodpovidat hasic ve 3.tride, IMHO ma "velitelskych" kurzu min nez dobracky velitel...madcat1 píše:Několik poznámek:
Nejdřív k přebírání velení x práva přednostního velení - může převzít, ale nemusí + i když nepřevezme, tak nese odpovědnost, kdyby se něco podělalo.
U HZS je nařízeno k zásahu jezdit minimálně 1+1 (řád strojní služby) to jest strojník (řidič) + velitel vozu - i ten má nějaké velitelské pravomoci a povinnosti, ač to je hasič ve 3. platové třídě.
Viz . Č.j. MV- 52763-6/PO-2008 Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí
(9) Velitel jednotky- je ustanoven zřizovatelem jednotky určitého druhu jednotky, odpovídá
za výkon služby. V souladu s vnitřní organizací jednotky je velitelem jednotky také velitel
čety, velitel družstva nebo vedoucí skupiny nebo v operačním řízení určený velitel pro
hasiče daného druhu jednotky, popř. v odřadu složeného z několika druhů jednotek.
Viz. také BŘ 2/Ř
U HZS kraje je velitelská pravomoc dána vnitřními předpisy (zejména organizačním řádem HZS kraje), a to u těchto funkcí: vedoucí skupiny, velitel družstva, velitel čety, velící důstojník směny, velitel stanice,
Takže dle mého, když tam přijede HZS v počtu 1+1, tak může uplatnit právo přednostního velení a ani jeden z nich nemusí být VČ či VD.
Taktéž z pohledu VZ, mohu do štábu, pomocníků štábu, velitelů úseků a sektorů jmenovat lidi, kteří nejsou VD a VČ a budou velet.....
Poslední je úvaha, proč se bránit tomu, aby HZS přebralo velení u zásahu, kde je již hotovo, nebo to je čápovina.... Pokud se člověk oprostí od uražené ješitnosti, tak by bylo fajn si to vysvětlit tak, že lidi od HZS jsou za to placení, je to jejich náplnň, a to že si to převezmou, je vlastně pro velistele JSDHO pomoc, aby mohl jet domu s čistou hlavou a nemusel se bát, že ho za půl roku bude někdo popotahovat po úřadech nebo soudech, bo se někomu u zásahu něco nelíbilo a podobně :o)
Aspoň tak jsem to klukům od JSDHO vysvětlovalk já, když jsem od nich přebíral nějakou prkotinu....
Ale to ze ae muze upravovat velitel i vnitrnim radem me nenapadlo...
-
Příspěvek od madcat1 » 13.03.2017 21:19
A na tom, že může velet pouze VD , VČ a vejš se neshodnem, neb dle mého předchozího příspěvku má velitelskou pravomoc i vedoucí skupiny a to není můj názor, ale citace co máš tak rád :o)
Příspěvek od Sobiho » 13.03.2017 21:36
v tom případě by měl právo přednostní velení i velitel kuchyně. Jinak BŘ a metodika je nižší pravni předpis než prováděcí vyhláška k zákonu, takže v případě kolize je platny vyšší pravni předpis. Takže bych se držel stanovených a prokazatelnych velitelů, a veleni bych nepředal veliteli vozu, kuchyně, skladu a ja nevím co dál :-) pokud by nebyl VD, VČ, VS atd... Podle mne by jsi se naopak mohl dostat do problémů ty, že si předal velení osobě "nezpusobile či neoprávněné" k veleni jednotkam PO u zasahu.
-
Příspěvek od PZ2 » 13.03.2017 21:58
Příspěvek od Sobiho » 14.03.2017 05:17
To zas tak není složité na řešení a rozhodování. Jinak VZ standardne nabizime po prijezdu HZS sami.
A k tvemu prikladu, co když nebude a ja mu VZ předám? Neni odpovednost i na mne jako dosavadnim VZ pri predani mista zásahu?
-
Příspěvek od Josef Černý ml. » 14.03.2017 07:42
-
Re:
Příspěvek od Stanislav Petrásek » 14.03.2017 10:53
Běžná praxe s kterou jsem se setkal, je taková, že v případě např. dovolené VD na detašáku HZS ho zastupuje technik.Sobiho píše::-D díky za citaci :-)
v tom případě by měl právo přednostní velení i velitel kuchyně. Jinak BŘ a metodika je nižší pravni předpis než prováděcí vyhláška k zákonu, takže v případě kolize je platny vyšší pravni předpis. Takže bych se držel stanovených a prokazatelnych velitelů, a veleni bych nepředal veliteli vozu, kuchyně, skladu a ja nevím co dál :-) pokud by nebyl VD, VČ, VS atd... Podle mne by jsi se naopak mohl dostat do problémů ty, že si předal velení osobě "nezpusobile či neoprávněné" k veleni jednotkam PO u zasahu.
Za další: I hasič nově postavený na funkci VD, může funkci vykonávat bez kurzu (do roka by měl mít splněné TŘ).
Na nástupáku nám říkali, že velet může i hasič bez kurzu (vetšinou ten nejzkušenější), jen není v tarifní třídě VD. U JSDH se častokrát stane, že nevyjede VD, ale velet někdo musí. I když se jedná o skupinu dvou, zase, velet někdo musí.
Když pomineme bojové zkušenosti hasičů, tak kurz NOV dá hasiči větší vzdělání než odškolenejch 40 hodin a absolvovaný V40 u dobráků. Na V40 jsme se nedozvěděli nic novýho co by neříkali na NOV (je daleko obsáhlejší). Podle mě by vůbec nevadilo, kdyby NOV platil zároveň jako V40 u JSDH.
-
Příspěvek od Samik » 14.03.2017 15:55
-
Re: Re:
Příspěvek od EcoHasic » 15.03.2017 07:14
Za další: I hasič nově postavený na funkci VD, může funkci vykonávat bez kurzu (do roka by měl mít splněné TŘ).
Na nástupáku nám říkali, že velet může i hasič bez kurzu (vetšinou ten nejzkušenější), jen není v tarifní třídě VD. U JSDH se častokrát stane, že nevyjede VD, ale velet někdo musí. I když se jedná o skupinu dvou, zase, velet někdo musí.
Když pomineme bojové zkušenosti hasičů, tak kurz NOV dá hasiči větší vzdělání než odškolenejch 40 hodin a absolvovaný V40 u dobráků. Na V40 jsme se nedozvěděli nic novýho co by neříkali na NOV (je daleko obsáhlejší). Podle mě by vůbec nevadilo, kdyby NOV platil zároveň jako V40 u JSDH.[/quote]
No to snad nemyslíš vážně? Doufám, že velitelem nejsi.
-
Příspěvek od Ondřej Kuchař » 15.03.2017 08:06
No to snad nemyslíš vážně? Doufám, že velitelem nejsi.[/quote]EcoHasic píše:Běžná praxe s kterou jsem se setkal, je taková, že v případě např. dovolené VD na detašáku HZS ho zastupuje technik.
Když pomineme bojové zkušenosti hasičů, tak kurz NOV dá hasiči větší vzdělání než odškolenejch 40 hodin a absolvovaný V40 u dobráků. Na V40 jsme se nedozvěděli nic novýho co by neříkali na NOV (je daleko obsáhlejší). Podle mě by vůbec nevadilo, kdyby NOV platil zároveň jako V40 u JSDH.
S cim presne mas problem?
-
Příspěvek od Stanislav Petrásek » 15.03.2017 08:32
S cim presne mas problem?[/quote]Ondřej Kuchař píše:No to snad nemyslíš vážně? Doufám, že velitelem nejsi.EcoHasic píše:Běžná praxe s kterou jsem se setkal, je taková, že v případě např. dovolené VD na detašáku HZS ho zastupuje technik.
První tři části jsou fakta, takže předpokládám, že jsem urazil ješitnost velitele družstva JSDH? Jinak taky nevím s čím je problém.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz