SH ČMS. A jejich financování
Příspěvek od Sobiho » 25.02.2016 07:08
Zákon č.133/1985 definuje v par.75 občanská sdružení. Nikde není uvedeno, že "musí", pouze "pomáhají". Dále je uvedeno, že "mohou" být poskytovány dotace.
ČÁST PÁTÁ
Spolupráce na úseku požární ochrany
§ 74
Hasičský záchranný sbor, správní úřady a orgány samosprávy, jakož i právnické osoby a podnikající fyzické osoby při plnění úkolů podle tohoto zákona spolupracují s občanskými sdruženími, veřejně prospěšnými organizacemi a jinými orgány a organizacemi působícími na úseku požární ochrany.
§ 75
Občanská sdružení, veřejně prospěšné organizace a jiné orgány a organizace působící na úseku požární ochrany
(1) Občanská sdružení, veřejně prospěšné organizace a jiné orgány a organizace působící na úseku požární ochrany pomáhají při plnění úkolů na úseku
požární ochrany zejména tím, že
a) pomáhají vyhledávat členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí,
b) podílejí se na odborné přípravě členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí,
c) podílejí se se souhlasem vlastníka na provádění údržby, oprav požární techniky, věcných prostředků požární ochrany a objektů požární ochrany,
včetně vodních zdrojů,
d) podílejí se na činnosti směřující k předcházení požárům, zejména na preventivně výchovné činnosti mezi občany a mládeží,
e) podílejí se na ediční a publikační činnosti a na dokumentaci historie požární ochrany a hasičstva.
(2) Občanským sdružením, veřejně prospěšným organizacím a jiným orgánům a organizacím vykonávajícím činnosti podle odstavce 1 může být poskytována dotace v souladu se zvláštním právním předpisem.7a)
Tak a teď mi řekněte, na základě čeho shromažďují informace o jednotkách, jejich členech o počtu výjezdech, počtu taktických a prověřovacích cvičení. Na základě čeho chtějí kontrolovat zbrojnice a kontrolovat akceschopnost jednotek?
Tohle je přesně to překračování žádných pravomocí a zasahování do chodu jednotek na které nemají žádné právo!
https://www.dh.cz/dokumenty/vyrocni-zpr ... 20sdh.xlsx
Osobně mi bylo řečeno, že chtějí u nás (okrsek) kontrolovat akceschopnost, vyhlásit poplach a kontrolovat techniku (v majetku obce). Vykázal jsem vše do "patřičných mezí".
-
Příspěvek od František Štrébl » 25.02.2016 08:46
To Sobi: za naše OSH můžu říct, že takové aktivity (kontrola akceschopnosti, vyhlašování poplachů apod.) neděláme. Souhlasím, je to právo pouze HZS popř. obce jako zřizovatele.
K SH ČMS se zcela dobrovolně hlasí cca 61000 výjezdových hasičů a přes 6000 jednotek. Podotýkám, spolupráce je dobrovolná. Ve statistikách jsou pouze čísla těchto jednotek. Pokud jednotka s SH nespolupracuje, tak její výjezdy se ve statistice neprojeví.
SH jedná s HZS za jednotky jednoho důvodu. HZS totiž chce spolupracovat. Moc dobře si uvědomuje, že SH sdružuje drtivou většinu výjezdových (dobrovolných) hasičů a tím i velitelů jednotek. SH je pro HZS rovnocenným, respektovaným a uznávaným partnerem. Nikdo jiný tu za posledních 25 let nebyl.
Příspěvek od Sobiho » 25.02.2016 10:03
To, že 61000 výjezdových hasičů jsou členi to je možné, to lze doložit přihláškou a ročním hlášení, ale tvrdit že se k SH ČMS hlásí 6000 jednotek, tak to nevím. Jak se toho počtu dopočítám? To, že člen SH ČMS je v jednotce neznamená, že ta jednotka chce být zastupována. To, že velitel jednotky je v SH ČMS také neznamená, že chce být ve věcech jednotky zastupován. Jediná možnost je, aby velitel jednotky nebo zřizovatel napsal: "ano, chci být zastupován SH ČMS" a o tom nevím. Pak by byl mandát pro zastupování, ale do té doby ten mandát není, ten může dát jen, jak už jsem psal VJ nebo zřizovatel.
Ono nejvíc škody nadělalo, nebo nejvíc SH ČMS ubližuje některé direktivní jednání a překračování žádných pravomocí některými "vedoucími" členy a pak se hněv obrací na celou SH ČMS. Nemyslím si, že všichni jsou špatní, to ne, ale prostě na něco co vyžadují nebo konají nemají právo. Vážím si práce s dětmi, to je fakt super, vážím i sportu, i když bych si požární sport představoval úplně jinak, více realističtěji, ale taky super. Jen to zasahování do činností jednotky mi vadí.
-
Příspěvek od Závistivec » 25.02.2016 10:09
Liška: Máš dobrý názor a pěkně to tu píšeš ale pokud takových jako jsi ty nebude tady více tak se SH bude stále jen pyšně nosit a všechnu zásluhu JSDH si bude přivlastňovat.
Štrébl: Ty máš asi hodně metálů že?? SH ČMS se vtírá a jedná s HZS o věcech po kterých jim je HO...!! SH sdružuje drtivou většinu výjezdových (dobrovolných) hasičů a tím i velitelů jednotek???? To si myslíte jen vy s SH ČMS že jste nenahraditelní a že bez vás to tady fungovat nebude. Ale naopak!! Funguje to bez vás a fungovat bude.
Příspěvek od Sobiho » 25.02.2016 10:13
-
Příspěvek od František Štrébl » 25.02.2016 11:18
Příspěvek od Sobiho » 25.02.2016 11:48
Chápu dobré úmysly, ale to nezadává právo mluvit za mne a za jednotku, která tomu nedala souhlas. To by pak každý mohl za mluvit za každého. Vždyť já vůbec netuším (ve smyslu jednotek) jaké konkrétní kroky podnikáte a co prosazujete, krom obecných frází.
-
Re: SH ČMS. A jejich financování
Příspěvek od TomasK » 25.02.2016 17:13
Tomáš
-
Příspěvek od Jan Liška » 25.02.2016 21:24
Subject: Prohlášení Shromáždění starostů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
Vážená paní starostko, vážený pane starosto, vážená paní primátorko, vážený pane primátore.
V minulých dnech jste zřejmě obdrželi informaci o vzniku Komory velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů. Komora si osobuje právo zastupovat velitele jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.
K zamýšlené činnosti komory zaujalo nejvyšší rozhodovací orgán - Shromáždění starostů Okresních sdružení hasičů, Krajské sdružení hasičů, Ústřední kontrolní a revizní rada a Výkonný výbor SH ČMS, které se konalo dne 24. 10. 2015 v Přibyslavi jednohlasné stanovisko.
Prohlášení shromáždění starostů zasílám v příloze a také je k nahlédnutí na:
https://www.dh.cz/images/Zapisy/Shromaz ... AF_JPO.pdf
Dovoluji si Vás touto cestou požádat, aby jste s "Prohlášením" seznámili velitele a členy JSDHO a činnost samozvané komory nepodporovali.
Při této příležitosti bych Vás chtěl informovat, že avizované úrazové pojištění členů Jednotek sborů dobrovolných hasičů, které nabízí Komora jednotek sborů dobrovolných hasičů, již léta nabízí naše Hasičská vzájemná pojišťovna.
V příloze zasílám nabídku Hasičské vzájemné pojišťovny.
Ing. Karel Richter
starosta SH ČMS
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od vašák mirek » 25.02.2016 22:17
Jan Liška píše:Kopie mailu od shčms zaslané vedení obce. aneb montujem se do všeho a o peníze jde až na prvním místě
Subject: Prohlášení Shromáždění starostů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
Vážená paní starostko, vážený pane starosto, vážená paní primátorko, vážený pane primátore.
V minulých dnech jste zřejmě obdrželi informaci o vzniku Komory velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů. Komora si osobuje právo zastupovat velitele jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.
Takže když někdo někoho usvědčí ze lži a varuje ostatní před možným podvodem tak je to nemístné a stojí za tím peníze? Ta zpráva o tom že Komora se prohlašuje za spolupracující s SH ČMS,navzdory skutečnosti, že s ní SH ČMS nechce mít nic společného, proběhla i tiskem.
K zamýšlené činnosti komory zaujalo nejvyšší rozhodovací orgán - Shromáždění starostů Okresních sdružení hasičů, Krajské sdružení hasičů, Ústřední kontrolní a revizní rada a Výkonný výbor SH ČMS, které se konalo dne 24. 10. 2015 v Přibyslavi jednohlasné stanovisko.
Prohlášení shromáždění starostů zasílám v příloze a také je k nahlédnutí na:
https://www.dh.cz/images/Zapisy/Shromaz ... AF_JPO.pdf
Dovoluji si Vás touto cestou požádat, aby jste s "Prohlášením" seznámili velitele a členy JSDHO a činnost samozvané komory nepodporovali.
Při této příležitosti bych Vás chtěl informovat, že avizované úrazové pojištění členů Jednotek sborů dobrovolných hasičů, které nabízí Komora jednotek sborů dobrovolných hasičů, již léta nabízí naše Hasičská vzájemná pojišťovna.
V příloze zasílám nabídku Hasičské vzájemné pojišťovny.
Ing. Karel Richter
starosta SH ČMS
-
Příspěvek od Kůďa » 25.02.2016 22:47
Příspěvek od Sobiho » 25.02.2016 23:06
Komora velitelů, o které se nic neví koho sdružuje apod., má podivné personální obsazení a jako první věc začala nabízet komerční pojištění a prosazovat zdravotní prohlídky po 4 letech z důvodu velké finanční zátěže. Komora je nebo není členem SH ČMS, o tom se pravděpodobně povede soud, protože komora tvrdí že jsou členem a SH ČMS že ne.
No prostě podivná organizace (viz samostatné vlákno)
a
Asociace velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů
www.avjsdh.cz
tam se dozvíš koho zastupuje, kdo je kdo apod. V blízké době se určitě dozvíš o hodně víc. :-)
-
Příspěvek od Lukáš Svoboda » 26.02.2016 09:17
Za Hrotovice ano, SDH využívá techniku JSDHo, ale JSDHo využívá například garáže, klubovnu,šatny SDH a není v tom problém. A co se týče problémů JSDHo, tak ty řeší velitel se starostkou a nebo na územku, pokud vím tak je nikdy neřešil s OSH.
A teď k financím všichni tady píšete, že bafuňáři "včelařů" odčerpávají peníze "hasičům", možné to je, do toho moc nevidím a popravdě mě to moc nezajímá, jen by mě zajímalo z čeho budou financováni bafuňáři "hasičů" tedy asociace velitelů, nebude to náhodou stejný problém? Podle selského rozumu, jak tady všichni zastánci asociace píší přece musíte z něčeho platit sjezdy, zasedání a nakonec samozřejmě i administrativní pracovníky, protože pokud se AV rozroste na velikost SHČMS tak mi neříkejte, že to bude dělat nejvyšší rada při zaměstnání (to se z toho poserou).
Jen pro úplnost, jsem členem JPO III, kde mám kurzy V40 a S40 a zároveň jsem členem SDH kde nejsem ani ve výboru, to jen pro rejpaly.
-
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 26.02.2016 11:02
Kde sídlí, jak je financovaná, kdo tam pracuje atd.
Proč se ptám, u nás sídlí na naší stanici (zbrojnici, Domě hasičů). Takže máme část hasičárny otevřenou pro návštěvy, část garáže zaplněno materiálem, sklady plné kdo ví čeho. Na nákladech se nijak nepodílí. Zajímá mě, jak je to jinde. Díky
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Jan Šleis » 26.02.2016 11:58
-
Re:
Příspěvek od Honza » 26.02.2016 15:18
Lukáš Svoboda píše:Teda já se nestíhám divit :-), když všichni na SH tak nadáváte, tak proč jak tady již někteří uvedli od nich neodejdete. Pokud se nemýlím tak žádný zákon, vyhláška atd. nenařizuje, že členem JSDHo může být pouze člen SDH.
Za Hrotovice ano, SDH využívá techniku JSDHo, ale JSDHo využívá například garáže, klubovnu,šatny SDH a není v tom problém. A co se týče problémů JSDHo, tak ty řeší velitel se starostkou a nebo na územku, pokud vím tak je nikdy neřešil s OSH.
A teď k financím všichni tady píšete, že bafuňáři "včelařů" odčerpávají peníze "hasičům", možné to je, do toho moc nevidím a popravdě mě to moc nezajímá, jen by mě zajímalo z čeho budou financováni bafuňáři "hasičů" tedy asociace velitelů, nebude to náhodou stejný problém? Podle selského rozumu, jak tady všichni zastánci asociace píší přece musíte z něčeho platit sjezdy, zasedání a nakonec samozřejmě i administrativní pracovníky, protože pokud se AV rozroste na velikost SHČMS tak mi neříkejte, že to bude dělat nejvyšší rada při zaměstnání (to se z toho poserou).
Jen pro úplnost, jsem členem JPO III, kde mám kurzy V40 a S40 a zároveň jsem členem SDH kde nejsem ani ve výboru, to jen pro rejpaly.
u vás je majitelem HZ sbor?? a kdo platí energie,smím li se zeptát? máte to napůl? či jak?
-
Příspěvek od Lukáš Svoboda » 29.02.2016 08:38
Každý rok opravují něco prvně byly střechy, vrata, loni topení, letos chystají fasádu.
U nás si na symbiózu stěžovat nemůžeme s HZS máme společné garáže sportovní, protiplyn, s SDH klubovnu a dílnu.
-
Re: SH ČMS. A jejich financování
Příspěvek od Lída » 29.02.2016 09:59
Co se týče Rady velitelů OSH - co tak mám přehled tak víceméně všude je problém s členy, pokud jsem i já sama oslovila někoho (podle mě schopného) z výjezdovky, o kterém si myslím že by byl v radě něco platnej, tak mi sice napovídal co by šlo dělat a co změnit a jak pomoci, ale dělat to nebude protože zadarmo. Takže zde diskutující, kteří mají problém s tím jak je/není u nich vedeno, zkuste se poptat jak to u Vás vypadá a případně se zapojit a změnit to?
Údaje o počtu členů v jednotce a počtu výjezdů má SH ČMS z ročních hlášení, které sbory odevzdávají na OSH (a to následně na kraj, kraj pak na ústředí). Někdo to vyplňuje poctivě, někdo odhadem, někdo vůbec. https://www.dh.cz/index.php?option=com_ ... &Itemid=95
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz