Taky přemýšlím jak mě mohla kontrolovat žena v kanceláři na silnici. Nebyla z dopravního, ale okrskového odělení. Tedy od pořádkové policie.Renegado píše:Alu chceš mi tvrdit, že ženy u policie sedí v kanclu a nejsou v přímém výkonu služby? Možná si to jen špatně vykládám, případně bych rád byl poučen. Díky
Zaměstnávání žen jako mokré hasičky na výjezdu?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od vašák mirek » 09.11.2015 21:00
-
Re: Re:
Příspěvek od Kamil - hasič » 09.11.2015 22:00
A ty snad o nějaké ženě u HZS ve výjezdu víš? Jsi tak naivní, že si myslíš, že jediným problémem, proč nejsou u HZS je opravdu JEN nějaké sociální zázemí a vše s tím spojeno? Např. v Šumperku se staví nová stanice (bylo o tom info i zde). Klidně tedy mohou postavit o dvě, tři místnosti navíc tak, aby byla uzpůsobená i pro výkon žen u HZS. Proč s tím tedy v projektu nepočítají a nikde se tedy nepíše o tom, že to bude první stanice, která přijme do výjezdu i ženy. Zákon to nezakazuje, takže....vašák mirek píše:Když už na něco odkazuješ tak si alespoň přečti co se tam píše. Jestli čtu dobře tak zákon zařazení žen do výjezdu nevvylučuje. Pouze se s tím v současné chvíli nepočítá. Vše tedy záleží na vzájemné dohodě v jednotce. Opíráš se o něco co je v rozporu s tvým tvrzením. A jak už tu napsal Vašek bus pokud s tebou někdo nesouhlasí jsi schopen pouze urážet.Kamil - hasič píše:No, nepočítej s tím. Níže e-mail starý zhruba měsíc.veronika vítková píše:jsem pro aby byly ženy u HZS....když na to má tak proč ne? jsem jedna z těch co právě k výjezdu chce tak doufám, že toho docílím i když to bude velký boj :/
Dobrý den,
Zákon přijetí žen do výjezdových jednotek nevylučuje, nicméně v tuto chvíli se zařazením žen do výjezdu nepočítáme, protože nejsme na takový krok materiálně a technicky vybaveni. Zdaleka ne všechny stanice jsou moderní a zřizovat na nich oddělené sociální zázemí by bylo velmi nákladné.
S pozdravem,
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
-
Re:
Příspěvek od Kamil - hasič » 09.11.2015 22:12
Jenže tím pádem tím testem (pokud by měly splnit to samé, co chlap) neprojdou. V tom je celý ten problém. Udělat 60 kliků, nějaké ty sedy lehy, běh, plavání, apod. není prdel pro kus chlapa, natož ženskou. A když už tady někteří argumentují tím, že ženskou by tam a tam neposlali, potažmo Holmatro je už dost těžký pro chlapa, natož jí, už tu jsou jasné úlevy. Jenže zde to někteří nepochopí. Na co mi je taková ženská za zády, když ještě musím během události řešit, jestli mi má to příslušenství přinést ona nebo hold musím říct někomu jinému, protože by to nezvládla. O ničem...Sobiho píše:Osobně si myslím, že by se nemělo řešit žena/muž. Oba by měli splnit to samé a na oba by měly být požadavky stejné, žádné úlevy. Jediný problém vidím spíše technický, což jsou předpisy (hygiena, ČSN apod.), které vyžadují oddělené sociální zařízení atd. To si myslím, že je hlavní problém ve stavební adaptaci zbrojnice/stanice, což jsou další nemalé náklady. Za mne ženy ano, ale bez úlev.
O tom problému ve stavebních úpravách bych to až tak neviděl. Když už se jednou staví nová stanice a jsou na ní zřejmě i dotace, je takový problém tam udělat pár sprch, záchody a ložnici pro ženy zvlášť?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zaměstnávání žen jako mokré hasičky na výjezdu?
Příspěvek od vašák mirek » 09.11.2015 23:01
-
-
Příspěvek od Kamil - hasič » 10.11.2015 05:56
Výklad zákona je takový, že ženy u zásahu být mohou, ALE..problém je sociální zařízení, atd. Staví se nové stanice, kde je tento problém řešitelný hned od základu, ale v návrhu projektu s tím jaksi nikdo nepočítá. Co na tomhle nechápeš? O kolik tisíc by bylo dražší přistavět dvě místnosti a dovybavit je? To už je v tom projektu dost zanedbatelná částka, ne? Mluvíš tu o tom, aby někdo používal i to, co má pod přilbou, ale nejsi mi schopen na toto odpovědět. O čem se pak chceš tady bavit? Nechme toho, když to mezi řádky nevidíš, není se o čem bavit. Docela bych si přál, aby se tahle diskuze rozjela a napsal mi tu i někdo z HZS, jak to tedy s těmi ženy opravdu je. Klidně, ať si založí nový nick, aby se neprozradil, ale ty mi na tohle nejsi scopen nic napsat a já jen vycházím z informací, co jsou dostupné a tam mi nedává logiku proč to všechno stojí JEN na to zařízení. V tom bude něco víc.vašák mirek píše:Nejsem naivní. Jen ty se opíráš o něco co ti spíše odporuje. Je to tvůj výklad zákona, jehož znění je jiné. A ty co nezastávají tvůj výklad nazýváš podpantofláky a kejhaly. Jo a jen o síle hasičina není. Občas je potřeba použít i obsah helmy.
Příspěvek od Sobiho » 10.11.2015 08:09
"O kolik tisíc by bylo dražší přistavět dvě místnosti a dovybavit je? To už je v tom projektu dost zanedbatelná částka, ne?"
Na to ti jako stavař s 15-ti letou praxí mohu odpovědět: Že sakra hodně! pokud chceš někde vytvořit prostor navíc, tak buď ho někde musíš vzít jinde z jiných prostor a nebo rozšířit původní objekt. Na hasičské zbrojnice existuje ČSN a jsou i další ČSN, které musíš dodržet. A ty náklady nejsou zanedbatelné. Možná Vaše jednotka (tedy jestli v nějaké jednotce jsi) je na tolik bohatá, že může financovat na co si zamane, ale veř tomu, že naprostá většina jednotek obrací každou korunu. A pokud chceš argumentovat dotacemi, tak i na ně máš spoluúčast a pokud vezmeš prostředky na adaptaci objektu k rozšíření na "ženskou" část, tak je zase musíš vzít jinde z koncové částky. To, že budeš mít potom tyto prostory prázdné, je vysoce pravděpodobné (viz výše), tak do toho investovat nebudeš a to je ten začarovaný kruh.
Teď zrovna řeším adaptaci jedné zbrojnice (TDI Technický dozor investora) a jsou tam i dotace a můžu ti říci, že se se tam řeší jestli na WC bude obklad za 190Kč nebo za 175Kč, a jestli se zaseje trávník. Ono se nešetří od statisíců, ale od koruny a zjistit, že máš vyčerpaný rozpočet, před dokončením je fakt špatné, protože nikdy nevíš co se kde objeví (nepředvídané vícepráce) nebo případné změny projektu a za každou ušetřenou korunu můžeš udělat něco "navíc".
Tohle je z pohledu investora, byl bych rád, kdyby se přihlíželo k potřebám žen, ale bohužel ta situace k tomu není dnes nakloněna a málokdo si může dovolit toto zainvestování, protože za to radši koupí "nová vrata".
-
Re:
Příspěvek od Kamil - hasič » 10.11.2015 10:18
Díky za osvětu. Konečně příspěvek, kde se dá rozumě s člověkem pohovořit. Upřímně, myslíš si, že tohle (tedy ta legislativa ČSN, apod.) je podle tebe jediným problémem, díky kterému nejsou ženy u HZS nebo na jedné straně existují i obavy z toho, jak by v kolektivu fungovaly, vykonávaly, práci stejně plnohodnotně, jako muži, apod.? Když vezmu ty prostory, zastávám názor, že když se chce, všechno jde a kdyby se do toho nekdo opřel a chtěl ženy u HZS za každou cenu prosadit, byť za cenu tvrdýho lobbingu, tak tam budou. Otázjou je, jestli to opravdu někdo chce. A obecně, myslíš si že ženy na to mají práci profesionálního hasiče plnohodnotně vykonávat? Jen se nad tím zamysli, řekni si pro a proti a odpověz mi. DíkySobiho píše:Jde vidět, že o investicích a řízení jednotky asi moc nevíš, protože to by jsi tady nepsal takové blbosti:
"O kolik tisíc by bylo dražší přistavět dvě místnosti a dovybavit je? To už je v tom projektu dost zanedbatelná částka, ne?"
Na to ti jako stavař s 15-ti letou praxí mohu odpovědět: Že sakra hodně! pokud chceš někde vytvořit prostor navíc, tak buď ho někde musíš vzít jinde z jiných prostor a nebo rozšířit původní objekt. Na hasičské zbrojnice existuje ČSN a jsou i další ČSN, které musíš dodržet. A ty náklady nejsou zanedbatelné. Možná Vaše jednotka (tedy jestli v nějaké jednotce jsi) je na tolik bohatá, že může financovat na co si zamane, ale veř tomu, že naprostá většina jednotek obrací každou korunu. A pokud chceš argumentovat dotacemi, tak i na ně máš spoluúčast a pokud vezmeš prostředky na adaptaci objektu k rozšíření na "ženskou" část, tak je zase musíš vzít jinde z koncové částky. To, že budeš mít potom tyto prostory prázdné, je vysoce pravděpodobné (viz výše), tak do toho investovat nebudeš a to je ten začarovaný kruh.
Teď zrovna řeším adaptaci jedné zbrojnice (TDI Technický dozor investora) a jsou tam i dotace a můžu ti říci, že se se tam řeší jestli na WC bude obklad za 190Kč nebo za 175Kč, a jestli se zaseje trávník. Ono se nešetří od statisíců, ale od koruny a zjistit, že máš vyčerpaný rozpočet, před dokončením je fakt špatné, protože nikdy nevíš co se kde objeví (nepředvídané vícepráce) nebo případné změny projektu a za každou ušetřenou korunu můžeš udělat něco "navíc".
Tohle je z pohledu investora, byl bych rád, kdyby se přihlíželo k potřebám žen, ale bohužel ta situace k tomu není dnes nakloněna a málokdo si může dovolit toto zainvestování, protože za to radši koupí "nová vrata".
-
Příspěvek od proste » 10.11.2015 11:52
Další argument, že mužů kterých nedokončí TFA je více omg a proč asi? protože na 100 chlapů v té soutěži je kolik 5 žen? To je stejný argument jako, že auta bourají víc než vlaky. Když se podívám na dnešní skladbu kluků, kteří se hlásí k profesionálním hasičům nedokážu si představit, že by nějaká žena dosahovala takových fyzických výkonů jako muž to prostě z fyziologického hlediska není možné. A když mátě jedno místo koho si asi vyberete? Moje sestra dělala přijímačky k policii. Že dost sportuje běhá a jezdí na kole a řekla, že fyzicky tam na některé kluky prostě nemá. A rozdíl je, že k policii berou najednou víc lidi než k hasičům.
na závěr chci napsat, že ženy považuji za rovnocenné a nechtěl jsem je zesměšňovat, jenom uvádím logické argumenty proč NE!
tak a teď do mě
-
Příspěvek od hafina » 10.11.2015 12:01
Kamil - hasič píše:Výklad zákona je takový, že ženy u zásahu být mohou, ALE..problém je sociální zařízení, atd. Staví se nové stanice, kde je tento problém řešitelný hned od základu, ale v návrhu projektu s tím jaksi nikdo nepočítá. Co na tomhle nechápeš? O kolik tisíc by bylo dražší přistavět dvě místnosti a dovybavit je? To už je v tom projektu dost zanedbatelná částka, ne? Mluvíš tu o tom, aby někdo používal i to, co má pod přilbou, ale nejsi mi schopen na toto odpovědět. O čem se pak chceš tady bavit? Nechme toho, když to mezi řádky nevidíš, není se o čem bavit. Docela bych si přál, aby se tahle diskuze rozjela a napsal mi tu i někdo z HZS, jak to tedy s těmi ženy opravdu je. Klidně, ať si založí nový nick, aby se neprozradil, ale ty mi na tohle nejsi scopen nic napsat a já jen vycházím z informací, co jsou dostupné a tam mi nedává logiku proč to všechno stojí JEN na to zařízení. V tom bude něco víc.vašák mirek píše:Nejsem naivní. Jen ty se opíráš o něco co ti spíše odporuje. Je to tvůj výklad zákona, jehož znění je jiné. A ty co nezastávají tvůj výklad nazýváš podpantofláky a kejhaly. Jo a jen o síle hasičina není. Občas je potřeba použít i obsah helmy.
Neznám projekty nových stanic HZS, ale například v nedávno postavené stanici v Nošovicích je sociální zázemí i pro ženy. A slyšel jsem, že se plánuje i v dalších nových stanicích. Sice nikdo nechápe proč, ale prostě šatny, sociálky a ložnice pro ženy se již na stanicích budují;)
-
Příspěvek od hafina » 10.11.2015 12:03
já jsem pochopil příspěvek od Alu tak, že ženy u PČR slouží, ale není to žádná hitparáda...vašák mirek píše:Taky přemýšlím jak mě mohla kontrolovat žena v kanceláři na silnici. Nebyla z dopravního, ale okrskového odělení. Tedy od pořádkové policie.Renegado píše:Alu chceš mi tvrdit, že ženy u policie sedí v kanclu a nejsou v přímém výkonu služby? Možná si to jen špatně vykládám, případně bych rád byl poučen. Díky
Příspěvek od Sobiho » 10.11.2015 12:11
ano to co píšeš platí pro "Požární stanice" (HZS) nad 10 hasičů na směnu. ČSN 73 5710:2006 Kap 9.2.
Do 10 hasičů na směnu se nemusí dělat, ale doporučuje se alespoň zástěna u sprch a dislokace šaten, to je ale pouze doporučení.
Toto celé ustanovení se nevztahuje na "Požární zbrojnice" (JSDHO)
-
Příspěvek od Alu » 10.11.2015 16:51
Ano tak to bylo myšleno přeci nebudu používat TZ Renault při popisu jak moc se osvědčila koncepce nabírání žen do přímého výkonu u PČR. Dnes se při náboru naštěstí již ženy neberou ( v našem kraji), ale přihlásit se můžou :) přeci je nebudeme o tuto zákonnou možnost obírat. Prostě praxe ukázala, že ženy jsou na ulici k ničemu ,tedy občas jsou ještě přítěží ... Nechtějí je vedoucí, mužstvo a nakonec to pochopilo i vedení. Být velitelem výjezdu u HZS 1+3 kdy by strojník a velitel byl hasič a k tomu by měl dvě emancipované hasičky .... A věřte, že se tak u nás běžně jezdí na DN.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od vašák mirek » 10.11.2015 21:19
-
Příspěvek od Kamil - hasič » 11.11.2015 11:04
-
-
Re:
Příspěvek od Kamil - hasič » 11.11.2015 18:00
Lukáši, i pětačtyřicetiletý chlapík, dejme tomu s pupkem, bude mít větší sílu a bude u zásahu víc platný, jak kdejaká náctiletá, potažmo starší žena. Budu se opakovat, hasičina je o síle, pracuje se s těžkými věcmi, při zásazích se používají trhací háky a já nevím, co všechno. Chceš na tohle poslat ženskou? Proč bys měl u zásahu přemýšlet nad tím, na co jí poslat, aby to fyzicky zvládla? Příspěvek nahoře od nicku "proste", kdy jeho sestra byla na přijímačkách k policii a sama uznala, že na většinu těch kluků neměla, o čem se pak tady se mnou chceš ty, případně ostatní jedinci, dohadovat? Ženský, jako celek, tu nahoře hodnotili dva na sobě nezávislí lidé - maji s nimi zkušenosti. Nestačí ti, co ti napsali z praxe? Každý tu váží slova, ale já bych holky hodnotil i přesto, že bych je v jednotce měl. A když by tam nějaká stála za prd, tak bych to na férovku napsal, ale my je v jednotce nemáme a ani o tom neuvažujeme.Lukáš -X- píše:Kamile jen dotaz -
v Tvé jednotce, nebo na Tvé stanci jsou všichni hasiči atleti a nebo požírači proteinu s věkovým průměrem 20 - 45 let?
Pokud ne, opravdu nemáš právo srovnávat fyzičku "žen" jako celku a Tvého družstva ...
-
Re:
Příspěvek od proste » 11.11.2015 20:30
Hmm tímto jste si docela naběhl na stanici kde sloužím máme starší věkový průměr kdy je lidem dost přes 50 a více a všichni pri fyzickych testech překonávají tabulky. Nedokážu si představit 50tiletou ženu jak by zvládla udělat 70 kliků a 100 sedu lehů. Fakt žádnou takovou neznám a nikdy jsem neviděl. Tímto se nechci ženám smát nebo je zesměšňovat ale prostě fyzicky na to nemají.a "lukáš x" Kamil tu opravdu jenom srovnává a říkat mu že na něco nemá právo jenom proto, že má odlišný názor. Zkus napsat nějaký argument a ne na to nemáš právoLukáš -X- píše:Kamile jen dotaz -
v Tvé jednotce, nebo na Tvé stanci jsou všichni hasiči atleti a nebo požírači proteinu s věkovým průměrem 20 - 45 let?
Pokud ne, opravdu nemáš právo srovnávat fyzičku "žen" jako celku a Tvého družstva ...
-
Příspěvek od Vochy » 12.11.2015 05:44
-
Příspěvek od Kamil - hasič » 12.11.2015 06:02
Vochy, díky za názor, ale jsi mimo, stejně jako ostatní. Že tady zastávám tvrdý názor na to, že ženy nemají být ve výjezdu, ještě neznamená, že s nimi mám problém. Ba naopak, ale nebudu vás tady o tom přesvědčovat. V USA mají sice ženy ve výjezdu, ale někdo tu psal příspěvek výše, že už teď ví, že jim to nedělá v kolektivu dobrotu. Zase zkušenost z praxe. Z podpantofláctví jsem tu osočil dva zde diskutující, protože jejich vyjadřování a styl obhajoby žen (hlavně, když je mají v jednotce a jsou mizi nimi i jejich polovičky) tomu silně napovídalo. Nerozváděl bych to dál. Pokud jsem to pochopil dobře, dejme tomu, že z 80% zastáváš názor na ženy ve výjezdu NE. To mi stačí.Vochy píše:To je zase debata. Na zeny ve vyjezdu mam svuj nazor, nejsem zastancem nazoru zen u vyjezdu a mam pro to sve duvody, ale uz taky neziji v 18. stoleti jako Kamil a nejsem sovinista. Zeny u vyjezdu respektuji. A hlavne nesouhlasim s Kamilovo pristupem, v urcitych ohledech ma pravdu, ale osocovat tady pisatele podpantoflakama a to ze by meli v jednotce dusno neni opravdu nejchytrejsi. A hasicina neni jen hrdinskem vynaseni mimin z horicich baraku, ale je zde i spousta jinych cinnosti a placat pozar pole lopatou dokaze i cvicena opice. V USA maji treba zeny ve vyjezdu. Ve smes se tady da souhlasit se vsema a muj osobni nazor je takovy, ze bych to nechal, tak jak je to ted. A Kamilovi doporucuji najakou navstevu odbornika, ocividne ma problem se zenama.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz