Klesá nám počet výjezdů. Jak dál?
-
Příspěvek od duplesice » 22.01.2014 09:26
-
Příspěvek od Petr Došek » 22.01.2014 11:51
-
Příspěvek od duplesice » 22.01.2014 12:08
Proč by jsi si kupoval cisternu? Máš HZS a nikde jsem nepsal, že zmizí všechny jednotky. Psal jsem jen, že se počet jednotek sám zredukuje. Nemusím tedy dělat žádnou selekci kdo zůstane a kdo ne. (tam je velký prostor pro korupci a ani si nedovedu představit, podle kterého klíče by se to dělalo). Už vidím ty články a nářky proč má být zrušena zrovna ta naše jednotka. To, že starosta zaplatí jiné jednotce, protože nemá vlastní je pravda. Ale bude to rozhodně méně, než mít vlastní a také bude mít míň starostí.......
Ale dobrá, připustím tvůj názor, napiš tedy jakou cestou by jsi se dal a jak to udělal
-
Příspěvek od Petr Došek » 22.01.2014 12:45
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 22.01.2014 13:27
Rozumím i názoru, že počet JPO V by se dal redukovat. Jistě ne ve vzdálenějších obcí od stanic HZS a JPO III a II. Jak zde ale už někdo zmínil, i naše město zřizuje pět jednotek - naší trojku a další čtyři pětky. Co se pětek v městských částech týče, vyjíždí jednou, dvakrát ob rok. Například o loňských povodních je OPIS v tom zmatku ani nepovolal a dům sídlící 50 metrů od zbrojnice s Avií (PS 12 a plovčer) čerpala JPO II z obce vzdálené 10 km. Není tedy zřejmě ani v silách OPIS povolávat jednotky v takovém počtu.
Jak jsem zde již psal, HZS by měl využívat pomoc, tam kde to lze a naopak pomáhat tam kde to z nějakého důvodu nechce. Největší chybou je lov čárek. Jako občan budu radši, když mi technickou práci v obci udělají místní dobráci a profíci budou sedět v teple a vyjedou tam, kde jsou skutečně potřeba.
-
Příspěvek od duplesice » 22.01.2014 13:56
Můžeš jen tak pro zajímavost alespoň napsat vybavení jednotek (stačí ty čtyři pětky) z tvého nejmenovaného města? Docela by mě zajímalo, jak je zřizovatel všechny vybavuje. Jak jsou na tom a zda by nebylo lepší udělat míň jednotek a lépe je vybavit a dát lepší zázemí. Ale možná máte rozlohu jak "hlavní město Mexika"....(to je psáno pochopitelně v nadsázce). Myslím, že by to mohlo zajímat i ostatní a alespoň si uděláme obrázek o zřízení více jednotek v jednom městě a jak jsou vybaveny. Výsledek ale může být pochopitelně zkreslen, pokud máte nějakého bohatého a štědrého podnikatele a nebo fabriku v daném městě a nebo průmyslové zóně. To se pak asi taky peníze přerozdělují jinak.....
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 22.01.2014 15:02
-
Re: Jardo v J.H M-B Atego nemají :-)
Příspěvek od Petr Belanský » 22.01.2014 17:41
19jarda92 píše:bohužel HZS Třeboň je těžce v prd...a napomohla tomu hlavně JPO II ze Suchdola nad Lužnicí která vesměs jezdí na vše a Třeboň sedí na prdeli. Když sem jezdil v práci za JH tak sem kolikrát potkával M-B atego z JH a T-815/7. A když přijdeš na stanici v Třeboni a řekneš že si kamarád se suchdolskejma tak ti rozbijou hubu a vyhodí tě protože je kvůli tomuhle nenávidí a maj velký problémy na ředitelství v ČB
-
-
Příspěvek od Petr Belanský » 22.01.2014 17:49
-
Příspěvek od Radek Mayer » 22.01.2014 17:54
Jelikož server požáry.cz sleduji tak tři roky a z diskuzí i svého okolí si dovedu udělat obrázek, tak jak to dnes v systému JPO vypadá.
Já celý problém vidím ve dvou rovinách. Tím prvním je stáří techniky u jednotek JPO3 a 5. Tím druhým, je samotné chování souboru jednotek JPO a jejich zřizovatelů.
Takže k bodu prvnímu. Technika a její obnova. Většina Vás hned – peníze. Ano peníze až na prvním místě ale! To ale je, že tento problém se zde táhne pět, deset, patnáct, sedmnáct let? Přesně nevím, asi je to dlouho. A teď by bylo vhodné, aby si to zde přečetli i zřizovatelé jednotek, tedy lidé z městských a obecních úřadů. Město či obec s rozpočtem okolo 30 mil. Kč a výše tj. počet obyvatel v intravilánu (zastavené oblasti) ca 1 400 a více, by odpovídalo zařazení JSDH JPO3. Je to zcela individuální. A teď k jádru pudla. Ať mi nikdo neříká, že za posledních ca 10 let nebylo možno z takového rozpočtu buď za první našetřit celou částku na nové zásahové auto (CAS) nebo jeho část a zbytek řešit úvěrem, a nebo celé řešit úvěrem. Ohledně úvěrů, zde jsou zcela jiné úrokové sazby než u fyzických osob, takže by to nebylo tak hrozné. To jen poznámka. Takže tady vidím jádro pudla. Zřizovatelé jednotek zde zcela zaspali. Ono ta technika už přeci nějaké stáří má a držela léta pohromadě ale jak to bude za pět let, deset let? Předci té Škodě 706 RTHP bude padesát a více let. Což už budou pěkný veteráni. Já jsem z Jindřichova Hradce a stačí zapíchnout kružítko do středu města a udělat kružnici v rozsahu ca 15 km a spočítat JPO3 + 5 a stáří její techniky. No, teď se i to počítat nechce ale je to hodně. Co se týká techniky, tak je v JH okresní stanice HZS s docela novou technikou. A co okolní sbory? V celku nic. T148, Š706, DA Avia a to je vše. Jen myslím, že JSHD Kardašova Řečice má Karosu. A ve dvacet km vzdálené Nové Bystřici je Tatra Terno. Jestli tu je někdo z okolí, tak ať mě opraví. Tak ať si představte operační na KOPISu. Modelový příklad. Ca. 10 km od JH všemi směry po hlavních silnicích bude hlášen požár. Operační vyšle ze stanice Scanii a T815-7. Teď vidí v přehledu techniky u JSDH to co tam mají a zároveň zápisy z minulých zásahů a vidí tam, kdy jim byl vyhlášen poplach, kdy vyjeli, v kolik tam byli. Takže vidí jejich časovou akceschopnost. No a upřímně co myslíte, kdo tam bude rychleji? HZS nebo místní dobráci? Já si dovedu představit, že HZS. HZS lokalizuje požár a co dál? Bude operační zvedat místní JSDH? Ne a proč taky?
Takže tady je ten první problém. A teď ten druhý. A to je samotné jednání celého systému JSDHáček. Stále tady dokola čtu, asociace velitelů atd. Tak se ptám, proč již už nemáte? Sice bych to nebral jako asociaci velitelů JSDH ale jako asociaci či svaz jednotek JSDH. Jistě se hned bude ve Vašich hlavách honit myšlenka, že člověk, který není u hasičů takto blbě kecá. Tak já Vám dám příklad. Pracuji za pozici produktového manažera v oblasti veterinárních léčiv a dezinfekcí, doplňků výživy pro hospodářská zvířata. Takže v zemědělství. Tak ať Vám jenom letem napíši co v zemědělství existuje za svazy. A že jich je hodně. Zde co vypíši je tak 5%. Tak máme Agrární komoru (ta jediná je daná zákonem), pak máme Svaz zemědělců, svaz mladých zemědělců, svaz chovatelů Holštýnského skotu, svaz chovatelů Červenostrakatého skotu ČR, svaz chovatelů prasat, svaz pěstitelů olejnin, Českomoravská drůbežářská unie atd. atd. atd. A víte proč jich je tolik? To aby měli jednoduší jednání s Mze, banky, EU, atd. za danou komoditu. Protože v tu chvíli nevystupují za jeden podnik, při srovnání jedna JSDH ale jako skupina – celek. Toto samé by mělo být u vás, jednotek JSDH a jejich zřizovatelů. Výsledek by měl být jednotný postup jednání s HZS, Ministerstvem vnitra atd. Já Vás mohu jen trochu pošťouchnout aby jste se rozhýbali a přestali zde na diskuzi předvádět typické čecháčkovství. To je jen si stěžovat na diskuzích (to není jen tato, stačí občas zabrousit pod nějaký článek na novinkách, idnes atd.) a vlastně nic proto neudělat.
Padlo tady jméno Suchdol nad Lužnicí a jelikož jsem Hradečák tak vím kde Suchdol je. A právě tato jednotka by mohla jak se říká bouchnout do stolu a říct tak to uděláme. Schválně jsem je vybral, protože na okrese mají jméno. Mají dostatek výjezdů, dobrou techniku atd.
Ondřeji Vajo, schválně by mě zajímal Váš názor na toto. Protože jste jistě s ostatními veliteli JSDH v kontaktu, tak by mě zajímalo zda jste již v rámci okresu JH o tomto uvažovali? Vždyť není nic jednoduší, než aby se velitelé těch JSDHáček co mají CAS se sešli a prodiskutovali to. Závěr je jednoduchý buď ano nebo ne. Pokavaď ano, tak bylo vhodné při dalším setkání mít pozvané i zástupce zřizovatelů (starosta, místostarosta atd.) a založit v rámci okresu svaz. To dávám jako příklad. Třeba to někdo svolá v rámci kraje atd. Ale hlavně, začněte už něco dělat nebo vám v další dekádě ujede vlak. Ale takovým tempem, že bude valit oči. Vždyť i kraje mají vlastní asociaci. Ona pak jedna pověřená osoba (statutár) předci je na jiné úrovni při jednání s vedením HZS, než jedna samotná jednotka. Nebo snad ne? Já taky v rámci své práci jednám s obchodními partnery, kteří mají v daném podniku jisté manažerské postavení – čili střední management. S TOP management zase jedná můj vedoucí atd.
Já tento sloh shrnu do posledního odstavce. Mě jako fyzické osobě je jedno, zda přijedete v červeném autě s bílým pruhem o šířce 30 cm a modrými majáky. Nebo zda budete mít oranžové, žluté, modré auto s růžovými majáky a zda budete od sebe odlišený nebo ne. Ale co mě zajímá, že zásah bude proveden profesionálně. Sami víte, co dokáže taková nadržená jednotka JPO5 z Š706 u zásahu?
Poslední věc co chci tady vyzdvihnout, tak je, že nebudu diskutovat s někým, kdo se schovává za přezdívku v diskuzích. Za prvé, odporuje to pravidlům slušného chování. Nejdříve se představíme, abychom věděli s kým jednáme (diskutujeme). Za druhý, takový člověk u mě osobně obyčejný srab a ukazuje zde typické čecháčkovství - radši se schovám, co kdybych něco řekl. Takže si za svým názorem nestojíte, když se schováváte za anonymitu?
Tak snad jsem zde nikoho neurazil a opravdu bouchněte do toho nebo vám ten vlak ujede a pak už bude pozdě. Ne jenom pro vás ale pro všechny občany co ve svém regionu chráníte.
S pozdravem
Ing. Radek Mayer, Jindřichův Hradec
-
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 23.01.2014 00:37
-
Příspěvek od duplesice » 23.01.2014 04:39
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 23.01.2014 06:45
-
Re: Klesá nám počet výjezdů. Jak dál?
Příspěvek od had » 24.01.2014 12:27
Nevíte proč má Praha tolik dobrovolných jednotek, když si zvou JSDH Říčany k požáru jednoho domku plného odpadu ? To mě tak jen zaujalo, ono my stím naším JZD stylem (traktor +ps12) a počtem událostí jeden lesík za tři roky tu diskusi ani řešit nemusíme. My když to vidíme, tak berem lopaty a jedem a pak přijedou profíci z okresu a ty to ulejou. Loni jsme je i střídali, protože jsme vybaveni těmi buschfire, předtím tam klucí běhali v montérkách a to by prý neměli
-
Příspěvek od 19jarda92 » 25.01.2014 12:00
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od vašák mirek » 30.01.2014 19:43
Zbaběle jsem čekal kdo to napíše první. Skoro se mi zdá, že se zde přispívající většina modlí opačně než já. Já jsem rád když, v našem okolí nehoří. Zdá se mi že zde v diskusi je to opačně.kimi píše:kdyby četli naši předkové vaše články tak by se obraceli v hrobě
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz