Klesá nám počet výjezdů. Jak dál?
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
-
Příspěvek od Kůďa » 05.02.2014 20:49
ale u nás tabulka pořadí není dělaná podle doby dojezdů, to jsi si snad všiml. No asi není vpořádku, že na požár odpadkového koše jedou dvě jednotky, to uznáš, že je podle normálního člověka, který není hasič, hovadina. A pak se tam sjedou dvě TA /1x JSDH a 1x HZS/ a dvě cisterny /1xJSDH a 1x HZS/.
-
Re: Klesá nám počet výjezdů. Jak dál?
Příspěvek od Domin » 05.02.2014 21:28
kimi:
Tak to se ti opravdu jen zdá a ke všemu máš ještě divoké sny Maxipsa Fíka...
Nevím koho jsi myslel tím "Vy", ale já jsem členem JPO V a toto je můj názor na věc proč nejezdíme často. Protože je všude kolem hasičů až až a nikdo to nijak neřídí.. ale to jsem psal už výše.
Naše město zřizuje 5 JPO (1x JPO II a 4x JPO V) a je to cesta do pekel. Nejen kvůli finanční náročnosti, ale taky kvůli kvalitě a zkušenostem členů jednotek. Nejsou výjezdy - nejsou zkušenosti. Nejsou žádná pravidla, PPP není nic, papír snese všechno, každý operační si zvedá jednotky jinak...
JSDH nemají žádný jednotící prvek na žádné úrovni jako například HZS na územní nebo teritoriální úrovni. Ve všem je chaos, nikdo ani vlastně neví co stát od "dobráků" chce a neví to ani HZS... nikdo nemá vizi, jednotky se ruší a vznikají jako dříví v lese...
Ano jako člen JPO V si myslím, že by bylo lepší aby vznikl menší počet kvalitnějších jednotek (kvalita výcvik+ostré zkušenosti) na jejichž financování by se podílelo více obcí. Klidně budu jezdit 10 km a držet službu u jednotky, kde to ale bude mít smysl.
Tak to se ti opravdu jen zdá a ke všemu máš ještě divoké sny Maxipsa Fíka...
Nevím koho jsi myslel tím "Vy", ale já jsem členem JPO V a toto je můj názor na věc proč nejezdíme často. Protože je všude kolem hasičů až až a nikdo to nijak neřídí.. ale to jsem psal už výše.
Naše město zřizuje 5 JPO (1x JPO II a 4x JPO V) a je to cesta do pekel. Nejen kvůli finanční náročnosti, ale taky kvůli kvalitě a zkušenostem členů jednotek. Nejsou výjezdy - nejsou zkušenosti. Nejsou žádná pravidla, PPP není nic, papír snese všechno, každý operační si zvedá jednotky jinak...
JSDH nemají žádný jednotící prvek na žádné úrovni jako například HZS na územní nebo teritoriální úrovni. Ve všem je chaos, nikdo ani vlastně neví co stát od "dobráků" chce a neví to ani HZS... nikdo nemá vizi, jednotky se ruší a vznikají jako dříví v lese...
Ano jako člen JPO V si myslím, že by bylo lepší aby vznikl menší počet kvalitnějších jednotek (kvalita výcvik+ostré zkušenosti) na jejichž financování by se podílelo více obcí. Klidně budu jezdit 10 km a držet službu u jednotky, kde to ale bude mít smysl.
-
Příspěvek od Kůďa » 05.02.2014 21:54
pro Domina ... ale to si musíš stěžovat u Vašeho zřizovatele, protože tolik jednotek nemusí mít - nic mu to nenařizuje. U nás v 6 tis. městě jsme také do roku 2008 měli tři jednotky ( 1x JPO II a 2x JPOV v přilehlých obcích patřících pod jedno město). Přijelo vedení HZS KHK na kontrolu a nad tímto zřízením jednotek se divili a pak poradili městu, aby dvě jednotky JPO V zrušili a z nich udělali dvě družstva JPO II (v tu chvíli jsme měli 5 družstev), které by byly pod námi - pod JPO II. A tak to zastupitelstvo doporučilo, HZS k tomu dalo požehnání a bylo to hotové a zastupitelstvo zrušilo zřizovací listiny obou jednotek. A ty dvě družstva bychom měli do dnes,kdyby chtěli něco dělat (oni nedělali nic ani před tímto zrušením). A totéž je u Vás. Pokud ostatní JSDH typu V jsou pod jednin zřizovatelem, tak by toto řešení šlo udělat. Vím, je to blbé oproti těm JPO V, ale pak si nemůžeš stěžovat, že díky tomuto nemáš tolik výjezdů.
-
Příspěvek od Domin » 05.02.2014 22:49
Kůďa:
Já si ani tak nestěžuju, jako spíš chci poznamenat, že jde o systémový problém, protože systém JSDHO nemá žádnou koncepci ani vizi, existuje sice nějaký zákon o PO, ale ten je strašně obecný a v podstatě nicneříkající.
Jasně, to co popisuješ je přesně to co navrhuji já. Zrušit přebytečné jednotky popř. z nich udělat jednu akceschopnou. My z těch JPO V máme těch výjezdů nejvíc, takže na tom ještě nejsme tak zle, ale chci říct, že problém je v tom, že JSDHáčka nemají třeba na okresní úrovni nějakého zástupce, který by jednal s HZS a tyhle opatření projednával... Naše město má asi 40 000 obyv.
Pro většinu JSDH je hlavní metou získat CASku a předurčení k DN a pak čekají, že výjezdy přijdou samy. Ne o tom to fakt není....
Já si ani tak nestěžuju, jako spíš chci poznamenat, že jde o systémový problém, protože systém JSDHO nemá žádnou koncepci ani vizi, existuje sice nějaký zákon o PO, ale ten je strašně obecný a v podstatě nicneříkající.
Jasně, to co popisuješ je přesně to co navrhuji já. Zrušit přebytečné jednotky popř. z nich udělat jednu akceschopnou. My z těch JPO V máme těch výjezdů nejvíc, takže na tom ještě nejsme tak zle, ale chci říct, že problém je v tom, že JSDHáčka nemají třeba na okresní úrovni nějakého zástupce, který by jednal s HZS a tyhle opatření projednával... Naše město má asi 40 000 obyv.
Pro většinu JSDH je hlavní metou získat CASku a předurčení k DN a pak čekají, že výjezdy přijdou samy. Ne o tom to fakt není....
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky