Klesá nám počet výjezdů. Jak dál?
-
Příspěvek od 19jarda92 » 16.01.2014 21:05
-
Re: Klesá nám počet výjezdů. Jak dál?
Příspěvek od Mc Gyver » 16.01.2014 21:31
Jardo, přečti se ten thread odpočátku. Celé se to motá okolo toho, že je zde mnoho lidí (včetně mně) přesvědčeno, že s klesajícím počtem výjezdů klesá úroveň akceschopnosti jednotek bez ohledu na počet odsezených hodin na školení či absolvování jednoho cvičení ročně. A souhlasím i s těmi, kteří zde psali o tom, že jsou z toto lidé otrávení a je jen otázkou času, kdy se na to vykašlou úplně.19jarda92 píše:fascinuje mě že chce každej jezdit na výjezdy...přitom by hasiči měli bejt rádi že se nikde nic špatnýho neděje a sejdou se jen třeba u toho pivka nebo v hasírně. My toho taky moc nemáme a sám řeknu že jako strojník si rád sjedu na maják ale proč přát cizímu neštěstí jen proto abych já měl výjezd?? pokud se to někomu nelíbí tak si někde ztěžujte nebo zkus přejít do jiný jednotky kde toho maj víc třeba JPO II
Dobrmani jsou plemeno, které to dělá proto, že chce pomáhat ostatním. Ano, je nutné se něco na učebně dozvědět, je nutné cvičit a prověřovat, ale je těžce deprimující, když cítí, že o jejich pomoc vlastně tak ani nikdo moc nestojí. A o tom, je podle mne tato diskuse. Jestli jsou pravou příčinou tohoto trendu úspory HZS, špatně nastavené procesy, nedomyšlené PPP, není důležité, na výsledku to nic nezmění.
-
Příspěvek od JanSoptik » 16.01.2014 21:43
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Petr Gajdošík » 16.01.2014 21:51
Prostě si HZS musí uvědomit, že pokud chtějí mít dostatek SaP z JSDH na větších událostech, kde to bez nich opravdu nejde (velké požáry, povodně, ...), tak ty jednotky musí volat i na menší akce. Nikomu nevadí dojet na místo a dát tam jednu cisternu vody a nebo se klidně vrátit hned na základnu, ale ti chlapi vědí, že je o ně zájem a že jsou potřeba.
Možná je problém v tom, že všichni velitelé jednáme samostatně a vyjednávací síla (s kýmkoliv) je malá. Našimi zřizovateli jsou obce, ale třeba Svaz měst a obcí má asi jiné starosti, než JSDH. Každá velká skupina má někoho (třeba SDH mají SH ČMS), kdo soustřeďuje tu sílu.
Už to tady před časem proběhlo, možná by chtělo založit "asociaci velitelů jednotek", která by zastřešovala ty tisíce velitelů a desetitisíce členů jednotek. Pak bychom možná byly partnery pro poslance a ministry a možná by se dalo o spoustě věcí jednat. Mimo zmíněný PPP mě namátkou napadá třeba řešení problematického vztahu zaměstnavatel<->člen JSDH (uvolňování, výhody, ...), o kterém dle mého názoru žádný politik nikdy neslyšel a ani jsem to v žádném předvolebním programu nečetl.
http://www.sdhkostelec.cz
-
Příspěvek od 19jarda92 » 16.01.2014 21:54
-
Příspěvek od JanSoptik » 16.01.2014 22:05
No právě to je problém, každý se bojí jít do sporu. Může poštouchnout, naznačit, ale né se v tom více angažovat. Následky pak můžou být všelijakéPetr Gajdošík píše:Připadne mi to trochu jako začarovaný kruh. Problém je v tom, že po nás chtějí 100% znalosti a připravenost, to každého baví rok, dva, tři... Když pak lidi zjistí, že nás zavolají na jednotky výjezdů ročně, tak ztratí motivaci a postupně odcházejí (jak bylo zmíněno výše).
Prostě si HZS musí uvědomit, že pokud chtějí mít dostatek SaP z JSDH na větších událostech, kde to bez nich opravdu nejde (velké požáry, povodně, ...), tak ty jednotky musí volat i na menší akce. Nikomu nevadí dojet na místo a dát tam jednu cisternu vody a nebo se klidně vrátit hned na základnu, ale ti chlapi vědí, že je o ně zájem a že jsou potřeba.
Možná je problém v tom, že všichni velitelé jednáme samostatně a vyjednávací síla (s kýmkoliv) je malá. Našimi zřizovateli jsou obce, ale třeba Svaz měst a obcí má asi jiné starosti, než JSDH. Každá velká skupina má někoho (třeba SDH mají SH ČMS), kdo soustřeďuje tu sílu.
Už to tady před časem proběhlo, možná by chtělo založit "asociaci velitelů jednotek", která by zastřešovala ty tisíce velitelů a desetitisíce členů jednotek. Pak bychom možná byly partnery pro poslance a ministry a možná by se dalo o spoustě věcí jednat. Mimo zmíněný PPP mě namátkou napadá třeba řešení problematického vztahu zaměstnavatel<->člen JSDH (uvolňování, výhody, ...), o kterém dle mého názoru žádný politik nikdy neslyšel a ani jsem to v žádném předvolebním programu nečetl.
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 17.01.2014 10:28
Myslím, že většině rozumných JSDH nejde o hon na čárky. Dost událostí pro město či občany (po dohodě s OPIS) zavedeme jako "hospodářskou" nebo výcvik.
Ale je i pravdou, že čím méně výjezdů - tím větší problém s akceschopností. Chci po klucích, aby byli (alespoň 3-4 vybraní) o víkendu na Kofole nebo, aby nosili telefon i do tělocvičny či fitka. Chci to proto, abych zaručil operačnímu, starostovi a občanům, že vždycky vyjedeme. Ale těžko po nich budu chtít podobný režim při pěti výjezdech do roka.
Jsem názoru, že lepší je, nechat se pětkrát za měsíc otočit pro dostatek SaP, než jednou nevyjet. I dojezdem na místo události a poplachem samotným se jednotka udržuje v nějakém "bojeschopném" režimu ...
-
Příspěvek od Marek Bulva » 17.01.2014 10:44
To ze se za jednotky nemá kdo postavit to je pravda. Tlačte všichni, dle možností na starosty, na vaše poslance, senátory at se něco změní nebude to hned, ale treba se to podaří. Ted se bude dost věcí měnit, myslím, že ted s novou vládou by byla šance něco protlačit.
-
Re:
Příspěvek od Libor » 17.01.2014 11:05
souhlasLukáš HmP píše:Ale je i pravdou, že čím méně výjezdů - tím větší problém s akceschopností.
Jsem názoru, že lepší je, nechat se pětkrát za měsíc otočit pro dostatek SaP, než jednou nevyjet. I dojezdem na místo události a poplachem samotným se jednotka udržuje v nějakém "bojeschopném" režimu ...
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 17.01.2014 12:55
Myslíš že tohle je cesta? "Zařizovat si výjezdy"? Proboha, kde to jsme? To budeme žebrat abychom mohli dělat pro naše občany to, proč jsme zřízeni? Bude hořet v našem městě, my tam nepojedeme a na dotaz občanů proč tam nejsme mám odpovědět: Víte co? Počkejte. Já tam zavolám a zeptám se jestli tam můžeme jet? Pokud je to v obci, vždy by měla být místní jednotka vyslána.19jarda92 píše:tak nás taky nechávaj kolikrát doma jako zálohu pač v okolí 15km máme jediný velkou cisternu takže okolí jede a my krejem prdel ostatnim kdyby se někde něco podělalo.Nikdy není pravidlo že když ti hoří za rohem že tam musíte vyjet.Já sám naší jednotce zařídil 3 výjezdy. Vždy sem zavolal přímo na operační a domluvil se z operákem že sem z tý a tý jednotky jesti by nám nevytvořil událost a nezvedlo to a bylo to.Záleží na operačnim ty o tom jako jediný rozhodujou která jednotka pojede a člověk u JSDH může dupad jak chce a nic s tim prostě neudělá
https://www.facebook.com/sdhkrasnalipa
-
Příspěvek od Marek Bulva » 17.01.2014 13:15
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Pepan Š. » 18.01.2014 13:53
nedá mi to, abych se taky do tohoto nezapojil. Doufám, že to čte i někdo z vedení HZS. Myslím si totiž, že největší chyba je na jejich straně. Centralizovat OPIS je největší blbost co mohli udělat. Od doby co ho z Náchoda přesunuli do Hradce, tak jsou samé problémy, nadáváme na to tady všichni. Když jsem naposledi ohlašoval požár lesa, tak na operačním vůbec nevěděla, že existujeme na tož, že vůbec existuje vesnice s takovým jménem. Vysvětlit jí v jakém lese to byl nadlidský úkol, tak jsem se s ní radši domluvil, že nám pošle jednotky ke zbrojnici a my si je potom navedeme. Navíc naši jednotku ani nezapsala k zásahu, ač jsem jí to telefonicky oznámil a navíc jsme byli několikrát zmíněni v přepisu z rádia. Už vůbec se mi nechce komentovat příjezd jednotky HZS za tři čtvrtě hodiny a nejbližší trojky za skoro půl. Jinak k tomu, jak tady mnozí píšou, že jim neřeknou ani, když se děje něco v jejich obci. Řekněte lidem třeba na nějaké schůzi či kult. akci ať vás pokud se něco bude dít upozorní. Ze zákona má být v každé obci ohlašovna a ta má ze zákona právo zvednout místní jednotku a OPISu to pouze oznamuje !!!
-
Příspěvek od PZ2 » 18.01.2014 14:56
-
-
-
Příspěvek od 19jarda92 » 18.01.2014 15:30
-
Příspěvek od petr.194 » 18.01.2014 15:42
-
Příspěvek od 19jarda92 » 18.01.2014 16:22
-