Odlišovat JSDHO od HZS? ANO nebo NE?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od Petr Gajdošík » 18.03.2013 18:49
Pro toto tvrzení bych prosím požadoval nějaký objektivní důkaz nebo omluvu. Neříkám, že se to nikdy nikde nemohlo stát, ale tvrzení 99,9% je trochu mimo. A to je spíše vizitka velitele, že s sebou vezme někoho v podnapilém stavu a taky trochu velitele zásahu, který má v takovém případě poslat jednotku domů.americký vrabec píše:Odlišit?ROZHODNĚ ANO!!!!SDHčkům dát na záda nápis PLÁCAČKA.Po vyhlášení poplachu přestávají racionálně uvažovat a jsou nebezpeční nejen sobě,ale i širokému okolí.V případě víkendových výjezdů jich je 99,9% nalitých.
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 18.03.2013 18:53
Ty si blbej jak daleko vidíš. A když dáš adresu, řeknu ti to i do očí.americký vrabec píše:Odlišit?ROZHODNĚ ANO!!!!SDHčkům dát na záda nápis PLÁCAČKA.Po vyhlášení poplachu přestávají racionálně uvažovat a jsou nebezpeční nejen sobě,ale i širokému okolí.V případě víkendových výjezdů jich je 99,9% nalitých.
Mimochodem, co dělá SDH při poplachu? Nic. Máš v tom zmatek. Ale nedivím se.
https://www.facebook.com/sdhkrasnalipa
-
Příspěvek od Martin Prokop » 18.03.2013 18:55
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 18.03.2013 18:58
Přidávám se.Martin Prokop píše:Mohl by někdo z redakce smazat tuto diskusi, prosím....
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 18.03.2013 19:08
-
Re:
Příspěvek od Soptík Jaryn » 18.03.2013 19:36
Hele ty plácačko,co si o sobě myslíš.Tak tohle mě vážně nasralo!!!Dobráci dělaj hasičinu zadarmo,dobrovolňe.Nikomu se do řemesla neserou.První sbory které byli založny byli dobrovolné až poté profici,tím se kluků nechci dotknout ale je to tak.Jsem dobrovolným hasičem nějaký pátek a nikdy jsem na šrot do zbrojnice nepřišel.Jsem abstinent!!!Náš výjezd je vždy v pořádku a tak je to u všech JSDH v mém okolí.Jsem hrdý na to že jsem dobrák!!!Dej sem nějaký důkaz,zatím jsou to jen keci!!!americký vrabec píše:Odlišit?ROZHODNĚ ANO!!!!SDHčkům dát na záda nápis PLÁCAČKA.Po vyhlášení poplachu přestávají racionálně uvažovat a jsou nebezpeční nejen sobě,ale i širokému okolí.V případě víkendových výjezdů jich je 99,9% nalitých.
-
Příspěvek od Kůďa » 18.03.2013 19:57
-
Příspěvek od hasič karlos » 18.03.2013 20:02
-
Příspěvek od Soptík Jaryn » 18.03.2013 20:34
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 18.03.2013 21:00
-
Příspěvek od Aldrin » 19.03.2013 10:30
-
Příspěvek od Fire Scare » 19.03.2013 23:19
-
Příspěvek od pupic » 25.03.2013 11:25
-
Příspěvek od Hasičhasič » 25.03.2013 12:49
je jedno jestli z řad (J)SDH nebo HZS. Odlišeni přece již jsme, a to reflexními pruhy na přilbách. Osobně si myslím, že to stačí. Pro VZ je to postačující a lidem je jedno kdo jim pomáhá. Odlišení formou barevných kabátů atd. je naprostá hloupost, kdo to zaplatí ? Obec vám řekne, že kabáty máte tak na co kupovat jiné, stát to taky nezapolatí všem, uvědomte si kolik dobráků v republice je, není lepší tyto finance investovat do daleko důležitějších věcí ? Navíc některé jednotky SDH se vybavením mohou rovnat jednotkám HZS.
Co se týče řečí ohledně placení hasičů z daní apod...lidi si vždycky něco najdou pokud budou chtít.
A pokud někdo jede pod vlivem, je to věc velitele jednotky, on za něj nese zodpověnost, tak proč se tady kvůli tomu hádat ?
Je sice pravda, že v případě výjezdu JSDH je celá jednotka natěšená a proč ? Je to koníček a výjezd je za odměnu, takže se každý snaží odvézt kus dobré práce.
Celé dohadování kdo je lepší atd. tu vždy bylo a bude, přiznejme si, že HZS JSDH prostě nemohou pracovat bez té druhé složky. Jsme všichi hasiči a měli bychom se tak chovat.
Můj názor. Pokud s ním někdo nesouhlasí je to jeho věc. Nebráním se další diskuzi přes e-mail.
-
Příspěvek od gandalf » 25.03.2013 18:41
Pro fire Scare (16.3.2013) a ostatní
1. Mám u MV odslouženo více jak 20 let. Něco u PČR a ostatní u HZS. Vztahy mezi PČR a Městskou Policí nikdy nebyly růžové, alespoň co jsem zažil osobně. Často to přerostlo i v takovou nepsanou válku (pokuty, botičky na auta příslušníkům atd…) Takže ne vždy, ale dost často ta spolupráce skřípala. A věř mi, že ty vztahy byly opravdu o poznání horší než dobrák versus profík.
2. Jsem u dobráku 27 let a vždycky jsem se tloukl v prsa dobrovolný hasič a kdo je více. Jak mi ti profíci někdy šli s jejich chytrejma kecama na nervy. Dost často se jim něco nelíbilo, takhle se to nedělá….., udělejte to takhle a takhle…. Přeci vím co a jak, chodím na pravidelný školení u naši JSDH a sám se snažím něco pochytit i bokem…… Jsme přeci na jedný lodi…. Ale oni se stále chovali tak nějak že vědí všechno lépe …… . To mi často lítalo hlavou v těch dobách když jsem byl „jen“ dobrák. Na druhou stranu někteří dokázali po zásahu říci diky hoši, dobrá práce, čau. Za tu dobu co sloužím u HZS jsem z tohoto názoru tak trochu vystřízlivěl a abych ti pravdu řekl, stále jsem dobrovolným hasičem tělem i duší, ale v prsa se už toliko nebiji. Důvod???
A) SDH versus JSDH – tak tohle je problém a je asi jeden z hlavních co dělá zlou krev. Tady by bylo opravdu zapotřebí to odlišit, nezlobte se na mne. Zde je vidět nejvíce prohřešků, o kterých se zde hovoří. (alkohol, slovní potyčky, pěstní souboje, celková reprezentace na veřejnosti atd. na tzv. kulturních akcích pořádaných sbory). Panáček či slečna v PS II s panákem v ruce, krok sem a dva zpátky….. , brigáda sboru zametání silnice ( proč ne jen dobře pro obec) hups do PS II a haixů nebo k tomu barevný tenisky, u JSDH tenhle človíček není, a k tomu pivínko… . No prostě to nevypadá dobře. Takhle bych tu mohl povídat ze zkušenosti dlouho. Zde jsem pro odlišení, jednoznačně. A tvrzení, že dříve bylo normální že si profi dali pivko .. to bylo, to je fakt. Jenže milej zlatej, doba hoooodně pokročila a dnes si nikdo ve službě nedovolí ani čuchnout ke špuntu, natož si dát třeba jen malé pivečko. (a to se nejedná jen o alkohol, jde o chování celkově) V tomto bodě zůstali dobrovolní stát na místě… ano jsou sbory kde se to řeší, ale je jich po skrovnu. Nedivím se kolegům co zažili jen to nové, že se jim házení do jednoho pytle nelíbí. Na druhou stranu ne všichni u HZS jsou slušňáci.
B) JSDH versus HZS – Osobně si vážím JSDH a otevřeně říkám ještě že je máme a oni HZS pomůžou a jsou schopni pomáhat kvalitně, fundovaně a rychle. Sloužím v oblasti, kde si bez JSDH ani neprdnem když je něco většího. Je super že se nemusíme start o čerpací stanoviště, dopravu vody na větší vzdálenosti, řízení dopravy, a že JSDH zvládají práci i na místě zásahu. Hoši, díky za to!!! Na druhou stranu, když to budu hodnotit v globálu, (ne jednotku po jednotce) a ruku na srdce pánové, musím tu zde uvést, že to platí tak ze 30% – 40 %. Dá se říci že JSDH, které dostanou jakejkoliv úkol a vím že se na ně můžu na 100% spolehnout a nemusím jim stát za prdelí jestli to dělají dobře, napočítám na prstech jedné ruky (proto ti co mezi ně nepatříte se nečilte, smekám před Vámi). Hodnotím znalosti, pracovitost na místě zásahu, schopnosti řešit nastalé situace a kvalitu rozhodnutí, ustrojenost, fyzickou zdatnost, ochotu atd. . Přál bych Vám kolikrát vidět a slyšet co se děje na místě zásahu z pohledu hasiče HZS ve vztahu k JSDH. Chápu že JSDH ( opět upozoňuji celkově) nemohou ve většině případů byt připravení tak jako HZS. ( zkušenosti z vjezdů, pravidelné školení a výcviky…bla bla bla..) Běžně znuděné tváře JSDH a kupa keců na školení jak to známe a pak se při zásahu nestačím divit. Pak mne zaráží (příklad z praxe) že si např.dovolí hasič jít do dejcháče a dopředu pod vlivem…..bla bla bla, a takhle tady mohu jmenovat hromadu případů z mé osobní zkušenosti. Jde o to, že to hasiče vůbec napadne tohle udělat, jde o základní návyky, o důvěru. A tady je jádro pudla pánové. Když vydím jak probíhají ve většině případů zdravotní prohlídky…. Mám strach kdo mi u zásahu zkolabuje. Co si mám myslet o Jednotce která mi přijede k zásahu v počtu 10 lidí ( což je super) ale z toho do dejcháče mohou jen 2. Samozřejmě že si to VZ na místě vyřeší, musí. Problém je v tom, že obdobných věcí je poměrně dost a často, nejsou to vyjímky. Proto na jednu stranu chápu, že někteří volají po odlišení. Na druhou stranu musím říci, že ne všichni u HZS jsou dokonalí a neomylní hasiči.Chybují také slušně řečeno. Nejen u JSDH je vše špatně.
Takže pánové chtěl jsem Vám trochu zprostředkovat pohled na věc, který nejste schopní mít protože jste buďto jen u JSDH nebo jen u HZS. Ti co jsou u obou asi chápou co jsem chtěl říci. Je to o vzájemném porozumění uvědomění si co, kdo, kdy, a jak je schopen dělat, a jakou posloupnost by to mělo mít. Pak to bude v pohodě.
-
Příspěvek od Kůďa » 25.03.2013 21:39
-
Příspěvek od Jan Doktor » 25.03.2013 22:46
Jak mám prokázat, že jsem jako jednotka JPO II/1 schopen pořešit blbej strom přes cestu, pokud mě tam KOPIS nepošle? Týká se dnů, kdy JPO I nemá moc výjezdů.
A teď do mě...
-
Příspěvek od Martin Richter » 25.03.2013 23:39
http://www.youtube.com/watch?v=y-vBJ8cS08U
Rozum do hrsti. Odlišit SDH, ale u zásahu by JSDH a HZS měli působit jednotně!!!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz