Navrácení majetku - prosba o radu
-
Navrácení majetku - prosba o radu
Příspěvek od Lída » 24.02.2013 20:31
obracím se na Vás s prosbou o radu, jak postupovat..
V r. 2011 jsem převzala SDH, kde jsem nyní starostkou. Krom námi hýčkané a dosud pojízdné hasičské Pragovky z r. 1929 měl sbor i koňskou stříkačku. Historii k ní vím od původního starosty, který je bohužel již po smrti.
Koňská stříkačka byla majetkem sboru, která jak to bývá při příležitosti oslav okolních SDH byla různě vystavována. Vzhledem k opravě zbrojnice kdysi nastal problém s uskladněním, tehdy jedno SDH nabídlo že může zůstat po nezbytně nutnou dobu u nich.
A ano, už ji odmítli vrátit. Já bohužel v rukou nic nemám, krom sdělené informace.
Chtěla bych tuto situaci vyřešit a dotáhnout ji do konce - psala jsem na ono SDH, v kopii na jejich OÚ, žádost o informaci k problému - že žádám o její navrácení. Případně o doložení dokumentů že ji zakoupili případně jim byla darována - tím by bylo vyřešeno. Nereagovali. Dopis převzali, poslala jsem to s doručenkou.
Na druhý dopis, kdy jsem žádala o osobní jednání taky nereagují.
Co mohu teď dělat ? Jak mám postupovat ?
Že je (případně byla) koňka opravdu naše svědčí i fotka na jejich webu, kdy je na ní napsán název našeho SDH.
Mrzí mne to, už jen kvůli slibu býv. starostovi, že se vrátí "domů".
Díky za Vaše rady!
Lída
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 24.02.2013 20:39
-
Příspěvek od Kůďa » 24.02.2013 21:39
- Jiří Kliment
-
Příspěvek od josef kreif » 25.02.2013 14:25
-
Re:
Příspěvek od Lída » 28.02.2013 21:40
Jiří Kliment - měla bych možnost s kým tam jet, aby na mě nekoukali přes prsty jako na ženskou - jenže když oni se neozvou ? A jen tak na zasedání obce se mi to nezdá, mě můžou pěkně vyprovodit ze dveří..Jiří Kliment píše:Bohužel - pokud protistrana nespolupracuje zbývá asi jen PČR. Ještě bych zkusil vyšší složky SDH.
Když nemám nic v ruce, asi ani PČR nepomůže. Ve vyšších složkách SDH jsem sama, oporu tam mám, i u HZS, jenže mi to je houby platný, nemají s tím nic společného :(
-
Re:
Příspěvek od Lída » 28.02.2013 21:45
Myslím si to taky, že jak nemám nic v ruce je to tvrzení proti tvrzení. Jak u onoho SDH, tak u soudu.Kůďa píše:Domnívám se /jsem přesvědčen dle trestního řádu/, že ani pro policii toto v prvním sledu není. Nejprve je potřeba se obrátit na soud, aby určil, koho ta stříkačka je. Musíte zabrousit do kroniky hasičů mebo města/obce/ a poschánět a nalézt k tomu další podklady. Toto je zatím málo. Policie a soud toto zajišťovat nebude /důkazy/. Bohužel, zatím není možné pomoci bez důkazů /a fotka nic neřeší. Poduk však soud na základě důkazů rozhodne, že je Vaše a v rozsudku to uvede, tak pokud jí ti dotyční nevrátí, tak teprve požádat policii. V této situaci, kdy nemáte žádný doklad o nabytí, tak bohužel policie ani nezahájí úkony trestního řízení a vyrozuměním Vás pošle k soudu a občansko-právní spor, protože jinak nemůže postupovat. Už slyším, co ta druhá strana řekne ... ale nebudu to tady prezentovat, protože bych někomu mohl pomoci.
Zatím jsem nic nedohledala, i když už jsem začala listovat zápisy ze schůzí /od r. 1874 - krásně ručně psaných/. Něco jako fakturu taky nemám, zatím (naštěstí od Pragovky jo). Kronika sboru prý byla, nádherná, ručně psaná - a není. Zjistila jsem i kontakt na pána co ji měl mít naposledy, ten je již také po smrti, jeho žena mi ale volala že prý žádnou neměl.
-
Re:
Příspěvek od Lída » 28.02.2013 21:50
Zkusím.. na městě jsem byla hned "po zvolení", chtěli jsme zjistit i další věci. Ale prý nic nemají, že to je "kdesi nikdo neví kde", jak se měnili úřady atd.josef kreif píše:Pro Lídu,nejmenované SDh se musí stydět za své jednání kde je a kam se ztratila hasičská etika,to se budou chlubit cizím peřím? na veřejnosti musí je hanba fackovat.Jak je v bibli psáno nepokradeš,v našem hasičském desateru bližnímu ku pomoci.Já když jsem hledal materiály na naše 140výročí v 2009 tak jsem měl pouze informaci z muzea v Novém Oldřichově že jsme založeni 1869 ale důkaz písemný jsem neměl.Tak jsem se obrátil na státní archív Praha - Chodov a zhotovili kopii psaná kurentem statuten o založení našeho sboru kde je letopočet,jména apod.proč to uvádím,zkus je oslovit a možná tam budou mít určité dokumenty o koupi strojů atd.nebot kdysi obce dávali a dávají do oblastních archívů některé své dokumenty k uložení kde to archívují.Takto jsem našel v archívu Česká Lípa mnoho dokumentů které neměli ani na Měú,za pokus to stojí
Vím že ten sbor x let vystupuje a vydává koňku za vlastní, chtěla jsem sehnat kontakty na veterány z okolí, dostal se ke mě jakýsi seznam a oni jsou tam taky uvedeni. Jezdili na jistou akci pořádanou HZS, bohužel co o tomto problému vím (cca 7let) nebyli tam.
-
Re:
Příspěvek od Lída » 28.02.2013 21:53
Taky je tu ta možnost. Ale nerada bych někoho očerňovala bezdůvodně, přeci jen vážně nemám "nic v ruce". Na fotku na jejich webu jsem přišla náhodou, když jsem hledala kontakt na ně. Je to SDH ze stejného okresu, leč o něm není slyšet.petr.194 píše:Možná by třeba stačilo pouze uvést jméno SDH, popř. o tom napsat článek do regionálních deníků. Přiložit fotku, proč byla stříkačka přestěhována atd. Myslím, že by to s nima mohlo pohnout.
Pokud by se ozvali a dodali papír, že ji koupili, nebo jim byla darována, mlčím a ani neceknu.
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 28.02.2013 22:30
-
Příspěvek od josef kreif » 01.03.2013 15:02
-
Re:
Příspěvek od Lída » 01.03.2013 15:11
OSH ani VV OSH s tím ale nemá nic společného.. a nerada bych ho do něčeho zatahovala, když nemám nic v ruce. Komisi pro historii tu nemáme. Ani přehled o historické technice, kde co je.. ale je to v plánu dát to dohromady, jen je zatím tolik jiné práce, že na to nedošlo.josef kreif píše:Lído když je to SDH ze stejného okresu a mají vaší historickou stříkačku,tak jim je na nic když není o nich slyšet a nikde se neprezentují.Myslím že jsi členka VV v okrese máte určitě komisi pro historii tak by mohla komise trochu pomoct a zeptat se v tom SDH jakým způsobem se k tomu dostali a zda mají nějaké písemné doklady.A myslím že když je osloví VV okresu tak musí nebo měli by odpovědět,mě to trochu vrtá hlavou neb mám také rád historii a dotoho bych šel asi tvrdě.
Jako myslím si, že kdyby k tomu přišlo, postaví se za toho kdo je v právu ať jsem to já nebo oni, jenže když to je právě to co nemůžu doložit, že jsem v právu já.
-
Příspěvek od josef kreif » 01.03.2013 15:26
-
-
Příspěvek od Lída » 01.03.2013 21:00
Asi mi nezbyde nic jiného než se tam fakt vypravit i s tím že se s námi nebude nikdo bavit ??
J. Kreif - díky, tak třeba příště :) Termín je zamluvený sotva čtrnáct dní.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz