Ze života jednotky i sdružení...
-
Kopec
Příspěvek
od Kopec » 12.03.2010 07:18
[ - 11.03.2010 21:42] Jít do sporu s takovou organizací jako je HZS s armádou právníků? Anonyme neblázni. I kdyby to byla pravda, tak si uvědom proti komu (čemu) půjdeš. Dopadneš jak Jan Hus – upálí tě. Jednou tady jeden dobrovolný hasič z našeho okresu veřejně kritizoval HZS a od té doby už zde nediskutuje. Ne vážně. Uvědom si, že tady jde v první řadě o dobře placená místa a výsluhu a nikdo ti neřekne „udělali jsme chybu“. HZS stejně přijede i s posilou klidně 10 km vzdálenou, obhájí si své a občanovi je to celkem jedno. On ani neví, že by teoreticky pomoc mohla přijet dřív. A o to jde. Nám jde vlastně o to samé. Také je to politika – nejsou výjezdy – nemáš peníze – následný nezájem členů o školení – nejezdíme, na co školit atd.- je to začarovaný kruh. Za jednotky obcí se nikdo nepostaví, nejedná ani nelobuje. A to je možná chyba. Kdo vlastně za nás kope? Sdružení hasičů nebo HZS ? Odpovím – nikdo.
-
Martin Voráček
Příspěvek
od Martin Voráček » 12.03.2010 08:09
Musím se taky přidat u nás to není onic lepší... Na frýdlanském výběžku jezdí pouze 2 vyvolené jednotky a ostatní sedí na zadku. No nic normální člověk stím nic neudělá.
-
Tom
Příspěvek
od Tom » 12.03.2010 08:49
Jedinné co Vás může malinko utěšit je fakt, že v tom nejste samotný. Ten problém je celorepublikovej. Byl strašnej booom, každej chtěl jednotku co bude jezdit, makalo se o 106...ale počet událostí se zmenšuje - myslím tím ohňů né DN, nejezdí se a vše to upadá... Navíc operák na Opisu je pod dohledem kraje, už se stalo u dvou případů - hořící les, panelák, že se tam najednou objevil papaláš z kraje a koukal jestli tam není nasazeno moc jednotek,techniky, jestli se moc neplýtvá penězma. Je to taky o tom, že se musí šetřit, ať to stojí co to stojí...
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 12.03.2010 09:35
Pánové když už tedy za všechny problémy s ne(povoláním) jednotek může operační zkuste se taky zamyslet nad hlubšími příčinami. Uvedu takový malý příklad. V našem okolí (odpovídá to hasebnímu obvodu pobočné stanice HZS působí 8 jednotek SDH) 1xJPO II, 4 x JPO III a 3xJPO V. Když jsem před 15 lety začínal jezdit jako člen jedné z nich tak jenom tři měli CAS na trambusu a ta dvojka ještě ZILa do lesa. My jsem měli dva Saturny a JPO II taky dva. Z další výbavy jenom DA a maximálně další mašinu v přívěsu. Nikdo neměl motorovou pilu, plovoučku, sorbenty natož vyprošťování. Jo a 150ka byla stažená na stanici HZS. V praxi to vypadalo tak že na každou stodolu, les, prostě na každý větší požár se zavolali všechny (3) jednotky s CAS a když to bylo málo ještě Tatra z CPS a další sousedi. Dnes je počet jednotek stejný jenom kromě 2 JPO V mají všichni CAS některé jednotky i dvě. V součtu to je 2xCAS 24 Liaz, 2xCAS 32 T 148, 5xCAS 24 Š 706. Všichni už mají standardní výbavu, minimálně 4 kusy DT a JPO II i vyprošťování. A počet událostí je zhruba stejný. Takže počet výjezdů na jednotku je prostě nižší a s tím operační ani nikdo jiný od HZS nic neudělá. A to i přesto že se teď pod KOPISEM posílá daleko častěji hned celý I. stupeň najednou. Takže výsledný stav je ten, že většina lidí nadává ostatně následky nečinnosti jednotky už tady byly zmíněny. Tím samozřejmě nechci obhajovat chybu operačního nebo tvůrce PPL, kdy kolem zbrojnice JPO III kterou nikdo nezvedl projíždí na majáky sousední JPO III. Ale obecně si myslím, že ten problém je daleko hlubší.
-
Petr Haska
Příspěvek
od Petr Haska » 12.03.2010 09:51
[Petr - 12.03.2010 09:35] Taky celkem dobrý důvod, proč se vyjíždí méně častěji. Prostě jsou jednotky vybavenější a vystačí si v menším počtu u ohňů, které hoří staletí stejně.
Z KOPIS jsme měli taky strach, ale vloni jsme měli 50 výjezdů, letos tuším 11 (máme 10 týden) takže se pohybujeme od roku 2000 pořád na30 - 60 výjezdech za rok. Dá se říct žádná velká změna.
-
Míra D.C.F.D
Příspěvek
od Míra D.C.F.D » 12.03.2010 12:05
Myslel jsem si, že prach sedá v posledních letech jen na techniku JPO V, ale je vidět, že je to všude stejné a je jedno jestli se jedná o JPO II, III nebo V.
I když jsme JPO V tak mám taky podobný příklad, kdy se jednoho odpoledne na podzim loňského roku nacházelo několik členů naší jednotky v hasičárně v posilovně, když tu najednou projíždí obcí dvě Casky HZS a JPO III na sirénu a majáky obcí sem a tam. Když asi po 5 minutách bloudění konečně nacházejí místo události, zatím co naši kluci udiveně vše sledují od hasičárny a ani náznak toho, že by si na nás taky někdo vzpoměl.
Jak tadu už někdo psal, tak se také nedivím, že je potom těžké udržet lidi v jednotce a tlačit je na všemožná školení.
Vždy nám na školení mazali med kolem pusy, že místní jednotka je znalá místních poměrů a proto se zvedá k události aby nedocházelo přesně k takovým problémům jako bloudění a hledání místa události.
-
medved ledni
Příspěvek
od medved ledni » 12.03.2010 12:24
Nic ve zlém. Také mám několik podobných negativních zkušeností s povoláváním jednotek. Nicméně jsem již v jiné diskusi psal že je tady v této republice "přehasičováno". Chyba není v operačních, chyba je v celém systému. Stále nechápu povinnost držet jednotku, (nebo si zaplatit pomoc od jiné jednotky). Vše je strašně nákladné, všichni si dle mého názoru kupují zbytečné vybavení, které nikdy nepoužijou. Záchranka také není v každé obci a že mají o hodně víc výjezdů než hasiči. A u téměř u každého jejich výjezdu jde minimálně o zdraví, mnohdy o život. Chápu že tatko řídká síť ZZS by pro hasiče byla vražedná, na druhou stranu tvrdím že je zbytečně moc nás dobráků. Řešení je v změně celé koncepce. Počínaje suchými hasiči, mokrými u HZS a nás dobráky.
-
Martin
Příspěvek
od Martin » 12.03.2010 13:28
Je to všude stejný, zkušenosti stejný, hoří sklad slámy, sjížděj se JPO II a III z okolí, maj to i 15 km a my nic a když velitel volal na operák jestli máme jet taky, tak řekli že nic nebude, až po čtyřech hodinách jsme to jeli hlídat a tu samou zkušenost má sousední sbor, prostě u nás jsou JPO V tak akorát na hlídání. Na operáku maj pořád strach aby tam nebylo moc techniky kvůli penězům, ale co je to za šetření když některý jedou největší dálku a místní seděj u kafe
-
J. Odrazil
Příspěvek
od J. Odrazil » 12.03.2010 13:41
[medved ledni - 12.03.2010 12:24] je to zajímavý názor, ale dle mého, srovnávat záchranku s hasiči je trošku scetné. Už jen proto, že v sanitním voze je třeba osádka o dvou a třech lidech a ti pacienta převezou do zdrav. zařízení, kde je personálu více - to je více osob, které se o pacienta postarají. Kdežto hasiči musí těch osob (personálu) dopravit na místo zásahu. Takže je jich potřeba nepoměrně víc než sanitek. A když už jste psal, že je to "...strašně nákladné.." tak proč to nevyužít, když už je to (myšleno vybavení) pořízeno.
Já jsem přesvědčen, že je to jen o lidech. proč to někde funguje a někde ne? Jistě systém není nejlepší, ale pokud se k obsluze tohoto systému dostanou lidé, kterým někdo vtlouká do hlavy myšlenky, že se bez dobrovolných hasičů obejdou, nebo že jim dobrovolní hasiči berou práci, proto se musí snižovat stavy, a tito lidé tomu bezmezně uvěří, tak to je potom to, proč to nefunguje.
Omlouvám se, možná jsem to napsal trochu nesrozumitelně.
J. Odrazil
-
FiRan
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od FiRan » 12.03.2010 14:16
[Kopec - 12.03.2010 07:18] S tím diskutujícím členem to máš ještě v pohodě, od nás tady jeden oprávněně rýpnul do JSDH a taky už pod danou přezdívkou nevystupuje...
Co shoří, neshnije.
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Alig
Příspěvek
od Alig » 12.03.2010 14:38
[Petr Měrka - 11.03.2010 23:48] Pro info, z UH tam jel Ford Tramsit a vezl náhradní láhve k DT
-
Petr Měrka
Příspěvek
od Petr Měrka » 12.03.2010 14:46
[Alig - 12.03.2010 14:38] To je možná pravda,informace o tom nikde nebyly,ale faktem je to že nebyly povolány dvě jednotky z druhého stupně PPP.No co potom ten to plán je?
-
Lumír Hrabovský
Příspěvek
od Lumír Hrabovský » 12.03.2010 15:13
[Petr Měrka - 12.03.2010 14:46] Co když chtěli nechat zálohu? Byly tam jednotky z celého okolí a možná jste byli poslední profesionální jednotka k dispozici.
-
Alig
Příspěvek
od Alig » 12.03.2010 15:19
[Petr Měrka - 12.03.2010 14:46] A kde je napsané, že při vyhlášení II. st. musí jet na místo všechny jednotky z ii. st PPP?
-
zbynda.fireman
Příspěvek
od zbynda.fireman » 12.03.2010 15:29
[Jan Švestka - 11.03.2010 07:38]
I tak se to dá řešit lišácky ale měla by být snaha HZS udržet akceschopné jednotky PO a tím že budou sedět tak moc zkušeností nezískájí a pak když místně příslušné HZS nestíhá nebo je na jiné události vznikají zmatky a zbytečné problémy u zásahu. Vůbec sem nechci tahat ještě známosti v rámci operačních středisek a jednotek PO. Je to prostě obrovská škoda a dneska zadarmo je jen málo lidí co by chtěli pomoci bližšímu, tak to moc nechápu proč a jak se to dostalo , tímto jednáním do extrému, myslím že na nás JSDH navalí bývalou ochranu obyvatelstva - CO a tím nás zaměstnají, ale to nikoho nebude bavit a každý se jim na to ..........
-
zbynda.fireman
Příspěvek
od zbynda.fireman » 12.03.2010 15:46
Naše dobrovolná jednotka ve středočeském kraji má i po ukončení OPISu v místně příslušném HZS kraje, tedy po převedení operačního na KOPIS HZS od roku 2000 přibližně stejně výjezdů, je jasné že dříve bylo více událostí typu požár, dnes už těžce převažují technické pomoci. Technika se pomalu, řekl bych hodně pomalu vyměňuje a to zřizovateli a převody od HZS, ale oproti jiným krajům je to stále minimum, jsme největší kraj s největším počtem JSDH obcí či měst. Tohle ukočírovat na plánovaném jednom pracovišti KOPIS kraje je až nad lidské síly. Nikdy se to asi již nevrátí a pokud se na operačním bude sloužit 12 hodinových směnách, tak se snad zlepší činnost i naše vysílání na mimořádné události. Všechno se uvidí, ale je to škoda když jednotky PO dobrovolné co by rádi vyjížděli i zřizovatelé - obce a města jsou nákloněni této činnosti ale bohužel to vázne někde jinde....Snad se karty obrátí
-
ruská vlaštovka
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od ruská vlaštovka » 12.03.2010 15:51
Jen bych dodal z vlastní zkušenosti, že ti rozumní profíci (a zejména ti, co jsou sami v nějaké JSDHO) to vidí stejně a jsou z celého toho "systému" obdobně znechuceni, ale nadělají zrovna takové kulové, jako my tady
.
Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán!
-
Josef Gabrhelík
Příspěvek
od Josef Gabrhelík » 12.03.2010 15:52
[Alig - 12.03.2010 15:19] no já si myslím že na to PPP slouží, aby operační věděl jaké jednotky poslat. A když je vyhlášen II stupeň tak vyšle jednotky, které jsou ve II stupni. Určitě by se v tom nerýpal a nepřemýšlel koho pošle a koho ne. Nejdíve se tu řešilo že opis nezedne ani místní jenotku (v jakém koliv zařazení). Můj názor je že je to jenom na operačním důstojníkovi koho zvedne a koho ne. Nám se stalo že u nás hořel komín na RD a proletěli nám hasiči z Otrokovic ( profi ) pod oknama. Shodou okolností dojeli kluci na zbrojnicu tak sme zavolali na OPIS a ptali sme se co se děje . Operační důstojník mě sklidem zdělil že jenom hoří komín. Tak sem se ho slušně zeptal jestli se už nezvedá místní jednotka ani k požáru, že si otom promluvím na školení velitelů. Bylo mě řeščeno ať tedy zůstaneme na základně. Asi po 5 minutách sem volal znovu, vzal mi to někdo jiný a dostal sem zpuca jakto že sme ještě nevyjeli. Taky příhoda co říkáte. Více hlav více názorů. Musím ještě říci teda že od té doby je klid a když se u nás něco děje tak nás zvednou. Možná stačí taky říct že se slušně zeptáte na patřičných místech
-
medved ledni
Příspěvek
od medved ledni » 12.03.2010 16:10
[J. Odrazil - 12.03.2010 13:41] Myslím že si v této problematice rozumíme, ale neumíme to přesně napsat. Já vím že je potřeba na místo zásahu potřeba dopravit větší počet techniky a lidí o proti záchrance. Na druhou stranu tvrdím že tento stav kdy každý obecní úřad musí zřídit jednotku (nebo si udělat smlouvu s jinou jednotkou) naprostým vyhazováním penez. Vezmuli situaci v okolí, jsem ze StK, a vidím jak některé jednotky nesmyslně nakupují vybavení, aby ho měli s tím že ho možná jednou použijou, nebo nejdřív to koupíme a pak budem řešit co stím dál, je velmi špatné a divím se že to nikomu nevadí. V jiné diskusi jsem psal že s JPO V je počítáno jako náhrada za zrušenou CO. Pak by podle toho měli být tyto jednotky školeni a ne jim stále nalhvát něco jiného. Je dáno že mají mít PMS a určitý počet hadic, nic víc. Proč krajské úřady schvalují dotace na nákup toho či onoho, když sed to stejně nepoužije. Je mi však jasné že jejich píle a snaha něco umět jde do kytek když jim hoří v obci a nikdo je nezvedne. Třeba mne někdo napadne že nevím o čem mluvím, ale opak je pravdou. Taky se nám několikrát stalo že byla MU u nás v obci a nikdo nás nepovolal. To že jsou kluci z jednotky nasr... že jejich práce je k ničemu, je špatné, ale ty nepříjemné narážky od některých přihlouplých občanů a nemluvím jak si mám obhájit penize na obci když mi při první možné příležitosti omlátí o ústa, "hořelo a vy jste nevyjeli" je hrozný. Pro úplnost jsme JPO II. Chyba je prostě v celém systému. Od začátku do konce a pokud se neprovede změna, lepší to nebude. Administrativních pracovníků je moc, nás dobráků taky. Je potřeba rozumě zjistit položení a vytíženost stanic HZS, stanovit rozumné riziko územních samospráv a dle toho provést rozložení jednotek SDH. Samozřejmě bez politických a jiných (já na bráchu, brácha na mne) Jenže to je v tomto rozjetém vlaku nereálné a tak vše pojede samospádem než se stane nějaký velký průšvih.
Tohle je spíš na osobní diskusi než tady psát nějaké myšlenky.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“