Jak se práší na techniku
Ze života jednotky i sdružení...
Jak se práší na techniku
Příspěvek od Návštěvník » 10.03.2010 16:52
Jak začnu. No, dejme tomu, na jistém území funguje asi 28 JPO kategorie III a V. Jednoho krásného dne (teda ne zas tak krásného, nad ČR se přehanala vychřice) byly jednotky požádány operačním střediskem, zda by mohly držet od 18 hod večer do 7 rána pohotovost na svých zbrojnicích, jelikož se předpokládalo velké množsví zásahů. Ano, byli jsme na zbrojnici, spali jsme tam, ale výjezd žádný. Druhého dne jsem se ze záznamu radioprovozu dozvěděl, že jednotka HZS ČR zasahovala asi v 6 hod. ráno, zhruba 400m od zbrojnice na požáru velkoobjemového kontejneru a dokonce si po několika minutách povolali ještě posilu v podobě Tatry 815. Naše jednatka, kat. JPOIII, NEbyla vyslána z pohotovosti, i když byla jen 400m od případu a vyjela by tedy velmi rychle, řekněme do 3 minut. Proč? Nevím. Jdeme dále. Je krásné sobotní dopoledne, půl 9 ráno. 2 stanice HZS vyjíždějí na požár bytu. Místní jednotka NEBYLA povolána! Při telefonickém dotazu, proč nebyla povolána, tak prý VZ nechtěl posilové jednotky, ale prý, pokud někde bude spadlý strom nebo něco podobného, tak si samozřejmě, na JPO III, velice rádi vzpomenou........Jak krásně to u nás funguje......
-
Příspěvek od To Máš Marný » 10.03.2010 17:28
Tak pokud je to tak,jak pises,tak je to k placi...Nehoraznej bordel!!!
- Oves
-
Příspěvek od antonín » 10.03.2010 20:25
Ahoj,bohužel je to všude stejné, i v tom slavném a všemi opěvovaném MSK to není od nic lepší.Pár příkladů:Vyhlášen poplach naší JPO II požár, nízké budovy I. stupeň (v sousední obci cca. 4 km.) dle PPP jsme určeni jako 2 jednotka.Při výjezdu ( výjezd ve 3. minutě) ze stanice jsem okamžitě odvolání, síly a prostředky prý stačí.Místní JPO V nevlastní Cas.Když se smutně vracím domů hle, na křižovatce se objeví 1. vůz z nejbližši stanice HZS (cca 13km). Nechápavě kroutím hlavou, tam kde jsme vždy byli vysílání se dnes ani nevyjíždí.Příklad 2: požár, nízké budovy I. stupeň (dle PPP naše jednotka jako 3, vzdálenost od naší stanice cca. 10km.) Výjezd do 5 min. vše bez problémů, na místě již vše zvládá mistní JPO 3 s CAS a DA. Na místě se posléze objeví další JPO II s cistrenou a HZS s 2 cisternami.Jsem odesláni zpět.Tím sem chtěl jen říct, že vždy záleží na tom jak jak daný případ vyhodnotí Operační důstojník.V současné době se ozývájí hlasy našich zastupitelů města,( vesměs všichni podnikatelé), proč místní JPO do které se před časem nalilo velké množství financí na novou CAS a na systém držení hotovostí, nikde nejezdí.Proč nikde nevyjíždíme když jsme prý stále připraveni.Tyto hlasy raději už nekomentuji.Jen chci říct že dnešní systém PO v ČR je značné chaotický až zaostalý.To je můj osobní názor.
-
Příspěvek od Josef Kořán » 10.03.2010 20:26
Zdravím, tady u nás je to běžné, Jsme JPO III a stejně nás operační nezvedne když je nějaká událost v místě nebo v okolí.
JSDH se tady asi zavolá až fíci budou ve srabu když jim bude u zásahu docházet voda. Nic s tím bohužel nenaděláme.
JSDH se tady asi zavolá až fíci budou ve srabu když jim bude u zásahu docházet voda. Nic s tím bohužel nenaděláme.
-
Příspěvek od » 10.03.2010 21:21
Od té doby, co byly "150ky " sebrány místně příslušným stanicím HZS a zcentralizovány na pouhých několik operačních středisek, je povolávání dobrovolných JPO k výjezdům velmi špatné. Když jsem ještě sloužil na stanici HZS a dělal spojaře, vždy jsem "zvednul" ty dobrovolné JPO, které byly buď domácí, nebo z okolí, nebo ty nejspolehlivější. Prostě aby to bylo ku prospěchu věci. Jako spojař na stanici jsem měl přehled o našem regionu, ve kterém byla naše působnost. Tento přehled a místní znalost bohužel zcentralizovaným OPISům chybí. Prostě můj názor je, že centralizace 150ky "hasičské věci" neprospěla! Ba přímo naopak. Tu zkušenost s nepovoláním dobrovolnýých jednotek mám taky. Pokud se nad tím někdo z povolaných nezamyslí a nezjedná nápravu, tak na dobrovolné hasiče zbyde asi jen pořádání okrskových soutěží, pořádání plesů a pomocné (i když potřebné) práce pro obce v nichž působí...
-
-
-
-
Příspěvek od Jan Švestka » 11.03.2010 07:38
Situace velmi známá, bohužel plačícím padají slzy na neúrodnou půdu. Jednou vrchnost takto rozhodla a dokud nerozhodou jinak prostě to tak bude. Z vlastní zkušenosti mohu tvrdit a stojím si za tím, že samotní operáci za toto nemohou, ba právě naopak oni by v mnoha případech chtěli, ale nemohou, neboť jsou svázáni jak poplachovým plánem, tak soustou IAŘů SIAŘů. Co se týká nápadu, aby tam seděli lidé z okresů, no dyť tam mnozí sedí, ale pomalu ubývají a jiní nepřichází. Von se tam taky nikdo nehrne. Nechci pochlebovat, jsme rovněž jednotka, která zřízením KOPISU přišla o mnoho výjezdů, ale chyba je někde jinde. Ale pokud si ti nahoře neuvědomí, že dobráci občas taky musí vymést pavučiny z výfuku tak se nic nezmění. Tady nejde o čárky, náročnost zásahu jako takového, ale o to, že když jednotka , která roky budovala svoji pozici najednou upadne do výjezdového spánku, tak už jí jen težko někdo bude budit. O toku finančních prostředků nemluvě. Pakliže bude někdo chtít reagovat, přičemž bude sedět mimo mísu, prosím napiště mi a zcela konkrétně sdělím podrobnosti jak to chodí jak u operáků HZS tak například provázanost s dalšími složkami IZS . PS : Nechápu, když víte, že na území vašeho zřizovatele se něco děje, že nevyjedete. Neboť vždy vám tuto událost může oznámit občan a přece se nemusíte doprošovat jestli můžete vyjet, zprodlení je zprodlení a i ve zprávě o zásahu je kolonka, zde místní jednotka vyjela a když ne proč.
-
Příspěvek od hasman » 11.03.2010 09:40
[Jan Švestka - 11.03.2010 07:38] Já neříkám že to mají lehké ale ty píšeš ". Z vlastní zkušenosti mohu tvrdit a stojím si za tím, že samotní operáci za toto nemohou, ba právě naopak oni by v mnoha případech chtěli, ale nemohou, neboť jsou svázáni jak poplachovým plánem, tak soustou IAŘů SIAŘů. " tak proč tedy nechá místní jednotku na základně a nechá tam jet stejnou jednotku z druhé obce . Když dodržují PPP tak je jasné že když je blbě zpracovaný tak zato nemohou ale nenechat vyjet místní jednotku to je podle mě jejich chyba.
-
Příspěvek od Kopec » 11.03.2010 10:34
[Jan Švestka - 11.03.2010 07:38] Máš pravdu, už jsme takhle 2 x vyjeli a nikdo nám hlavu neutrhl. Vždy nahlásíme, že vyjíždíme na žádost starosty. Nemělo by se to, ale jak pak chceš obhajovat peníze pro jednotku, do které obec dává nemalé finanční prostředky. Občanů (organizacím jež jsou závislé na rozpočtu) těžko vysvětlíš, že tě nepovolali. A když je pak obec plná blikajících hasičských vozidel, občan se ptá a kde jsou naši ?
Uvedu příklad: sobota 30.2. 2010 kolem půl desáté večer. Jsme na zbrojnici provádíme přestavbu vozu. Slyším houkat CAS T-815 SDH sousedního města Miroslavi, říkám si kam asi jedou. Jsou zařazeni do III a občas přes nás projíždějí. Půjdu je pozdravit, rozsvítím halogen a čekám před zbrojnicí. CASka zpomaluje a velitel se mě ptá na číslo popisné v naší obci a zdali už naši jeli. Nejeli, protože nic neví. Nečekal jsem a mačkám sirenu. Do pěti minut je hasička plná lidí a jedem. Na místo zásahu je to cca 1 km a jsme poslední. Co dodat…
Další výjezd na žádost starosty: 7. 12. 2009 volá místo starosta obce. Na náměstí je dopravní nehoda osobní a nákladní auto, přijeď a budeme řídit dopravu, než přijede HZS. Než zavolal mě, volal na 112 jaká je situace a že jedeme na místo. Od hasičky byla nehoda cca 500m, všichni byli mimo vozidla, z aut nic neteklo. Ale byla zablokovaná celkem frekventovaná křižovatka. Převlékli jsme se a s naší Avii odjeli na náměstí řídit dopravu. Po cca 12 a 15 minutách přijeli kluci z HZS Mor. Krumlov (14km) s CAS - MAN. V zápětí však k našemu překvapení také kluci z HZS Znojmo (24 km) s RZAčkem, následováni CAS – MAN. Asi je to jejich vnitřní směrnice, že jich musí být tolik.
Jinak naše obec je podle PPP JMK zařazena do kategorie II-B, kde je garantováno občanu, že první jednotka je do 10minut od nahlášení na místě a další dvě do 15min.. Kromě nás to ovšem málokdo stihne. Nás nevolají a třeba je to jenom formalita…
Uvedu příklad: sobota 30.2. 2010 kolem půl desáté večer. Jsme na zbrojnici provádíme přestavbu vozu. Slyším houkat CAS T-815 SDH sousedního města Miroslavi, říkám si kam asi jedou. Jsou zařazeni do III a občas přes nás projíždějí. Půjdu je pozdravit, rozsvítím halogen a čekám před zbrojnicí. CASka zpomaluje a velitel se mě ptá na číslo popisné v naší obci a zdali už naši jeli. Nejeli, protože nic neví. Nečekal jsem a mačkám sirenu. Do pěti minut je hasička plná lidí a jedem. Na místo zásahu je to cca 1 km a jsme poslední. Co dodat…
Další výjezd na žádost starosty: 7. 12. 2009 volá místo starosta obce. Na náměstí je dopravní nehoda osobní a nákladní auto, přijeď a budeme řídit dopravu, než přijede HZS. Než zavolal mě, volal na 112 jaká je situace a že jedeme na místo. Od hasičky byla nehoda cca 500m, všichni byli mimo vozidla, z aut nic neteklo. Ale byla zablokovaná celkem frekventovaná křižovatka. Převlékli jsme se a s naší Avii odjeli na náměstí řídit dopravu. Po cca 12 a 15 minutách přijeli kluci z HZS Mor. Krumlov (14km) s CAS - MAN. V zápětí však k našemu překvapení také kluci z HZS Znojmo (24 km) s RZAčkem, následováni CAS – MAN. Asi je to jejich vnitřní směrnice, že jich musí být tolik.
Jinak naše obec je podle PPP JMK zařazena do kategorie II-B, kde je garantováno občanu, že první jednotka je do 10minut od nahlášení na místě a další dvě do 15min.. Kromě nás to ovšem málokdo stihne. Nás nevolají a třeba je to jenom formalita…
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz