nová CAS na Rokycansku
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:26
Proč by nemohla být jen velká CAS + dobře vybavené DA? Osobně tu CAS 1+5 nevidím jako nutnost... Radši si přivezu vybavení třeba DA Avia a budu mít ještě velkou CASku, než aby mi pak ujela malá CASka i s vybavením na kyvadlovku...
Navíc vůbec neznáš okolnosti okolo ZOOparku (mám ho pár kilometrů od baráku), zdroj vody (rybník) je vzdálen cca půl kilometru, je blbost to tahat hadicemi, je to přes silnici a neukáznění řidiči by zničili hadice. navíc hadicové auto je jednoúčelové a u JSDH je stokrát užitečnější CASka...
-
Až budou prachy na dodržování vyhlášek, dám Ti včas vědět ((( Upřímně řečeno, budem oba starý kmeti, pokud se toho dožijem.
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:26
Mnohdy na to prachy jsou, jen se kasle na predpisy. Prikladem muze byt skoro kazda obec, ktera koupila CAS 32 misto toho, aby koupila zakladni CAS, kterou nema.
Na druhou stranu znavam, ze HZS s tim, ze JSDH budou takto vybavene neumi pracovat.
-
Příspěvek od mirda » 12.05.2008 15:26
jako já jenom poukazuju na to co se děje,tohle je jenom jedna z mnoha jednotek která se zbytečně vybavuje,okres má 2stanice HZS,2xJPO II a 16xJPO III což je myslím na nejmenší okres v republice dost,né?Ted tu dochází k tomu že JPO V jezdí častěji než JPO II a III,čert to vem,ale na co se teda ty jednotky školí a vybavují moderní technikou když místo nich jezdí pětky které nejsou vyškolené,nemají co na sebe a jsou rády že se sejdou?Nezlob se na mě ale je to o průser!Nehledě na to že 5km od této jednotky jsou dvě nové CAS (JPO II Radnice,JPO III Břasy)které stojí a budou stát v garáži...
-
Příspěvek od hoblina » 12.05.2008 15:26
Tohle ti leží v žaludku? Že jezdí taky, a že se třeba na někoho z vás nedostane? Myslím že je to věc místně příslušného OPIS (KOPIS) koho si k události povolá. A co se týče pořízení techniky, je to otázka jejich potřeby a toho kdo to zaplatil. Pokud to funguje jak má nikoho to neohrozí (firma VESTA je určitě zkušená a ví co a jak) nevidím v tom problém. Nkdo z nás jim na to peníze nedal, auto nesehnal a ani není v pozici ve které by mohl říct tohle ano, tohle ne. Co se týče OOP či školení, nemůžu soudit, neznám. Ale s novým autem se třeba budou snažit.
-
v tom případě nechápu o čem je celá tahle diskuse. Bohužel JPO V, které teoreticky nesplňují podmínky akceschopnosti (technika, školení, OOP, ...)je strašně velké množství. Vlastně ne jen JPO V, tím pádem se ale asi překope celé plošné pokrytí protože bude vyjíždět jen pár jednotek, kde je uvědomělé vedení. S tím nikdo z nás nic neudělá (teda vlastně může ovlivnit, pokud je starosta obce či velitel jednotky:). Vše se totiž váže na dvě základní věci, peníze a zájem o věc. Bez obou dohromady to dost dobře nejde.
-
-
Tohle nejsem kompetentní soudit, neznám místní podmínky, výchozí stav ani co se změnilo. Ale zpět k autu, mě se docela líbí že se do toho kluci pustily, protože starší vojenské auto, nechat si ho přestavět. To stojí spoustu práce a nervů, není to nic jednoduchyho. Jestli takhle budou přistupovat i k dalším věcem, pak nemám obavu, to si pak zaslouží držet palce a podporu. Ještě co se týče práce KOPIS, nejsem si jistý, jestlí si může dovolit "dělat co chce" každá práce má svá základní pravidla i práce na KOPIS.
-
Nemáš vůbec pravdu, z legislativy nevyplývá, že KOPIS/OPIS nemůže povolat JPO V mimo území zřizovatele. Jednotka je sice předurčena pro zásah na jeho území, ale i tak může být na základě rozhodnutí operačního důstojníka poslána mimo katastr. To jako myslíš, že OPIS pošle jednotku na požár v katastru obce, když ta dojede na místo, zjístí, že hoří nejen v jejich, ale i v sousedním katastru, tak si uhasí to svoje a dál se na to vykašlou a bude to v pořádku??? Tohle se ani nepokoušej vypustit z pusy.
-
Mimochodem Němčovice dostanou letos ještě jedno auto převodem od armády a bude to taky velmi zajímavý kousek...
-
Příspěvek od Václav Kladenský » 12.05.2008 15:26
Ale jak "co se dá dělat" ?!?
Musíme vrtat do tohohle? Proč by Ti to mělo vadit? Když se sejdou, tak ať jedou třeba do souseního katastru, proboha.. Když Tě tak poslouchám (resp. čtu), tak jsem občas rád, že na GŘ HZS jsou takoví lidé, jací tam jsou, protože představit si tam Tebe a Tobě podobné, to by mě kleplo...
-
Až se přestanou JPO V povolávat i mimo katastr, bude to
1. Jejich konec
2. Konec hasičiny v Čechách - odhadem 70% všech jednotek jsou JPO V...
Mimohcodem technika hasičů nemusí sloužit jen pro hašení, ale třeba pro zásobování vodou, vybavuji si, že Město Albrechtice argumentovalo při pořízení CAPL (15000 l) a CL (12000 l) i zásobování vodojemů vodou a jsou další práce - mytí silnic v obci, proplachy kanalizace, kropení zeleně v létě atd., toto všechno hasiči velmi často pro svého zřizovatele dělají a je to dobře - jsou vidět a obec jim přilepší...
-
Příspěvek od Václav Kladenský » 12.05.2008 15:26
Je vůbec možné, aby se JSDH zbytěčně vybavovala? Jasně, kdyby si chtěli kupovat např. já nevím KHA, nebo třeba dekontaminační vozidlo, tak neřeknu, ale tohle mi tedy jako ZBYTEČNÉ nepřipadá..
Tak jim to proboha přej.. Dobře, třeba teď nejsou přesně podle těch vašich předpisů, ale o to víc se možná budou snažit, když ten největší nedostatek překonali.. Třeba se budou snažit a potřebné vybavení si seženou..
A že budou sousední auta někde zbytečně stát v garážích? Do toho bych se ne....sáčkoval, to není zdaleka naše starost....
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:26
Chceš teda říct, že jednotky v kategorii JPO IV - VI nemohou zasahovat mimo území svého zřizovatele?! Jestli ano, jsi u mě vůl, promiň. Stejně jako podnikový i obecní poskytují na vyžádání VZ či KOPIS speciální zásahovou techniku, tedy cisterny, prostředky CHTS, síly, a já nevím jaké jiné prostředky požární ochrany. Pokud by podle tebe nesměla vyjet JPO V mimo svou obec, tak dobrovolná hasičina padne, stejně jako v některých městech by se bez JPO IV a VI neobešly! Plácáš už většinou takový hovadiny, že to nemá ani hlavu, ani patu!
-
Příspěvek od mirda » 12.05.2008 15:26
líbí se mi jak tady ostatní cepuješ a sám nevíš o čem mluvíš
1-přestavby vozidel i s plastovou nádrží jsou,právě na 11-13 kubíků,viz SDH Vrchotovy Janovice CAS Tatra 148 11000l
2-ty musíš být strojník jako stehno,doufám že ho neděláš a pokud jo tak odevzdej řidičák!Nevím jestli jsi viděl někdy něco jako je Řád strojní služby!!!Jestli ne tak si ho tady najdi
http://hzspdnt.wbs.cz/SIAR_06-09_Rad_stroj_sluzby.pdf
doporučuji stránku 26 Prevence dopravní nehodovosti tam se píše tohle:
5.Se zásahovým požárním automobilem, který je opatřen nádrží na vodu k hašení,se smí jet pouze s plnou nebo prázdnou nádrží. S nedoplněnou nádrží smí jet pouze ve výjimečných případech a se zvýšenou opatrností
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky