Příspěvek
od » 12.05.2008 15:20
RE: mega fire
Mel jsem moznost minimalne rok sledovat obe auta, ale tu T 148 je dnes opravdu tezke sehnat a sehnat ji za rozumnou cenu je prakticky nemozne. Navic Tatry maji mnohdy problem s prorezivelou nadrzi a dalsimi dily nastavby, nadrz na penidlo je poskozena agresivnim penidlem, ale pri trosce prace, oprave podvozku, oprave nastavbe a pripadne dodelani uloznych prostor je to docela dobre auto, ale nove neni. Kulaky na hrdlech jsou take velmi prijemnou konstrukcni zalezitosti, ale museji byt v poradku. Tatra ma jednu podstatnou vyhodu, je mozne z ni velice snadno udelat nove auto a to i ze staricke T138, pokud ma alespon trosku rozumnou nastavbu (podrobnosti na emailu). To u Rtaku nejde tak snadno a jedinou moznosti je nakladna generalni oprava.
RTak se da sehnat celkem snadno a je to nejcastejsi technika, ktere se JPO II a JPO III zbavuji pri nakupu noveho auta. Dokonce bych rekl, ze je to jedine auto, kde nabidka prevysuje poptavku, nasledkem toho je jeho cena velmi nizka. I starsi kousky maji mnohdy funkcni primesovac na penidlo a dost casto take penidlovou nadrz. Pokud ji nemaji, tak maji nejakou nadobu na nastavbe a nejakou hadicku z primesovace k te nadobe.
Auto neni male, ale neni problem s nim projet vsude, kde je potreba. Tatra je dost dlouha a chce to trosku odhad. Pokud ma ale ridic dobry odhad a nema problem se "vlezt" kam potrebuje, Tatra ho odmeni vybornymi jizdnimi vlastnostmi a jednoduchym ovladanim (pokud nehodla pouzivat uzavery). Navic Tatra celkem odpousti chyby, napr. pokud pri odjezdu od pozaru zapomenete vypustit uplne nadrz, nic se nedeje. Pokud na to zapomenete u RTaka, mate velke problemy. K tomu se jete u RTaka pridavaji problemy s nedostatkem vzduchu v narocnejsim terenu (kopce a zatacky jsou jen pro zkusene ridice). To muze byt nekdy hodne nebezpecne. Naopak tatra ma zase problemy s rucni brzdou, zaberzdit ji v kopci neni jednoduche.
Shrnuto: Tatra je sice jednodussi na ovladani, ale je dlouha a chce to dobry odhad. Odpousti chyby, pokud teda do neceho nenajedete (pokud se vam nekomu podari prevratit tatru na strechu, dejte mi vedet). Tohle vse toto auto predurcuje na narocnejsi zasahy a mnozstvi vody je vynikajici na dopravu vody pri vetsich pozarech. JPO V ale zasahuje podle predpisu (treba 226/2005 sb.) pouze v katastru svoji obce. Z toho jasne plyne, ze pokud u vas neexistuje nejaka zvlastnost ktera by opodstatnovala nakup takto kapacitni CASky, je lepis se zamerit na to na co budete vyjizdet nejcasteji, tzn. technicke pomoci a mensi pozary (vetsinou jen I. stupen pozarniho poplachu). Pokud to k vam JPO I (tedy HZS) ma dal, je mozne ze u pozaru budete asi byvat prvni. Ale zacatek zasahu je ve znameni vyhledavani a mapovani mista zasahu (pruzkum), pripadne budete delat takove ukony, abyste umoznili dalsi ucinny zasah (odstranovani prekazek, stromu, zamku, vyhledavani osob v horicim objektu, tahani hadic atd.). Protoze jste jen JPO V, poplachovy plan pocita s dalsimi jednotkami a je velmi pravdepodobne, ze prijedou drive, nez vubec pustite vodu (lafeta se bezne rozumnych jednotek nepouzva). Myslim si, ze je vhodne se zamyslet nad tim, jestli neni lepsi z usetrenych penez za CASku kterou nevyuzijete koupit nejake dalsi vybaveni, treba motorovou pilu, elektrocentralu nebo dychaci techniku.
Omlouvam se za pripadne chyby, uz na to nevidim, jdu spat.