Příspěvek
od CHTS » 30.07.2010 09:12
Vážení kolegové hasiči (dobrovolní i profesionální), obvykle se do takovýchto debat nezapojuju, protože podle mého názoru je na 1 jeden dobrý komentář 10 naprosto zcestných, ale dnes jsem nevydržel.. Jen pro rejpali se trošku představím, u SDH víc jak 10 let, střední škola v oboru PO, vysoká škola v oboru PO, 5 let u HZS postupně ve funkcích hasič, hasič technik CHTS a v současné době krajské ředitelství v řídící funkci.. Práci hasiče mám velmi rád a zcela mě naplńuje a doufám, že v této organizaci ještě nějakou dobu vydržím.. HZS a ostatní složky MV ČR se v současné době potácejí v nejistotě co bude dál... Jedná se o finance, jak jinak.. Okleš´tování rozpočtů na provoz není jen otázkou letošního roku, ale už i let minulých. Oklešťování mezd je též otázkou dlouhodobou pokud si důkladně prostudujete služební zákon a jak se dle něj mají vyvíjet mzdy.. Ke zmrazení mezd již u HZS došlo, snižování je samozřejmě problém, který se dotkne opravdu každého.. Ač mám svojí práci rád, také musím platit složenky a hypotéku.. K hasičům jsem nastoupil s tím, že renty a lázní se nedočkám a tento názor zastávám i dále.. Co se týče rent, převedu vám to do jednoduchého modelu.. V 18-ti nastoupím k armádě na funkci obsluha minometu, tuto funkci budu zastávat 30 let a pak sám zjistím nebo mi to řekne zaměstnavatel. že už jsem k ničemu a nepoužitelnej k této činnosti, musím tedy odejít z této funkce, ale co já sakra budu dělat, když umím jen nabíjet dělo... Tento systém se dá jednoduše převést i k HZS nebo policii, vývoj těchto složek je velmi úzce zaměřený, vyžaduje úzké specializace, vysoké nároky na zdravotní způsobilost a profesní způsobilost a po ukončení služebního poměru jsou tito lidé v jiné praxi k ničemu nebo jen velmi těžko uplatnitelní narozdíl od jiných profesí, netvrdím, že všech!!! Renta je tedy v tomto ohledu odměnou za vykonanou činnost a kompenzuje uplatnitelnost v dalším životě, bylo by velice smutné, kdyby vyšetřovatel PČR, který za svojí profesní praxi zadržel x pachatelů nasilných trestných činnů, vražd atd. musel nakonec stát v obchoďáku jako ochranka, protože on vlastně nic jiného neumí.. pokud někomu z vás leží v žaludku počty příslušníků na krajských ředitelstvích, podívejte se opravdu kolik je příslušníků, kteří se věnují činnostem JPO, IZS, civilní ochrany, prevenci dojdete k zajímavému číslu, většinu nám "sežerou ekonomové", což je ovšem způsobeno naprosto byrokratickým postupem státu v ekonomických záležitostech a ńe tedy hasiči.. Dále bych rád upozornil, že kdybych neměl k výplatě osobní a rizikový příplatek beru i ve svojí funkci a přes odsloužená léta míń peněz než hasič, který právě ke sboru přišel a je tu týden i z cestou... Většina z nás má u sboru své platné místo a to i přes to, že na stanicích P1 je volnější režim, já si dám místo 30 minut přestávky 35 atd.. Důležité je, že jsme ve správnou chvíli na správném místě a dokážeme poskytnout plnohodnotnou pomoc v jakékoliv situaci a komukoliv, to je přece naše poslání.. Dále bych rád upozornil na to, že zde srovnáváte nesrovnatelené dělník x příslušník bezpečnostního sboru, stačí si jen a jen přečíst služební zákon.. Minimálně jednou za rok se u mě vyskytne situace, kdy mi třeba o půlnoci zazvoní telefon a já volno nevolno se balím a příští třeba 2 dny jsem v kuse v práci, to je přátelé služební poměr, ano někdo mlsá, někdo víc.. Ale také máme svoje povinnosti dle zákona a něco jsme slíbili, samozřejmě se všude najdou lidi, kterým se makat nechce nebo mají velkou hubu atd.. přeji všem příslušníkům mnoho pracovních úspěchů a všem hasičům jen šťastné návraty zpět na stanici..