KOPIS nebo OPIS
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 19.05.2009 10:32
-
Příspěvek od Ladislav Vitásek » 19.05.2009 12:46
-
Příspěvek od Miroslav Steinz » 21.05.2009 09:15
Zdravím kolegu ze SOPIS ML. Boleslav. Jsem rád za tvou reakci. Území ,které patří pod SOPIS MB je nám známé, proto je nám také jasné ,že operační důstojnící nás nikdy nebudou schopni navést k místu zásahu tak jako operační na bývalých okresech. Nikdy nebudou mít takovou místní znalost jako bývalí místní pracovníci. Ale děkuji ti ,že jsi me osvětlil vaši spolupráci s linkou 112, pukud tedy pracujete s informacemi od nich tak chápu ,že s tím co přijde se moc tvořit nedá. V tomto svou neinformovanost uznávám.
Nicméně kdyby nebyly požáry vidět již z dálky, těžko by jsme je podle informací z SMS našli tak brzo. A nejsem jediný kdo je při výjezdu s informacemi v SMS nespokojen , i jiné jednotky jsou rozhořčeny, proto jsem psal u každého druhého výjezdu, ale je pravda ,že jsem se nechal unést a jsou to než problémy většinou nedostatky. A mimochodem pravidelně se prostřednictvím rsdt ptám OD na bližší informace, ale většinou jsou to ty samé co v sms.
Co se povolávání k výjezdům týká. Jak je možné , že má jedna jednotka povolené výjezdy bez povolání a pokud to udělá druhá, tak dostane hned vynadáno. Nebudu zde psát jaké jednotce , ale její velitel mě o tomto vašem povolení informoval. Údajně mu na SOPISU řekli ,že pokud bude vědět kde hoří nemusí čekat až jejich jednotku někdo zvedne ,ale rovnou mohou vyjet. Kde to jsme, tak buď se řídíme podle vás a nebo tedy budeme jezdit kam se nám bude chtít a tedy i tam kde nás neni potřeba ? Neřeknu pokud požár uvidí a ohlásí jako první, ale aby jezdili po dvaceti minutách , když už je hotovo a říkali že to mají povolené, se mi zdá trošku jako Kocourkov. Ale možná jsem to jak já nebo ten dotyčný velitel špatně pochopili.
Dále se chci zeptat čím se řídíte při povolávání jednotek k zásahům. Podle poplachového plánu? Neměla by radši rozhodovat vybavenost, spolehlivost a rychlost výjezdu jednotky? Už nemám vysvětlení pro členy mé jednotky , kterou se snažíme neustále modernizovat a nakonec nám do has. obvodu jezdí jednotka jak početně tak technicky o dost méně vybavena. Myslím, že pokud jsi u SOPISU od počátku je ti vybavenost a časy výjezdu naši jednotky známé, tak mi prosím dej potřebný důvod proč k nám jezdí jiná jednotka nebo jezdí HZS k nám sama bez naší asistence , ať mohu přednést členům jednotky konečně nějaké vysvětlení.
Ale s čistým svědomím ti mohu říci, že dost jednotek co znám by uvítala navrat okresu ( 150 a operačního ) zpět na ME.
Ale děkuji za možnost telefonické konzultace při nedostatcích, určitě jej využiji a snad to přispěje ke zlepšení spolupráce.
Dále se omlouvám za vzniklé chyby, ale nechce se mi to znova číst.
Příspěvek od » 29.05.2009 13:44
S místní znalostí je amen, ať se Vám to líbí nebo ne, a nesouvisí to pouze se slučováním OPIS, ale především s fluktuací a typem lidí, kteří zde pracují a také s vyššími požadavky na vzdělání, takže ,,staří“ hasiči, kteří na OPIS dožívali ( a místní znalost jistě měli), už na nových pracovištích mnohdy pracovat nechtějí nebo nemohou. Chyb na SOPISech nebo KOPISech se nedělá více nebo méně než na OPISech, ale vše je více propojeno, více vidět a také mnoho lidí touží po tom, aby byly chyby vidět. SOPIS nebo KOPIS neberou jednotky jako svou součást ( jak to bylo u OPIS), a tak si rády ztěžují na kdejakou blbost, kterou by dříve přehlédly. Systém TCTV 112 je problém, a dokud budou události operátorem jen přebírány a ne hned řešeny, asi si někteří z nich nikdy neuvědomí, kde dělají chybu ( vymlouvat se na něj ale nelze, byli jsme však při jeho budování papežštější než papež). Pohoda , která byla na OPISech je pryč (škoda), a mnohdy není čas se zabývat kdejakou volovinou, na kterou si velitelé ztěžují, ale počet radiostanic se zmnohonásobil a nikdo neodmítne podat veliteli informaci o místu zásahu přes RDST nebo mobil. Povinnost místní znalosti se však přesouvá z operačních na jednotlivé jednotky, protože operační často pouze ,, papouškuje“ popis místa zásahu, tak jak jej převzal od volajícího (v horším případě dostal datovou větou) a mnohdy neví a ani vědět nemůže, kde se dané místo nachází (nejde totiž znát kde ve které obci bydlí která paní), a zatímco některé jednotky okamžitě vědí, kam mají jet, jiné by netrefily ani s GSM navigací.
A tak nebrečte, protože všechno zlé je něčemu dobré a komplikace se vznikem SOPISů a KOPISů vede alespoň k zavádění nových technologií, a tak možná za rok nebo za dva budou v autech navigace a zase bude o problém méně.
Přeji Vám mnoho úspěchů se SOPISy a KOPISy a vězte, že pracovníci na nich ze slučování taky radost nemají, ale cesta zpátky zřejmě není a vychytávání chyb trvá možná déle, než se čekalo.
P.T.
-
Příspěvek od Lukáš » 29.05.2009 14:06
Upřímně je mi líto kluků ze SOPISu minulé dva dny. Naše jednotka se sjela na stanici spíše spontálně, když jsme viděli co se venku děje.
Na SOPIS jsme se nahlásili smi. Už jsem jednou slyšel, že není čas ani svolávat jednotky ...
Během večera padali mobilní sítě, každé svolávání po sms tak bylo na ... SOPIS koordinoval tolik výjezdů, že jsem dal číslo na sebe přímo dispečinku městské policie a tak nás volala spíše ona a já to na SOPIS jen hlásil.
No a v konečné fázi v pět ráno nám bylo řečeno, že můžeme domů. Dříve (za OPIS) jsme většinou ještě nějakou tu hodinku čekali v záloze. No a po příchodu domů jsme vyjeli znovu s poplachem v 6.03 , následně jsme byli doma po osmé a vyjížděli znovu kolem desáté. Nevím, jestli se SOPIS bojí si nechávat jednotku jako záložní... Ale za dob OPIS to bylo normální.
-
-
Příspěvek od Lukáš » 29.05.2009 19:02
Já s tím souhlasím. Taky jsem psal, že to kluci nemají snadné. Teď je spíš právě otázka pro ty jednotky jak se k tomu postaví.
Jestli tedy budeme více iniciativní sami .. což je asi cesta ... ale zároveň ze sebe neudělali iniciativní pitomce.
-
Příspěvek od Honza K » 29.05.2009 20:53
-
Příspěvek od PZ2 » 29.05.2009 23:27
-
Příspěvek od sivá holubička » 29.05.2009 23:41
No to máš těžké. Ona se totiž ta nehoda může a nemusí stát. No a kdo odhadne, kdy se stane? Nikdo! V dnešní době "čárkové", kdy se počítají čárky, aby byly příplatky za riziko vyšší, se jezdí na kdeco. A představ si, jak by řvali velitelé detašáku, kdyby do jejich hasebního obvodu vyjelo vozidlo z centrály a oni seděli na zadku s poukazem "co by, kdyby". Nebyl by to nesmysl?
-
Příspěvek od PZ2 » 30.05.2009 07:22
- Radek Hora
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Radek Hora » 01.06.2009 12:46
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy