Fakulta bezpečnostního inženýrství
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:21
Ahoj, nikoho neočerňuju, jen jsem si povzdechl, že by předměty mohly být víc zaměřeny na hasičinu, když už jsou ve 4.ročníku magisterského (dobíhajícího) studia. Vím, že s tím nic nenaděláme, ale povzdechnout si člověk snad ještě může, ne? Chápu, že člověk, který absolvuje školu, nemusí dělat jen hasiče, ale i bezpečáka v průmyslu, ale já osobně to řeším tak, že na zkoušku se požadavky naučím a pokud ty vědomosti nepotřebuju, neb s nimi nepracuju, tak je úspěšně zapomenu. Pokud je budu v budoucnu potřebovat, tak si je holt budu muset oživit. Hlavní je, že vím, kde je najdu...Ty podstatné (pro mě) věci, které používám dnes a denně si samozřejmě pamatuju, ty ostatní nepoužívané se z hlavy vykouří. Jinak to nejde, to by se člověk z toho kvanta informací musel zbláznit. Jinak samozřejmě souhlas, většina vyučujících jsou odborníci na svých místech, jen by občas u některých nebyla na škodu kapka lidského přístupu a pochopení...
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Obávám se, že kolega Matýsek dostává od současných či minulých studentů sice relevantní odpovědi, ale na špatnou otázku. Otázka by podle mne totiž měla znít: ,,zda vůbec studovat FBI “, a pokud ano :,,co od toho čekat“? Jako bývalý student a absolvent musím bohužel konstatovat, že bych se velmi rozmýšlel, jestli bych na tuto fakultu znovu nastoupil. Nechci nyní hodnotit kvalitu výuky, ale spíš bych se zaměřil na uplatnění absolventů.
Podle mne je toto studium vhodné jen pro malou skupinu lidí. Počty vysokoškoláků u HZS jsou téměř naplněny (viz statistika Generálního ředitelství). Navíc ,,kvalita“ práce současných služebních funkcionářů je bezesporu odrazem jejich vzdělání, a protože drtivá většina má vystudovaný pouze obor TPO a BP, ukazuje se podle mne toto vzdělání jako velmi málo přínosné a nedostačující pro práci u HZS.
Existují však jisté specifické oblasti, kde se absolvování FBI může hodit, jako například na úseku bezpečnosti práce nebo pro budoucí projektanty v oblasti požární ochrany nebo požární techniky v podnicích. Pokud však kolega Matýsek míní pracovat u HZS na nějaké vyšší funkci( předpokládám tak z jeho záměru studovat), silně bych mu doporučil jinou vysokou školu, což by bylo ku prospěchu jemu i HZS. HZS nutně potřebuje lidi s širším rozhledem a znalostmi, kteří umí používat šedou kůru mozkovou, mají všeobecný přehled, umějí jazyky, vyznají se v legislativě, jak české tak evropské a v tomto ohledu je FBI velmi průměrnou fakultou a drtivá většina absolventů pracujících u HZS by se jen stěží se svými znalostmi a schopnostmi uplatnila mimo tuto organizaci.
-
Příspěvek od Jiří Moravec » 12.05.2008 15:21
Pepo tak nám prosím řekni konkrétně VŠ kterou by jsi doporučoval ty? Předem díky
Cus bus
-
Příspěvek od zdenek blaha » 12.05.2008 15:21
Zdravim vsechny.Take studuji tuto skolu a zatim to jde.Chtel bych se zeptat nekoho kdo tuto skolu vystudoval jake ziskas behem studia kurzy.A jestli vubec nejake.Myslim tim např. velitelske kurzy(takticke 1,2)př.operacni...nebo proste jestli ti daji do ruky nejakej papir o absolvovani kurzu jako je to napr.v jinych skolach a ucilistich PO.Nebo jak to vlastne je.Dale se chci zeptat jestli je tezke nebo jestli se da vpohode zvladnout navazujici magisterske a pak doktorske studium.Velice dekuji za odpoved.Mejte se.
-
Příspěvek od Mates » 12.05.2008 15:21
Samozrejme, ze beru v potaz i jine VŠ, ale zrovna na tuhle fakultu bych moc chtel...cekam, ze bude tezky se tam udrzet, ale proc to nezkusit..je to obor, ktery me bavi..navic si myslim ze o uplatneni nebude takova nouze..Kdyz to nepujde tak zkusim neco jineho..ale muzu si pak rict, ze jsem to aspon zkusil..ale uctice je to pro me skola cislo 1..
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:21
Bohužel naše GŘ důležitost tohoto oboru u HZS trochu přehnala. Myslím si , že vedení by mělo mít školu zaměřenou právě na řízení takového podniku, psychologii managementu a ekonomiku.
Jak říkají "staří" chlapi " hasič bude hasičem minimálně po pěti letech na výjezdu". Smůla je, že neexistuje vzdělávací systém pro hasiče a teď mě neberte za slovo, že například po absolvování 10 kurzů v několika semestrech + jazyk nebo předlékařskou pomoc, vše v určitým rozsahu, zaručí získání např. DiS a po dalším rozšíření Bc. atp. Hasičina má své specifikum a proto by měla mít možnost specifického vzdělávání. Pak bude hasič hasičem a záchranářem.
-
Příspěvek od Pavel Růžička » 12.05.2008 15:21
Tak už tedy nevím jaké specifické studium má hasič mít když ne v obor který je ušitý na míru hasičům jako je v Ostravě. Ten kdo píše že kurz absolvovaný v OUPO má nahradit vysokoškolské vzdělání je tak trošku mimo mísu. Jo a to ekonomické nebo jiné vzdělání ve vedoucí funkci to je snad sranda. Určitě praxe je praxe, ale ten kdo udělá baňu může jít klidně na výjezd protože má nstupní kurz již z Ostravy. Boužel praktik bez vzdělání na výjezdu akorát tak do pr.... a pořád si bude stěžovat.
-
Příspěvek od Hynek Černý » 12.05.2008 15:21
Taky studuji FBI dálkově v Praze a poslední informace z ledna 2007 ohledně kurzů získaných v rámci "Ověřovacího programu" je taková že se prý jedná s GŘ HZS jestli i nadále bude VŠB FBI vydávat odborná osvědčení za získané kurzy nebo budou tuto pravomoc mít pouze Odborná učiliště PO MVČR. Rozhodnout by se to prý mělo do konce března 2007.
-
Příspěvek od Hynek Černý » 12.05.2008 15:21
Myslím že FBI neni jediná možnost kde získat VŠ vzdělání vhodné pro práci u HZS. Někteří spolužáci od nás odešli na Policejní akademii kde je otevřen obor "Krizové řízení" a například letos se nově otevírá obor "Požární bezpečnost staveb" na ČVUT.
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:21
nevim co tak utocne. Proti pedagogum jsem nerekl pul slova, ani me nenapada nejaky, ktery by mi vylozene vadil. Kazdy ma svuj styl podani vykladu, nekdo pritazlivy (napr chemie s doc. Wichterlovou me hodne bavila), nekdo mene, ale na to se da zvyknout. Ten vzorec byl zrovna prvni co me napadlo. A stale si myslim ze je dulezitejsi vedet k cemu vubec je a kde ho vyuziju (coz nejen na FBI mnozi vazne netusi), nez presne z hlavy vedet jak libovolny vzorec vypada. Ale to je ceske skolstvi a s tim clovek nic nenadela. Nemam pocit, zebych nad necim brecel, jen jsem konstatoval jak to je. Takze bych prosil priste o mene utocny ton, dekuji.
-
Příspěvek od tomáš marný » 12.05.2008 15:21
A co takhle docent Boháč a jeho algoritmy, numerické metody, statistika? Kdo tuhle školu studoval nebo studuje určitě s láskou vzpomíná na tohoto pána. Jinak můj osobní názor je , že pro práci u HZS ti tahle škola moc nedá. Její využití vidím spíš v civilním sektoru.
První a druhý ročník to je takový nutný vysokoškolský zlo matematika, fyzika, chemie a pak různý kombinace těchto předmětů. V jednom příspěvku výše jsem četl výčet předmětů, které se mají týkat hasičiny. Bylo tam i zásobování hasivy.Pod tímto názvem se , ale ve skutečnosti schovává hydromechanika nebo dynamika, už si to taky moc nepamatuji, protože od dob studia jsem nic z toho co jsem se na báni naučil nepoužil. A takhle se tváří víc předmětů. Jinak studujte a učte se.
-
Příspěvek od Adam Fuksa » 12.05.2008 15:21
Kdo někdy alespoň krátce studoval FBI, tak na doc.Boháče nemůže zapomenout...Ve statistice už se nechová tak hrozně, ale na pascal je to kalamita.Tolik kamarádů, nadějných hasičů mi zničil...
-
Příspěvek od Kamila Drábková » 12.05.2008 15:21
Mno my jsme ho měli teď dva dny po sobě (ty slavné algoritmy) a pokud se nebojíš zeptat na to, co ti zrovna není moc jasné, tak je to naprosto v pohodě...
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
Ten mám naštěstí v malíku, ale to taky není dobré... Běda když se někdo pokusí upravit nějaký Boháčův program
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:21
Nevim, ja problemy nemel, to je pravda. Ale zase proste u zkousky: toto vam nemuzu uznat, tu blablabla. - Jo, ale ja jsem to myslel tak a tak a pak tak. - Joaha, tak to jo. Takze se to chce jen postavit za svuj nazor. Ale pravda ze nase gymplaky jsem litoval, protoze ti to videli poprve v zivote. Ja aspon programoval PLCcka a podobne blbiny(8051), takze to bylo prece jen na cem stavet.
Si clovek nevybere, vsude je neco
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Kolega Blekota mi položil otázku a elementární slušnost mi velí na ni odpovědět. Otázka zněla:,, Jakou vysokou školu bych doporučil ?“ Bohužel jej svou odpovědí zřejmě neuspokojím, protože říci o nějaké vysoké škole, že je ta správná a ostatní považovat a priori za špatné nebo nevhodné, by bylo chybou.
Pokud bychom trochu nahlédli do systému managementu, dozvěděli bychom se, že k úspěchu začíná cesta u osobního a individuálního managementu a bez poznání sebe sama a svých předpokladů pro určité povolání, stanovení svých vizí a cílů lze jen těžko uspět, z čehož plyne, že výběr vysoké školy je věc u každého navýsost specifická .
Mohl bych však uvést můj názor na výběr školy ve vztahu k práci u HZS.
Myslím si, že je třeba, když ne odstranit, tak alespoň posunout paradigma, že pro výkonu práce u HZS je nejvhodnější vzdělání právě v tomto oboru. Na podporu svého tvrzení uvedu jednoduchý příklad: velitelé čet a družstev, (v drtivé většině SŠ vzdělaní mimo obor) jsou schopni bez problémů řídit ty nejsložitější zásahy, zatímco řídící důstojníci (v drtivé většině případů velitelé stanic a ředitelé s VŠ diplomem v oboru), toho často nejsou schopni vůbec nebo s obtížemi a chybami. Z výše uvedeného mi plyne, že ,,hasičina“ je věc spíše praktická a dosažené vzdělání nedokáže nahradit praxi.
Dále si troufám, téměř s jistotou, tvrdit, že se jedná o obor multidisciplinární, což zřejmě na FBI doposud nepochopili a dále profilují, již tak velmi vyprofilovaný obor. Pro vedoucí funkce u HZS naprosto nevhodné (v současnosti po funkci velitele čety nebo operačního důstojníka na okrese postačuje SŠ). Čelní představitelé FBI ( Dudáček, Šenovský, Bártlová, Netopilová a jiní), by se měli chytit za nos. A opět malý důkaz na podporu předchozího tvrzení., kterým je dnes již běžné označení hasičů na řídících funkcích slovem manažer. Studium na FBI je pro tyto manažery jen malou výhodou, zatímco nedostatek znalostí z jiných odvětví (management, ekonomie, právo) velkým problémem (který si oni sami ovšem většinou ani neuvědomují). Přínos dalšího absolventa FBI pro HZS (vzhledem k počtů již zaměstnaných absolventů), považuji za nepatrný a to nemluvím o nutnosti studovat Bc. 4 roky, což je (i vzhledem k okolnostem, které k tomu vedly) samozřejmě nesmysl.
Volil bych tedy jakoukoli školu, kde lze lépe vytvořit svůj vlastní profil studia, například nabráním předmětů z jiných fakult (na co máme kreditní systém, že ), vytvořit si vlastní rozvrh ( viz například praxe na některých univerzitách v ČR), a to vše spojit s kvalitní praxí.
-
Příspěvek od Pavel Růžička » 12.05.2008 15:21
Vážený pane kolego, prosím je nutné si uvědomit, že požární ochrana není pouze to, že někdo umí řídí zásah, nebo že hasič je na proudnici. Možná Vám říká něco jako požární bezpečnost staveb, požárně bezpečnostní zařízení atd. Pokud jsou lidé absolventi oboru TPO a BP, který tak kritizujete u HZS dovedou odchytit řadu věcí, které jiný absolvent třeba VŠCHT a s úsměvem dodávám třeba pedagog matematik možná ani nepostřehne. Já vím že prevence bere mokrým hasičům práci, ale čím více lidí u HZS s tímto specifickým vzděláním tím lépe a to je budoucnost. Jo a k těm citovaným pracovníkům FBI já si jich vážím a jsem rád, že jsem mohl u nich studovat rozhodně jsem to nepovžoval za zbytečnost nebo ztrátu času. Pro informaci kolik ročníků jste stihl než jste ukončil nechtěně studium.
-
Příspěvek od Pavel Vítek » 12.05.2008 15:21
Mohl byste mi osvětlit, k čemu by mi byly znalosti ekonomie, práva a managementu u HZS ČR? Z vlastní praktické znalosti uvádím:
Ad ekonomie: U státní rozpočtové organizace? Na co? Tady jsou jen rozpočtové položky, limity a pod. Keynes, Ford nebo Baťa by zírali, jak se dají kupovat blbosti a kašlat na nezbytnosti, protože holt v položce A prachy jsou a v položce B ne a na každou žádanku potřebujete podpisů jak na reaktor JE.
Ad práva: Na to máme oddělení právní, jsou tam právníci a žádný véešbák. S ohledem na kvalitu českého práva od nich stejně jednoznačnou odpověď nedostanu a ve "své" specifické legislativě se stejně musím vyznat sám.
Ad management: Rovněž nesmysl (a navíc těžko říct, co to vlastně je). Nemůžu propouštět, koho chci. Nemůžu přijmout, koho chci. Odměňování za kvalitní práci a tresty za nekvalitní jsou rovněž utopií, protože peníze na případná "osobka" nebo odměny mi přijdou z GŘ přes 4 stupně a já s tím moc slávy nenadělám.
Fígle a triky, jak tím projít se zdravou kůží, vás stejně žádná škola nenaučí, jen praxe.
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:21
Dobrý den, chtěl bych říci, že teorie Vašeho článku nemá chybu. Bohužel je tu ta stránka praktická, kerou velmi přesně popisuje Pavel Vítek. V dnešní době již o ničem nerozhodují řadoví hasiči, potažmo pracovníci služeb. Peníze jsou až na prvním místě a Ti, kteří jsou toto schopni ovlivnit, vládnou složce nazývající se Hasičský záchranný sbor (ať už mají jakoukoliv VŠ). Tohle přeci není o vystudované vysoké škole, ale o schopnosti vlastnit a používat zdravý rozum, naslouchat svým podřízeným a co nejdříve ztratit ten poměrně častý syndrom nadřazenosti!
-
Příspěvek od Jan Urbánek » 12.05.2008 15:21
Myslím si, že Pavel Vítek to vystihl dost dobře. Nejdůležitější jsou praktické zkušenosti, které se člověk stejně na škole nenaučí. Studenti FBI však mají možnost jít na praxi k hasičům jako součást studia, což studenti ostatních škol nemají.
Každopádně vysokoškolské vzdělání je z hlediska obsazování služebních míst podle nového zákona obrovskou výhodou. Do nedávna bylo skoro jedno, jakou vysokou školu člověk má, nicméně je nutno poznamenat, že nový zákon o služebním poměru umožňuje stanovit obor studia požadovaný pro služební místo. Z výběrových řízení vypsaných od začátku roku mělo dost z nich požadavek na vzdělání v oboru požární ochrany.
Já sám jsem nastoupil v 1999 ještě na HGF a skončil na FBI v 2004. Škola mi jistě dala teoretické znalosti, zejména fyziku a chemii (Pascal mi problémy nikdy nedělal), ale o skutečné hasičině jsem se něco poprvé dozvěděl až později, když jsem nastoupil k HZS.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz