Fakulta bezpečnostního inženýrství
-
Příspěvek od pepa pepa » 12.05.2008 15:21
Rád bych napsal pár postřehů z mého studia na VŠB a musím říci, že v je to škola tak trochu o ničem.
Myslím si, že jako jediná vysoká škola v oboro PO a krizo. řízení by mohla být na lepší úrovni. První tři roky se člověk trápí s předměty jako Ma, Fy, Che, Pascal atd... A poslední rok a půl trochu přičichl k předmětům, které mají něco společného s problematikou PO.
Další velký problém VŠB a FBI jsou vyučující. Na jedné straně odborníci a na druhé straně vyučující, kteří nerozeznají cisternu od žebříku. Učí jenom to svoje a nesledují nové trendy a techniku.Také vybavení Fakulty aspoň za mého studování byla na dost slabé úrovni. Běžné vybavení vyučujícího jenom křída. Pokud se člověk podívá na kolik fakulta podala grantů na získání financí na zůepšení vyuky tak zapláče. Myslím si, že na jaké úrovni je fakulta FBI může její vedoucí činitelé.
Je fakt, že po vystudování VŠB je uplatnění u HZS velmi vysoké.
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:21
Tebe jsem už tady neslyšel ani nepamatuju. Příští týden posílám přihlášku na VOŠ PO. Tak doufám že to vyjde a třeba se tam někdy potkáme. Tak se měj.
-
Příspěvek od Martin Richter » 12.05.2008 15:21
Ahoj, mám taky podanou přihlášku. Jdu ze Strojárny, ale jak to tady čtu začínám dostávat pomalu strach abych neskončil dřív než začnu. Ta škola se přece musí dát zvládnout, že jo??? : )
-
Příspěvek od Mirek » 12.05.2008 15:21
Škole se jistě zvládnout dá ale člověk se musí obrnit. Pokud člověk přežije v prváku Fyziku a pascala a ve třeťáku statistiku tak je víceméně za vodou. Hlavně ten pasc a statistika je něco, na čem vyhazujou velké množství lidí. Dosud jsem nepochopil proč tam tyhle předměty jsou, ale vedení FBI by mi to jistě osvětlilo. Popravdě minimálne v prvních dvou ročnících mají rozhodně navrch gympláci, já se ze SOŠPO už dál nepodíval tak nemohu soudit jak je to posléze.
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:21
Ahoj kluci, je fakt, že víc roků se učí nesmysly a na hasičinu je už pak málo času. Možná, že se teď něco změnilo se zavedením bakalářského studia - alespoň to teda měl být záměr, ale asik nic moc. Fakt je, že jsem do dneška nepochopil, proč jsme měli pascal, statistiku, tři semestry matiky, fyziku, teorii sdileni tepla apod. Ale tímhle se musíte prokousat - nejhorší kombinace je blbec učitel a blbéj předmět - takových bylo dost - zase se na to dobře vzpomíná.
Ale zase - dneska při přijímacím pohovoru musítě něčím zaujmout, jelikož je málo míst a příliš mnoho zájemců.
Střední školu musí mít dneska každý - to není výhoda. Co může být výhoda je, že máte nástupní odborný kurz, nějaké kurzy, řidičák na náklaďák, apod.
Ale stále si myslím, že je nejvíce žádoucí, když máte vzdělání, nástupní odborný kurz, kurzy - to vše Vám může nabídnout FBI - řidičák si můžete dodělat v průběhu nebo až po.
Samozřejmě oplátkou musíte zvládnout nesmyslné předměty a někdy i dost ponižující jednání lektorů.
Říkám, škola není těžká, jen to chce zatnout, makat a nad ničím neuvažovat. Ahoj a učení zdar
-
Příspěvek od Jiri Trnka » 12.05.2008 15:21
Nejsem absolventem FBI, ale rozhodne bych ho vsem doporucil. Ze stejnych duvodu jake zminuje Petr P. (timto te zdravim . Akorat bych pridal doporuceni se vrhnout na jazyky. Jiz dnes je v Evrope nedostatek pozarnich inzenyru a v budoucnu bude jeste vetsi. Nemusite se tedy bat, ze by jste praci nenasli.
-
Příspěvek od Pavel Vítek » 12.05.2008 15:21
Tak já taky přidám svůj názor. Jsem absolven FBI - denní. Nastupoval jsem v roce 1997 ještě na HGF a končil jsem v roce 2003 spolu s Péťou Paláčkem (hoj, Alby). Na střední jsem chodil na SOU zemědělské+ekonomická nástavba. To se rovná slušnému handicapu už od začátku, takže první rok jsem neměl ani čas na pivo, protože jsem se šrotil to, co gympláci a průmyslováci dávno znali. Druhák jsem si pro velký úspěch zopakoval - fyzika a numerické metody a statistika jsou toho příčinou. Dál už to bylo v pohodě. Ten všeobecný technický základ (M, F, Chem, programování) se učí proto, že bez nich by fakulta nedostala akreditaci Min. školství a nemohla by dávat diplomy. A to si piště, že v akreditační komisi je hodně matematiků a fyziků, ale nikdo za PO. Výhodou FBI je to, že máte u výběrového řízení (nepsanou) výhodu a pokud není tlačenka, tak máte větší šanci než absolvent jakékoliv jiné školy. Už proto, že můžete zastávat skoro jakoukoliv pozici od výjezdu přes IZS, prevenci až po krizové řízení. Na ekonomické nebo právní oddělení bych se nehrnul. Takže když to shrnu, první semestry jsou všeobecný technický humus, který udělá síto. Pokud jste schopní (nejen IQ, ale i vytrvalost a trpělivost a další vlastnosti) a máte štěstí, tak se dostanete k odborným předmětům a tam je to snažší a zajímavější. Stejně v praxi uvidíte, že všechno je jinak )))
-
Příspěvek od hasič2 hasič2 » 12.05.2008 15:21
Také jsem uvažoval o dálkovém studiu na FBI. Sředoškolskou matematiku a fyziku celkem ovládám. Mám ale velké obavy z jazyků. Nejsem už nejmladší, jazyky mi nikdy nešly (maturita z RJ za 4, něco jako Málková ve filmu Vrať se do hrobu), AJ ani NJ jsem se nikdy neučil. Může mi někdo napsat jaké jsou tam na jazyky nároky? Moc dík.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
No já bych řekl, že v prvním semestru je to někde na úrovni deváté třídy ZŠ, pak to jde maximálně do středoškolského jazyka...
-
Příspěvek od Pavel Vítek » 12.05.2008 15:21
Nevím, jak je to teď, ale já jsem z AJ zapomněl na VŠB i to, co jsem uměl ze střední. A pak jsem to horečně doháněl při překladu zahraničních podkladů pro diplomku ))))
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:21
Anglictina se tu uci ze svestkove modreho Headwaye, ale slysel jsem ze prvaci by meli mit uz jine ucebnice, pokud je zajem, zjistim to. Jeste jsme pracovali s knizeckou z edice SPBI (Sdruzeni pozarniho a bezpecnostniho inzenyrstvi) - English Reader for Safety Engineering. Jinak vyuka anglictiny vypada tak ze jednou za cas prectes vetu, kdyz to dobre vychazi, tak jeste cesky...za hodinu jich prectes tak 5...jinak se delaji nejake cviceni z te knizky - spojovani zacatku a koncu vet apod. S tim zapomenutim i co clovek umel musim, bohuzel, souhlasit. Stale se tam clovek vrta v nejakych cvicenich ale nemluvi.
-
Příspěvek od Kamila Drábková » 12.05.2008 15:21
Mno když tady mluvíte o nesmyslných předmětech, tak mi to rozhodně nedá... Pokud budu mluvit čistě za sebe, tak zase až tak nesmyslné nejsou (samozřejmě na pár výjimek) Vzhledem k tomu, že jsem dálkař, tak nemůžu soudit, jak jsou na tom deňáci... My máme první 2 semestry (letní a zimní, tedy celý prvák) tzv. společné studium FBI, poté by jsme se měli rozdělit podle zaměření. A pokud si na stránkách FBI najdeš, co je kde za předměty, tak to docela sedí. Já mám vybranou techniku PO a bezpečnost průmyslu. Když se podíváš, co se budeme učit tak je to skoro všechno "od fochu". Aplikovaná fyzika, stroje a zařízení, termochemie, chemie hoření, technická mechanika, stavební konstrukce, požární taktika, technické prostředky PO...
Výčet je tady:
Tohle je prvák
http://wts.vsb.cz/cgi-bin/wspi/st/spvyp ... lcformst=K
A tohle je zbytek v oboru TPO a BP
http://wts.vsb.cz/cgi-bin/wspi/st/spvyp ... lcformst=K
-
Souhlasim. Kdyz si vezmu muj obor (TPO) a predmety jako Zaklady fyzikalni chemie horeni a vybuchu, Sdileni tepla, Nastupni odborn vycvik, Legislativu statni spravy, Zasobovani hasivy...neprijde mi zeby tam byly vylozene mimo misu predmety. (o jejich rozsahu a pozadavcich by se dalo diskutovat ovsem).
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:21
pokud bych bral jen názvy předmětů, tak budu s vámi souhlasit. Ale pokud si ty předměty projdete, tak jejich obsah mnohdy nemá s hasičinou co dělat. Vezměme např. stavební konstrukce. Chápu, že se máme naučit, jak kostrukce vypadají, jak se dělají a jak číst výkresy. Ale na co nám proboha bude výpočet příhradové konstrukce či návrhu výstuže v betonu? V životě bych se bez specializované školy (stavební) do takových věcí nepustil!!! A navíc se v nich ani nebere, jak se chová stavební kostrukce v podmínkách požáru...
-
-
Rikam ze o naplni by se dalo hovorit spoustu hodin Jako treba nechapu proc v Horeni a vybuchu mam z hlavy vedet vzorec na adiabatickou teplotu plamene, kdyz to stejne muzu najit v knizce (ale to je ceske skolstvi). A btw zrovna ten tretak se stavebnimi konstrukcemi, statistikou apod bych zrovna nejmenoval
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:21
Ahojky ) Název předmětu není všechno - to zjistíte. Ale říkám znova, klidně bych tu školu studoval znova (akorát by mi muselo být zase 20let )). Ad znalost jazyků, Jirko máš opět pravdu - taky Tě zdravím ) Já se tu anglinu nenaučil dodnes - jsem dost zlenivěl ( Mějte se fajn a mějte hezký víkend )
-
Příspěvek od Kamila Drábková » 12.05.2008 15:21
Já si nemůžu pomoct, ale vy si snad myslíte, že z bakalářského studia vyleze naprosto geniální hasič... Bakalářské studium je od toho, aby jste získali určité znalosti a pak se rozhodli, zda pokračovat ve studiu magisterském. Tahle fakulta není totiž zaměřená jen a pouze na hasiče a jejich specializaci, ale i pro ty, kteří se pak rozhodnou dělat něco jiného... Nezapomínejte, že to není pouze obor TPO, ale i bezpečnost průmyslu.
-
Příspěvek od Pavel Růžička » 12.05.2008 15:21
Pokud ti dělá problém zapamatovat si vzorec na adiabatickou teplotu plamene, tak jses měl poohlédnout po jiné VŠ, kde budeš šprtat humanitní vědu a pak budeš hasič profík, ale s úplně na hlavu postaveným vzděláním. Ono vlastně vše se dá najít v knížkách tak proč studovat jo nic není zadarmo a to tě štve. Končil jsem TPO a BP v 99. Co poradit šprtejte se a nefňukejte!!! Jo a hlavně vaši neschopnost nesvalijte na vyučující jsou super a odborníci na pravém místě. Většinou úroveň lidí hodnotí studenti, kteří řady FBI opustí, ale ne vlastním přičiněním a s titulem a nebo ty kteří o FBI sní a nemají na to tak to očerňují.Zdarec
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz