Zasahovat behem katastrof nebo az po nich
-
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Jsi nejsi, ale přečti si, jak se tu chováš. Co si pak o tobě máme myslet?
-
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Jsi poněkud vedle. A zrovna na tebou citované diskusi dotyčný, který si ani nezaregistruje správně své jméno, neboť snad ani neví, jak se správně píše, ještě používá vulgarismy a nadávky. A nevím, proč tu píšeš můj nick, já se ho ještě zastal a schválně si přečti jeho odpověď. A navíc se ještě ptá na tisíckrát omletou věc, která se tu řešila už v nevímkolika diskusních fórech, stačí jen kliknout a číst. Takže tak.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Nikoho tady nenapomínam, zajdi se napít studené vody, než mě opět zmíníš nebo si tu diskuzi přečti odshora až dolů
-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:20
Re: Vlaštovka
Promiňte mi to, ale nerad se dotýkám něčí osobnosti. Třeba Davit je na netu poprvé a tak možná proto ten dotaz. Ty vulgarismy použil až po rozjeté diskuzi. I když sem nepatří.
Re Jakub
Ty patříš mezi profi hasiče a Já očekávám od takových větší rozvahu, tak proto.
Ta první odpověď ……. no přečti si ji sám.
Jinak dosti často s vámi souhlasím a je dobře komunikovat o všem.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
V pohodě. Proto jsem se ho taky zastal, vím, že mnozí jsou třeba i dislektici a mají se psaním nepřekonatelné problémy, i když píšou na klávesnici. Škoda jen té jeho reakce.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:20
ne profesionalnich , ale placenych hasicu: protoze tu nejsou sami profici, tak to podle toho vypada, ty jsi profesionalni hasic, mel bys mit vic rozumu apod. Hmmm a to tady nedavno byli dobrovolni hasici a zachranari napadani z kastovnictvi, alespon ted vidime odkud vitr fouka. Proste reakce nekterych (a wattie mezi ne bohuzel patri) jsou neadekvatni, cholericke a hlavne bez potrebne sebereflexe. Je zajimave, jak jeden dva jedinci dokazi temer vzdy rozvratit jakoukoliv i smysluplnou diskuzi?!? JJS
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
ruská vlaštovka: já nikomu do frajírků nenadával. ..Jen jsem se chtěl v prvotní fázi zastat našeho velitele zásahu, který na místě velel, před těmi nejchytřejšími tady...
Jiří Sucharda: jasně, chybí mi sebereflexe a rozvracím tady diskusi. No jo, tady se musí říkat jen názory podle "schválené" šablony a to můžou navíc jen vyvolení, koukám. Dobře si tu notujete. Jen tak dál. Tak si tady notujte dál, ale radši beze mě, abych tady náhodou nerozvracel...No, děláte si dobrou reklamu )). Zdar.
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Wattie! Nikdo tady NECHE napadat velitele zmiňovaného zásahu!
Ale PRÁVĚ PROTO že na místě nikdo z dotazujících (vč. mně) nebyl se zajímá o podrobnosti zásahu a jestli se tragédii nedalo předejít!
A popravdě místo křiku a osočování bys mohl popsat JAk to tam skutečně vypadalo. Prý VZ popsal celou situaci v MF Dnes? Těším se až si t přečtu na netu v iDnesu jsem to nenašel. Škoda, žes ho nedokopal sem, protože skoro celá republika si tím musela projít - a naštěstí ne s tak tragickými následky - a jak vidno, měl jsem opět pravdu, možná si BĚHEM PÁR HODIN PROJDE ZNOVU! Proto je skutečně málo času a bylo by dobré místo záště a hněvu se domluvit co s tím. Jde o životy. Vaše. A orkán je skutečně něco co neumíme. Proto jsou jakékoliv náměty a zkušenosti cennější než zlato.
A průser je je, že bojuješ za co? On ten problém je totiž podstatně složitější. Vás hasičů se týká samotná technická stránka zásahu, aby vás zemřelo co nejmíň. Ale ochranou obyvatelstva by sev tomto případě měl zabývat krizový štáb, protože je docela možné že skutečně jediné možné řešení bude na čas omezit chod tohoto státu a uzavřít celé oblasti silnic. A to je možné realizovat jen ve spolupráci se státní správou. Nevím o čem mluvím. Jen přemýšlím nahlas.
A - máš pravdu nejsem hasič, neměl bych do toho rejt a bejt mi to jedno. Ale věříš tomu, že si hasičů nesmírně vážím A PRÁVĚ PROTO se ptám a kladu nepříjemné otázky? A myslím si, že neútočím. Jen se ptám., A pokud to někdo mě nedostudovenému kolbenovi polopaticky vysvětlí proč se mýlím, budu lépe usínat, že jsem se nemýlil a hasiči skutečně patří mezi elitu.
A na závěr. Je mi nesmírně líto každého zmařeného života. Hasičů a záchranářů zvlášť. Právě proto si myslím, aby prevence fungovala se toto bolestivé téma musí otevřít. Děkuji VZ za zmíněnou reportáž, pokusim se jí dohledat. Mnoho štěstí všem.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Tak už se pořád nerozčiluj, to nikam nevede. Nikdo nepsal, že bys nadával do frajírků (já tak jen původně označil tvé chování, působilo to tak na mě). Že ses zastal velitele tě ctí, ale způsob, jakým jsi to provedl byl IMO nevhodný a z toho pak vznikl takovýto flame. Jen si to po sobě přečti. Z tvých reakcí (poslední viz vůči JJS ve tvém předchozím příspěvku) cítím jakousi divnou ukřivděnost, že se všichni neposadili na zadek a že se "Petr tatíček" odvážil položit otázku...
Pokud už se nechceš v klidu zamyslet nad tím, na co se tu ptá třeba Pavel (Cox) a tak ho aspoň nemusíš urážet a označovat ho za brouka Pytlíka.Troufnu si tvrdit, že ten má pod modrejma naježděno mnohem víc, jak velká většina z nás, co tu jsme. A stejně jako on se bude ptát většina těch, co se o tom případu dozvědí jen z médií.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:20
brát takhle,tak to tak brát budu taky.Jsem daňový poplatník,jsi placen mnou,tudíž mne tyto věci a nejen mě zajímají.Ber to tak,já sám sem při tom orkánu běhal po střeše,že mě to málen odneslo,ještě že sem se přivázal.Chci se poučit z toho,co se stalo vám.Vím,je to tragédie,taky bych to nesl těžce.Ale nechci aby se to opakovalo,proto se učíme právě z těch chyb,nemyslíš?
-
Příspěvek od Martin Krupicka » 12.05.2008 15:20
po té co sem vložil svůj příspěvek sleduji pozorně dále celou diskuzi a musím vám bohužel napsat ,že se mi vůbec nelíbí kam celá diskuze směřuje myslím ,že příspěvky některých lidí ať hasičů či nehasičů se mi zdají poněkud zbytečné a při náladě jaká zde panuje radši ani nebudu jmenovat abych se nestal terčem zcela zbytečných osobních narážek,které opakují to samé dokola a nasměřují vůbec k věci a nepřinášejí diskuzi žádný nový objektivní pohled nebo myšlenku,která by nás jakýmkoliv způsobem posunula dál.A už sme se dostali i tak daleko ,že se začínáme zase rozdělovat na profíky a dobráky a přitom když se něco semele tak nám jde o krk všem.Nevím proč bych měl někomu dokazovat ,že sem lepší hasič že mám víc odslouženo apod. to si musí každej zhodnotit sám.Takovéhle tahanice sem napatří...nebo jo???Líbil se mi příspěvek o hasičích ze Švédska ten byl určitě zajímavý.Snad sem si nikoho nerozčílil a když ano tak je to jeho věc.....k věci chlapi kvěci...
-
Příspěvek od Martin Krupicka » 12.05.2008 15:20
možná ,že zase zašťourám do bolavého místečka... co se týče práce s motorovou pilou ,ale všichni co absolvovali nějaké školení na pily my dají určitě za pravdu ,že při jakémkoliv zásahu při kterém se používá mot.pila by u toho kdo s ní pracuje měl (hlavně u takových nebezpečných zásahů jako jistě byl ten ve Slunečné)vždy být přítomen další z hasičů ,který bude hlídat okolí a bude na toho co řeže dávat pozor,právě proto ,aby se nestala taková tragedie jako kolegům v CL.Samozřejmě ne vždy je na místě dostatek sil a prostředků a i když je ,tak se určitému ohrožení nelze ubránit,ale proto sme hasiči ,proto se školíme, proto cvičíme , proto se učíme ,abychom možné riziko pokuď možno minimalizovali.....ale proto sme hasiči ,protože pracujeme tam kde určitá míra rizika buď vyšší nebo menší vždy je a bude...
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
Ano, ten článek v MF to vystihuje docela dobře. Doporučuji.
For Ruská vlaštovka: já se ale vůbec nerozčiluji a nic se mnou necloumá.
For Filip Foukal: ano, máš pravdu, jsem také tebou jako poplatníkem placen. Ale jsem placen za to, abych svědomitě dělal svou práci, likvidoval požáry, technické havárie, vyprošťoval při dopravních nehodách, prostě abych zasahoval u všech událostí, ke kterým vyjedu. Jsem placen za to, abych poctivě dělal svojí práci. Nikde však nemám v popisu práce, že se mám někomu podrobně zpovídat v diskusi na pozary.cz. Nebo myslíš, že ano?
No, nemá cenu se tady do nekonečna dohadovat o ničem. Všichni, kterým se zdála má slova "tvrdší", ať mi prominou. Jsou důležitější věci na práci, takže debatu na toto téma ze své strany tímto ukončuji.
-
Příspěvek od Martin Kočí » 12.05.2008 15:20
Nenech cloumat svým majestátem - kolego
Ahoj
PS:Jestli jseš chabrus na nervy tak si přirození oplachuj vlažnou vodou.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Vážení kolegové při čtení této diskuse zjišťuji , že při každém průšvihu hasiču o kterých se tu píše, jsou reakce skoro totožné jak ze strany účasníků zásahu a jejich kolegů tak ze strany tazatelů(havárie pražských vyšetřováků atd)jedni se zaastávají svých kolegů a druzí do nich šijou.Musím se zastat kolegy z HZS ÚO Česká Lípa co zde píše o této tragédii. Věřím , že pro kluky z ČL to není v těchto dnech jednoduché a natož tu odpovídat na dotěrné dotazy některých zdejších "odborníků".V ten osudný den jsem měl to štěstí nebo smůlu , že jsem byl zrovna na šichtě a naše směna byla od cca 16:00 až do druhého dne do 9:00 bez odpočinku v provozu a věřte byli jsme oravdu rádi,že jsme se vrátili žívý a zdravý .Můžu říci jen to ,že toto peklo jsem ještě nezažil a nechápu některé tazatele co tu řeší a připadá mi ,že to na vlastní kůži nezažili.Opravdu nepříjemný pocit když se opřel větřík a my řezali strom a nad hlavama vám praská další a ve tmě nevíte co na vás a hlavně z jaký strany spadne a ne jednou jsme se schovali k autu.Na otázku jestli zasahovet nebo ne tak to odpovím asi tak : zprůjezdnit jedinou přístupovou cestu do obce , zprůjezdnit hlavní tahy a na ostatní bych se vykašlal a natách pásku nebo postavil značky a udělal to druhý den ráno alespoň za světla aby člověk mohl kontrolovat odkud co letí.Na závěr dodám jen to , že si mužeme gratulovat všichni v republice kdo při tomto orkánu zasahovali a vrátili se zpět domů k rodinám živý a zdravý a zastávám názor , že to co se stalo Dušanovi tak se tu noc mohlo stát nám všem v tý tmě a větru který tu noc panoval.Z hasičského hlediska tvrdím to , že oheň se dá nějakým způsobem a většinou to tak je zastavit ale s vodou a větrem my obyčejní smrtelníci nic neuděláme a známé komunistické heslo poručíme větru dešti bouhužel neplatí tak na to vždy myslete ať se vrátíte z těchto zásahů zpět domů.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:21
zpet do vecne roviny a proto bych chtel pridat jeste jeden nazor. Neni asi dobre, kdyz pri techto prilezitostech neumime vyuzit profesionalnich sluzeb v techto oblastech, kdyz tyto sluzby nejsou v IZS. Mam ted na mysli napr. profesionalni lesni delniky (drevorubce), kteri z kraje lesa prihlizeji praci dobrovolnych a profesionalnich hasicu, jak se snazi odstranovat polomy, zatimco oni, kteri to umi zasahovat z duvodu odpovednosti, pojisteni apod. nemohou. Situace se nastesti meni a mnoho poslednich jednani resi dalsi mozne nasazeni odborne zamerenych skupin na poli IZS.
Otazkou mozneho nasazeni totiz chapu pri vlastnim zasahu jako zodpovednost velitele zasahu, ktery nemuze (a neni ani opravnen) proverovat opravneni techto slozek. To musi vyresit certifikace nasazovanych slozek a take pripravene metodicke pokyny GR HZS. Pote uz by byla pripadna zodpovednost velitele zasahu pouze napr. na vlastni chovani na miste, pripadne kontrolu na pozivani alkoholickych napoju apod. JJS
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Jirko jen jedno k tvému názoru ohledně lesáků.Je pravda to , že lesáci ,kteří svoji práci dělají dnes a deně jsou jistě fundovanější než hasič který si řízne jen několikrát v roce ALE jak je vidět i lesáci udělají chybu což dokládají smutné události posledních dnů kdy i zkušení lesáci buď svou chybou nebo schodou náhod přišli o své životy a nebo se těžce zranili.Těžko říci co s takovou kalamitou kdy jsou třeba tři a více stromů v sobě zaklíněný a jak je dostat bez následků na zem?.Měl jsem možnost vidět mašinu která dokáže strom podřezat a položit si ho pohodlně na zem ale nevim zda by šla k těmto účelům použít ale lesáci by na to možná odpověděli jestli to lze nebo ne.Každopádně hasič děla s motorovkou úkony ze kterých by instruktory kleplo jelikož vše zakázané je pro hasiče při řezání zavěšených stromů vlastní.Holt se to většinou nedá jinak řešit než porušit dané směrnice a nařízení.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:21
co jsem tim chtel rici. Kdyz delam papiry na motorovou pilu, tak je rozdil jestli budu kacet drevo nastojato, nebo nalezato, nebo jen odvetvovat apod. Jak se vsak bude chovat drevo, ktere je napruzene, poskozene apod. si kolikrat netroufne odhadnout ani zkuseny lesak a hasic to bez potrebne praxe jde delat. Ten nazor co zaznel pred chvili si myslim ze je nejspravnejsi - nehrat si na hrdiny (tech jsou plne hrbitovy), udelat pouze nezbytne nutnou a neodkladnou praci a se zbytkem v klidu pockat na lepis pocasi, svetlo apod. Vzdyt kdyz nekam nedojede autobus apod. tak se to take nezblazni. JJS
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz