Zasahovat behem katastrof nebo az po nich
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:20
Protože bohužel u debatovaného zásahu došlo k nejhoršímu, tak se nedivím, že s námi cloumají emoce. Ale právě proto by bylo velice prospěšné, kdyby třeba wattie nebo jeho kolega Martin řekli v klidu a srozumitelně, jaká byla situace, co se dalo nebo nedalo dělat. Řeči typu "tys tam nebyl, nevíš, jaká byla situace a tak do toho nem.áš co kecat" -míněno obrazně- nám tady nejsou nic platné
P. tatíček nakousl zcela správně určitou polemiku, nakolik byl ten zásah nutný, pokud bylo na místě tak nebezpečno.
Také bych velice rád věděl, co konkrétně mělo takovou váhu, že VZ se rozhodl pro práci v tak nebezpečné situaci, kdy bylo zřejmé, že opravdu hrozí značné nebezpečí těžkého zranění, bohužel až smrtelného zranění.
Při naší práci často musíme nést určitou míru rizika zranění, někdy i úmrtí, ale máme-li na jedné misce vah nebezpečí, na druhou musíme dát nutnost provedení příslušného zásahu. Váhy se nesmí nikdy moc zhoupnout na tu špatnou stranu.
Jestliže v tomto případě nehrozilo nějaké nebezpečí z prodlení, třeba že bylo nutno umožnit průjezd sanitce s někým v ohrožení života nebo něco podobného, tak jen to, že na silnici napadaly stromy a nedá se po ní jezdit rozhodně není důvod, aby VZ poslal své lidi do takového nebezpečí.
OPIS, nebo KOPIS vyšle jednotku nebo jednotky, ale je povinností VZ zvážit, zda lze zásah provést a za jakých podmínek.
Proto ať nám někdo, kdo tam byl, tohle vysvětlí, proč tam museli jít.
No a pro M. Kočího adresně - ten život opravdu nikdo nevrátí, ale právě proto je třeba si říci, co evetuálně bylo špatně, abychom se z toho mohli poučit.
Nejlépe by bylo si ten zásah podrobně probrat, ale to se tady nenosí, jak jsem si všiml. Ono také není nic snadného veřejně přiznat, že se nám něco nepovedlo, že.
A nevím, proč se wattie tak naváží do P. tatíčka, který nadnesll zcela oprávněnou otázku. Rady, aby zůstal u své hlíny jsou jen zbytečný blábol.
Raději nám, wattie, řekni něco o té situaci, která tam byla.
-
Příspěvek od Tom » 12.05.2008 15:20
pánové pročetl jsem celou diskusi a každý z Vás má svou pravdu...
Já se svojí jednotkou JPO 3 jsem byl taky v akci, přímo v té větrné smršti, likvidovali jsme kalamitu na cestě, která vede do hor. Každý z nás věděl, že je tam ryziko, přez to jsme do toho šli, jako všichni hasiči v ČR.
Na otázku jestli zasahovat nebo ne - jak může někdo vědět, jestli ve 12km úseku cesty do hor která je zablokovaná není někdo uvězněn ve vozidle a třeba potřebuje pomoc?! Položte si otázku - když víte, co se během těch událostí stalo - šli by jste pomoci znovu za těchto podmínek? Já bych šel určitě a vím, že semnou i s pousta dalších.
-
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
V okamžiku smrtelného zranění probíhal další postup jak? Předpokládám, že nikoho nenapadlo povolat na ohrožené místo osádku ZZS, ale že jste postiženého evakuovali mimo ohroženou oblast. Kde a jak se určuje shromaždiště, či místo předání? Máte to vymyšlené dopředu? Zcela určitě, neboť při dlouhých dojezdových časech a možnosti ZZS v nekterých místech zcela určitě VZ okamžitě po vyhodnocení situace kontaktoval OPIS a určil místo kontaktu se ZZS pr případ potřeby. Jak tedy konrétně, když se začneme bavit věcně a bez emocí, probíhala reakce na tuto tragickou skutečnost?
Zodpoovědný VZ totiž nepovolá osádku ZZS pod padající stromy. Tak bych rád věděl, jak probíhal další postup - zkušenostma se člověk učí a tenhle web by měl slouožit k předávání zkušeností.
-
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
Tak za prvé, já nejsem oprávněn sdělovat na veřejnosti nějaké podrobnosti k nehodě. Od toho máme tiskového mluvčího, takže pokud chcete vědět podrobnosti, tak zavolejte jí. Kontakt na ní naleznete na www.hzslk.cz. Ostatně JP si stejně myslí, že to jsou bláboly, tak nevím, proč bych to zrovna jemu měl vysvětlovat...No a COX? Ten je jistě natolik zkušený a myslí si, že jsme v České Lípě včera slezli ze stromu- "Předpokládám, že nikoho nenapadlo povolat na ohrožené místo osádku ZZS...". Takže pane super hasiči COXi. Neslezli jsme ze stromu a řeknu ti jednu zkušenost, která se za ty léta stále opakuje- podobné brouky pytlíky, jako jsi ty strčí do kapsy i ten nejobyčejnější chasič na šichtě. Ztratili jsme skvělého kamaráda, tak bych prosil trochu úcty k němu..
-
Příspěvek od Zdenek 675 » 12.05.2008 15:20
napište někdo příspěvek jak by jste se chovali když by na té cestě v autě byla třeba vaše žena a dítě a hasiči by řekli že přijedou až přestane foukat jaká by byla reakce.Jsem silničář a taky neřeknu jako dneska když fouká vítr a dělaj se závěje že tu silnici zprovozním až na jaře že ted to je nebezpečné taky nás pár popadalo po škarpách zničené pluhy trochu auta ale to patří k profesi hold někdy si vybere tu největší daň.čest jeho památce.
-
Příspěvek od Jiri Trnka » 12.05.2008 15:20
Pro Vasi informaci, zde uvadim situaci, pri nichz HZS prerusilo zachranne prace:
V noci z 8. na 9. ledna 2005 se prehnal pres jih Svedska orkan Gudrun (poryvy dosahovaly rychlosti 40 m/s). HZS Värend byl jednim z HZS, ktery zasahoval v nejvice postizenych oblastech. Kolem 22:00, pote co bylo nekolik zasahujich zraneno (jeden vazne) HZS Värend prerusilo veskere zachranne prace a stahlo jednotky ze vsech 11 stanic zpet na zakladny. Jedinym zasahem byl transport vazne zraneneho hasice (zraneni hlavy, bezvedomi), jehoz transport do nejblizsi nemocnice trval pres dve hodiny. V danem momente, kdy byly vsechny jednotky stazeny, stal na jedne ze silnic uvezneny autobus. V autobuse se nachazelo 35 osob. V okoli autobusu se nachazelo na vozovce okolo 100 spadlych stromu. I pres tuto situaci (35 osob) v autobuse, velici dustojnici nevyslali jednotky, nebot povazovali zasah jako zivotu nebezpecny pro zasahujici. Cestujici z autobusu byli vyprosteni po ca 12 hodinach. Ostatni HZS v okoli HZS Värend neprerusili, ale vyrazne omezili zasahovou cinnost. Bohuzel i presto tato opatreni k maximalnimu zajisteni bezpecnosti hasicu doslo v jednom pripade k nehode, kde zemrel zasahuji (velici dustojnik).
Zaverem chci poznamenat, ze tento prispevek je myslen jako priklad pro nektere diskutujici, kdy doslo k preruseni zasahu. Prispevek se netyka zasahu u Ceske Lipy, ani neni k nemu nijak vztazen. Nechci proto aby tak nekdo cinil, dekuji!
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Poslouchej, ty frajírku, prestaň se tady naparovat a rozkřikovat, s nikým z nás jsi husy nepásl. Jen ve všech posiluješ podezření, že nemuselo být všechno v pořádku - přesně podle hesla o potrefené huse. A tím děláš zesnulému kolegovi pěknou medvědí službu, to mi tedy věř. Kapišto?
A jen pro tvou informaci - ne všichni, kteří tu čtou a píší, jsou hasiči, tak přestaň dělat hasičům ostudu svým chováním. Dík.
-
-
Příspěvek od Ondra Vajo » 12.05.2008 15:20
Tuto diskuzi sleduju dele nechtel jsem do ni zasahovat ale musim...to co ty tu pises o te nehode a jak se zde chovas delas ostudu nejen sobe ale i sve jednotce.a psat tu ze nekdo nikoho strci do kapsy tak si nekdy precti prispevky nekterych "nehasicu"a pak si o kapse budem psat ju.Jinak uctu kazdej k nemu chova jen ty to nejak prehanis...
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
To já taky nechtěl, ale už jsem to nevydržel :-/. Přeci nikdo nikomu nic nevyčítá, jen se kluci oprávněně ptají, protože tohle se může stát každému a každému jde o kejhák. Proto se ta diskuse taky přehodila od článku (kde jsou kondolence) mimo. Kdyby napsal "kluci, vydržte, dáme to dohromady a napíšem, co a jak", tak nikdo ani necekne. Chápu, že je to živý a bolí to, ale takhle kopat kolem sebe nikomu a ničemu nepomůže. A tomu zesnulému kolegovi to dělá jen medvědí službu.
-
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Tak jo Tome, zkusim popojet.
První věc je jestli zasahovat. to je skutečně otázka do diskuze. Jak to už tady někdo naznačil, tak skutečně nejsme na takové situace připraveni. Psal jsem to již dřív u jiné diskuze a myslím si, že nám chybí schopnosti v nekterých případech improvizovat a přizpůsobovat se mimořádným situacím. Takže by bylo dobré říct kdy a jak zasáhnout.
Druhá věc. Když v TV byla reportáž jak zahynul lesník, tak vyšetřovatel prohlásil něco o nedodržení bezpečnosti práce. Nemohlo se jednat tady o něco podobného? Podcenění rizika situace?
Zajímalo by mě jak se dá chránit v takovém případě. Proč nepovolat těžkou dřevařskou techniku? Kdyby se při práci hasiči kryli CASkami, tak na ně nemůže padnout strom plnou vahou. Kdyby se použilo na odklízení kmenů LKTčko které má klec pro řidiče a kmeny jen uříznout tak aby se dalo nouzově zprovoznit cestu.
Změnit postupy a zavedené zvyklosti. Zavřít ohrožené úseky, transport z a do ohrožených míst (třeba pokud by tam bylo potřeba ZZS) provádět vozy HZS - tzn. přizpůsobit vozy a zasílit furgony aby byla zabezpečena ochrana osádky, tzn sanita dál nepojede a dojedou s hasiči, vč, transportu jídla do krámu, dalo by se o tom debatovat dlouho a dlouho. Ať tak, nebo tak, myslím si, že zůčastnění by se měli zamyslet jak dál. Protože žádné postupy se nesmí stát dogmatem. ˇUčelem hry by měla být ochrana a záchrana životů. Všech. A možná právě v této době, kdy je to tak živé. Protože jinak se na to zapomene a za rok může zase být republika v podobné situaci.
Zajímalo by mě jak podobné situace řeší v zahraničí? Něco už tady bylo napsáno. A musím říct, že to pro mě bylo velmi zajímavé čtení.
Když se hasí flašky s PB tak se každý kreje a přemýšlí se nad roboty a bůhvíčím. Strom může být stejně nebezpečný. Jenutné nalézt rozumný kompromis, kdy obecný zájem ještě nepřekračuje únosnou míru rizika. Protože v případě chyby se pustí na zprůjezdněnou cestu civilní vůz a na ten spadne strom.
-
díky zapříspěvek, popsal jsi to zajímavě.
Ještě bych se vrátil k hasičům a pilkám - jasně, každý kdo dělá s motorovou pilou, by měl mít patřičné školení a průkaz na pilku. To je jasný, ale vtip je v tom, že spousta dobráků má v průkazu napsáno PŘÍČNÉ PŘEŘEZÁVÁNÍ. Takže můžou akorát rozřezat stromy na metry, který leží na zemi. Kolik dobráků kdy kácelo v kalamitě? Vědí, kde to říznout, aby mu ten strom nevystřelil, když ho ještě částečně drží kořeny, který jsou napružený. Doufám, že si tyto slova nebude brát někdo osobně.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
To máš pravdu i když jen o školení to není, chce to praxi a rozum do hrsti. Ale papír vládne, že jo Záleží asi na tom, kde se kurz provádí - mám dojem, že např. Jánské Koupele školí i práci z výškové techniky a na konstrukcích, ale běžný "nekrizový" školitel tohle asi dělat nebude. Já mám pily z práce, takže tam je skoro i vyřezávání soch )) A náš druhý pilař je má od HZS.
-
To máš pravdu, nejlepší je, když je u dobráků nějakej kluk od HZS,HZSP nebo kouzelník s pilou - lesák Říkám, měli jsme tam čtyři stromy tak blbě na sobě, že to bylo fak o hubu, protože to bylo ještě částečně na svahu. Nikdo z nás by si to nerisknul, přišel kluk od doberáků - lesák, bylo to v noci, a kdyby tam neměl traktor s navijákem, tak by do toho taky nešel, né za tmy!
Jo a ještě něco - když nás z operačního vyslali do akce, tak bylo striktně daný pravidlo: pokud začne nějak extrémně foukat, nebo bude nějakej jinej problém - nepřístupnost terénu,extrémně lehlej strom, kde by bylo evidentní nebezpečí při rozřezávání, tak to nahlásit operákoj a policie ten úsek prostě uzavře.
-
Příspěvek od martin hájek » 12.05.2008 15:20
podle mě máš v něčem pravdu,le já si zase myslím a bohužel, že při takové práci jako byla ten minulý týden hasiči porušují pomalu vše co tě v kurzu na mot. pily učí.Není to jen o kurzu a praxi, ale při tomto si musí dát každý opravdu pozor..........ty stromy jsou opravdu nebezpečné.Spíše se přikláním k návrhu ANO řezat zachraňovat lidi,ale s jakou technikou..........kvalitní pilu,pořádně osvítit,a mít pořádné a kvalitně vyztužené velké auto, které mě a kolegy ochrání a nedej bože i odveze opravdu do bezpečí včetně těch zachraňovaných lidí.Další pravdou je také to, že se nechci po někom opakovat a k někomu se srovnávat, ale když budou naši milý spoluobčané sedět doma na zadečku a né ,,já jedu do hospody mě se nemůže nic stát´´a potom u prvního spadlého stromu volá 112 nebo 150 a brečí ať ho hasiči vyprostí a ať se nestane nic plechovému miláčkovy, tak potom nikdo z hasičů nemusí skrz takového člověka nasazovat život ať je profík a nebo dobrák.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
To je vidět i na současné NAPROSTÉ ignoraci zákazu vstupu do lesa...
-
Příspěvek od martin hájek » 12.05.2008 15:20
Né opravdu je to s našema lidma hrůza...........potom když jim teče voda do bot, tak každý kdo pomůže je dobrý.............ale já bych jim to v takovém případě dl v plné výši k úhradě a to bez pardónu.Co vím tak ten kluk na Slunečné tam prý také řezal, protože tam bylo auto, které posléze odjelo,ale nikomu se nic nestane.........vše je v pořádku jenom zařval jeden hasič jinak nic.pohoda
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz