Zasahovat behem katastrof nebo az po nich
-
Příspěvek od Zdenek 675 » 12.05.2008 15:20
proto jsem s komentářem toho příspěvku skočil sem kde je právě o tom diskuse. Jak jsem již napsal beru to ze svého pohledu jsem řidič v zimě posypového vozu a myslíte že mohu říci že začnu sypat až v létě musím se pokusit a jak již bylo napsáno minimalisovat nebezpečí ale netvrdít že jsem 100% a tam je to nebezpečí ale po boji každý víme víc.Na to co se dělo tak zaplat pámbůh že je to za náma.Jinak pro všechny hasiče lepší směny.
-
Příspěvek od Petr taticek » 12.05.2008 15:20
život je složitej a né každý se mnou musí souhlasit stejně tak jako já nesouhlasím s každým. Původem jsem sedlák do dneska ještě vlastním ornou půdu za to se nestydím. V lese jsem už pár stovek stromů také porazil a od roku 1991 u HZS Praha taky něco viděl. Nediskutuji s anonymi.
Svuj názor jsem vyjádřil jasně! V tom lese neměl nikdo za takové síly větru co dělat. Vítr dosahoval rychlosti 1 až 4 stupně hurrikanu.U nás se tomu říká Orkán ale nikdo prakticky neví co to znamená a jakou sílu to má.Bojovat s pilou proti tomu je blbost. Na jihu USA se bežně provádí evakulace obyvatelstva lidé si zabednují okna skupují zásoby potravin.To jsem zažil. Během hurrikanu nikdo nikam neleze / to jsem nezazil,stočilo se to jinam./
nejde mi ale jen o diskusi co se týká živelných pohrom,ale jsou i jiné věci. Hlavně např. jízda k zásahu / já zažil převrácení žebříku a dvakrát pak zmačkaný plechy / dneska zase se vytáhli plzenáci ještě že se nikomu nic nestalo u nás na stanici máme zkušenost tu nejhorší, ale jsou i jiný lahůdky např. otevírání bytu pro policii, když ani nevíte koho máte za dveřmi jen spousta řevu a za vámi stojí ostře nabití policisté v neprůstřelných vestách. Ale třeba to vidíte jinak? já vám vaše názory neberu také pomáhám lidem jak jen můžu jen se vždycky ješte pak chci vrátit domů ke své rodině.
Rodině toho hasiče ještě jednou vyjadřuji hlubokou učast a určitě jim finančně přispěji a již zítra budu na naší stanici iniciovat sbírku. Ten kluk mohl pracovat ješte aspon 20 let ročně si vydělat tak 300 000 tak si to vynásobte. Stejně ale nemůže žádná částka vyvázit lidský život a to i kdyby měla být D1 neprůjezdná třeba týden.
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
No, tak s anonymy nediskutuj. Mě je to úplně jedno.Že vlastníš nějakou ornou půdu-a co jako? Znovu opakuji, ty jsi na místě nebyl, lidi z naší stanice neznáš, tak si hleď svých zásahů a nehodnoť zásahy jiných. A protože jsi na místě zásahu nebyl, tak nemáš právo nikoho urážet a osočovat, že někdo něco udělal špatně. Jsi jen obyčejný rejpal, který plive na zásahy naší stanice. Naší stanici a naše zásahy nikdo urážet nebude a už vůbec ne nějaký chytrák, který nebyl na místě..Vrať se k sedláctví, uděláš líp...
-
Příspěvek od Dusan Stuchlik » 12.05.2008 15:20
Vazeni panove jsem prekvapeny vasim slovnim kamenovanim Petra Taticka!
On nesnizuje a neurazi vaseho tragicky zesnuleho kolegu, ( coz take opakovne napsal). On tady predklada k uvaze velmi zasadni, podnetne a legitmni otazky !! Vy se muzete pokusit na jim uvedenymi vecnymi nazory a otazkami zamyslet. Nebo tu debatu muzete semi za sebe odmitnout: ale nemate nejmensi opraveni zakazovat a vykazovat z diskuse kohokoliv jen proto ze pise něco, co se vam nelibi. Pokud tak samozrejme cini slusne a vecne.. coz dela.
Je pro me prakvapujici neochota casti hasicu vubec se pokusit vecne hodnotit postupy i pripadne chyby v nich. Bez analyzy chyb jste na nejlepsi ceste je opakovat.. A zrovna pri vasi praci kdy jde o zivoty vase (a také zachranovanych osobe) je neochota debaty a prezkoumavani spravnosti zvolenych postupu vice nez na povazenou.
Ani naznakem se zatím bohuzel nikdo nepokusil zareagovat na podnet, který Petr Taticek pravdive uvadi, tedy na to, ze nejen hasici, ale cela CR se v podobe tohoto vetru setkala s fenomenem, se kterym v tomto rozsahu na nasem uzemi dosud chybi zkusenost. A to samozrejme i vam. A vy místo toho abyste premysleli, zjistovali, disktuovali a vymenovaly poznatky o tom, a jak to v podobnych situacich funguji tam, kde s podobnymi jevy zkusenost mají ( a tim se pokusili predejit podobnym při pristim orkanu) tak jedine co delate je, ze autorovi techto otazek nadavate….
Každemu normalnimu cloveku je vaseho kolegy a jeho blizkych lito. A pro kazdeho uvazliveho člověka by tato situace mela byt podnetem k tomu, aby zacal shanet informace o postupech a praxi pro tyto situace proto, ABY SE PODOBNA TRAGEDIE POKUD MOŽNO NEOPAKOVALA, nebo se alespon zmensila jeji pravdepodobnost.!!!
Na zaver ještě musim podekovat Vaskovi Porkatovi ze nedal na první nutkani tu debatu utnout.. Podle meho nazoru by to byla chyba, která by v konecne fazi poskodila vas samotne…
P.S. Pokud vim, tak na progresnich lekarskych pravistich ve svete (a doufam ze nekde i u nas) se jakehokoliv problemove situace probira na sezeni, které pripomina spise inkvizicni vyslech toho lekare, který se v problematicke situaci ocitnul. Jak mi pratele kteří to videli na vlastní oci popisovali, tak ten vyslech je ze strany kolegu vedeny často velmi tvrde a muze pusobit az agresivne. Jeho cilem ale není udelat z kolegy pitomce !! Smyslem je je dobrat se priciny problemu, dobrat si situace a okolnosti odkud se věci zacaliu sunout spatnym smerem. A ma to jediny cil: Aby každý z nich pochopil co a proc se se stalo a tim padem aby každý z nich mohl zajistit aby se to neopakovalo !!
Byt sem mozna nektere z vas moc nepotesil presto preji pekny vecer!
DS
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:20
Já nemám problém s názorem toho pána, je mi zarazila poslední věta ohledně finančního příspěvku, resp. její konec... To tam prostě nepatřilo.
-
Příspěvek od Dusan Stuchlik » 12.05.2008 15:20
Nojo, stava se ze clovek obcsa napise neco co skripe... ale kdyby nam to dycky nekdo umaznul, tak sou tady bily stranky )
soukrome: muzes se poptat, existuje jeste zajemce o to uzasne auto co boura dalnicni zatarasy?
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:20
Měl jsem tenhle pořad hrozně rád,ale to sem zas tak nepatří. Plně souhlasim s Dušanem Stuchlíkem. Pan Tatíček pouze napsal svůj obecný názor,nekritizoval nikoho za jeho práci a ani za jeho chyby,jenom poukázal na problém.Je fakt že se říká,že hasiči lezou tam,odkud jiní utíkají,ale ne vždy je to na místě.Nasazují vlastní život,za to čest a chvála,ale každý má svůj pud sebezáchovy,že ) Není to tak dávno,co se stalo něco podobného,nebudu radši říkat co,ale naštěstí to dopadlo dobře.Zde se událo něco,s čím jistě zasahující nepočítali,nění se čemu divit,orkán tudy neletí tak často. Stalo se to nejhorší a nelze již dělat nic jinýho,než se poučovat z chyb, na místo "generálů po bitvě" a vět,já bych to udělal tak a tak.Jsem si takřka jist,že 99% z vás by nezasahovalo jiným způsobem.
-
Příspěvek od Ondra Vajo » 12.05.2008 15:20
Rekl si to velmi spravne a souhlasim s tebou.Takove situace v CR nejsou caste a resili bychom je vsichni stejne....Priste uz to muze byt jine
-
Příspěvek od Petr Jadrný » 12.05.2008 15:20
Musím souhlasit s názorem Petra Tatíčka. Podle mého "wattie" reaguje hystericky bez logického uvážení. Sám jsem u profesionálních hasičů déle jak on a stojím za stanoviskem, že tam neměli co dělat. Bohužel selhalo velení.
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:20
Zasahovat nebo nezasahovat toť otázka! Ale dle mého názoru zkuste říct operákovy do vysílačky -(telefonu) že venku fouká velký vítr a že nikam nejedete!!! Myslim že by jste takto asi moc neobstály!???Ale když už vzjedete tak je jen a jen na rozhodnutí VZ jestli zasáhnout.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od tatrablazen » 12.05.2008 15:20
v podstatě z jeho názorem souhlasím. jsem civilista a tak si nejde nepovšimnout , že některé zásahy se zdájí býti tak trochu divně vedeni. nerad bych se tady někoho dotknul, ale matně si pamatuju na požár vietnamskejch skladů v písnici kde nevim jestli jeden nebo více hasičů propadlo střechou do ohně. rád bych věděl proč když tam nejsou lidi a požár je v dost pokročilém rozsahu má potřebu někdo lézt na střechu, případně ho tam někdo rozkazem vyšle.
taky bych se rád zeptal kde se nacházeli armádní složky v tom dvoudenním vichru. to jsou jenom na výjezdy do ciziny ?? jak je možný že tuší, železná ruda je dva dny bez proudu. to nelze nasadit agregáty. asi je to jedno
nicméně je zbytečný někoho napadat a odpovídat stylem jako Wattie
neboť je to emotivní výkřik pod tíhou události , která se stala a takovej příspěvek , kterej napsal spíše ukazuje na to že má hodně pohnutý myšlení. není to psáno s rozvahou
jo holt jsme jenom lidi a lidi jsou jak známo omylní. varování bylo a myslím si včas . a jak psal Zdeněk 675 někteří si prostě myslí že poručí i větru a jim se nic nestane. bohužel právě oni pak zaměstnávají nejčastěji záchranné složky.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Vyjizdime na pozadani VZ HZS, zadny takovy pozadavek ovsem neprisel. Alespon teda do Hlucina ne, protoze Rakovnik i Kutna Hora zasahy meli - malé info zde
-
Oprava odkazu - blbe info ve schrance, takze to info je zde
-
Na druhou stranu v současném počasí se asi zase brzo mrknem na náš oblíbený Hrabyňák, Bison nám snad moc práce nesebere
-
Příspěvek od Martin Krupicka » 12.05.2008 15:20
Chtěl bych se zapojit do diskuze příspěvkem, který se primárně nevstahuje k tragické události z 19.1.,ale v jistém smyslu s ním souvisí.Klíčovím heslem pro můj příspěvek se stalo a párkrát tu i zaznělo přísloví, že po bitvě je každý generál...jedná se my hlavně a především o to,že např. při výše zmíněném zásahu v tržnici (předpokládám že to byla ta v Praze Holešovicích) a mohl bych jmenovat další a další jistě velitelé zásahů nedisponovali všemi informacemi, které vystupují na světlo až po detailním průzkum požářiště nebo místa události a, které jsou k dispozici diskuzi až po samotném zásahu kdy je dost času a pohodlí o všem přemýšlet a tudíž můžeme polemizovat o tom co se mohlo udělat lépe ale, pravděpodobně už postrádáme něco z objektivity.To je jeden z těch neočekávaných vlivů naší práce kdy můžeme na základě informací předpokládat co se stane ,ale i když budeme postupovat přesně tak jak si situace žádá nikdo nám nezaručí že to skutečně dopadne tak jak by to na základě nám poskytnutých informací dopadnout mělo.Proto si myslím a zastávám názor ,že na každém zásahu je potřeba užít nutnou dávku naučených postupů a improvizace a je na VZ aby to zkloubil dohromady.Našel sem náhodou citát který by mohl to ...po bitvě ... nahradit zní:ZKUŠENOST JE JMÉNO ,KTERÉ DÁVÁME SVÝM CHYBÁM ..při vichřici byl taky zraněn můj kolega a věřte ,že sem taky přemýšlel jestli jsme udělali všechno aby sme tomu předešli...došel sem k názoru ,že i když sme udělali všechny bezpečnostní opatření aby sme nebyli ohroženi tak v tu chvíli nebylo nebezpečí takové aby sme se museli evakuovat ze střechy... za to že se situace změní náhle a nečekaně nikdo přímou vinu nést nemůže...doufám že sem alespoň trochu jiným pohledem na věc přispěl diskuzi ...pokud bude mít kdokoliv nějakou zajímavou reakci nebo doplnění mého příspěvku budu jedině rád...
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:20
jsem se rozhodl po dohode s Vaclavem zalozit tuto diskuzi. Neberme ted pravo postizenym a pozustalym byt trosku emotivnejsi a agresivnejsi, je to otazka casu, jeste je ta udalosz prilis cerstva, boli a dotyka se. Zazili jsme tady pre nedavnem moje napadani kvuli nehode na decinsku stare mnoho let, proste kazdy, z jehoz okoli, stanice apod. si do posledni chvile nechce, nebo nedokaze pripustit chybu, nebo vinu. Ted nemyslim jen tuto situaci, ktera je v setreni. To je ale NEJKRATSI CESTA DO PEKLA. Mnoho z vas to tady rikalo: snazme se poucit z chyb, ktere se staly, nebyly takl vazne a daly se jeste nehradit. Rozeberme si chyby pri cviceni a poucme se z nich. NE, nase hrdost a jesitnost je tak smutna, ze nas mozna pouci az chyba, ktera je tragicka. V minulem roce probehla rada megalomanskych cviceni, kde slozky IZS ukazovaly svuj vycvik a spolupraci. Mohu hodnotit jen jedno ktereho jsem se osobne ucastnil a ostatni pouze z oficialnich vystupu. ale zasnu. Prestoze jsem tam videl radu hrubych chyb, radu zivot ohrozujicich situaci apod., ve zprave od ZZS, jsem se o nich docetl a take o tom, jak by se daly napravit a na priste nedelat. Stejne tak jsem se dozvedel o chybach, ktere rozebirali nadrizeni se svymi policejnimi slozkami, chyby videl a nalezal i CCK, ale POZOR - k zadnym chybam oficialne nedoslo na strane zasahujicich hasicu. I ty, ktere jsme vsichni prihlizejici videli a upozornovali na ne, pravdepodobne vubec nevznikly a my jenom spatne videli, nebot oficialni zprava uvadi, jak byli hasici dobri, kvalitni, rychli a hlavne neomylni - to je ta zminovana cesta do pekel. Jsem hasic doborovolny se slusnou praxi a pamatuji, ze po velkych udalostech a po cviceni se delal tzv.debriefing, tedy rozbor udalosti, nekolikrat jsem dostal za sve chyby prede vsemi do trika (stejne tak jako moji kolegove), mnohe jsem si vzal za sve a ty chyby uz nedelam. U cviceni ta praxe zustala, u zasahu se to uz povazuje za zbytecne. Jestlize mi zakon rika, ze po kazdem velke udalosti mam informovat radu a zastupitelstvo mesta s rozborem situace a pripadnych opatrenich, proc to neplati u hasicu? JJS
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:20
ve vetsine nazoru, zejmena v tom, ze podcenujeme avizovane udalosti a jejich dopady - u vlny tsunami nefungovalo varovani, ale videli jste jak se zachovali pri jejim avizu podruhe? To bylo uprkem v prk. Verme nekdy meteorologum a prognostikum a nepodcenujme jejich varovani. Kdyz budou plana, nepodcenujme to a budme radi! Bohuzel vsak se posledni dobou az tak mnoho nemyli. Kalamitni stav by ale opravdu mel vsem oznamovat - pozor po dobu kalamity pracuji i zachranne slozky v nouzovem rezimu, zasahuji jen v pripadech ohrozeni zivota a zdravi a pripravuji se na nasledujici zasahy! Vyuzit jejich sluzeb leckdy sklouzava do zneuzivat. JJS
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
jadro, no a co, že sloužíš déle? Mám se posadit na zadek? Souhlas si s kým chceš, je to tvoje svaté právo...Dobře, zavolej k nám na stanici a řekni veliteli hasičů, který byl na místě, že tam neměli co dělat...A nebo tam přijeď a řekni to. Uvidíš sám, jak pochodíš u kluků na šichtě :-/. Znovu a naposledy upozorňuji- nikdo z vás na místě nebyl, tak bych prosil, aby jste hodnocení oprávněnosti zásahu nechali příslušných orgánech....Toť vše.
-
Příspěvek od Martin Kočí » 12.05.2008 15:20
Dobrý den,
pánové nevím co se tady pořád handrkujete co mělo být a atd..Byl jsem jedním z těch, který byl vyslán na místo této události.Dnes polemizovat o tom co a jak mělo být je blbost.......nikdo ten lidský život nevrátí.Za celou praxi, kterou jsem u hasičů a je to také už ten nějaký rok jsem nic podobného nezažil.Naše posádka 1+2 z VA Toyota včetně hlídky policajtů jsme v jeden okamžik ležely pod autem a každý koukal co se bude dít.No prostě co k tomu dodat - hasiči v celé republice by při tomto větru zasahovat neměly, ale řekněte to někdo lidem.
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:20
Ja vím jaká se tu vede diskuse ale nicmene je zajimavé že kdyby ta cesta na které se onen tragický zásah odehrál byla pouze vedlejší a dobře bojezdná cesta,tak kdo a proč tam ty Hasiče volal??? když se to dá v klidu objet tak stromy necham stromama a jedu jinudy ne??? Ale vzhledem k tomu že byla jednotka na místo povolána, tak ta silnice asi tak vedlejší nebyla a propo bylo třeba ty stromy odstranit!!! (jen musim poznamenat ze to v tech místech neznám ale jen to tak cítím!!!)
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz