Zasahovat behem katastrof nebo az po nich
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:20
presunul jsem diskuzi z clanku, kde se vetsina hasicu vyjadruje k umrti naseho kolegy z CL. Podrazdene vylevy nekterych hasicu prilis nesvedci o jejich profesionalite, nebot cinnost hasicu se ma omezovat na nezbytne riziko a ne nato riziko vyhledavat. Krom toho o nasazeni clenu jednotky rozhoduje velitel vyjezdu a on take nese veskere pravni dusledky svych rozhodnuti, zejmena v pripade urazu ci umrti.
Uveduli modelovou situaci - soucasna vichrice, oznameni o padlych stromech na silnici prvni tridy, nebo na prijezdovych komunikacich do obce povazuji zasah za opravneny, to ale by urcite nemelo platit napr. u ucelove komunikace, nebo mistni, ktera se v ani v zime neudrzuje. Tam je preci vzdycky cas nato zasahnout az bude mensi riziko. I tam vsak muze nastat situace, ze tam bude uveznene auto apod, coz meni situaci. Podobna situace bude treba pri pouziti resp. nepouziti zebriku za bourky, vetsi rychlosti vetru apod. Vyplyva z toho, ze kazdy zakrok by mel byt individualne a zodpovedne posouzen velitelem zasahu, ktery by mel umet zvazit miru rizika a napr. i odmitnout prilis rizikovy zakrok. JJS
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:20
Zrovna včera jsme tohle téma diskutovali "na poradě" v hospodě. My jsme měli to štětí, že jsme při současném větru zatím neměli ani jeden výjezd, nám to vyčistil větřík loni a tak už letos asi nemělo co padat A dohadovali jsme se, jak bychom postupovali a došli jsme přesně ke stejnému závěru jako Jirka. Je třeba posoudit situaci a podle toho se rozhodnout. Pokud bude padlý strom v lese, kde kde hrozí další pády a je to na silnici, která se nechá v pohodě objet, tak tam prostě nepolezu, dokud vítr neskončí, pokud to bude jediná příjezdová cesta do nemocnice, tak na to jdem. Ten rozdíl je snad zřejmý. Ano, i to je známka dobrého velitele - umět odmítnout zásah, který by zbytečně ohrozil životy či zdraví hasičů.
P.S.: Já sem v poslední době moc nepřispívám, ale čtu pravidlně. Některé diskuse fakt asi nemají cenu (viz momentálně motorové pily, že :- ) Ale občas se tu přesto objevím, většinou když se chlubím cizím peřím, viz třeba tady. )
-
Příspěvek od Jiří Tynkl » 12.05.2008 15:20
Tohle není snad třeba ani rozebírat. Je to jako s propanbutanovou lahví v domě když bouchne a jsme v její blízkosti tak je zle. Hasič ví do čeho jde. To že na kolegu spadl strom není ničí vina on jen chtěl dělat svoji práci s nejvyšším odhodláním tak jako by ji dělal každý jiný ale příroda si poručit nedá. Je to neštěstí a tak si uvědomme že tohle nebo nějakej úraz může postihnout každého z nás při výjezdu. A proto si važte vašich velitelů, protože ti jsou první na raně když se něco semele. Oni váš život nemají v rukách ale vy sami. Vy se můžete rozhodnout že neuposlechnete rozkaz poněvadž se obáváte o svůj život. Jsme hasiči ať už Dobrovolní nebo Profesionální tak máme za úkol nebo poslání pomáhat lidem.
Proti náhodě ani osudu nebo vyšší moci není PREVENCE
Tím nechci tuhle smutnou událost nijak zlehčovat a z mého přízpěvku nevyplívá ani fakt že si za to mohl sám hasič nebo velitel. Může za to něco co si nikdo z nás nedovede vysvětlit.
-
k orkanu, ktery je zivy, ale stejna situace nastava napr. pri povodnich, kdy jsou jednotky PO nasazovany po povodni na likvidaci skod. Plne souhlasim s jejich nasazenim u fyzickych osob a pri praci pro sveho zrizovatele (obec), u pravnickych osob by se obecne nemelo zasahovat vubec, vyjimku by mely tvorit dulezite a klicove podniky (at uz z hlediska strategickeho (pekarna, rozvodna NN apod.) tak i lokalniho (zamestnanost)). Jinak by se mely jednotky PO po povodni (resp. kazde katastrofe stahnout na sve zakladny (maji-li kam) a "lizat si rany" a pripravovat se na dalsi zasahy. Na likvidaci skod jsou urceny jine organizace (Adra, sanacni a likvidacni firmy apd.). Souhlasite s tim? JJS
-
Příspěvek od Jiří Tynkl » 12.05.2008 15:20
Souhlas jenže ani po povodních když voda opadává nejsi v bezpečí.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:20
Nestálo by třeba otevřít otázku podílu pojišťoven na vybavenosti hasičů technikou, jak to bývalo dříve ????? Vždyť hasiči svými zásahy snižují výši škod a následné plnění pojišťoven. Hasiči chrání soukromý majetek z peněz nás všech !!!!! To se pak soukromým pojišťovnám žije, když hasiči jim tímto snižují výdaje, a jim rostou zisky !!!!!! Jelikož není jen jedna pojišťovna, a argument byl, že nebudou přispívat na ochranu lidem, jenž nejsou u nich pojištěni, lze toto řešit jednoduchým způsobem - danná pojišťovna vyplatí určité procento Kč z uchráněných hodnot do fondu, který by přispíval JPO na zásahovou činnost. Proč všude píšeme kolik jsme toho uchránili ????
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak takové diskuze už tu byly a (podle mého názoru) zcela oprávněně skončily otázkou: "Co s těmi, kteří nejsou pojištěni?". Takže můj názor - odvod pojištoven ano, ale až po zavedení nějaké formy povinného pojištění nemovitostí. A z tohoto vybraného objemu a pak i částečně z objemu vybranného povinného ručení vozidel platit určitý podíl do fondu.
-
otazka pojisteni tu byla rozebirana uz nekolikrat a navazuje na nekolikere pokusy o prosazeni zakona o tom, ze by pojistovny mely cast svych zisku davat pro zachranne slozky. Ma to vsak nekoli aspektu. Nejdrive by muselo byt zavedeno povinne ruceni VSECH budov a nemoviteho majetku (to aby pojistovny neplatily za nezodpovedne majitele z penez tech zodpovednych) a pak uz tomu nic nebrani. Tak je to napr. na Slovensku. Problem je ale v tom, ze pojistovny se nechteji zbavit svych zisku a proto pak vzdycky zdrazi pojistne (stejne se to stalo i predminulem stoleti kdy toto zavedla liberecka pojistovna) s upozornenim nato, ze musi platit zbytecne penize tem darebakum hasicum a zachranarum . JJS
-
apropo nejak jsem se asi dotkl Vasi webmasteryne zachran to dik. JJS
-
- Kontaktovat uživatele:
téda, asi mám krátké vedení, ale tvému apropo vůbec nerozumim. Já jsem kvůli virům vyhodil ICQ, tak se kdyžtak ozvi mailem nebo Skype minerva_099 .
-
Příspěvek od Zdenek 675 » 12.05.2008 15:20
vaši debatu trochu chápu ale co je ted a co později .Co kdyby tou místní komunikací potřebovala projet sanitka.Já jako silničář se musím při ledovce rozhodnout jestli s kopce pojedu normálně a nebo pozadu a nebo si budu nejdřív lopatou ale to je v té profesionalitě té které funkce všichni se občas musíme rychle rozhodnout a potom už není co řešit.Stačí se podívat na fotky , videa od nás nebo od sousedů a musí soudný člověk obdivovat VŠECHNY záchrané složky i lidi kteří umí nezištně pomoci čajem pitím ubytováním atd.
Poslouchal jsem RDST provoz v Praze tak vím o čem píšu.
Jinak poděkování Všem co nasazovali vlastní životy pro nás ostatní.
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Reakce hlavně na Zdeňka.
Konkrétně v tomto případě, kdy padají stromy jak kostky domina je nesmysl, že by vůbec někdo při zdravém rozumu tam sanitu posílal. Spíš oznámit na dispeč zs, že komunikace je neprůjezdná, protože snad na většinu míst v republice vedou aspoň dvě cesty a dá se tudíž třeba (jak říkám třeba) poslat auto z druhé strany. Jak už někdo podotknul, je to individualní a musí se zohlednit ibezpečnost zasahujících. Je dobře, že se tu tohle téma rozeběhlo, aby jsme si ujasnili náhled na jednotlivé situace. Protože někdy z přemíry iniciativy může být na bezpečnost opomenuta.
Uvedu příklad. Při požáru v lese uhořelo několik hasičů. Oheň je obklíčil. No a hned se nabízí otázka. Nedalo se tomu zabránit? Nedalo se pečlivým průzkumem - vč. leteckého - postup požáru včas objevit? Myslím si, že debaty a otázky v tomto duchu jsou nejen oprávněné, ale i nutné. Jedině tak se včas mohou objevit nedostatky a odstranit je, aby v budoucnu znovu neumírali lidé. Není to o tom někoho trestat, ale i lékaři mají svojí kazuistiku - učme se od nich. A pokud se dojde k závěru, že skutečně nešlo tragédii zabránit, budou aspoň všichni zúčastnění usínat s lehčím svědomím.
-
souhlasím já jsem měl volno tak jsem seděl uCB 10 info pro řidiče a byly někteří kteří tvrdily že někde musejí být na čas a neberou na zřetel co se vůbec děje to je ta lidská povaha mě se nemůže nic stát.Pak je smutné že státní organy nevyhlásily stav ohrožení pak by třeba mohla policie auta odstavovat.Když se vrátím hasiči staví žebřík fouká v normě ale kdo zaručí že nepřijde náraz větru a to je asi to % nebezpečí které nikdo neodhadne a je smutné že vaše práce je nedoceněna.
-
myslena a zalozena. Kazdy rozumny clovek se rad pouci z chyb svych predchudcu a zancne se tim snizuje mira rizika i pro dalsi osoby, ktere jdou zachranovat zachrance. JJS
-
váš příspěvek na jiném místě mne docela zarmoutil tam kde se vyjadřuje soustrast važte slova. Je škoda že celý příspěvek nebyl vymazán.
-
Příspěvek od Antonín Vomáčka » 12.05.2008 15:20
Pane taticku, nevim jestli jste hasic nebo ne, ale to co tady pisete me nadzvedava ze zidle.Slouzim na stanici v CL 16 let jako vyjezdovy hasic, tudiz jsem kolega zesnuleho hasice. Radim Vam, uz radsi nic nepiste. Nic o tom zasahu nevite, nezazil jste ho, nevite jaka ten vecer byla v nasem okrese situace, neznal jste jeho, ani velitele zasahu, takze se vratte za svuj pracovni stul a davejte pozor, at si nevypichnete oko propiskou. Pochybuju, zda jste kdy na nejakem zasahu byl. Po bitve je kazdy general...Pokud neumite drzet pietu, ctit cloveka a hodnotu lidskeho zivota, chodte na X-chat.Tam muzete svoje chytrosti hazet s neomezenou vulgaritou a Vasi sedlackou mluvu tam urcite oceni.Mel by jste se stydet..
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:20
Věř mi, že jsem silně zvažoval jeho vymazání. Ale nakonec jsem ho tam nechal, ať víme, co je také za hasiče...
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz