112 - klady a zápory
-
Příspěvek od Karel » 12.05.2008 15:20
Lidi můj názor na 112 je ten,že je to dobrá věc.Vždyť i lidi si určitě budou radši pamatovat jedno číslo,než tři.Vemte v potas co si takovej člověk musí všechno nosit v hlavě a pamatovat za čísla (mob.,PIN,...atd) a teď ve stresu ,třeba i zraněnej někde u nehody když mu za zády brečí dítě,vedle na sedačce řve manželka a pod.
Co se týče operačních na KOPIS ech,myslete na to,že jsou to taky jen lidi a všichni jsme omylní.Při rozloze rajónů jaký mají pod sebou se nedivte ,že všechno neznají nebo občas zamění místa,ale kdo jsme se někdy nezpletl.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Takhle banalizovat omyl v případěch ohrožení života? To mi od tebe příjde jako dost hloupý vtip...
A k velikosti krajů - no však právě proto, že kraje jsou velké, se měly zanechat územní OPISy, kde je místní znalost mnohem lepší.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:20
nechtěl jsem sice do diskuze o 112 nijak zasahovat,protože mě asi roznesete,ale já na ní nemám špatný názor.Líbí se mi možnost sjednocení tísňových linek,v Ostravě se jako obvykle daří předem ) Ještě jsem to nikde nazažil ani neviděl v praxi,tak počkejme s kritikou,až jak to (ne)bude fungovat. Co se týče rušení OPIS, tak si zatim taky neumim představit, jak to bude fungovat. Stejnak na každé stanici bude sedět spojař(ka). A jestli tomu rozumim,to bude operační důstojník dojíždět z krajského města na samou hranici svého kraje v případě potřeby?Nebo operační důstojník územka zůstane zachován?
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Já jsem taky pro 112, takze ti kdyztak hlefnu, kdyby te trhali )
-
Příspěvek od Karel » 12.05.2008 15:20
Já ani v nejmenším nechci banalizovat omyly v případech kdy jde o ohrožení života,protože moc dobře vím ,že je to to nejcenější co člověk vlastní aniž si to kolikrát uvědomuje,vím velice dobře jak dlouhá je vteřina,když jsi v nesnázích a bezmocnej,ale chtěl jsem jenom poukázat na to,že každý z nás je omylný i když jsou místa nebo funkce,kde si to člověk nesmí dovolit.Rozhodně nechci vtipkovat na úkor něčího života,protože já ty životy zachraňuji.Chci jenom aby se neházeli všichni do jednoho pytle.
OPISi měli menší rajóny v tom máš pravdu,ale vem to z druhé stranyvěci,i tady se taky našli lidi,kteří se zpletli,a to měli výhodu znalosti rajonu.
-
Příspěvek od Miroslav Tichý » 12.05.2008 15:20
U nás byl zásah který na 112 vysílali ale byla to jen propagace HZS a o naší jednotce se ani nezmínili,docela podraz.Ale jinak je to fajn pořad aspon někdo propaguje náročnou práci hasiču.
-
Příspěvek od 112 je brzda » 12.05.2008 15:20
Opet bodujes....... nejdriv me rozesmal Jirka Kratochvil, vtipneji na tvou odpoved, jak to delas, kdyz jako technik 112ky vysilas jednotky, zareagovat snad neslo.....
A ted to vypada, ze si dal sedis na vedeni... ) promin.... ale jeste jednou si precti otazku a tvuj prispevek vyse, kde popisujes, jak technik 112 vysila jednotky ke udalostem..... hlavne uz odpovez, jestli od dveri, nebo od okna..... )
-
Příspěvek od Leňa » 12.05.2008 15:20
kdyby jste si hošánci pořádně přečetli můj příspěvek a trochu použili mozek,tak byste to možná pochopili.¨Je marné vám vysvětlovat,že není rozdíl mezi operačním technikem 112 a operačním technikem na vysílání aut,je to jedna a ta samá osoba.Chtěla jsem říct,že pokud prijímám tísnové hovory nemůžu vysílat na tom samém pracovišti auta.Očividně jste se pobavii na můj účet,ale na to se neumírá... takže se klidně bavte dal
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
každý má asi trochu pravdy nebo ji neumí správně vysvětlit, ale pravda je i dnes jiná. Někdo preferuje OPIS a někdo 112. A praxe?OPIS pošle na DN svůj výjezd doba jízdy nad13 min za špatného počasí 20min. V místě nehody je jednotka s dojezdem k místu události do 5minut, a otázka kdo tak rozhodl???OPIS!!!!! dle toho usuzuji,že některé stanice budou mít asi větší prémie a kde jsou lidské životy??? No kdo odpoví- nikdo, proto jsem pro 112.
-
Příspěvek od Martin Pospěch » 12.05.2008 15:20
Plně se přikláním, někdy jsem znechucen tím , jak se dělá hasičina.Nejprve jsem nechtěl psát ,ale to co tu píše přilba ,se u nás stalo už podruhé během tří měsícu. Tady se potom nabízí otázka co je priorita hasičů ,jestli honit statistiky nebo zachraňovat ale asi to budou ty statistiky. (jsou víc vidět) Vždyť ta jednotka která není tzv. předurčena pro DN tam může udělat spoustu práce než v časovém limitu (???) dojedou ti předurčení. Rozdíl dojezdu jednotek je 6-8 minut. Probírají se tu takové detaily jako ,že někdo špatně zapáčí
rozpínak mezi zadní dveře, a zde mohou ležet postižení 6-8 minut a nikoho to nevzrušuje . Jen tak dál.To je ten správný přístup.
-
Příspěvek od Jiří Kratochvíl » 12.05.2008 15:20
ja se omlouvám pokud te to urazilo, bylo to mysleno ze srandy:-)
Kazdopadne by me jako laika zajimalo jak funguje propojeni 112 a Kopis, kdyz maji jiny soft a dalsi veci jak tvrdi "112 je brzda".
Pokud si to jen mezi sebou reknete, nebo zda je ta DV v urcitym formatu, že ze 112 to prejde na kopis.
Třeba mě by to zajimalo jak postupuje takovy hlaseni mezi ruznyma slozkama...to nam totiz nikde nerekli, jak to v praxi chodi.
-
Příspěvek od Jiří Kratochvíl » 12.05.2008 15:20
cituji "který má právo vysílat jednotky k požáru,dělá vlastně to samé,co operační důstojník,jen mu to operační schválí-myslím tu vybranou techniku"
Takže když jsi na 112 musis zadat o svoleni opačního dustojnika, jakou techniku vyslat.
A když sedis na OPIS tak zadat nemusis.
chapu to spravne?
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 12.05.2008 15:20
tady je Míro řeč o 112 jako o instituci, která má přijímat tísňová volání.Diskuse o pořadu 112 v ohrožení života je umístěna jinde:-)
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
Zřejmě jste OPIS nepřesvědčili, že u nehody budete něco platní. Pokud není přesvědčen OD na OPISu, pak si myslím, že i když bude na 112ce (KOPIS), tak neustále nebude přesvědčený o vaší platnosti u DN. Ne, že bych Vám nepřál využívat Vaše záchranářské znalosti a vědomosti ku prospěchu postiženým, ale nejdříve musíte přesvědčit, že za Vaší přítomnosti u zásahu se zraněným nepřitíží.
-
K upřesnění situace , spoustu DN už jsme dělali i smrtelných. Takže zde to bude o něčem jiném. Myslíš že to zpoždění je omluvitelné,? opět se vrátím k tomu že se tady probírá že se někde komunikace opozdí o 2 minuty mezi dispečery a záchrankou,spousta lidí tady má tvrdé hodnocení a v našem případě jde o 6-8 min. a pohoda ,však do limitu se vlezem a postiženi lidé ať vydrží , nakonec měli dávat pozor.
-
I kdybychom neměli zařízení na vyproštění osob,tak je zde přece možnost, že to auto může začít hořet a to se nabízí skoro pokaždé, v tom případě se ti lidé ugrilují jen proto ,že si někdo nemyslí že bychom nemohli pomoci. Tak teď nevím co si mám o tom myslet .Když to bude někde kde máme stejný dojezd tak neřeknu ani slovo,ale opravdu zde jde o výše uvedené časové rozdíly.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
nevím jak přesvědčit ale jedno je asi jiné, asi nejsou odnich. Ti kluci mají stejné kursy, školení atd. ano nemají techniku na takové úrovni, ale to co mají ovládají stoprocentně. proto se není čemu divit,že to naštve, jich se přímé okolí ptá, proč jiní, proč za tak dlouho a proč né oni když to mají v jejich plánu pokrytí. Na to se lidem špatně odpovídá, to jim určitě věř.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
Základem pro vyslání jednotky je informace od oznamovatele. Od té se dál pokračuje a podle ní se OD rozhoduje. To však neznamená, že se situace nemůže dramaticky změnit anebo se také může OD špatně rozhodnout. To by se ale stávat nemělo ) Jednoduše řečeno: málokdy se dovíš, co předcházelo rozhodnutí vyslat na místo ty a ty jednotky. Nemyslím si, že by se OD snažil svou práci flákat. Jestli že usoudil, že tam nejste potřeba, tak Vás tam neposlal. Nic ti nebrání se na to zeptat na příslušném OPISu. Třeba o tom nemáš informace a tady jenom "honíš vodu", protože se cítíš ukřivděný.
Formulace - spousta nehod - je nicneříkající a nedá se podle toho soudit. Většina je stejně jen o úklidu.
Pokud se stane událost ve Vašem okruhu dojezdu, není pravidlem a ani povinností, že k ní budete přizváni, nebo že tam budete potřeba.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz