HZS X HZSP
-
-
Příspěvek od Martin Türke » 12.05.2008 15:20
Pohybuju se v oblasti jak státních tak podnikových a v neposlední řadě i dobrovolných hasičů. Za ty roky jsem zjistil, že jsou hasiči, kteří ráno nastoupí a koncem směny odejdou, směnu přežijou, nic je nezajímá, povinnosti si skoro plní. Pak jsou hasiči, kteří k tomu mají vztah a jejich práce je vidět, a snaží se podmínky pro práci zlepšovat a mnohdy nejen to. A dobrovolní, dneska dělají stejnou práci, se stejným vybavením jako profi hasiči a dělají to za díky. A jejich práci špiní rádobyhasiči, kteří se povyšují nad všechny ostatní kategorie JPO. Spousta kluků od dobrovolných či podnikových by práci státních plnila s radostí, svědomitě, ale třeba jim v tom něco brání ( vzdělání ) a nebo jejich místo blokují ti kteří vlastně nevěděli co dělat tak šli k hasičům a teď se chlubí jaký plat to vlastně mají, ale že to je stejně málo za to co dělají ( ale hlavně už aby byly doma ). Před ohněm jsme si všichni rovni, tady se ukazuje kdo k tomu má srdce a správný přístup
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Podle tvý drsný reakce tě tipuju na blonďatýho hubeňoura od dobrovoláků. dobrovoláci se schovávají za to, že mají vybavení, techniku, že jsou placení apod., přitom zrovna ten plat je to, co mají profíkům za zlý (protože to nedělaj dobrovolně a ze srdce...). Mluví, jak se jim to hodí do krámu, a jestli jich je v republice pár dobrejch, tak to neznamená, že se můžou srovnávat s profíkama.
toho hajzla si nech siláku, je to můj názor, za kterým stojím. jsem dokonce i hasič a ze zkušenosti vím, že na to začneš pohlížet jinak, až se dostaneš k profi hasičům a nemyslím podnikový technický služby. spousta dobrovoláků se takhle vyléčila, to mi věř...si zaujatej, koukáš na to takhle, protože si nepoznal nic jinýho. vulgarismy si strč za klobouk a jestli nemáš na to se udržet v klidu, tak nezačínej diskuze na téma srovnávání profíků s dobrovolákama
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Tak pánové, vy dva jste tu udělali zase profíkům pěknou medvědí službu. Takové žvásty, jako od nicků "master" a "punťa" se tu snad ještě za celou dobu trvání serveru (a že to už pár let bude) neobjevily. Pokud jsou to jen provokace ve znaze vyvolat flame (a že určitě bude), jsou ubohé. Pokud je to myšleno vážně, jste ubozí vy dva. Obzvláště pan "master" se po pěti (sic!) letech u útvaru (zdalipak je aspoň u mokrých) považuje minimálně za adepta na šéfa GŘ... To je opravdu síla. Laskavě si běžte svoje urážky plivat někam na chat, tady to opravdu není zvykem, tady se slušní a rozumní hasiči vzájemně respektují bez ohledu na nějaké dělení a kategorie.
-
Příspěvek od miroslav černoch » 12.05.2008 15:20
.co to tady čtu! Někteří by za názory v této debatě měli asi navštívit kurs slušného chování nebo psychologa.
RE:Master Tvůj názor vůči kolegům je trochu divný asi patříš do skupiny PŘÍSLUŠNÍKŮ HZS kterým stoupla sláva do hlavy, možná je to těma hvězdičkama které tak hrdě nosíš na prsou.
Znám hodně dobrých kolegů z řad HZS, HZSP i dobrovolných a proto doufám že ty se svým názorem o hasíčích dobrovolných a HZSP jsi skoro sám!!!!!!!
-
Příspěvek od Honza O. » 12.05.2008 15:20
...nevšiml jsem si, že by master či punťa někoho uráželi, pouze vyjádřili svůj názor, který ovšem je pro většinu uživatelů těchto stránek mírně řečeno kontroverzní.Ale za to je snad není potřeba vyhánět z diskuzí na těchto stránkách.
Osobně se snažím zachovávat v tomto směru přísně neutrální postoj a z tohoto hlediska mi stejně kontroverzní přijde třeba názor pana Türkeho.
-
Příspěvek od Luboš Samec » 12.05.2008 15:20
Vidím že se zde zase jednou rozjela diskuse "na úrovni". Tak přidám i svůj názor ať je veselo. Nebudu hodnotit podnikové sbory, to je kapitola sama pro sebe. V mnoha podnicích jsou nutné a pokud plní dobře své povinnosti tak je spolupráce s HZS naprosto bez problémů. Pro velitele zásahu z HZS je vždy přínosem mít na místě velitele znalého místních podmínek. Na druhou stranu ne všechny podnikové sbory jsou natolik funkční. Naprosto nesouhlasím s názorem p. Turkeho. Dobrovolné sbory nejsou žádná konkurence pro HZS (a ani jí být nemají). Ano jsou dobrovolné jednotky které se mohou směle měřit s profesionálními, ale v celkovém počtu sborů jde o mizivé procento (nepočítám ty které si to o sobě myslí). Už jsem zažil i situace kdy byl dobrovolný sbor od zásahu poslán domů pro naprostou neschopnost. Myslím že po teoretické stránce je na tom mnoho dobrovolných hasičů lépe než spousta profesionálů (když něco děláte s opravdovým zápalem tak se to učí lépe), ale sebevětší množství teorie nikdy nenahradí praktické zkušenosti a v tom jsou zase profíci před dobrovolnými hasiči. A na rovinu, více nevraživosti pozoruji ve smeru od SDH k HZS než opačně. Dokonce se objevují v některých obcích ze strany SDH tlaky na zrušení profesionálních stanic (proč asi?).
Všichni se navzájem potřebujeme a není důvod k jakékoliv nevraživosti. ať ze strany HZS či SDH. Lidi už se konečně srovnejte a začněte táhnout za jeden provaz, nebo špatně dopadnem.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:20
asi pálí oheň víc, než dobrovolné a podnikové. Vy si ani neumíte představit, že by dobráci nebo podnikoví zvládli zásah sami - a ono to jde, profesionalita zásahu je naprosto stejná, jako u státních hasičů. Jsem příslušník HZS, člen JSDH a i k několika podnikovým jednotkám mám velmi blízko. Chtěl bych Vás skvělé státní hrdiny vidět u zásahu v Metru, ve velké chemičce nebo u komplikovaného zásahu pod trolejemi na dráze... A jak byste koukali, kdyby náhodou byli dobráci v místě s dlouhým dojezdem JHZS se zásahem hotovi už při Vašem příjezdu... Pokud jsem Vás urazil nebo naštval, mám z toho radost, protože Vy jste mi docela "hejbli žlučí".
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:20
Samozřejmě netvrdím, že naprotso všechny JSDH a HZSP jsou skvělé, špatné jednotky se najdou všude, je to jen o lidech...
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Ono urazit můžeš aniž bys použil jediný pejorativ. Ten bohužel použil Filip - je to chyba a hned z toho vznikla nepěkná hádanice. Ale oba pánové reagovali tak, že kvůli sporu s jediným pisatelem urazili v obecné rovině dobráky a podnikové v celé republice. A to už je trochu o něčem jiném! Jistě, nebudeme si tu malovat, že všude je situace ideální - napsal to už Luboš i ostatní. Ale ono to platí na všech stranách. Je jen a jen smutné, že za situace, kdy by všichni hasiči měli stát po boku a čelit přicházejícím změnám se stále musíme setkávat s řevnivostí, závistí a zlobou.
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:20
Po přečtení příspěvků výše napsaných jsem se rozhodl, že i já se přidám do diskuze. Chci jen říct, že znám situaci z pohledu HZSP, JSDH i HZS. A moc dobře vím, že se jedni bez druhých neobejdeme. Samozřejmostí je to, že si všichni odvedou svou práci dobře. Znám taky velitele JSDH, kterým není po chuti, když jim velí o hodně mladší, byť zkušenější velitel HZS. Taky jsem zažil situace, kdy JSDH nebo HZSP si tzv."hráli na svém písečku" a pak volali o pomoc a jak byli rádi, když přijeli dobráci a profíci HZS! Pro mě z toho plyne jeden závěr - vždy to chce chladnou hlavu a uvažovat, ne se chovat jak střelená husa. Takže zhodnotit situaci na místě zásahu uvážlivě a pak informace předat na operační, který Vám jistě rád vyhoví a pošle další jednotky. No a všichni budou spokojeni, budou jezdit a nebudou se navzájem hádat a osočovat. Ale to jsem asi už ve sféře sci-fi, že?
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:20
Když se budeme hádat, tak i spolupráce bude váznout, protože se nebudeme moct jeden na druhého u zásahu spolehnout - a to je ta nejhorší představa!!!
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
V mém okolí jsem nevraživost nezaznamenal - možná proto, že se s většinou kluků se kterýma zasahujem docela dobře známe nejen ze zásahů, ale i z jiných akcí (ať už přes dobráky, nebo přes různé programy HZS), takže spolupráce je vždycky na super úrovni - to je myslím si základ každé dobré spolupráce, která má vést ke zdárnému cíli. Nikdo se nad nikoho nepovyšuje, my jsme rádi, že jsou na místě i profíci, oni jsou rádi, že tam mají nás a tak by to mělo být.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:20
Dle mého názoru je profík hasič, který je zaměstnán jako hasič a je jedno jestli je zaměstnán u HZS ČR, HZSP nebo u JPO II kde jsou také hasiči, kteří vykonávají službu v jednotce jako své hlavní zaměstnání. Jak říká vyhláška 247/2001Sb. hasič z povolání. Všichni hasiči z povolání mají zcela stejné kurzy ( nástupní odborný výcvik, kurz strojní, taktické řízení, Kurz chemicko-technické služby). Takže jsou na zhruba stejné úrovni co se týká odbornosti. Nemá význam říkat, že někdo je lepší a někdo horší. Samozřejmě některé jednotky mají více a některé méně výjezdů. Vím o JSDH, které mají více než 250 výjezdů za rok a techniku zcela srovnatelnou s HZS ČR. Takže master a Punťo radši nesrovnávejte.
-
Příspěvek od Štěpán Klička » 12.05.2008 15:20
U nás jsem na nevraživost také nenarazil.Mezi JSDH a HZS je to v pohodě.Sice to je tady takové mrtvé,třeba společné cvičení jsem ještě nezažil a to jsem u hasičů od mala,ale problémy nemáme.Bohužel mezi jednotkami JSDH navzájem tu panuje jakási rivalita (nevraživost to v žádném případě není !!!).V našem okrsku jsou dvě JPO III (3 km od sebe) a tři JPOV.Hlavně mezi JPOIII je to o tom,kdo má víc výjezdů,kdo je rychlejší,víc umí atd.Ze začátku to bylo ku prospěchu věci,cvičení byla podpořena vysokou motivací.Ovšem teď to začíná být spíše na závadu,např. když u nás hořel les (nic velkého,20x30m) operační povolal vzdálenější jednotku než naši sousední a hned jsme byli soukromníci a nafoukanci.Korunu tomu nasadil zásah u jiného požáru,kam jsme to měli nejdále,ale byli jsme tam první společně s HZS.Po rozhodnutí velitele zásahu jsme zasahovali jen my,jednalo se o velmi malý požár.Těžko pak někomu vysvětlovat,že to bylo z rozhodnutí VZ a ne našeho.Přátelské vztahy se díky tomu začali ochlazovat.Toto by se dít nemělo,hasiči a navíc sousedi by si měli navzájem vycházet vstříc,ale co naděláme asi to je na mnoha místech,podobné.Nemám pravdu? ((
-
Příspěvek od Martin Pospěch » 12.05.2008 15:20
Poslouchej mastere se mi zdá že jsi pěkné jelito, kdo jsou u tebe technické služby. Kdybych tě zavedl do sklepů u nás pod slevárnou tak se tam strachy poděláš i bez ohně. V žádném případě nikoho nezhazuj !! Filip ti to napsal jasně. Žádnou jinou složku nezhazuji neboť všichni jsou třeba.Každý na něco jiného .
Nevím jestli ,,kolega master,,ví o čem mluví,protože takový názor jaký má na jednotky HZSP je čistě jeho osobný špatný názor...Ja sám dělám u státních a takhle se rozdělovat,to snad není ani možný.Nevím jestli někdy zasahoval s podnikovými hasiči!!!ale já myslím,že on má problém asi s každým hasičem,tady si asi někdo hojí svoje EGO!!!Z tebou bych u zásahu nechtěl pracovat.To co nás spojuje je slůvko HASIČ.Když se uhasí oheň nebo se zachrání někdo u DN,tak se nikdy nepíše,že to byl podnikový nebo státní hasič,ale pro každého je to HASIČ.Tak tohle si milý kolego uvědom,my co tohle ctíme,tak nemáme žádný problém s nějakým označením.Čest jak podnikovým tak i dobrovolným hasičům.......nevyjímaje státní.Každý v tom systému má nějaké svoje místo a to potřebné.
-
Příspěvek od David Horák » 12.05.2008 15:20
Určitě nějaká ta rivalita je dobrá, ale jak píšeš, nesmí to přejít ve "válku". Myslím si, že je to dobrá motivace pro odbornou přípravu JPO.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz