Je správné aby u HZS bylo jedno jakou má příslušník školu a zaměření?
-
Příspěvek od Jan Hadrbolec » 12.05.2008 15:19
No nevím. K Tomášovi musím říci, že je ještě docela dost naivní. Možná, že právě toto se učí ve Frýdku. Ani by mne to nepřekvapilo, teoretiků máme plné geniální ředitelství.
Já osobně si myslím, že řemeslo a různé školy rozhodně nejsou k zahození, ba naopak.
Nevím jak kde, ale na HZS Mělník si většinu údržby techniky děláme sami, potřebuju elektrikáře na údržbu stanice, zámečníka, truhláře, atd. A ty mi Frýdek bohužel nedá. Nadruhou stranu je pravda, že se pak ti kluci musí všechno učit od začátku. Ale je nutné, aby man musel umět spočítat zásobování vodou, dálkovou dopravu vody, uměl DZP, atd.?? Není to spíš práce velitelů na všech stupních??
Já mám stavebku, 3 roky The Nottingham Trent Univerzity a teď se prokusuju baňou, ale praxe mi dala nejvíc. Nezastírám, že by třeba velitelé měli tu baňu mít, i když abych zametal silnici vysokou školu nepotřebuji ). Ale jsou samozřejmě situace, kdy je potřeba mít hodně znalostí, aby se člověk dovedl kvalifikovaně rozhodnout, třeba z chemie, sdílení tepla, ...
Takže on má asi každý v něčem pravdu. Myslím si, že od toho je zkušební doba 1 rok (a podle nového zákona to bude ještě trošku jinak), aby se ukázalo, zda-li má člověk k hasičině vztah a chce jí dělat, nebo ne. A myslím si, že za rok se toho dá rozhodně naučit tolik, co ve škole ve Frýdku, když vynecháš všechnu tu omáčku okolo.
Tak, jak říkali přede mnou, teď do mě.
Ahoj kluci hasičský, nedejte se!!
-
Příspěvek od Martin Vondra » 12.05.2008 15:19
Jsme JPO II a tak špatně na tom nejsme.sice výjezd ve škole nemáš ale naučítě tam úplně všechno co tě kde může potkat a školení některejch dobráků je fakt zajímavý-2 hodiny něco proberou a pak se chlastá do rána.něco jinýho by bylo kdyby všichni chodli na kurzy do škol jako profíci.nechci kritizovat dobráky protože je to jedna parta a kdyby jich nebylo tak se z toho profíci i lidi zblázní.
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:19
Keď byste si přečetli diskusi o něco výš (můj první příspěvek do této diskuse) zjistíte že tam píšu že HASIČI potřebují lidi s různým vzděláním a dá se říct že všichni jsou důležití.
Jen pro úplnost:Je mi 20. Mám za sebou Strojníka požární techniky v Příbrami, pokouším se o FBI a ještě dálkově VOŠ PO ve Frýdečku. A snad mě i vemou k HZS doufám )
Jsem 4. rokem u SDH JPO III jako VD (pořád se učím, mám ještě co dohánět). Nechci se ničím vytahovat. Ale snad bych měl vědět o čem mluvim.
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:19
Pánové, je to všechno individuální. Neplatí, že škola PO vypustí hasiče v pravém slova smyslu. Na škole PO jsou různé typy lidí - ti, kteří mají zájem o hasičinu a angažují se již např. u SDH a pak ti, kteří se tam přihlásili proto, protože nevěděli kam po ZŠ jít, jinam se nedostali, apod., tzn., ne z přesvědčení, že se chtějí státi hasičem. Znám také spoustu lidí, kteří nemají školu PO, nebyli členové SDH, ale "chytlo" je to a jsou z nich dobří hasiči. Znám také lidi, kteří mají školu PO, ale u HZS v podstatě "jen" zaměstnáni, protože jsou pasívní, neudělají nic nad rámec svých povinností a ve skutečnosti je tato práce nenaplňuje. Věc druhá je, jak se uplatní člověk se SŠ PO po ukončení služebního poměru, protože na výjezdu do důchodu nevydrží a SŠ PO mu nedává vzdělání v žádném technickém směru (stavební, elektro, strojní) - zná jen oblast PO a má řidičský průkaz na NA.
-
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
Když nevydrží na výjezdu je spousta možností jak se uplatnit, může být co platný na SPD nebo si založí vlastní firmu na posuzování požárního nebezpečí a jiných preventivních činností.
-
Příspěvek od Marek Fajstl » 12.05.2008 15:19
Já chci jít na hasiče, ale nevím jak na to. Mám různé informace ze všech stran. Nejlepší se mi zatím zdá jít na střední školu z maturitou a pak si udělat ten kurz. Můžete mi prosím napsat jak to přesně je, a jak je to z pracovními příležitostmi u HZS?
-
Příspěvek od petr » 12.05.2008 15:19
vystuduj, pokud mozno s maturitou( od 1.1.2007-by mel platit new sluzebni zakon, kde uz staci vyuč. list), ted je trend brát na strojniky, takze pokud mozno řidičak C+E, a pak si podej prihlasku k HZS... mezitim by ses mohl jeste naucit poradne jezdit nekde... buh vi ale koho budou chtit pribrat za X let... az budou chtit, tak se ti ozvou, budes muset projit fyzickymi testy, lek.prohlidkou, psycho. vysetením, a na strojnika i jízdy... kdyz vse bude ok, tak mas sanci ze si te vyberou... Po case kdy budes u HZS, pujdes na vstupní kurz, ted je 21 týdynu. pak se vratis a začne poradna hasicina + dalsi kurzy dle zarazeni. Preju hodne stesti...
-
Příspěvek od Jiří Moravec » 12.05.2008 15:19
čus, mužu se tě prosím tě zeptat kde jsi přišel na tu informaci s "NEW zákonem" to bude nějaká hovadina prostě MAXI blbost
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
Jestli máš o hasičinu zájem tak jednoznačně doporučuji SOŠ PO MV ve Frýdku-Místku. Jednak tam budeš mít maturitu a jednak budeš mít spoustu odborných způsobilostí, které během těch 4 let získáš. Samozřejmě musíš projít přijímačkama.
-
-
Příspěvek od František Havlíček » 12.05.2008 15:19
Tak se jmenoval zajímavý článek na téma kvalifikačních požadavků na hasiče který byl před nějakými čtyřmi lety publikován na tomto serveru. Možná by nebylo špatné si ho znovu přečíst.
Tady je odkaz:
http://www.pozary.cz/clanek.asp?id_clanku=506
-
Příspěvek od Zdeno Fájrmen » 12.05.2008 15:19
kdyz vas tady tak posloucham, tak nezustanu pozadu s prispevkem..ja jsem se hlasil do školy ve Frýdku-Mistku, jenže pro velký zájem jaksi me nevzali, tak jsem si udelal učnák stavebky(obor malíř-natěrač)a ted se ptam: mam šanci dostat se s tímto vyučením k HZS??? členem SDH jsem 12let a ve výjezdu jsem druhým rokem...ted tedy mam jeste zamer si udelat ridicak C+E a maturitu ale jde me jestli jsou nejake klady k tomuto vyučeni..ted preju pekny vecer
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
To, co tady píšeš je holý nesmysl, v novém zákoně je jasně stanoveno, že bez maturity NEBUDEŠ přijat k HZS (platí to už i v současnosti), je to základní podmínka, v jakém oboru, je úplně jedno. Jo a nástupní kurz není 21 týdnů, už trvá bezmála sedm měsíců s cca měsíční přestávkou, kdy projdeš u svého krajského útvaru praxi na prevenci, OPISu a dalších, často pro hasiče zbytečných místech. On i ten sedmiměsíční kurz Ti dá stejně, jako nám před pár lety desetitýdenní, akorát tam do Tebe nahustí pro hasiče opět zbytečné právní předpisy, v represi jsou Ti na dvě věci...
-
Jak už jsem napsal výše, pokud nemáš maturitu, k HZS Tě nevezmou, maximálně k podnikovým, kde maturita nebývá podmínkou.
-
Příspěvek od Jiří Majer » 12.05.2008 15:19
Zajímavá debata. Přidám taky trošku do mlýna. Mám 2 školy v oboru SOU v Dubně obor MOPT ( teď je to strojník PO ) a SOŠ PO MV F-M a musím říct že obě školy jsou tak trochu k ničemu. V praxi je to totiž úplně jinak než jak nás to učili na školách. To co se tam učíte tolik let jsou schopni naučit i ve spec. kurzech. Stejně pak záleží na každém, jestli mu to stačí nebo jestli bude se bude dále zdokonalovat. mám možnost jako velitel družstva posuzovat lidi, kteří se mi střídají na směně. Nezáleží jestli má školu v oboru a nebo jenom nějaký spec. kurz, vždycky totiž záleží jestli tu práci chce dělat nebo mu jde jenom o peníze.
Ale podle mého názoru by mělo být v zájmu každého ředitele aby si vzal hotového člověka. Má na to přece rok, aby poznal, jestli bude dobrý nebo jestli se s ním rozloučí. Už jsme tak poslali jednoho na pracák. Měl školu, ale neměl zájem.
-
Příspěvek od Martin Vondra » 12.05.2008 15:19
Ty si pitomej ne?????????????jestli nevíš tak kdo si nedodělal maturitu tak od HZS letí jako pták a je jedno jestli si strojník nebo hasič.
-
Klídek, nemusíme oponenta hned napadat - holt si špatně vyložil zákon...
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz