Nábor
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Nábor
Příspěvek od wetwi » 25.06.2025 19:31
Dobrý den,
Chci se zeptat, jak je to s personální situací u hasičského sboru ? Na internetu jsem viděl reklamy “Staň se hasičem”, dokonce se mi dostal do ruky i leták, kde lákají nové lidi. Ten leták byl na úřadu práce.
Tak jsem si řekl, že zkusím zavolat personalistce a zeptám se jak to je. Řekla mi, že nábor sice probíhá, ale pokud nemám skupinu C, tak nemám šanci a nový příslušníci se nehledají do sborů v kraji (Zlínský).
Dříve jsem sloužil u protichemické jednotky u AČR a teď jsem několik let v soukromém sektoru. Spíš by mě zajímal názor od hasičů jak to je, protože reklama není zadarmo, ale když se někdo ozve, že by se chtěl přihlásit, tak mu řeknou tohle..
Předem díky za odpovědi.
Chci se zeptat, jak je to s personální situací u hasičského sboru ? Na internetu jsem viděl reklamy “Staň se hasičem”, dokonce se mi dostal do ruky i leták, kde lákají nové lidi. Ten leták byl na úřadu práce.
Tak jsem si řekl, že zkusím zavolat personalistce a zeptám se jak to je. Řekla mi, že nábor sice probíhá, ale pokud nemám skupinu C, tak nemám šanci a nový příslušníci se nehledají do sborů v kraji (Zlínský).
Dříve jsem sloužil u protichemické jednotky u AČR a teď jsem několik let v soukromém sektoru. Spíš by mě zajímal názor od hasičů jak to je, protože reklama není zadarmo, ale když se někdo ozve, že by se chtěl přihlásit, tak mu řeknou tohle..
Předem díky za odpovědi.
-
Re: Nábor
Příspěvek od wetwi » 26.06.2025 07:14
Neptal jsem se koho hledají nebo nehledají :) Ale abych ti odpověděl, proč tomu moc nerozumím je ten, že pokud hledají primárně lidi s C na strojníky, proč nesahají do vlastních lidí a “nepovýší” je na strojníky a nezařídí jim vše potřebné(kurz + řidičák C). Je to otázka financí? Počítám, že strojník je i vysší hodnost, jiná tarifní třída apod.
Ale třeba se pletu, neznám a nevím jak to u vás chodí, tak to ber s rezervou :)
Ale tady tím směrem nechci směřovat tuhle diskuzi.
Jen mě zajímá jaká je personální situace u hasičů, když na jedné straně slyším a čtu, jak by všechny složky chtěli nabírat (hasiči, policie, armáda atd.) a předhání se čím zaujmout lidi - náborové kampaně. Na druhé straně jak jsou lidé u těchto složek nespokojeni a odchází.
A když voláš na personální, tak tě od toho odrazuje :-D
Jen mě zajímá jaká je personální situace u hasičů, když na jedné straně slyším a čtu, jak by všechny složky chtěli nabírat (hasiči, policie, armáda atd.) a předhání se čím zaujmout lidi - náborové kampaně. Na druhé straně jak jsou lidé u těchto složek nespokojeni a odchází.
-
Příspěvek od Kuba_T » 26.06.2025 07:26
Řidičák na céčko byl vždycky víceméně podmínka. Když bylo potřeba nabrat hodně lidí najednou, brali se i bez, ale nastupující si to museli do nějaké doby sami dodělat. Sbor pak zajišťuje E pro ty, kteří jdou dělat strojníky.wetwi píše: ↑26.06.2025 07:14Neptal jsem se koho hledají nebo nehledají :) Ale abych ti odpověděl, proč tomu moc nerozumím je ten, že pokud hledají primárně lidi s C na strojníky, proč nesahají do vlastních lidí a “nepovýší” je na strojníky a nezařídí jim vše potřebné(kurz + řidičák C). Je to otázka financí? Počítám, že strojník je i vysší hodnost, jiná tarifní třída apod.
Jinak ono "povýšení" na strojníka není žádná výhra, protože tabulkově je to stejná pozice, jako "obyčejný" hasič.
-
Příspěvek od UHL0026 » 26.06.2025 20:08
Hledají a berou skoro všechno, co má 2 ruce a nohy. Tak to teď se sborem je. Když vidím ty jelita z generace Z, tak se mi chce brečet. A to Céčko... no asi to je kvůli nějakému popojetí v areálu stanice atd. Maník se tím řízením neživí, za mě ho mít nemusí. Navíc pak naši vykutálení funkcionáři měli tu možnost zajít za hasičem a zeptat se ho, jestli nechce být elitním strojníkem za stejné prachy.
-
Příspěvek od Samik » 26.06.2025 20:32
Bude to dost rozdílné kraj od kraje případně i územko od územka. U nás nábor řeší primárně velitelé stanic a chcou aby se případní lidí hlásili přímo jim. Ti snímá potom vše dořešit testy atd. U nás jsou stavy plné ale velitelé chcou mít nějaké lidí v záloze jak někdo bude chtít odejít. Samozřejmě je problém že zájemci nechtěji čeka a zkouší to na více místech a pak nastoupí třeba někam jinam. A neodmitnou nikoho ale pořadí případných zájemců je člen jsdh s C, člověk s C, člen JSDH bez C, a člověk bez ničeho. Do toho ještě řeší jaké má vzdělání a co dělal přednostně berou třeba elektrikáře s platnou vyhláškou po těch je u nás u HZS taky hlad a pokud je člen JSDH tak ani nevadí že nemá C.
-
Příspěvek od Sarajevo » 30.06.2025 11:35
Ahoj, o zájmu o elektrikáře ze strany HZS jsem už slyšel vícekrát, nevíte proč tomu tak je, a jestli je to stav všech krajů?Samik píše: ↑26.06.2025 20:32Bude to dost rozdílné kraj od kraje případně i územko od územka. U nás nábor řeší primárně velitelé stanic a chcou aby se případní lidí hlásili přímo jim. Ti snímá potom vše dořešit testy atd. U nás jsou stavy plné ale velitelé chcou mít nějaké lidí v záloze jak někdo bude chtít odejít. Samozřejmě je problém že zájemci nechtěji čeka a zkouší to na více místech a pak nastoupí třeba někam jinam. A neodmitnou nikoho ale pořadí případných zájemců je člen jsdh s C, člověk s C, člen JSDH bez C, a člověk bez ničeho. Do toho ještě řeší jaké má vzdělání a co dělal přednostně berou třeba elektrikáře s platnou vyhláškou po těch je u nás u HZS taky hlad a pokud je člen JSDH tak ani nevadí že nemá C.
Delší dobu pokukuji po sboru, mám už s velitelem jedné menší stanice domluveno,že se stavím na kus řeči a tak nějak se poptat, snažím se být trochu vidět u lidí co maj u nás na starost jednotky obcí atp.
Problém je, že jsme JPO V bez auta, zásahy jsou jednotky za X let, takže tam si asi nešplhnu.
Céčko nemám, ale jsem elektrikář s platnou "padesátkou" po novém NV 194/2022.
Za případnou reakci díky.
-
Příspěvek od Kuba_T » 30.06.2025 15:04
To, že jste jpo5 bych viděl jako minimální problém. Ono je fajn, když člověk něco málo ví, ale stejně pak jedeš na nástupní kurz, kde se všechno naučíš.Sarajevo píše: ↑30.06.2025 11:35Ahoj, o zájmu o elektrikáře ze strany HZS jsem už slyšel vícekrát, nevíte proč tomu tak je, a jestli je to stav všech krajů?Samik píše: ↑26.06.2025 20:32Bude to dost rozdílné kraj od kraje případně i územko od územka. U nás nábor řeší primárně velitelé stanic a chcou aby se případní lidí hlásili přímo jim. Ti snímá potom vše dořešit testy atd. U nás jsou stavy plné ale velitelé chcou mít nějaké lidí v záloze jak někdo bude chtít odejít. Samozřejmě je problém že zájemci nechtěji čeka a zkouší to na více místech a pak nastoupí třeba někam jinam. A neodmitnou nikoho ale pořadí případných zájemců je člen jsdh s C, člověk s C, člen JSDH bez C, a člověk bez ničeho. Do toho ještě řeší jaké má vzdělání a co dělal přednostně berou třeba elektrikáře s platnou vyhláškou po těch je u nás u HZS taky hlad a pokud je člen JSDH tak ani nevadí že nemá C.
Delší dobu pokukuji po sboru, mám už s velitelem jedné menší stanice domluveno,že se stavím na kus řeči a tak nějak se poptat, snažím se být trochu vidět u lidí co maj u nás na starost jednotky obcí atp.
Problém je, že jsme JPO V bez auta, zásahy jsou jednotky za X let, takže tam si asi nešplhnu.
Co se týká zájmu o elektrikáře. Sbor potřebuje lidi, kteří umí spravit zásuvku, natáhnout elektriku a podobně. Stejně tak potřebujeme lidi, co rozumí autům, počítačům a podobně. Stanice stárnou a prakticky pořád se tam něco dělá.
Bakalářů a inženýrů z Báně máme dost. Potřebujeme lidi, co umí i pracovat rukama
-
Příspěvek od Samik » 01.07.2025 15:48
Z jedné strany se jim hodí stavební a jiné profese na opravu stanic a aut nedávno když se tu rekonstruovaly vnitřní prostory na stanici a to dělali příslušníci sami. Když zrovna neměli směnu (jestli za to něco měli nevím). A z taky je dobré mít elektrikáře u zásahu hasiči jsou pořád jen laici a můžou správně maximálně shodit jističe. k živím částem by se neměli vůbec přibližovat zato elektrikář s platnou vyhláškou můžeš pracovat i pod napětím atd. Nevím jak to v praxi kde funguje ale co mám zkušenosti tady od nás tak profici nechtěli vytahovat ani nožovky pod napětím že se musí sehnat elektrikář tak jsem to dělal já ale to byl konkrétní výjezd jak to funguje jindy a jinde nevím. Výhoda je když elektrikář i dělal třeba FVE. Ale nevím jak je to s obnovou oprávnění jestli to i řeší nějak HZS nebo si to člověk musí zařídit sám. Další výhoda je že takový elektrikář může i školit ostatní v obsluze atd. Případně i dělat revize elektro nářadí že se nemusí platit externí člověk. ale nevím jak přesně se tohle u HZS řeší.Sarajevo píše: ↑30.06.2025 11:35Ahoj, o zájmu o elektrikáře ze strany HZS jsem už slyšel vícekrát, nevíte proč tomu tak je, a jestli je to stav všech krajů?Samik píše: ↑26.06.2025 20:32Bude to dost rozdílné kraj od kraje případně i územko od územka. U nás nábor řeší primárně velitelé stanic a chcou aby se případní lidí hlásili přímo jim. Ti snímá potom vše dořešit testy atd. U nás jsou stavy plné ale velitelé chcou mít nějaké lidí v záloze jak někdo bude chtít odejít. Samozřejmě je problém že zájemci nechtěji čeka a zkouší to na více místech a pak nastoupí třeba někam jinam. A neodmitnou nikoho ale pořadí případných zájemců je člen jsdh s C, člověk s C, člen JSDH bez C, a člověk bez ničeho. Do toho ještě řeší jaké má vzdělání a co dělal přednostně berou třeba elektrikáře s platnou vyhláškou po těch je u nás u HZS taky hlad a pokud je člen JSDH tak ani nevadí že nemá C.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz