Dobrý den,
Chci se zeptat, jak je to s personální situací u hasičského sboru ? Na internetu jsem viděl reklamy “Staň se hasičem”, dokonce se mi dostal do ruky i leták, kde lákají nové lidi. Ten leták byl na úřadu práce.
Tak jsem si řekl, že zkusím zavolat personalistce a zeptám se jak to je. Řekla mi, že nábor sice probíhá, ale pokud nemám skupinu C, tak nemám šanci a nový příslušníci se nehledají do sborů v kraji (Zlínský).
Dříve jsem sloužil u protichemické jednotky u AČR a teď jsem několik let v soukromém sektoru. Spíš by mě zajímal názor od hasičů jak to je, protože reklama není zadarmo, ale když se někdo ozve, že by se chtěl přihlásit, tak mu řeknou tohle..
Předem díky za odpovědi.
Nábor
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Re: Nábor
Příspěvek od wetwi » 26.06.2025 07:14
Neptal jsem se koho hledají nebo nehledají :) Ale abych ti odpověděl, proč tomu moc nerozumím je ten, že pokud hledají primárně lidi s C na strojníky, proč nesahají do vlastních lidí a “nepovýší” je na strojníky a nezařídí jim vše potřebné(kurz + řidičák C). Je to otázka financí? Počítám, že strojník je i vysší hodnost, jiná tarifní třída apod.
Ale třeba se pletu, neznám a nevím jak to u vás chodí, tak to ber s rezervou :)
Ale tady tím směrem nechci směřovat tuhle diskuzi.
Jen mě zajímá jaká je personální situace u hasičů, když na jedné straně slyším a čtu, jak by všechny složky chtěli nabírat (hasiči, policie, armáda atd.) a předhání se čím zaujmout lidi - náborové kampaně. Na druhé straně jak jsou lidé u těchto složek nespokojeni a odchází.
A když voláš na personální, tak tě od toho odrazuje :-D
Jen mě zajímá jaká je personální situace u hasičů, když na jedné straně slyším a čtu, jak by všechny složky chtěli nabírat (hasiči, policie, armáda atd.) a předhání se čím zaujmout lidi - náborové kampaně. Na druhé straně jak jsou lidé u těchto složek nespokojeni a odchází.
-
Příspěvek od Kuba_T » 26.06.2025 07:26
Řidičák na céčko byl vždycky víceméně podmínka. Když bylo potřeba nabrat hodně lidí najednou, brali se i bez, ale nastupující si to museli do nějaké doby sami dodělat. Sbor pak zajišťuje E pro ty, kteří jdou dělat strojníky.wetwi píše: ↑26.06.2025 07:14Neptal jsem se koho hledají nebo nehledají :) Ale abych ti odpověděl, proč tomu moc nerozumím je ten, že pokud hledají primárně lidi s C na strojníky, proč nesahají do vlastních lidí a “nepovýší” je na strojníky a nezařídí jim vše potřebné(kurz + řidičák C). Je to otázka financí? Počítám, že strojník je i vysší hodnost, jiná tarifní třída apod.
Jinak ono "povýšení" na strojníka není žádná výhra, protože tabulkově je to stejná pozice, jako "obyčejný" hasič.
-
Příspěvek od UHL0026 » 26.06.2025 20:08
Hledají a berou skoro všechno, co má 2 ruce a nohy. Tak to teď se sborem je. Když vidím ty jelita z generace Z, tak se mi chce brečet. A to Céčko... no asi to je kvůli nějakému popojetí v areálu stanice atd. Maník se tím řízením neživí, za mě ho mít nemusí. Navíc pak naši vykutálení funkcionáři měli tu možnost zajít za hasičem a zeptat se ho, jestli nechce být elitním strojníkem za stejné prachy.
-
Příspěvek od Samik » 26.06.2025 20:32
Bude to dost rozdílné kraj od kraje případně i územko od územka. U nás nábor řeší primárně velitelé stanic a chcou aby se případní lidí hlásili přímo jim. Ti snímá potom vše dořešit testy atd. U nás jsou stavy plné ale velitelé chcou mít nějaké lidí v záloze jak někdo bude chtít odejít. Samozřejmě je problém že zájemci nechtěji čeka a zkouší to na více místech a pak nastoupí třeba někam jinam. A neodmitnou nikoho ale pořadí případných zájemců je člen jsdh s C, člověk s C, člen JSDH bez C, a člověk bez ničeho. Do toho ještě řeší jaké má vzdělání a co dělal přednostně berou třeba elektrikáře s platnou vyhláškou po těch je u nás u HZS taky hlad a pokud je člen JSDH tak ani nevadí že nemá C.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky