Jaký máte názor na křižácké tažení tažení předsedy KDU-ČSL Ing.Kalouska proti platům policistů,hasičů atd?
-
Příspěvek od Antonín Šustr » 12.05.2008 15:18
Pan Kalousek si nás zřejmě plete s armádou spásy,ta možná umí pracova s příspěvků dobrovolníků a v podmínkách stálé peněžní nejistoty . Všichni si pamatujem ty chvíle,když nám politici po povodních v Praze a vlastně celé ČR potřasali rukou,klepali na rameno a říkali,, Řekněte co potřebujete a máte TO" A dnes?????? Jen aby se ukázali jako velcí šetřitelé jsou ochotni prodat všechny složky IZS za půl procenta volebních preferencí!! CO VLASTNĚ CHCETE?????? Další povodně, další hrůzné nehody,spadlé domy aby jste zas mohli ukázat jací jste lidumilové!!! Vite co? Jděte do háje JÁ a všichni mí kolegové budem stále dál strkat xichty do průšvihovejch záležitostí,žrát všechny ty sr.... a čekat,že se najde konečně jeden slušný politik,který se postaví za naše potřeby, a tím samozřejmě nemyslim jen naše mzdy. NÁS,HASIČE bude zapotřebí stále. A CO VY PÁNI POLITICI máte ve skrytu duše stejný nazor na svou profesi???????????????????????
-
Příspěvek od Petr V. » 12.05.2008 15:18
Vzhledem k situaci ktera nastala je uz celkem jasne, ze pomoc sama od sebe neprijde a je tedy treba zacit si pomahat sami:Ale kde zacit a jak stanovit vstupni kriterium ?- Asi jedno z kriterii musi byt, ze jakekoliv kroky musi byt v duchu systemu a nesmi byt napadnutelne ze strany vedeni instituce. (Tedy nesmi existencne ohrozovat aktery). V tom pripade se nabizi prvni kolo, ktere by toto kriterium mohlo naplnit. Mozna se vam to bude zdat jako podivny krok, ale podle zkusenosti z meho okoli to funguje, zvlaste kdyz tento krok podnikne vice lidi na vice mistech..... Kazdy poslanec parlamentu a senator ma ve svem okrsku poslenecke dny. V tuto dobu za nim chodi volici a navrhuji podnety. Proto si myslim, ze by hasici měli oslovit co nejvice poslancu a senatorru a krajských zastupitelu. Idealni je oslovit primo, tedy navazat osobni kontakt, osobni jednani dokaze hodne... Samozrejme je i moznost obratit se pisemne. I to je dobra metoda, kdy poslanec dostane zpetnou vazbu ze strany svych volicu (hasicu) o tom co je pali.... Nemyslim si, ze obsah rozhovoru, resp. dopisu, by mel byt v podobe stiznosti ci konfrontace. Naopak. Forma by mela byt v podobe strucneho realistickeho popisu stavajici situace a problemu se strucnou prognozou kam by mohlo jeho neresni vest (nebo uz vede). A doplneno zadosti aby poslanec/sam uvazil jestli je v jeho moznostech se pokusit se s tim neco delat, ci na to alespon upozornit.... Dovolim si upozornit na nekolik veci:- poslance, senatori bych oslovoval bez ohledu na stranickou prislusnost ci svoje vlastni presvedceni (a tedy vcetne poslancu KDU-CSL!).Muzete take jednoduse zjistit, ze poslanec z vasi oblibene strany pro tuto problematiku nema prilis pochopeni ( a nemusi to byt ve zlem, treba je proste puvodni profesi ucitel ci lekar a venuje se spise tenmto oborum), zato muzete zjisti, ze poslanec ze strany jinak nesympaticke muze mit pro cely problem a konkretni postrehy z praxe sznacne pochopeni a snahu pomoci..Nema smysl se zatezovat badanim nad tim, co ruzne poslance muze motivovat ke snaze neco udelat, lecky to treba ani nemusi byt uslechtile city, ale jen politicky kalkukl - ale to proste neni podstatne proc to kdo dela. podstatne je, aby se neco zacalo dit.Domnivam se, ze osobni navstevy by bylo dobre udelat v poctu 1-2 lide, kteri mohou tlumocit postoje sve soukrome, ale pokud budou prezentovat i postoje dalsich kolegu, tim lepe.Naopak v pripade osloveni dopisem (e-mailem) bych preferoval aby pokud mozno kazdy poslal dopis sam za sebe, nebo treba dva lide jeden dopis, treba i strucny, v par bodech, oproti nejake petici. Psychologicky ucinek petice ( stale jen jeden dopis, byt o vice stranach) oproti halde dopisu na stole je evidentni . Znovu bych podtrhnul, ze cela aktivita by mela upozornoit na problemy a nikoliv konfliktni. Cela akce ma byt pozitivni a ukazat, ze lide kteri se vyslovuji, maji pozitivni zajem upozornit poslance na soucasny stav, resit jej byt i jen pomalu a postupne a tim i v neposledni rade podporit svuj resort a organizaci v nelehke bitve o rozpocty a pozornost verejnosti. Vsechny potrebne informace je mozne nalezt na strance http://www.psp.cz/sqw/fsnem.sqwTam je mozne vytahnout si poslance podle volebnich okrsku, kazdy poslanec ma na sve strance kontakt, mail, fax, poslanecke dny, nekteri i odkaz na vlastni www....stejne tak jsou kontakty na senatory a v kazdem kraji na sve krajske zastupitele...Proste to chce udelat vlnu!
-
Příspěvek od ing.Rostislav Běhounek » 12.05.2008 15:18
Občané nejsou hloupí a slepí.Vědí moc dobře,kdo jim pomáhá a kdo jenom dělá ostudu Čechům.p.Kalousek je hlupák,vždy byl a zůstane.Každý soudný člověk musí rozpoznat,že toto kalouskovo tažení proti policistům,hasičům,je jen zase jedna z politických intrik.Kalouskovi jde jenom o vlastní koryto a ne o nás občany.Mrzí mě,že když pan Kalousek mluví o nějakém přehnaně vysokém platu,proč se nepodívá na svůj.Za co má tak nehorázné peníze,za to že dělá politice ostudu.Proč nepoví i "B",když nadhodí"A".Ať si spočítá,kolik bude mít hasič v průměru na hodinu,když spočítáme odpracované hodiny za měsíc.Kde je těch dalších x hodin bez nároku na mzdu.Ještě by stálo za pokus se zeptat p.Kalouska kde byl např. v době povodní,jak pomáhal lidem,kolik měl měsíční příjem za to že se někde schovával a kolik měl záchranář měsíční příjem,když nasazoval život,byl v práci nepřetržitě bez odpočinku.Nikomu nic zlého nepřeji,ale přál bych vám,aby jste záchranáře potřeboval ve chvíli,kdy to nejmíň čekáte a pomoci se vám dostalo úměrně k záchranářova platu a dle škrtů v rozpočtu hasičů.Ale realita je jiná,oni vám pomůžou vždy kvalifikovaně a jak nejlépe umí a to bez ohledu,kolik za to berou.Nejsou jako vy pane Kalousek,nehorázný plat,samé výhody a po vás potopa,ostuda,hnus.Mám možná smůlu,že jsem již potřeboval pomoc hasičů dvakrát,ale zase teď vím,že si zaslouží přidat mnohem více,víc než naši slavní politici.
-
Příspěvek od petr bíza » 12.05.2008 15:18
Vážený pane Kalousek a Vám podobní.Vadí Vám, že naše platy "rozevřou nůžky sociální spravedlnosti" jak jste řekl včera večer v ČT 1. Prosím, pokud umíte počítat, zkuste si vydělit současný hasičský plat (cca 15000 Kč) počtem odpracovaných hodin v běžném měsíci (230). Už máte výsledek? Ne? napovím Vám - 65,20 Korun českých. Co za tento "luxusní" plat hasiči odvádí zde jistě nemusím vypočítávat.Proč Vám, pane Kalousek, nevadilo, když jste si společně s Vašimi kolegy v minulosti odhlasovali zvyšování Vašich platů? Zkuste jednou zveřejnit celkové náklady na Vaše působení ve vrcholných orgánech této země. Zveřejněte, kolik nateklo do Vaší kapsy peněz od daňových poplatníků. Kolik že Vás stojí oběd v parlamentní restauraci? Proč se nevzdáte ošatného, příspěvku na dopravu, ubytování atd? Proč jsem od Vás nikdy neslyšel, že že tyto částky jsou nemorální? To jste tak zahleděný do sebe, že tohle nevnímáte? Včera v ČT 1 jste záchranáře bez uzardění zařadil jako ozbrojenou složku. Víte vůbec o čem mluvíte? Nebo jen zoufale kopete okolo sebe, protože se kdesi na obzoru vynořuje možnost, že by se Vaše strana už nemusela podílet na dojení státní kasy? Víte, já jsem byl vždycky zastáncem používání spisovného jazyka v médiích. Dlouho jsem přemýšlel, jak vyjádřit svůj postoj k Vašim bulvárním výlevům. Teď jsem na to přišel: Jděte do prdele, pane Kalousek!
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
Tak jak byste okomentovali včerejší vystoupení pana Kalouska v Sedmičce? Já (ač to nerad přiznávám

-
Příspěvek od Jiří Gőth » 12.05.2008 15:18
No ono to je zase a pořád o tom říkat celou pravdu a ne jen vytahnout nejvyšší čísla.Teď z hlavy nevím přesně procenta ale to co říkají o okresních a krajských ředitelích je sice pravda ale logicky si spočítejte že je asi 200 okresů + 14 krajů něco na správě takže by ty šílený sumy prezentovaný v televizních šotech byly nakonec zajímavý pro rozpočet jen kdyby těch 250-300 odešlo najednou a dostalo těch 400tisíc odstupného + ty šílený výsluhy.Jinak ostatní si sáhnou na strop po min29 letech a opět v procentech.Jen můj příklad 14let a plat cca 17000čistýho.(Mimochodem podle poslední pásky 93Kč na hodinu)- z toho bych se s výsluhou dostal na nějaký 3tisíce.
-
Příspěvek od kamil kolek » 12.05.2008 15:18
jenom bych chtěl upozornit,že ještě nikde jsem neviděl nějakou oficiální tabulku kolik peněz bude v určité třídě.jenom abychom se potom nedivili,protože kdykoliv se mněli zvednout platy tak jsem přišel tak o 2000kč.my jsme to počítali z průměrné mzdy v ČR a odečetli jsme ty položky co nám od roku 2005 vezmou a vycházelo to katastrofálně.takže bacha.co se týče těch výsluh tak s tím bych také souhlasil.
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:18
Souhlasím, zatím není nikde oficiální tabulka, tak se musíme nechat překvapit. Nicméně "zhruba" plus mínus autobus se to dá odvodit. V zákoně je napsáno "0,95 násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý rok" - což pokud to chápu dobře je za rok 2003. A na stránkách českého statistického úřadu jsem onu "průměrnou mzdu v nepodnikatelské sféře" prozatím nenašel. Tak jsem zvědav, z čeho to budou čerpat a počítat. Ale je jasné, že po tom, co nebudou placeny soboty, neděle, svátky, noční, hodnosti to nebude bůhvíjaký nárůst. Řekl bych, že to vyjde tak tak šulnul.
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:18
jen pro vysvětlení pojmu průměrný: když budou dva, jeden bude brát 100 000,-kč měsíčně a druhý 0,-kč měsíčně, tak v průměru budou brát oba 50 000,-kč. Tolik kouzlo průměru:o)
-
Příspěvek od jiri stanislav » 12.05.2008 15:18
KAMARADI TO MAME ZA TO ZE JSME JEJ NEPOZVALI NA SVECENI HASICSKYCH VLAJEK.PAN DON TEFLON ,FANGLICKAR A KOROUVICKAR SE URAZIL.AROGANTNI NABUBLANEC NESMI ANI DO KOSTELA PROTOZE BY DO TOHO HRISNIKA UHODIL ZA TREST BLESK.TO MAM PRIMO OD SVATEHO PETRA.JA MU TO NEPOVIM A TAK JEJ POZVEME NA MSI A BUDE KLID. AHOJ JIRKA STANISLAV
-
Příspěvek od Martin Vavroš » 12.05.2008 15:18
Zdravím Vás přátelé,určitě vám přeji navrhované platy.Akorát mne mrzí,že se tohle netýká všech základních složek IZS.Myslím si,že i zdravotníci by si zasloužili,alespoň nějaké sociální i platové výhody.Určitě je to poslání,ale za děkuji nikde nic nedostanu.Kdykoliv se může stát zdravotníkovi(nejenom na záchrance),že ho střelí v zádech.Co sy myslíte,že bude následovat?Propuštění z práce,pro nevyhovující zdravotní stav,bez žádných kompenzací.Musíme být neomylní a zdraví,nebo...
-
Příspěvek od Luboš Samec » 12.05.2008 15:18
Ano je pravdou že záchranné služby jsou opomíjené, i zdravotničtí záchranáři by si zasloužili nějaké jistoty, ale částečně si za to můžou sami. Před několika lety se uvažovalo o tom že záchranné služby přejdou pod HZS. Záchranku by, tak jako v mnoha jiných státech, provozovali hasiči. Proti tomu se mezi záchrankami zvedla bouře odporu. Přitom by to pro ně mělo mnoho výhod, stejně jako pro kraje, kterým by odpadly problémy se soukromými záchrankami. Přitom pro lidi z výjezdu by to znamenalo pouze převléknutí uniforem. Pak by se na ně vztahovaly i hasičské zákony. K tomu ovšem nedošlo a teď už ani nedojde. Proto zůstávají záchranáři "obyčejnými" zaměstnanci bez žádných výhod státní služby.
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:18
Ono to je dosti diskutabilní. Já se totiž bojim monopolního státního molochu. V okamžiku, kdy se dá poměřovat kvalita poskytované péče a cena s jinýmy subjekty je tu stále prostor pro vyjednávání. Ale v okamžiku monopolu bychom se mohli vrátit někam do dob socializmu. To je třeba důvod proč je taková kritika proti převedení LZS pod stát. V Evropě, co vím, je toto běžná komerční činnost hlídaná dle určitých regulí státem jakožto garantem zdravotní péče. Proč by toto nešlo i u nás? Nechápu třeba proč se říká ve vešem příspěvku, že by odpadly problémy se soukromými záchrankami. Copak to, že je záchranka na l. 155 soukromá, znamená, že je špatná a ujídá z našeho koláče? Já si dokáži docela dobře představit kooperaci státních i soukromých subjektů. Fungovalo to donedávna na Praze západ, nevím jak to je podrobně, ale o větších průs... jsem v posledních několika letech nějak neslyšel. Důležité jsou pouze standardy poskytované péča a důsledná kontrola. A to je ale i záležitost hasičů. Asi budete se mnou souhlasit, že hasiči mají svojich problémů dost a dost, mmjiné daných i organizačnímy změnami, které jsou ne vždy šťastné. Viz, územní rozdělení po vzniků krajů, problémy se spojením apod. Jenom ve spojařině by se podle mě dalo najít problémů a problémů, takže hurá přechod pod stát a MV bez jasného vysvětlení stylu fungování a výhod jaký by to přineslo systému a lidem v něm nemá cenu. Bohužel náš stát dělá všechno z opačného konce. I to je možná problém proč málokdo u záchranky bude jásat nad myšlenkou přejití pod hasiče a MV. A navíc to není řešení. Jestliže člověk není břemeno a tudíž se pro sestry v nemocnicích nevztahuje váhový limit pro zvedání břemen (tuším do 15 kg?) a mohou se rvát na ARu s dvoumetrákovým chlapem v komatu jsou takový úvahy přechod či nepřechod k prdu, protože na špitálský by se to zase nevztahovalo. Skutečně zde neexistují jednoduché řešení, chce to celkovou změnu fungování zdravotnictví. Sorry. Ale to už jsme někde jinde od tématu.
-
Příspěvek od Martin Vavroš » 12.05.2008 15:18
Moc děkuji za odpověď a potvrzení mého názoru.Určitě by jsi zasloužili určité sociální i platové jistoty a výhody všichni zdravotníci(nejenom na záchrance,ale i v ostatních zdravotních zařízeních-státních i nestátních).Příklad s váhou hovoří za vše.Určitě,kdyby zdravotníci mněli nějaké zastání v zákoně,tak by nedocházelo k tak velké fluktulací lidí v této organizaci.Bohužel práce ve zdravotnictví není vůbec atraktivní a mnoho lidí jí má jenom proto,aby byla zaměstnána a vytrací se profesionalita.Pokud chci profesionální tým,tak to musí být skupina stálá a ne aby se co dva měsíce zaškoloval další člen,o kterém nevím jestli tam vydrží déle.Opravdu zůstavají lidé,kteří to dělají z přesvědčení a práce je baví.Občes ale příjde i na ně ekonomická tíseň a naše milé zdravotnictví jde stranou.Přichazíme tak o spoustu špičkových pracovníků.A když zklame zdravotník,tak...
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:18
Nechtěl jsem popudit Red, jen upozornit, že zdravotnictví zahnívá jako celek. Již několik let se chystá zákon o Zdr. záchranné službě. Jenže si nedokáži představit kvalitu zákona, když co já vím, všechny zdravotnické zákony vychází z prehistorického zákona O zdraví a péči lidu z roku 1961!! Sice byl tisíckrát novelizován, ale základ je víceméně stejný! Musíte si uvědomit, že koncepce moderní záchranné služby poskytující kvalitní přednemocniční péči přímo v terénu se začala rodit až v 70-ých letech díky jistému panu Safarovi v USA, který stanovil nové metody a postupy. Až v této době se začalo docházet k tomu, že nestačí rychle dopravit pacienta do nemocnice, ale že se musí začít s jeho záchranou a i léčbou přímo na místě případu. Jenže naše zákony jsou ještě na úrovni Rakouska Uherska. Vždyť si vemte, že třeba požadavek MZdr. na osádku RZP je řidič a zdrav. sestra. I když je to chlap, tak má kvalifikaci zdravotní sestry (ne bratra). Koneckonců sesterská profese byly původně vyloženě špitálská, když sestry v sanatoriích utírali pot z čela pacientům, které na trakařích a v košatinách dovezli svépomocí lidé do nemocnic, kde teprv se začala dělat medicína. Tento trend pokračoval i v záchrankách až do 70-ých, 80-ých let, kdy se začaly vozy vybavovat patřičným vybavením a pacientům poskytovat patřičná péče již v terénu. Jenže legislativa se nezměnila. Takže nějakým nařízením se "prdla" sestra na vůz ovšem s pravomocemi špitálské sestry, což znamená nemohu nic dělat, zajistíme žilku a utikáme do nemocni, protože sestra smí aplikovat cokoliv pouze pod dozorem lékaře a na jeho příkaz či s jeho svolením. Přitom v Evropě (např. v Něm.) vznikají Asistenti záchranné služby, či přímo Paramedici, kteří mohou provádět základní úkony samostatně a lékaře si volají až v případě potřeby pokud si to zdrav.stav pac. vyžaduje. Takže tady si musíme uvědomit co od zdravotnictví a záchranky očekáváme. Buď rychlé a státem dotované taxi, jak to je povětšinou ve velkých městech, nebo plně profesionální záchranku a pak to chce opět - kompletní reformu zdravotnictví. Občas mám pocit, že pod některýmy zákony a vyhláškami bych našel ještě podpis France Josefa.

Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky