Hasič umístil na internet drastické fotky z nehod, hrozí mu trest
-
Příspěvek od pantau pantau » 12.05.2008 15:26
Je to realita. Vic takovych fotek i kdyby to melo v hlave rozsvitit a zachranit zivot jen jednomu cloveku.
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:26
Divim se, ze netrestaji vsechny ty kritiky nakupu nove techniky. Vyrvavat do sveta, jak je ta hasicska technika, kterou HZS nakupuje, spatna, je take poskozovani dobreho jmena.
Varnsdorf:
Diwim se woe, ze netrestayi wsexny ty kritiky nakupu nowe texniky. wyrwawath do sweta, yak ye ta hasicska texnika, kterou HZS nakupuye woe, spatna, ye take poskozowani dobreho ymena. :-/ NiKdO Me NeMaAa LaAaAaAaD!!!!!!

-
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:26
Taky přidám trošku:
Myslím si, že jako profi hasič ty fotky zvěřejňovat neměl a že pochybil. Takové fotky by měly být zveřejněny jen k tomu určenými lidmi a za určitým významem. Jinak co se týče názorů, že by měly být nějaké odstrašující prezentace na způsob rychlá, bezhlavá jízda = zranění, smrt, atd tak si myslím že to stejně požadovaný smysl nemá. Ten kdo jezdí rychle bude jezdit dále, nějaké fotky ho nerozhážou, uvědomí si to chvilku, ale za nějakou dobu na to zapomene. A jinak dnešní lidé jsou tak už zvyklí na samé krváky, šílenosti atd co buď chodí po meilech, nebo je v televizi, co je na webech to ani nemluvím, že to opravdu požadovaný smysl nemá. Mělo by se to řešit jinak. Byla tu zmíněná i kapitola televize NOVA, což je opravdu případ sám pro sebe, podle mě bulvár, který si hodně přikreslí, aby z toho byla senzace. A jen tak mě napadlo, že jestli není trošku divné, že hasič zvěřejnil fotky na webu, kde k tomu mělo pár lidí přístup, a naše známá televize, ikdyž trošku upravené ty fotky, záběry zveřejnila oficiálně před mnohem větším počtem lidí. Což si myslím že jen udělalo bublinu a ještě to zhoršili než to bylo. Je to stejné jak už tu někdo říkal s těmi žháři, když to je kdokoliv jiný, tak se drží huba, pokud to však je náhodou hasič, tak z toho je poprask a televizní aféra. Sám jsem zvědav jaký to bude mít konec. ZJ
-
Příspěvek od Václav Lhota » 12.05.2008 15:26
Rád bych jako hlavní protagonista této kauzy cestou písemného vyjádření blíže a nezkresleně prezentoval fakta a můj pohled na celou záležitost ohledně "uveřejnění" několika fotografií od zásahu a zároveň vyjádřil své hluboké politování nad následky a dopady mého počínání na náš sbor. Hned na začátku musím zdůraznit, že snímky NEBYLY nijak masově ŠÍŘENY, zveřejněny a v žádném případě to ani v nejmenším nebylo mým úmyslem. Na portálu seznam jsem si kdysi založil svůj soukromý profil (www.lide.cz), kde jsem kromě několika svých soukromých fotografií měl i stručný popis mé osoby a link (poze URL, nikoliv fotky samé) na ftp server, kde jsem měl několik složek hudby, fotografií (ryze soukromých!) a dalších souborů také zhruba 15-20 snímků ze 3 dopravních nehod.
Tyto snímky jsem uploadoval v době, kdy jsem hrubě podceňoval rizika s tím související a kdy jsem v žádném případě netušil, jaké může mít pozdější zveřejnění následky. Fotografie měli mít pouze ilustrativní význam, nebyly na server umístěny s úmyslem široké medializace a rozšiřování, pouze jako ukázka mému kolegovi a kamarádovi jak dopadne, bude-li jezdit jako dobytek. Pokud bych měl tendenci k takovému jednání, tak by takové obrázky patrně již dávno kolovali po síti. Snímky tedy nebyly nijak "volně" přístupné, nebyly nikdy šířeny se zlým úmyslem a nebyly rovněž nikdy umístěny na webovských stránkách, pouze ve složce na ftp, kam není plně volný přístup. Obsah této složky měl být okamžitě odstraněn. V současné době již tento materiál neexistuje a před několika dny byl kompletně smazán.
Jsem si plně vědom svého pochybení, profesního i etického a jsem připraven čelit následkům, které pro mě tato nešťastná událost bude mít. Ještě jednou se omlouvám za své pochybení.
Děkuji za zhodnocení a přečtení mého stanoviska. S pozdravem, nprap. Václav Lhota
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:26
Ahoj Václave (sice se osobně neznáme, ale jsem taky příslušník HZS a tudíž kolega a jak napsal JJS, tak je zde nepsaným pravidlem tykání - proto jsem jej zvolil a doufám, že se nezlobíš).
Osobně si velice vážím toho, že jsi se ke své chybě postavil čelem, přiznal ji a převzal plnou odpovědnost za ni. To dnes není tak docela pravidlem a leccos to napovídá o Tvé osobnosti. Za chybu musí přijít trest, to je jasné. Jen doufám, že to nebude trest "absolutní", tedy propuštění ze služebního poměru. Už jen z toho důvodu, že by si tím nahonil "politické body" nejeden politik, který by toho jistě rád využil.
Proto ti vyjadřuji svou podporu a doufám, že jsi se z toho dostatečně poučil.
Můj názor na zveřejňování fotografií od zásahu: myslím si, že zveřejnit fotografie by měl jen člověk, který je také k tomu "vyškolen" a je nezaujatý. Tedy nejlepším je tiskový mluvčí, který k tomu přidá i komentář a provede nezbytné "úpravy" fotografií - začernění RZ, rozostření obličejů postižených, vybrání snímků,které nejsou drastické atd. To, že jednotky pořizují audiovizuální záznamy a fotografie od zásahů může posloužit např. k prevenci (to byl Václavův důvod) a také k prezentaci HZS v médiích. Nicméně jako ve všem je potřeba zapojit trochu citu a lidského přístupu a vžít se do kůže pozůstalých.
Všem přeji jen to dobré!!!
-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:26
Nejdriv bych reagoval na samotneho protagonistu:Ano byla to blbost,sic se priklanim k zverejnovani takovychto fotek(ale aspon oblicej zakryty),ale pokud to je tak jak pises,tak bych se priklonil k tresatu popsaneho vyse.....Tj. umiti CAS:-)
A co se tyce NOVY,tak jednim slovnim spojenim ji definuji zcela presne;SKODA SLOV!!!!!!
-
Příspěvek od medved ledni » 12.05.2008 15:26
Nechápu, nerozumím, atd. Potom tedy jsou všechny fotky od zásahu i zde trestné? Není na nich tedy nic drastického, ale pokud bych měl zachovat mlčenlivost, tak nemůžu zveřejnit na internetu ani hořící odpadkový koš. Co všichni dobrovolní hasiči co si dávají na své webové stránky fotky a videa od zásahů to je taky trestný?
-
Příspěvek od Marek Motyčka » 12.05.2008 15:26
Proc by to melo byt trestne kdyz ma nekdo na svych strankach svoje fotky od zasahu? Pokud to nejsou nejake "soukrome" ktere by mely zustat utajene:)
-
-
Da se to pochopit ruzne, ale myslim, ze mimo autorskych prav tam k jinemu poruseni predpisu dojit nemohlo. Takze te v podstate nemaji za co trestat.
Co to znamena "Snímky tedy nebyly nijak "volně" přístupné, nebyly nikdy šířeny se zlým úmyslem a nebyly rovněž nikdy umístěny na webovských stránkách, pouze ve složce na ftp, kam není plně volný přístup"? Jak se k nimdostala TV?
-
Příspěvek od Dave » 12.05.2008 15:26
tot otazka. Jinak mi to neprijde jako neco extra hroznyho. Navic, kdyz se Langer ohani tim, jaka bude jeho odstrasujici kampan. Ppokud mam neco v osobni slozce kdesi, tak je to na prozkoumani zakonu, ale virtualni realita se nam vkrada do zivota a tomu by mely odpovidat i zakony, na coz Langrova myslivna uz nestaci. Ale melo by jit o neco, jako je listovni tajemstvi. Botu udela kde ko, tak si tady nehonme triko. Navic me osobne prijde uplne zcestana moda poslednich let, mit na kazdou pic.... tiskovyho mluvciho a podobny ancabl. Holt jak pravil klasik: plna zamestnanost, plna zamestnanost...
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:26
vysvetlit, proc a z jakeho duvodu tady nekdo vymyslel to zakryvani SPZ a nekdy i firemniho oznaceni vozidel? Jako dlouholety novinar nevim o zadnem zakonu ci narizeni, ktery by podobne vymysly resil, respektuji pravo na ochranu osobnosti a proto take retusuji obliceje zranenych, pripadne jejich zraneni, ale nekdy mam pocit ze jsme zase papaztejsi nez papez a delame divne veci. Jednou me napadl vinik nehody, ze se mu nelibi, ze fotim jeho auto spadle do potoka, tak jsem mu vysvetlil, ze me se zase nelibi, ze nasledkem sve chyby spadl do potoka a znecistil zivotni prostredi a sklapl

-
Varnsdorf version:
Ty SPZ taky nexapu. ya ysem ye musel zakrywath pod natlakem yednoho **** z HZS. Fotith z wereyneho prostranstwi si mohu co xci a kdy xci. Tzn =D. mam na to steyny nazor. Pokud nekomu neco wadi woe, tak ath si to, co mu wadi ze fotim woe, dela nekde na swem pozemku za wysokym plotem (treba bourad auto do potoka) nebo to nedela wubec.
Obliceye ye lepsi wubec nefotith woe, misto neyakeho retusowani. Nawic se tak mnohdy wyhnete nepriyemnostem - oni ti foceni obwykle xteyi dath nekomu "po tlamne".
yinak sleduyu, ze stae wice lidi tu pise bez hacku a carek woe, driw to bywal yen freek

A verze pro nas ostatni:
Ty SPZ taky nechapu. Ja jsem je musel zakryvat pod natlakem jednoho **** z HZS. Fotit z verejneho prostranstvi si mohu co chci a kdy chci. Tzn. mam na to stejny nazor. Pokud nekomu neco vadi, tak at si to, co mu vadi ze fotim, dela nekde na svem pozemku za vysokym plotem (treba bourad auto do potoka) nebo to nedela vubec.
Obliceje je lepsi vubec nefotit, misto nejakeho retusovani. Navic se tak mnohdy vyhnete neprijemnostem - oni ti foceni obvykle chteji dat nekomu "po tlamne".
Jinak sleduju, ze stale vice lidi tu pise bez hacku a carek, driv to byval jen freek

-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:26
fakt si pripadas vtipnej? Ja myslel ze opakovany vtip neni vtipem, ale je videt, ze se opravdu bavis, i kdyz myslim ze ostatni vcet¨ne me uz ponekud unavujes

Zpět na „Hasiči na veřejnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky