zaměstnanec obce při výjezdu? atd....
-
zaměstnanec obce při výjezdu? atd....
Příspěvek od Vlada » 13.12.2015 12:04
chtěl bych požádat o vaše názory a zda s tím máte někdo náké zkušenosti ....
ve sboru máme menší dyskuzi a jak je zvykem každý tvrdí své :)
tedy k otázkám , 1 - když je vyhlášen výjezd jsem v dobu vyhlášení zaměstnanec obce? i když členové výjezdové jednotky z obcí nic nepodepisovaly?
2 - při zásahu se stane hasiči sdh úraz z nehož bude v neschopnosti ve své práci , jsem v době zasahu pojištěn i jako zaměstnanec obce ?
3 - když strojník v době zásahu i mimo zásah např.odře nebo poškodí hasičské auto jak je to řešené ? muže obec požadovat zaplacení veškeré škody po strojníkovi?
4 - při cvičení dojde ke ztrátě např.plovoucího čerpadla :) může obec požadovat jeho cele zaplaceni po členech sdh?
předem díky za vaše nazory .....
-
Re: zaměstnanec obce při výjezdu? atd....
Příspěvek od TomasK » 13.12.2015 13:16
Ahoj,Vlada píše:Ahoj , Dobrý den
chtěl bych požádat o vaše názory a zda s tím máte někdo náké zkušenosti ....
ve sboru máme menší dyskuzi a jak je zvykem každý tvrdí své :)
tedy k otázkám , 1 - když je vyhlášen výjezd jsem v dobu vyhlášení zaměstnanec obce? i když členové výjezdové jednotky z obcí nic nepodepisovaly?
2 - při zásahu se stane hasiči sdh úraz z nehož bude v neschopnosti ve své práci , jsem v době zasahu pojištěn i jako zaměstnanec obce ?
3 - když strojník v době zásahu i mimo zásah např.odře nebo poškodí hasičské auto jak je to řešené ? muže obec požadovat zaplacení veškeré škody po strojníkovi?
4 - při cvičení dojde ke ztrátě např.plovoucího čerpadla :) může obec požadovat jeho cele zaplaceni po členech sdh?
předem díky za vaše nazory .....
1) - aby jsi byl členem, tak v prvé řadě musíš mít podepsanou aspoň Dohodu o členství v JPO. Pak již při vyhlášení poplachu jsi v zásahu a jsi pojištěn, ale i tu je potřeba snažit se dostat do hasičárny pokud možno bezpečně.
2) - pokud jsi členem SH, kde jsi pojištěn na úraz, tak toto se vztahuje i na úraz při zásahu. Samozřejmě to ale nebude asi žádná závratná částka. ( Nutno prostudovat na stránkách DH ).
3) - škody způsobené třetí osobě si většinou řeší obec, pokud né obec, tak jednotlivec. Záleží tedy co se domluvilo s pojišťovnou. Chce to zajít na obec a zeptat se co mají a nemají.
4) - pokud si to nějak neobhájíš, že ho třeba někdo ukradl a nebude to řešit pojistka, tak ano a dokonce je i povinná to požadovat.
Tomáš
-
Příspěvek od Michal Babrak » 13.12.2015 14:42
vše jsme pochopili....TomasK píše: 1) až 4)
Tomáš
-
Příspěvek od Kůďa » 13.12.2015 22:45
Aby zřizovatel tj. obec to nemusela ze svého hradit, tak jsou dva způsoby, jak to udělat :
1) zřizovatel uzavře nějakou pojistku s nějakou pojišťovnou a nechá vás na úrazy pojistit, a z této pojistky se pak bude vše čerpat
2) zřizovatel s Vámi uzavře k uzavřené dohodě o zařazení do JSDH také dohodu o pracovní činnosti a pak se Váš úraz bude hradit z povinného zdravotního pojištění tj nemocenská, ušlý výdělek a odškodné. Pokud s vámi uzavře jen dohodu o provedení práce, tak nemáte z tohto pojištěn í nárok na odškodné, to by musel pak zase doplatit zřizovatel.
Pokud je uzavřena dohoda o pracovní činnosti /nevadí na jakou částku v rozmezí od 1,-Kč do 2.499,-Kč, tak zřizovatel hradí odvod jen 15% daň. Pokud je částka 2.500,-Kč a vyšší, tak se odvádí i dan na sociální a zdravotní a poté máš na zřizovatele jednotky nárok dostat od lékaře i neschopenku / tj. dostaneš nechopenku ptro svého zaměstnavatele pro nemoc a za zřizovatele jednotka nechopenku za úraz. Na zdravotní pojišťovnu pak v případě úrazu a proplácení pracovní neschopnosti zřizovatel jednotky pošle hlášení společně s kopií dohody o pracovní činnosti a tyto peníze jsou poté vypláceny z odvodů zřizovatele, které zřizovatel odvádí za své zaměstnance /né za tebe, protože se do toho nepočítáte a nejste zaměstnanci obce/.
Toto je skutečnost a mám na to i doklad od zdravotních pojišťoven . Dále jsem toto už i prodělal a vyzkoušel si to na sobě. V práci jsem měl služební úraza byl jsem pomalu rok na neschopence. Účetní z města mě volala abych si nechal vystavit dvě neschopenky /jednu pro zaměstnavatele a druhou pro zřizovatele jednotky/ a z obou mě plynula nemocenská. No a toto platí i obráceně.
Samozřejmě, že máš nárok na vyrovnání, ale někdy to dlouho trvá a někdy to musí jít i přes soud, protože to nejde jen tak od zřizovatele jednotky vyplatit a kolikrát byli někteří hasiči delší dobu bez finančních prostředků, než je dotali nazpět.
-
Příspěvek od Kůďa » 13.12.2015 23:06
odpovědi : ano, může a celou částku za opravu a za ztracenou věc po odečtu od doby pořízení.
Na to je dobré si zařídit pojistku na blbost. Všichni v jednotce jí máme, kdo jí chtěl. Máme to za sebou. Byl výjezd- technický zásah - prasklá věten na stromě nad silnicí. Jeden z našich kluků se jí snažil odříznout motorovou pilou, ale protože byla dosti velká, tak spadla na plot, který se nacházel pod stromem a jedno pole tato větev poškodila. Majitel si přiesl na město doklad na 5.500,-Kč a požadoval to proplatit. Město by to muselo uhradit a pak by záleželo na radě, ale chtěli by to na hasiči uhradit a pak by mu to mohli dorovnat nějakou odměnou. Pojištění na blbost se spoluúčastí 1.000,-Kč. Takže jsme všechny podklady zaslali na tu naší pojišťovnu a ta poškozenému uhradila částku 4.500,-Kč. Nevím jestli ten dotyčný chtěl pak od města uhradit zbývajících 1.000,-Kč, ale já dopředu radě vzkázal, že pokud na hasičovi město bude něco chtít, tak se může stát, že se na to příště ten dotyčný vykašle a nebude nikam k zásahu jezdit. Domnívám se, že ten poškozený dostal svých 4.500,-Kč a více již nechtěl od města, protože by se určitě ozvali..
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 14.12.2015 02:49
I Kůďa má bod a naprostý souhlas. Co na to Komora - Asociace velitelů JSDH - JPO1-5 ?Kůďa píše:otázky 1 - 4.....tak se může stát, že se na to dotyčný vykašle a nebude nikam k zásahu jezdit...
-
-
Příspěvek od Michal Hylas » 14.12.2015 13:41
-
Příspěvek od Stanislav Petrásek » 14.12.2015 19:32
Hasič má dohodu o členství (nemá pracovní smlouvu apod.), při výkonu služby způsobí škodu obci a má uzavřenou tuto pojistku. Nebere žádný plat, pouze dostavá ročně dar. Kolik může obec po hasiči požadovat? Celou škodu nebo 4,5 násobek, ale čeho? Funguje na tuto situaci daná pojistka?
-
Příspěvek od Lída » 14.12.2015 19:35
- ve svém okolí nevím o jednotce, kde by její členy zřizovatel připojišťoval extra, všichni jsou pojištěni v rámci členství u SDH
- ve svém okolí vím o členech SDH, kteří jezdí na výjezdy - byť je to jednou za pět let - a s obcí nemají podepsané nic; tj oficiálně nejsou členy jednotky
A jen doplnění informací od Kůďi (pracovní deformace)
- připojištění jen u komerční pojišťovny, Oborová, VZP, MV ČR atd jsou zdravotní pojišťovny, tam nepřipojistí nikdo nikoho na nic
- nemocenskou vyplácí sociálka, ne zdravotní pojišťovna, tzn hradí se ne ze zdravotního, ale ze sociálního pojištění
Ale to jsou jen maličkosti :)
Jinak pojistku na blbost mám taky, nabídl mi ji pojišťovák k pojistce na byt. A řekl že než budu něco hlásit (i na policii) mám se ozvat aby řekl jak napsat, že stačí slovíčko a neproplatí nic. Nejde o to natáhnout pojišťovnu, ale zabránit tomu aby si pojišťovna nenašla kličku a důvod proč neplatit.
-
Příspěvek od TomasK » 14.12.2015 20:19
Jsem člen SH,jsem člen JSDHO a tedy pojištěn. Jak jsem psal, není to mnoho, ale je.
Dále má obec pojištěné členy jednotky na škody třetí osobě na základě dohody o členství, nemusím být tedy zaměstnanec.
Tomáš
-
Příspěvek od Kůďa » 14.12.2015 23:34
U České pojišťovny jsou pojištěni ti zaměstnavatelé, kteří měli toto pojištění sjednáno smluvně s Českou pojišťovnou do 31. 12. 1992, a dále jsou takto pojištěni zaměstnavatelé, na něž přejdou práva a povinnosti z pracovněprávního vztahu při vzniku právního nástupce těchto zaměstnavatelů. Všichni ostatní zaměstnavatelé jsou pojištěni u Kooperativy pojišťovny, a.s.
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 15.12.2015 04:18
má 100 bodov a naprostý souhlas.Stanislav Petrásek píše:Pojistku odpovědnosti vůči zaměstnavateli ... Nebere žádný plat, . Kolik může obec po hasiči požadovat? Celou škodu nebo 4,5 násobek, ale čeho? Funguje na tuto situaci daná pojistka?
Pojistka odpovědnosti za škodu způsobené obci ? Obec není zaměstnavatel dobrovolního hasiče. Funguje na tuto situaci daná pojistka ? Nefunguje.
Dále má obec pojištěné členy jednotky na škody třetí osobě .....nevím o jednotce, kde by její členy zřizovatel připojišťoval extra (obec je právnická osoba)........nabídka pripojištení k pojistce na byt (fyzicke osoby)
Pojistku na blbost sjednáva vždy fyzicka osoba, ona je blbá a ......
Dar dostáva SDH jako právnicka osoba, zřizovatel JSDH
-
Příspěvek od Kůďa » 15.12.2015 19:14
-
Příspěvek od Michal Hylas » 15.12.2015 21:30
Nic proti jmenovče, ale všímám si toho ve více vláknech.
K tématu: asi ano, tento produkt nemusí nabízet všechny komerční pojišťovny. Nějak jsem si zvykl na ČP a její servis a jinam jsem nekoukal.
-
Příspěvek od Kůďa » 15.12.2015 21:59
Příspěvek od Sobiho » 15.12.2015 22:14
K tématu: ze zákona můžou po tobě chtít 4,5 násobek hrubé mzdy, ale pokud se jednalo o úmyslné chování či nedbalost tak tento limit neplatí. Pojistka na "blbost" má limity, které vycházejí z té částky. Ovšem toto asi nebude použitelné u dohody o členství, ovšem jak je psáno výše pokud se jednalo o úmyslné chování či nedbalost částka může být v plné výši a u hasičů, kde na vše musíš mít oprávnění a na vše proškolen, tak to dokazování je relativně jednoduché. Druhá možnost je hmotná odpovědnost za svěřené prostředky a tam už je situace jiná, tam ty prokazuješ "nevinu" a ne zaměstnavatel-zřizovatel "vinu". Pokud zřizovatel předá např. nový CAS za 6mil určitě si tu odpovědnost nechá podepsat od velitele a strojníků. A pojistky? Nabízí je nejedna pojišťovna, ale když si člověk přečte podmínky, tak zjistíš, že se "prakticky" na nic nevztahuje, protože ony to nedělají pro lásku k pojistitelům, ale z důvodu finančního zisku.
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 16.12.2015 02:25
Pojištění odpovědnosti samozřejmě funguje pro všechny fyzické osoby. Obec není zaměstnavatel členů JSDH. Zamestnanec obce může být dobrovolným hasičem.Kůďa píše:pro Michala Babraka - četl jsi můj příspěvek ?. .....
Pokud zřizovatel (obec) předá nový CAS za 6 mil určitě si tu odpovědnost nechá podepsat od velitele a strojníků. Člen - nepodepsat !
A pojistky? CAS prináši každé pojišťovne finanční zisk. CAS může být havarijně pojištěna v HVP.
A co na to vše Fond hasičů ?
-
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava