zaměstnanec obce při výjezdu? atd....
Příspěvek od Sobiho » 16.12.2015 07:22
Tady link:
http://www.mesec.cz/pojisteni/pojisteni ... /pruvodce/
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 17.12.2015 02:28
Já mám za to, že zařazení do JSDH je podmíněno členstvím v SDH. Jednotka je družstvo, četa, rota, prapor,.......domobrana ČRDan087 píše:Já mám za to..............
-
Příspěvek od Závistivec » 17.12.2015 06:40
-
Příspěvek od Kamil - hasič » 17.12.2015 08:41
- Honza S.
Re: zaměstnanec obce při výjezdu? atd....
Příspěvek od Honza S. » 17.12.2015 10:15
opět nám na povrch vyplouvá jedna ze zásadních otázek posatvení členů JSDH ve vztahu ke zřizovateli. Přiznávám, že ani u nás v tom není úplně jasno a mám pocit, že je často snaha otázku zaměstnanec/člen klanět na tu stranu podle toho jak se hodí. Toto téma jsem probíral už ve více vláknech takže přidám jen svůj názor na původní dotaz a pozor na slovíčka a písmenka (hlavně to J před SDH)
1: zaměstnanec obce jseš pouze máš li podepsanou smlouvu o některém z druhů pracovně-právních vztahů (pracovní smlouva, dohoda o provedení práce, dodhoda o pracovní činnosti). Nemáš-li nic podepsáno, mohlo by na tebe být u zásahu pohlíženo jako na osobu poskytující osobní pomoc. Jestliže tam však taková osoba přijede ustrojená jako člen JSDH společně s ostatními bral bych to jako podraz na VZ, který je pak v konečném důsledku za všechno zodpovědný. Dle mého názor nejseš zaměstnanec obce ani, když máš podepsanou tolik oblíbenou dohodu o členství v JSDH.
2: Určitě nejsi pojištěn jako zaměstnanec obce. Člen sdh nemá s obcí žádný vztah a už vůbec ne pracovně-právní. Případné odškodnění by se mohlo řešit dle §80 zákona o pož.ochraně.
3: Obec požadovat může, ale jak moc bude úspěšná ve svém vymáhání je na mnohem delší debatu a opět je zásadní v jakém vztahu je strojník-obec. Řešení škod na autě nebo obecně na čemkoliv ve výbavě JSDH se zásadně liší zda-li se to stalo v operačním řízení (zásah) nebo organizačním. Pokud se jedná o škody při zásahu, hradí škody HZS kraje. Pokud se jedná o škody způsobené v organizačním řízení hradí si je zřizovatel. Proto se však většinou pojišťuje :-), nebo se snaží vymáhat škody po tom kdo je způsobil. Prostě to řeší jako každá jiná právnická osoba.
4: Pokud si SDH vezme na svoje cvičení plovoucí čerpadlo nebo cokoliv jiného tak bude obec ve vymáhání částky za poškození či ztrátu asi dost úpěšná. SDH nemá na majetek obce (i když ve správě JSDH) co šahat. Ale ta otázka je dost obecná. Je smlouva o zápůjčce mezi SDH a obcí? Jedná se o výcvik členů JSDH nebo SDH? Cvičení je taktické, prověřovací nebo nějaké okrskové?
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 17.12.2015 11:13
Promiňte, stracená generace dobrovolnych hasičů....Kamil - hasič píše:Babrak by potřeboval nějakou odbornou lékařskou pomoc. Mám obavy, že tento člověk, který to evidentně nemá v hlavě v pořádku, je mezi hasiči.
Hasiči a policisté druhým dnem nahánějí stádo býků i šmoulové zakládaji hasičský sbor.
Babrak mele kraviny: zařazení do jednotky SDH je podmíněno členstvím v SDH. Kde žije, v ČR ?
Zbabral jsem to, jsem ............ Co jiného k tomu říct?
-
Příspěvek od Kamil - hasič » 17.12.2015 12:31
-
Re: zaměstnanec obce při výjezdu? atd....
Příspěvek od TomasK » 17.12.2015 16:00
-
Příspěvek od Kuba_T » 17.12.2015 17:02
Docela by mě zajímalo, jestli by mi to potvrdili i např. při ztrátě proudnice za 10 klacků ....
-
Příspěvek od Kůďa » 17.12.2015 18:12
1) podepsanou dohodu o členství v JSDH města, kde jsou stanoveny práva a povinnosti člena a práva a povinnosti zřizovatele
2) podepsanou dohodu o pracovní činnosti na základě zákoníku práce, aby se na něho vztahovali i další věci plynoucí ze zákonku práce /nap.pojištění na úraz, aby za činnost v jednotce měl nějakou korunu a pod./.
proto to máme dotaženo do úplného konce a nemusíme se ničeho obávat.
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 18.12.2015 02:13
U Vás jde o JednotkuPOII města Třebechovice pod Orebem.- organizační složka městaKůďa píše:Proto každý člen v naší jednotce.......
1) Vyhlášky a nařízení města, kde jsou stanoveny práva a povinnosti zamestnance JPOII a práva a povinnosti zřizovatele
http://www.sdhtrebechovice.wz.cz/dokume ... istina.pdf
2) podepsanou dohodu o pracovní činnosti na základě zákoníku práce - jste zaměstnanci (5)
Více
http://www.sdhtrebechovice.wz.cz/
Současnost sboru
Současnost sboru dobrovolných hasičů vychází z tradic, které nám tu zanechali naši předkové a členové působí nejenom na úseku kultury a zábavy, tak jak tomu bylo v minulosti, ale snaží se pomáhat ostatním v nesnázích. V současné době má náš sbor 49 členů. Z toho jsou 2 děti, 14 žen a 33 mužů. Každoročně členové sboru zajišťují již více jak 10.let pořádání hasičského plesu okrsku Třebechovicko. Pro hasiče z Hradce Králové-Málšovi Lhoty zajišťují občerstvení při jejich plesu. Dále je pravidelně pro občany města pořádán jarní a podzimní sběr železného šrotu. Ve spolupráci s pořadateli letních dětských táborů jsou pořádány ukázky zásahů jednotek požární ochrany, ukázky při výročích u okolních SDH a zajištění občerstvení při setkání přátel rychlých mopedů a další akce.
S vývojem bezpečnosti našeho státu byla dle platných zákonů v roce 1994 městem zřízena jednotka dobrovolných hasičů města Třebechovice p.O., která byla tehdejším okresním úřadem zahrnuta do celoplošného pokrytí jednotkami požární ochrany okresu Hradec Králové. Do této jednotky byli zařazeni členové SDH. V této jednotce je v současné době zařazeno 23 hasičů, z nichž je 5 hasičů v pracovně právním vztahu k městu na funkci hasič – údržbář a zajišťují akceschopnost jednotky v dopoledních hodinách v pracovní dny. Celkové náklady na jednotku hasičů představují částku ve výši 1.200.000,- Kč ročně včetně státní dotace. Od roku 2002 je jednotka také předurčena k výjezdům na dopravní nehody na silnici č. I/11 od Hradce Králové až po Týniště n.O., na silnici II.třídy od Bělečka až po Očelice a od Třebechovic p.O. až po Libřice a na ostatních silnicích III.třídy a místních komunikacích.
Členové sboru ročně odpracují více jak 3.500 hodin a to ve svém volném čase. Chod sboru a jednotky je hrazen z rozpočtu města, z dotace krajského úřadu, ze sponzorských darů a z finančních zdrojů SDH získaných při již uvedených akcích.
Kůďa, Kůďa.......
- Honza S.
Re:
Příspěvek od Honza S. » 18.12.2015 11:49
Kůďa píše:Proto každý člen v naší jednotce /Jednotka sboru dobrovolných hasičů Města Třebechovice p.O.- organizační složka města - jako je u nás i městská policie/ má :
1) podepsanou dohodu o členství v JSDH města, kde jsou stanoveny práva a povinnosti člena a práva a povinnosti zřizovatele
2) podepsanou dohodu o pracovní činnosti na základě zákoníku práce, aby se na něho vztahovali i další věci plynoucí ze zákonku práce /nap.pojištění na úraz, aby za činnost v jednotce měl nějakou korunu a pod./.
Jojo. Takto by se mi to taky líbilo. Ten pracovně-právní vztah a zákoník práce tam jde aplikovat pouze když uzavřeš smlouvu dle zákoníku práce (prac.sml. DPP, DPČ). Možná by stálo za to se podělit o zkušenost kdo jste jak řešili různé úrazy. A nechci to zakřiknout, ale my zatím měli štěstí. Klep, klep, klep.
-
Příspěvek od Kůďa » 18.12.2015 14:11
1)U nás nerozlišujeme SDH a JSDH, a proto můžeme dělat, to co děláme. Totiž všichni členové zařazení v JSDH musí být také členy SDH. To je naše podmínka.
2)V SDH je celkem 51 členů a z toho je 21 členů SDH v JSDH + 21 manželek a přítelkyň + zbytek ostatní
3) Protože to nerozlišujeme, tak máme jedny společné vebové stránky na kterých vedeme jak SDH, tak JSDH města /jedině samostatně je facebook-ten je jenom o JSDH/
4)Peníze, které vydělá SDH z brigád, ze spontorských darů, z plesu a pod., tak jednak používáme na různé akce pro členy SDH, tj. pro sebe, ale hlavně z těchto peněz kupujeme potřebnou výbavu pro zásahovou jednotku JSDH města.
5) město si hradí jen zásahovou jednotku a na SDH nepřispívá ani korunou, poprvé po několikati desítkách let jsem před týdnem podal žádost o příspěvek z vyhlášeného grantu pro spolky tedy mezi ně patří i SDH a to hlavně z důvodu, že v roce 2016 máme výročí 140 let od založení.
6) protože nemáme svůj objekt, tak jsme muselo SDH požádat město o pronájem v hasičské zbrojnici, která je nová a je v ní JSDH města a za to musíme městu platit /můžeme zde působit výbor, ale výročky zde máme od města zakázené a nesmíme je dělat v garážích- musíme si pronajímat areál rybářů/.
Jenom na obraz, u SDH dělám hospodáře od roku 1986 a jako SDH se nám podařilo vydělat nemalé peníze. Proto jsme za tuto dobu mohli investovat okolo 500 tisíc do jednotky města. V minulosti jsme třeba kupovali starší zásahová vozidla pro jednotku, starší hydraulické zařízení Narimex, raftový člun s motorem, nákladní přívěs za osobní vozidlo, dataprojektor a notebok pro školení jednotky, fotoaparáty, videokameru, videokameru do zásahového vozidla, nyní tablety do zásahovch vozidel a mnoho a mnoho dašlích jak velkých věci, tak drobností. Mezi nejznámější minulé sponzory patřila třeba nadece VIZE 97 Dagmar a Václava Havlových, několik pražských firem a pod.
A mi jsme šťastní, že pokud nám to zřizovatel nekoupí, pokud něco chceme jako členové výjezdové jednotky města, tak si to koupíme sami. A věřte, že toho ani jeden z nás nelitujeme. U nás to prostě takto žije a chodí. Je nás pár nadšenců (těch 21) a k tomu máme svoje manželky, děti a přítelkyně, která nás dost podporují. Bez jejich podpory by to ani nešlo. Za to jiím patří dík. Byly u nás 2 x povodně /rok 1997 a 1998/, pro zatopené občany jsme udělali zázemí v terénu, z městských peněz jsme nakoupili potraviny a pod. jak pro nás, tak pro občany, naše manželky šli na refundaci z práce domů, kterou pak uhradilo město, a naše manželky vařili jídlo, kávu, čaj a pod. a starali se jednak o nás, jednak o ostatní zasahující hasiče, ale hlavně i o občany, protože kdo přišel, ten dostal něco teplého sníst a napít. A tato služba se držela 24 hodin několik dní po sobě a manželky se tam střídaly a byly spokojené, že mohou také pomoci. Tady snad je vidět, proč mi to nerozlišujeme a když je něco potřeba, tak do toho z vlastních investujeme. Děkuji a nezlobte se, že jsem se rozepsal.
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 18.12.2015 16:19
Děkujeme a nezlobíme se,Kůďa píše:Ostatní ať se nezlobí, ......že jsem se rozepsal.
-
Re:
Příspěvek od Dan087 » 18.12.2015 16:33
Todle jsem několikrát řešil, a není poviností mít uzavřenou se členy JSDHO žádnou dohodu o členství. Stačí seznam členů jednotky a doklad o jejich odborné a zdravotní způsobilosti.Sobiho píše:Ne není, je to jen doporučená jedna možnost. Pokud nemáš dohodu o členství, musíš mít uzavřeny jiný pracovněprávní vztah se zřizovatelem.
-
Re: Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 19.12.2015 02:07
Zřizovatelem JSDH, JSDHO-JSDHM je SDH. Obec návrh na složení jednotky SDH potvrdí a schválí. SDH může mít dvě-tři družstva, čety podle místních potřeb. Odbornou způsobilost zabezpečuje SDH a SH.Dan087 píše: Todle jsem několikrát řešil, a není poviností mít uzavřenou se členy JSDHO žádnou dohodu o členství. Stačí seznam členů jednotky a doklad o jejich odborné a zdravotní způsobilosti.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky