Ze života jednotky i sdružení...
-
Josef27
Příspěvek
od Josef27 » 15.04.2011 09:08
Zdravím všechny.
Mám takový dotaz ohledně sdh a Jsdho. Jako jednotka by jsme se chtěli trhnout od SDH a být samostatný subjekt pro obec a neřešit věci SDH kteří nám házejí klacky pod nohy jako jednotce .
Podle jiných diskusích je JSDHO zřizovatel obec což je ze zákona 133/85 o PO a tudíž se jednotka zodpovídá starostovi obce a veškeré problémy a návrhy pro JSDHO řeší s ním nebo dává návrh do zastupitelstva obce. A co se týká SDH tak zřizovatel je Okresní sdružení hasičů, což nemá nic společného s JSDHO.
Mohl by mi to někdo pořádně vysvětlit? A jestli to jde se osamostatnit a neřešit schůze s SDH?
-
Cujo
Příspěvek
od Cujo » 15.04.2011 10:42
--
-
Cujo
Příspěvek
od Cujo » 15.04.2011 10:43
Možné to je. Jednotku zřizuje obec a nějaké sdružení ji vůbec nemusí zajímat. Jednotka sdružení k ničemu nepotřebuje. U nás jsme SDH úplně zrušili a všichni jsme členy jednotky pod hlavičkou obce (členové co nejezdí k zásahu - bývalý členové pouze SDH - jsou v tzv. organizačním odboru). Systém práce a odpovědností je nadále stejný, jen členské příspěvky co zaplatíme zůstávají v naší pokladně a nesponzorujeme tak výlety zasloužilých funkcionářů do zahraničí a pár lidí nás nezdraví (ale to jsme i docela rádi
Jen se připravte na vyhrožování, pomluvy a snahu pomsty ze strany funkcionářů SH ČMS.
-
Pretorian
Příspěvek
od Pretorian » 15.04.2011 11:50
Samozřejmě, že se JSDHO může osamostatnit. Jednotka ke svému chodu SDH vůbec nepotřebuje. Pokud máte problémy, trhněte se. Tedy pokud vám nedělá bezmeznou radost sponzorovat z peněz jednotky výlety SDHáčka. Cujo to napsal dobře.
-
J. Odrazil
Příspěvek
od J. Odrazil » 15.04.2011 12:03
Možná to bude mimo ten původní dotaz. Ale ve Vašem přispěvku mě zaujala varianta organizačního odboru. Chtěl bych se dotázat, zda i tito členové jednotky mají uzavřenu dohodu s obcí? A jakou? Asi nějakou specielní, když v té "vzorové" se uvažuje jen o členech, kteří se zúčastňují zásahů. A jak se k takové variantě staví obec?
Nechci vyvolávat žádné spory, ani Vaše pojetí kritizovat. Jen mě to zajímá, protože o takové variantě slyším poprvé.
Jinak samozřejmě mám stejný názor, že jednotka nemusí mít s SDH nic společného. I když to nebývá obvyklé. A třeba to přinese spoustu starostí navíc. Například čí je hasičská zbrojnice? Pokud obce, tak má jednotka vyhráno a SDH se bude muset scházet někde jinde(v hospodě). Jestli ne, tak to bude naopak, ale jednotka se může scházet na radnici. Dále třeba : Má SDH nějaký majetek, který používají členové jednotky? Nebo naopak členové SDH používají majetek jednotky, potažmo obce? Ale to si již musí vyřešit sami členové. Jinak nenapadá mě, jak by se jim měli funkcionáři SH ČMS mstít.
J. Odrazil
-
Tomáš Otčenášek
Příspěvek
od Tomáš Otčenášek » 15.04.2011 12:03
Mi rikej, ze obec proplaci vylety kazdemu dle jeho libosti, to je blbost, ne?
Jinak navrhuju revoluci v obou spolcich, jestli funkcionari SDH nic nemaji v planu delat, verejne navrhnout x akci, potom vymenit na vyrocni schuzi vybor za nejaky schopnejsi, SDH se hodi mit v obci (JSDH nema ICO, nesmi poradat akce typu ples apod, neusporada sber zeleza (oficialne)...).
A jinak samozrejme veliteli jednotky funkcionari SDH (ani clenove) do rizeni jednotky nemaji co kecat. A zadne ,,Ale sak ku**a jsme vseci hasici...". Je to beh na dlouhou trat, u nas doslo k faktickemu rozdeleni dva roky zpatky, mnozi doted nepochopili...ale tim, ze jsme obmenili i vedeni SDH, tak spolupracujeme a nehazeme si klacky pod nohy. Material se vyuziva spolecne, napriklad.
-
Cujo
Příspěvek
od Cujo » 15.04.2011 15:53
smlouvy máme všichni stejné, není nás mnoho, v org. odboru je pouze 6 členů, na výjezdu (v odboru operačním) je 13 členů. Budova i materiál jsou obecní. Akce co pořádáme jsou také pod hlavičkou obce.
Někteří funkcionáři nás pomlouvali na obci a snažili se starostovi namluvit, že to nejde, že je to protizákonné a další podobné nesmysly. Poté co jsme jim to vysvětlili a popsali jak to v SH ČMS chodí, tak nebyl žádný problém. No a tou mstou myslím ošklivé pomluvy, vyhrožování udáním na všelijaké úřady a snahu zasahovat do rozhodování o krajských dotacích na JPO apod. Ovšem od řadových členů okolních SDH, JSDH i příslušníků HZS se nám dostalo podpory a obdivu.
-
Aleš Bárt
Příspěvek
od Aleš Bárt » 15.04.2011 21:58
je fakt že SH ČMS nemá do JSDH (JPO) co kecat, a pokud si myslí že mohou tak ať si přečtou §75 zákona 133/1985 Sb. v.plat.znění. - pánové se dozví že se jen mohou podílet a mouhou být nápomocní.
Držím palce, aby Vám sdružení neházelo klacky pod nohy.
-
Fire Scare
Příspěvek
od Fire Scare » 15.04.2011 22:22
To je pravda,do toho by kecat neměli a je dost smutný,že vám vaše SDH hází klacky pod nohy.Pokud tohle dělají a praktikujou,bude asi nejlepší se od nich trhnout,protože proč mít za prdelí lidi který dělají problémy a hážou klacky pod nohy.
Pro chod JSDHO důležitý nejsou,tak nevidim důvod proč s nima ztrácet čas.
Držim palce určitě to dobře dopadne.
-
Fire Scare
Příspěvek
od Fire Scare » 15.04.2011 22:22
To je pravda,do toho by kecat neměli a je dost smutný,že vám vaše SDH hází klacky pod nohy.Pokud tohle dělají a praktikujou,bude asi nejlepší se od nich trhnout,protože proč mít za prdelí lidi který dělají problémy a hážou klacky pod nohy.
Pro chod JSDHO důležitý nejsou,tak nevidim důvod proč s nima ztrácet čas.
Držim palce určitě to dobře dopadne.
-
Petr Haska
Příspěvek
od Petr Haska » 16.04.2011 02:26
Pro Cujo: Neplatil-li bych členské příspěvky skrze pojistku na SH ČMS, tak už bych je nevybíral vůbec. Organizace pokud je schopná, na sebe vydělává tolik, aby nemuseli její členové platit nejaké příspěvky. Co platíte z členských příspěvků? Kávu? Čaj? Jak ji účtuješ? Bo snad příspěvky odvádíš na obec a kávu Vám kupuje obec?
Je mi to celkem jedno, já to neřeším skrze SDH vs.JSDH, ale prostě mě to zajímá z praktického hlediska.
-
Cujo
Příspěvek
od Cujo » 16.04.2011 03:41
členské příspěvky si platíme z vlastní vůle sami jen tak pro sebe, není to velká částka a jsou to peníze pro strýčka příhodu (tu na propisku, tam na kelímky, támhle na žárovku), abychom s každou chujovinou nemuseli smrdět na obci
-
Lukáš -X-
Příspěvek
od Lukáš -X- » 16.04.2011 10:18
Jojo, situace s SDH x JSDH jsou komplikované. V našem městě hřeší SDH jen na podobný název s jednotkou. V JSDH jsou členové 5 různých SDH, kromě onoho "městského".
-
Rudolf Jelínek
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Rudolf Jelínek » 16.04.2011 17:51
Trhnout se nemůžete,protože nemáte od čeho se trhnout.SDH je občanské sdružení.Zřizovatelem jsou tedy občané.
JSDH je organizační složkou města/obce(případně příspěvkovou organizací) a zřizovatelem je obec/město.
Nicméně Tvé otázce rozumím a tak nejlepší je odejít na ůřad,vysvětlit vše starostoj a nechat se jmenovat do funkce velitele a pak už si to mužeš zařídit tak jak uznáš za vhodné a nemusíš s SDH vůbec spolupracovat.
Jen upozorňuji si vše dopředu pořádně rozmyslet,je spousta JSDH které přežívají jen díky činnosti SDH.(samozřejmě se najdou i opačné případy)
A nezatracoval bych ani SH ČMS,hlavně na okresní urovni může JSDHčku hodně pomoci(pojištění,školení) Nebo aspoň u nás to tak funguje.
A neboj ze strany SH ČMS ti nikdo vyhrožovat nebude.
-
J. Odrazil
Příspěvek
od J. Odrazil » 17.04.2011 08:20
Děkuji za odpověď. I když se přiznám, že si nedokážu představit jak to celé funguje, ale to již je Vaše věc. Pokud je spokojená obec a i členové JSDH, tak asi není co řešit. Jen mě, v této souvislosti, přece jen napadá spousta otázek. Například : Co v případě, že některý z členů jednotky neprojde, ze zdravotních důvodů, lékařskou prohlídkou? Obec by mu měla zrušit smlouvu a neměl by být člen jednotky. Co s ním uděláte? Nebo jste všichni tak mladí a zdraví, že Vám to nehrozí? Nebo: Platí, těm 6 členům v organizačním odboru, obec pojištění na úraz i když nejezdí k zásahům?
A takových "všetečných" otázek mě napadá víc. Ale Vy to jistě máte vyzkoušeno, a jak jsem psal výše, pokud to funguje a všichni zúčastnění jsou spokojeni není co řešit.
J. Odrazil
-
Josef27
Příspěvek
od Josef27 » 18.04.2011 00:53
Děkuji všem co nám odpověděli a za rady které jste nám poskytli. Napíšeme jak nám to dopadlo. SDH jsi totiž o sobě myslím moc a myslí si že bez nich by nic nefungovalo a oni dělají vše nejlépe.
Ještě jednou děkuji všem
-
Miroslav Maštalíř
Příspěvek
od Miroslav Maštalíř » 18.04.2011 06:41
Zdravím Vás pánové. Tak co se týče pře SDH vs JSDH, už to u nás trvá cca 2 a půl měsíce. 1.2.2011 jsem se stal velitelem JSDH Lužec nad Vltavou, bohužel ale jako Velitel SDH zůstal bývalý velitel. Starosta obce na základě určité aktualizace a doplnění vypověděl SDH smlouvu o užívání zbrojnice + veškerého majetku PO (vše je v majetku obce). Vedení našeho SDH podalo návrh na novou smlouvu, která je pro mě jako pro velitele JSDH absolutně nepřípustná. Mám podepsanou hmotnou zodpovědnost na cca 2 miliony (veškerý majetek obce uložený na PZ), zpovídám se obci z každě práce, z každého ujetého kilometru, z každého litru spotřebované PHM. Proto si nedokážu představit že by na PZ "vegetovali" dva velitelé - jeden co by o všem rozhodoval (SDH) a druhý co by za to nesl odpovědnost ( Já - JSDH). Vedení SDH (především velitel) si tohle neuvědomuje a já sem teď v obci nejvíc špiněný, že bráním v podepsání nové smlouvy atd. Už bychom chtěli mít klid na práci, a ne stále řešit co SDH plánuje, co má SDH za problémy, jak to bude s SDH dál atd....několik členů má v plánu z SDH vystoupit a zůstat jen v JSDH. Postupem času je třeba možné si založit nové SDH a podepsat smlouvu s obcí místo stávajícího. Lidi co chtějí být jen v JSDH rádi pořádají dětské dny, jezdí na požární sport a já si nejsem jistý, jestli tyhle aktivity můžeme dělat i bez SDH. Děkuji. PS: Omlouvám se za délku mého příspěvku:-)) jen sem se potřeboval vypovídat a trošku podpořit od Vás. Děkuji moc. Miroslav Maštalíř velitel JSDH Lužec nad Vltavou
-
Normal
Příspěvek
od Normal » 18.04.2011 08:08
Ahoj
V čase se vše mění.
Podstata filozofie hasičského řemesla zůstává neměnná.
Mění se názory lidí - nenechte se jimi ovlivnit,
Mění se zákony - nenechte se jimi zmást,
Mějte úctu ke členům SDH mladým i starým.
Ahoj Normal
-
Miroslav Maštalíř
Příspěvek
od Miroslav Maštalíř » 18.04.2011 08:51
Ahoj, samozřejmě úctu ke členům SDH mám, ale jen pokud oni mají také nějkoau úctu ke mě. Nemohu chovat úctu k někomu, kdo mě pomlouvá, hází na mě špínu, a myslí si že je nejchytřejší jenom on, ostatní jsou póvl a který nikdy nebude mít svůj názor. Tak k takovému člověku (lidem) úctu určitě chovat nebudu. To se na mě nemůže nikdo hněvat. A kdo je trochu rozumný určitě mě i pochopí. Děkuji
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“