Proč nebýt hasičem, aneb č***kuv mlýn v HZS
-
Proč nebýt hasičem, aneb č***kuv mlýn v HZS
Příspěvek od Jiri Juran » 16.03.2022 13:19
-
Re: Proč nebýt hasičem, aneb č***kuv mlýn v HZS
Příspěvek od Patrick » 16.03.2022 13:45
Jako největší klad považuju systém 24h služby a 2 dny volna, pro mě naprosto perfektní, byl jsem celej život zvyklej dělat na rozházený směny (víkendy, svátky, ranní, denní, noční), takže tahle pravidelnost je pro mě největší plus.
Za další plus vidím práci v kolektivu, nikdy člověk není nikde sám. Parta chlapů je naprosto perfektní, jsme na menší stanici, sami si vaříme, uklízíme, staráme se o techniku, garáže a stanici.
Těším se, až na podzim půjdu na NOVku, těším se na každou další šichtu. Rozhodnutí stát se hasičem mě rozhodně nezklamalo a doufám, že to tak i zůstane. Co se týče záporů, věřím, že za čas se nějaké objeví, ale myslím, že všechno jde řešit, když je dobrej kolektiv.
Toť můj příběh, všem, kdo by se v budoucnu chtěli stát přilušníky sboru, přeju hodně štěstí a jděte si za svým snem jako já, jednou se to povede. :-)
-
Příspěvek od Jiri Juran » 16.03.2022 13:50
Abych neznalé uvedl do situace, tak každá stanice má takzvaný minimální stav. Znamená to, že ať se děje cokoli každý den musí být na stanici tento počet příslušníků. Je to různé podle velikosti stanice. Řekněme, že na stanici je normálně 8 chlapů a minimum je 6. To znamená, že 2 si můžou vzít dovolenou. Častější je ale to, že si dovolenou vzít musí. V našem kraji se nesmí stát, že na konci roku nám zbude dovolená. Tohle se rovna popravě příslušníka i jeho velitele, který to měl uhlídat. Je úplně běžné, že dovolená se bere ve středu 11. ledna nebo úterý 13. listopadu. Proč v takové divné a zbytečné datum? Protože musíme povinně vybírat.
Představte si ale situaci, že do tohohle už tak křehkého systému vstoupí nějaká proměnná jako zlomená noha na začátku prázdnin? Rozkaz zněl jasně: 6 lidí. Takže z těch dvou lidí, kteří mají naplánovánu dovolenou, jí musí jeden zrušit. Tím že jsme kolegové, tak se snažíme domluvit mezi sebou a vymyslet řešení. Někdo dovolenou zruší, jindy to zachrání jiná směna a podobně. Tohle bylo ale jen na vysvětlenou.
K tomu nejlepšímu se chci dostat teď: Co když řešení není? Co když je jeden v Egyptě, druhý v Norsku a třetí si zlomí nohu? Pak přichází největší specialita zvaná pohotovost. Jeden člověk ze směny, která odchází ráno domů, musí zůstat dalších +24h. Nejsrandovnější na tom je, že zůstává prakticky zadarmo. Konkrétně za 20% běžného platu.
Když nastoupí nový příslušník, který nemá kurz hasiče, tak systém nabourá úplně stejně, protože i když chodí do práce, nepočítá se, že tam je. Takže jich musí být i sním 7 z 8. Tohle může trvat i déle než rok!
Teď nastupuje vojenská logika: Dovolenou nešlo z nějakého výše popsaného důvodu vybrat. Došly i ty pitomé termíny. Tak teď TY si vezmeš povinně dovolenou a někdo, kdo má končit a být doma za tebe zůstane za 20% platu na dalších +24h.
Poznámka k 20% platu: Pokud příslušník zmíněný druhý den vyjede k zásahu, tak mu plat po dobu tohoto zásahu vyskočí zpět na 100% platu. U nás se tohle tolik neřeší, ale slyšel jsem o stanicích, kde je příslušník na pohotovosti přiřazen schválně na vozidlo s nejmenší pravděpodobnost výjezdu a pokud se náááhodou i tak stane, že by měl vyjíždět k zásahu, tak ho rychle prohodí, aby mu ten plat neskočil do 100%, protože by to byly obrovské neplánované výdaje :-/
-
Příspěvek od Jiri Juran » 16.03.2022 17:26
Systém HZS, resp. počty příslušníků je nastaven na službu na dané stanici pro určité dané území v daném počtu. Ale co když přijde mimořádná událost, kde je potřeba lidi tak nějak navíc? Hasiči nemají žádné rezervy, které by tam poslali, aniž by takzvaně neodkryli to, co mají dáno zákonem. Systém není nastaven, aby kluci co mají nastoupit rano na směnu byli povoláni jinam. Když nastane problém, systém to vyřeší tím, že začne požírat ostatní příslušníky. Začnou rušit plánované dovolené, posílat povinně na 48h směny, které navíc nezaplatí a které nejde vybrat ani formou náhradního volna (což bych za sebe ocenil možná i více, ale není kdy smysluplně vybírat). Mimořádných událostí v pásmu působnosti stanice je přibližně stejně a na to jsou počty nastaveny, nicméně těch nestandardních stále přibývá, covid, Ukrajina… a s tímhle dosavadní systém neumí pracovat. Nemluvě o tom, že HZS se angažuje i tam, kde by se to bez nich často i obešlo. Vrchnost (hlavně poslední rok – vysvětlete si to jak chcete ;-) ) vylepšuje PR za každou cenu. Vrchnost se bije v prsa co všechno nového a navíc hasiči dělají, jak rozšířili svoje možnosti o to nebo ono nad běžný rámec, případně jakou novou techniku k tomu mají. Z pohledu zevnitř organizace je to ale mrskání běžných příslušníků.
Rozvoz uprchlíku po republice autobusy je důležitá činnost, ale proč jí dělají staniční hasiči? Tohle přece zvládnou lépe profesionální řidiči autobusů, kteří to mají jako svou obživu a myslím, že nějaká práce po covidovém omezení cestování by jím určitě přišla vhod. (V krajním případě Záchranný útvar, který funguje trochu jinak a početní kapacity na to má.) Ti chlapi/řidiči pak na stanicích prostě chybí ve stavu a rozjíždí se výše popsané systémové požírání ostatních.
-
Příspěvek od Jakub » 16.03.2022 22:09
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 16.03.2022 22:12
Ostuda sboru... příslušník nezná služební zákon, ale na svou práci si stěžuje. No bodejť, pokud ji neumíš, tak tě asi nemůže bavit...
-
Příspěvek od Jiri Juran » 17.03.2022 09:11
Díky za reakci, je dostatečně pasivně agresivní, ale bohužel dost nekonkrétní. Neřekl bych že služebni zákon znám, spiš mam určité všeobecné povědomí co se v něm píše. Některé věci bych asi aktualizoval, aby lépe odpovídaly dnešnímu datu. (nebo aby se více blížil dnešním kolektivnim smlouvám z civilu). Nechci příliš hodnotit zda je to dobrý nebo špatný. Ma své výhody, ale i poměrně dost nevýhod. Výhody jsou všeobecně známy, ale o nevýhodách a omezeních nově nastupující kluci ví málo nebo nic.
Mimo to na spoustě stanic existuje určitá "pakarna". Je špatné o tom něco napsat a třeba si tím i ulevit?
A co se týče toho jestli umím nebo neumím to ať hodnotí jiní. Za sebe bych řekl, že jsem ve fázi, kdy mě hasičina baví, ale už jsem v některých věcech vystřízlivěl.
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 17.03.2022 10:33
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 18.03.2022 18:31
Každopádně mohu se zeptat zda jsi někdy pracoval v soukromém sektoru? Popřípadě jak dlouho již jsi u sboru?
-
Příspěvek od Kuba_T » 18.03.2022 23:05
35 a 70. Ale ono je to asi jedno.Anybody. píše: ↑18.03.2022 18:31Není to 20% je to víc myslím že přes týden 30 a o víkendu dvojnásobek? Nevím přesně ani mě to nezajímá upřímně je to skoro zadarmo a ve výplatnici se stejně normální člověk skoro nevyzná hlavně že to do 15 cinkne na účtu...
Každopádně mohu se zeptat zda jsi někdy pracoval v soukromém sektoru? Popřípadě jak dlouho již jsi u sboru?
Celé tohle téma mi přijde jako nějaký uražený výkřik. Ano, u hzs není vše na 100pro a bezchybné. Ale to není nejspíš nikde.
Nikdo tě nenutí u sboru nadále zůstávat.
-
Příspěvek od madcat1 » 20.03.2022 10:35
Ale můžu se plést a proto bych od tebe chtěl návrhy jak třeba vyřešit minimální stavy a dovolené, pokud mám x lidí na směně a odečtu dovolené, LOPy, kurzy a případnou OČR, otcovskou, nemoc…, tak jsem již na začátku roku – 10 člověkodní. Tím, že budu sloužit nad minimální stavy, tak si to manko ještě zvětšuji, tak jak to mám udělat? Pokud budu přesouvat dovolené do dalšího roku, kde to bude ještě horší, nebo ty dovolené proplatím (mzdové více náklady + lidi by třeba radši tu dovolenou chtěli i uprostřed týdne)?
Pokud to vlákno má vystrašit žadatele, tak by obecně mělo znít, jakmile nastoupíte do pracovního procesu, tak kromě výplaty to znamená mraky povinností, pravidel a prudy. Je jedno, jestli HZS, nebo prodavač párků, ale všude se něco musí: dresscode, plánované čerpání dovolené (kvartálně, nebo celozávodky, kdy se tě nikdo neptá, že ti ten termín nevyhovuje), skákat jak chce zákazník ( OSVČ) nebo majitel firmy (zaměstnanec v soukromé společnosti). Obecně HZS neumí vyhodit lemple, to už se člověk musí snažit, aby si s tím dali tu práci, kdežto ve firmě, se dozvíš, že druhý den nemusíš chodit, nebo ti udělají takovou pakárnu, že odejdeš sám.
Bohužel teď jsem na denní, ale x let jsem byl ve výjezdu a dle dikce tvých příspěvků jsi zneuznaný směnař, tak mám pro tebe návrh, pojď na denní a pak plkej o neproplacených hodinách, o chudácích šoférech co jezdí po republice, ale zatímco ty spokojeně spinkáš, tak ty denní nad rámec svojí práce jsou v Kacpu, do 2 v noci několik dní vkuse zajišťují, aby mohl odjet a následně střídat odřad na Tornádo a pak, když se dostanou nedej bože domu, kde se mají věnovat rodině, tak dodělávaj papíry, abys dostal výplatu, stravenky a opravil se ten kávovar, bez kterého nemůžeš posnídat i když denní řád nic takového nezná…. Za tebe totiž na směně, když plníš nějaký mimořádný úkol, práci někdo udělá, ale za denní většinou ne, takže třeba oddělení PRE+OOb, které chodilo trasovat na hygieny, tak nadále museli ti stejní lidé dělat požární posouzení, přestupky…
Na směně jsem měl člověka, co tvrdil, že za jeho dluhy může stát… to je asi průšvih této doby, máme se jak prasata v žitě a nevážíme si toho, současná generace zná jen svá práva a ač považuji základní vojenskou službu, za ztrátu času, tak současné princezny by třeba zjistily, kdy je vhodné držet hubu a že o některých věcech se nediskutuje. Měl jsem falešné představy, že HZS je výběrová organizace, bohužel se bere toho času všechno a pak se člověk nemůže divit úrovni a vidlákovské logice.
Ach jo, to mě zase hnulo žlučí…
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 20.03.2022 10:53
-
Příspěvek od lesnívíla » 20.03.2022 14:18
-
Příspěvek od Michal Hylas » 21.03.2022 23:36
-
Příspěvek od Jiri Juran » 22.03.2022 23:12
Trošku se to tu rozjelo, ale jinak než bylo zamýšleno.
Nemohl jsem reagovat dříve, protože jsem byl na dovolené v Beskydech (čerpal jsem teda tu dovolenou) včetně internetového detoxu a na net jsem kouknul až v hospůdce po cestě zpátky při zastávce na večeři.
1) Co se týče 20%, přiznávám svojí chybu. Při psaní jsem amatérsky vyšel z absolutní hodnoty rozdílu dvou výplat, které měly stejné rozložení dnů, akorát jedna měla + dvě pohotovosti navíc. Něco tam ale asi nesedělo. Podle zákona je to výše napsáno.
2) Co se mě týče tak mam 13 let u sboru a předtím jsem dělal 6 v civilu ve fabrice o přibližně 500 zaměstnancích.
3) Co se týče (podle nicku) asi rybáře s velkou pravděpodobností VS, nikdy jsem netvrdil, že deňáci to mají vždy jednoduché. Takže konečně jsi jako první napsal, že je něco špatně, nicméně si to nasměroval proti mně, nikoli proti nastavení systému. Podle některých mi prezentovaných úvah od VS a výš jsou manažeři, s manažerskými platy a manažerskými odměnami, a proto se to od nich očekává. Věřím ale, že skutečnost je jiná a tyhle řeči spíš naserou.
A nějaké řešení? Jedině systémově. Hodně by pomohlo, kdyby nováčci měli kurz už při nástupu. Když někdo končí, tak se to obvykle ví, pul roku, rok i více dopředu. Už tehdy by se měla začít dělat výběrka, pak hned šup do kurzu a nastoupit hotový. Nejde to vždy samozřejmě. Ale je rozdíl přijít s kurzem po 1-2 měsících, než čekat rok na stanici a pak v něm být dalších 5 měsíců třeba. V oprávněných případech (což je pohotovost vždy, aspoň u nás, kdy to nejde v žádném případě jinak) přesčasy platit jako VD. I u hasičů jsou lidi, co půjdou po prachách a problém rádi vyřeší. Pokud se nepletu, jen pro zajímavost, ve fabrice se platí 125%+ Pokud ti nedají těch 25%+ navíc, dostaneš náhradní volno, ale 100% platu máš vždy. Možná by taky nebylo na škodu, aby lopy nevycházely na exponované letní měsíce, protože nabourávají běžné dovolené a je složitější s nimi manipulovat v případě potřeby. Přes léto teoreticky jen deňáci.
To je vše co mě zatím tak nějak napadlo. A ano. Stalo by to určitě něco navíc.
A zas taková mladá princezna nejsem, jen říkám, že zákony ze kterých se vychází, jsou někdy neaktuální, vůči například kolektivní smlouvě podniku.
Jo a na tornadu jsem byl taky, ale s dobrákama z volna ;-)
-
Příspěvek od Jiri Juran » 22.03.2022 23:18
Že na hasičárně v xy kraji se každý den musejí znova mýt čistá auta bez pohybu a to včetně různých vnitřních lemů v podbězích kol a podobně.
Že u podnikových v xy kraji je nechal vedoucí pracovník přehazovat fůru nahrnutého sněhu jako na vojně jen kousek vedle, aby jí druzí další den házeli zase zpátky.
Že v hasičárně v xy kraji, jako každodenní ranní kolorit močili a stěrkovali podlahu v garáži, protože lesklá vypadá pěkněji. Od téhle pakárny je zachránila až reklamace vlhnoucích zdí budovy, kdy stavitel po nějakých kontrolních vrtech nechápal, proč mají úplně promočené podlahy.
A tak no :-)
-
Příspěvek od Ajvo » 29.03.2022 18:11
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 29.03.2022 20:19
-
Příspěvek od Ajvo » 29.03.2022 22:14
Sluníčko sedmitečné píše: ↑29.03.2022 20:19A vy jste co za firmu v MSK? Protože u HZS se za 30 % neslouží, podle zákona o služebním poměru je to jinak.
Podle zákona o služebním poměru… tak kolik? 35%? Doplnění směny v rámci pohotovosti máš proplaceno z cca 1/3 a nebo a to se doufám nikde neděje, ti to daji do pohotovosti při NS.. jde hlavně o princip, že někdo musí zůstat na další 24h směnu, dozví se to kolikrát hodinu předem a má zaplaceno 1/3 běžného tarifu..
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 30.03.2022 07:56
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava